Nővér

Bakancslistához adom
L'enfant d'en haut
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-svájci filmdráma, 100 perc, 2012

Értékelés:

25 szavazatból
Szerinted?

Svájc, luxus síparadicsom, szikrázó napsütés. A 12 éves Simon (Kacey Mottet Klein) az alatta lévő sötét, sivár, ködös völgyben, az ipari városrészben él munkanélküli nővérével (Léa Seydoux). A kissrác egy jobb élet reményében mindennap felmegy a felvonóval a fényűző sí-világba, hogy a gazdag turistáktól sífelszerelést lopjon, majd szerzeményeit a helyi gyerekeknek adja el. Amikor egy minden hájjal megkent vendégmunkás (Martin Compston) partnerévé válik ebben, a felvonón tett utazásai beláthatatlanul veszélyessé válnak a kis tolvaj számára. Eközben nővérével való kapcsolata is válságba kerül, ezért Simon fent egy gyerekeivel odalátogató gazdag angol nő (Gillian Anderson) társaságától reméli a menedéket. Eközben van valami, amit még csak nem is sejtünk Simon hideg és szívtelennek tűnő nővéréről.
Bemutató dátuma: 2012. június 28. Forgalmazó: Mozinet

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2012
    Arany Medve jelölés: Ursula Meier

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
rafadelpo 2018 febr. 08. - 13:21:56 3/10
Bár inkább aludtam volna egy jót...azt hittem soha nem lesz vége.
10/10
Gega1 2015 jún. 21. - 12:40:05 10/10
A 12 éves Simon szülei autóbalesetben elhunytak, egy svájci hegyi üdülõterület lábánál, lakótelepen él húszas éveinek második felében járó, felelõtlen, nemtörõdöm, általában állástalan nõvérével, aki idejét rendszerint fiúzással tölti. Simon mindennap felliftezik a síparadicsomba, ahol sífelszerelést és síruházatot lop a turistáktól, amiket aztán ügyesen értékesít - így tartja el nemcsak saját magát, hanem nõvérét is. A film kétharmadánál aztán ránk szakad a mennyezet, és a nézõtéren döbbenet lesz úrrá. A legizgalmasabb thrillereken sincs ilyen fordulat, hiszen olyan dolog jut tudomásunkra, melynek tükrében minden korábbi és minden késõbbi történés új értelmezést nyer.

“Akinek azt mondják: rosszkor születtél, kotródj az anyád méhébe vissza.” (Weöres Sándor: Az ég-sapkájú ember, részlet)
olahmiki1959 2014 júl. 29. - 07:11:44
Jó kis film volt, Svájcnak egy kevésbé ismert oldalát is megismerhettük a történetbõl, volt benne egy igazán meghökkentõ, nagy fordulat is, - amit nem árulok el, legyen meglepi..:))), - a fõszereplõ gyerek nagyon jól játszott, viszont az ismertetõben a felsorolt színészek között elsõnek kiírt Gillian Anderson ha jó 10 percet szerepelt a filmben, akkor sokat mondok.
De legyen ez a legnagyobb baj ezzel a filmmel, tetszett, lekötött, és az is kiderült belõle, hogy a sokunk által idealizált, áhított életszínvonalú Svájcban is csak akkor számítasz embernek, ha sok pénzed van.
7/10
adamnagysweetmovie 2012 júl. 15. - 20:06:33 7/10 Előzmény 4427
Nálam elég ellentmondásos élményeket okozott.
A dokumentarizmus, a síparadicsom alulnézetbõl oké, érdekes, szimpatikus alapállás (mégha az egydarab bérház mutogatása azért kicsit kevsnek tnt környezetrajzként, de szándéknak megveszem).
A krimiszál is még rendben levõs, valamennyire vitte elõre a történetet.

De a nagy titok, az emberi kapcsolatok szövevénye, nos azt elég kiszámíthatónak és kidekázottnak éreztem, nekem ott nagyon érzõdött a forgatókönyv gondossága. Ami a dokumentarizmus keresetlenségével szembemegy...

Mindegy, soha rosszabbat, sõt ezen a szociális-dokumentarista ösvényen tovább!
4427 2012 júl. 01. - 09:18:14
Nem egy nyári limonádé, viszont nagyon izgalmas, mai film.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu