Nyisd ki a szemed

Bakancslistához adom
Abre los ojos
16 éven aluliak számára nem ajánlott spanyol-francia-olasz filmdráma, 114 perc, 1997

Értékelés:

156 szavazatból
Szerinted?

Bebörtönzött férfi meséli el különös történetét egy pszichiáternek. Arcát maszk takarja. César a neve, egykor gazdag örökséghez jutott árva fiú. Nagy nőcsábász hírében állt, gátlástalanul költötte pénzét. Partijain a város arany ifjai és barátnőik mutatkoztak szívesen. Legjobb barátja egyszer elvitte legújabb barátnőjét, akibe César rögtön beleszeretett. Azon az éjszakán viszonzásra is talált. César féltékeny barátnője őrjöngve ment érte hajnalban. Autójával öngyilkosságot követett el, César azonban túlélte a balesetet. Iszonyú módon eltorzult arcát ezután csak egy maszk takarhatta el. Utolsó szerelme egy napon jó hírrel érkezik: forradalmi sebészi technika segítségével visszanyerhetné arcát. A férfi sejti, hogy újjászületik. De nem tudja, hogy egy rémálomban.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
santagata 2022 aug. 08. - 01:05:50 Előzmény koos
pont ahogy mondod! még egy szó: katyvasz
1/10
DUNAWÖLD 2022 aug. 07. - 23:51:42 1/10
Nézhetetlen, elvont semmi, szemfényvesztés.
Akinek erre van ideje. A Vanilla Sky dettó.
Mit néztek ezen?!?
Xxy92 2022 aug. 07. - 02:11:44
Augusztus 7. - Vasárnap
23:08 DUNA Televízió

Be kellett nyomni egy átkozott koncertet 21 órára, de legalább késő este értéket közvetít a Duna tévé! Köszönöm.
lightvanilla 2018 márc. 04. - 16:53:24
A Vanilla Sky-t láttam már régebben és mindig is odáig voltam tõle... tegnap játszották a tv-ben és valahogy nem fogott el az az érzés, hogy kedvem lenne megnézni, így ha az elejétõl nem is, de a felétõl nagyjából már néztem, nem bírtam ki. Újra nagy hatást tett rám, így ma kíváncsiságból megnéztem a Nyisd ki a szemed is. Igazából nem tudom, hogyha ezt a változatot láttam volna elõször, jobban tetszett volna vagy sem, de nekem még mindig a Vanília a befutó. Nem gondolom, hogy magyarázkodni kellene ezért vagy, hogy feltétlenül rossz ízlésre vall, ugyanis ahhoz képest, hogy amerikai, nem egy szokványos hangulatvilágú és nem valami limonádé amcsi film, hanem inkább elvont és mûvészi. Valóban az eredetiben a pantomimes jelenet gyönyörû, de összességében nem fogott meg annyira. Lehetséges, hogy amiatt mert a Vanília már megtette a dolgát korábban és annyiszor sokkolt, hogy a spanyol verzió nem tudott újat vagy meglepõt mutatni, elvégre szinte ugyanaz a kettõ. Mindenesetre én örök rajongója vagyok ennek a sztorinak és ennek a típusú filmnek/mûfajnak (nincs még egy ilyen), legyen az akármelyik verzió. Olyan szinten változtatja meg a világképem és von a bûvkörébe, a zenékrõl nem is beszélve.. amit nem sok film ér el nálam. Tom Cruise-ért én sem rajongtam soha, de nem is utáltam. A való életben olyan amilyen, de mint színész, nem lehet elvitatni a tehetségét és az utóbbi napokban egyre szimpatikusabb és egyre jobban megkedveltem, sõt, már az egyik kedvenc színészem :D valahogy teljesen véletlenül (vagy nem) úgy alakult, hogy 2 nap leforgása alatt láttam tõle a Koktélt és a Top Gunt is és egyszerûen annyira jók ezek a régi filmek, hogy na.. oda meg vissza vagyok :D ezek az idõk már soha nem jönnek vissza :( /írom ezt 22 évesen../
9/10
Ignác Gufo 2015 szept. 11. - 15:36:52 9/10
Nem egy habkönnyû darab, az tény, viszont még napok múlva is a hatása alatt vagyok.
Ritkán adok 9 pontot, de ez a film megérdemli.
Csak a számomra nyitott vége miatt nem maximális pontszám.
9/10
10/10
xxx_yyy 2015 jan. 20. - 01:30:08 10/10
Zseniális film. Nálam mindenképp benne van az elsõ 5-ben.

10/10
gladiolus 2015 jan. 02. - 16:03:11
Jó megnéztük. Ennek ellenére sajnos nem áll össze a kép, hogy mi a vége. Az ilyet utálom.
10/10
nandelecki 2014 nov. 18. - 00:05:08 10/10
Csodálatos. Nyomot hagyott, a legmélyebbet ezidáig. Amenábar összerakott egy tökéletes filmet, kiválasztott egy szereplõgárdát, amely tökéleteset alakított, illetve írt egy olyan soundtrack-et, ami szintén tökéletes. César olyan szinten azonosulható karakter, hogy az hihetetlen. Érzelmei Sofia iránt, vele való szerelmi kapcsolata szintén hihetetlenül átjön. Olyan csavarokat tartalmaz, amelyek abszolút nem kiszámíthatóak, teljes meglepettséget okoznak. A film egyszerre krimi, thriller, sci-fi, misztikus, romantikus és dráma ! Borzasztó erõs atmoszféra, tökéletes alakítások, gyönyörû zene, csodás operatõri munka és képek. A film alapkoncepciója lebilincselõen érdekes, a megvalósítás pedig tökéletes. A filmrõl csak szuperlatívuszokban tudok beszélni. Elsõ megtekintése után hetekig a hatása alatt voltam. Életem filmje, ettõl jobbat még nem láttam, ez az Etalon. Hatalmas 10/10.
webulon 2014 okt. 03. - 21:46:43
Amenábar zseniális alkotása - nehezen befogadható alkotás

Mindenképpen hangulat szükséges hozzá - olyan kanapéba belesüppedõs csak a filmre figyelõs.


Megnéztem a Vaníliát is ,- hát igencsak gyenge karcolata az eredetinek

10pontos
7/10
m3246 2014 ápr. 09. - 12:52:28 7/10
Én most láttam elõször a filmet, s közben derült ki számomra hogy ez a film adta a "csodálatos" TC féle Vanília égbolt alapját. Így visszanézve 17 év után sem mondanám unalmasnak a filmet, nekem külön öröm, hogy 97-es autókat láthatok egy filmben :) Az akkor vadonatúj SLK így utólag nyomi, de akkor istenkirály gép volt valóban :) A film valóban olyan mint egy rossz és kavargó álom, amit tökéletesen be is mutat, mert elég idegesítõ... Sci-fi-ben nem éppen ez a stílus a kedvenc irányzatom, sõt ugye az sem derült ki, hogy film lezárásánál a magyarázat valós vagy sem... Mindezektõl függetlenül egy nagyon kellemes elgondolkodtató film, egy kicsit elvonatkoztatva a filmtõl elég jól bemutatja milyen egy hedonista élete, akivel az élet jól kibabrált... mert adott és elvett, vagy egyszerûen soha nem is adott... nem is tudom melyik a rosszabb, de nehéz így élni valóban... 7/10
koos 2013 dec. 11. - 08:59:14
A téma eléggé gyermeteg, mit szeretnénk álmodni... game over és újraindul .... ez nem sokban tér el a gyerek lelkületûeknek szánt képregényes-szuperman filmektõl, az "erkölcsi tanulság" vagy inkább a mondanivaló pont ugyanannyira súlytalan.

"és az effajta agymeresztõnek szánt filmek legjobb hagyományai szerint, ahogy az idõ elõrehaladtával összeáll pár dolog, továbbiak esnek szét. A végén aztán egyben kapjuk a magyarázatot, mintegy mellékelve az egyéni értelmezés lehetõségét is. "

írja a kritika a filmrõl. Valóban, ha a moziból kijövõ nézõket megkérdezték volna, hogy mégis mit láttak, a 90%-uk valószínûleg nem tudta volna elmondani, de legalábbi mindenki mást. Ha a filmet ûrruhában forgatták volna, akkor nyilván egyszerûbb lett volna, hiszen ez végülis egy sci-fi, csak elfelejtették ezt rá kiirni. igy viszont egy tipikus mûvészmozi tele olyan motívummal, amirõl csak az alkotók tudják, hová illesszék. Persze ezt mûvészfilmeknél erényként szokás feltüntetni, de azárt lássuk be ezzel csak a sznobok szemét lehet kiszúrni.
10/10
kleavenae 2013 júl. 03. - 02:39:50 10/10 Előzmény az utolso szamuráj
"Illetve a Nyisd ki a szemed legalább nem szállítja a megoldást a közepén,szemben a vállalható remake-val."
Nah, én is jó vagyok, hogy egy három éves hozzászólásra válaszolok, dehát miért is ne?
Mindössze legfeljebb három olyan filmre emlékszem, amit középtájon kénytelen voltam ár percre szüneteltetni, hogy átgondolhassam amit láttam. Hát ez ütött! Annyira meglepett a fordulat, amit a történet vett, hogy azt nem tudom szavakba foglalni. Így legszívesebben 10/10-et adnék neki, de nagyon zavar az olyan befejezés, ami nem egyértelmû. Más dolog az, amikor az író számdékosan állít választás elé a végén, de itt nem tudhatod, hogy mi volt az író célja. Az Eredetnek jól állt ez a dolog:
-az író szerint eldõl
-az író szerint nem dõl el
-az író választás elé állít
-az író sem döntötte, hogy melyik is a való
De itt zavar, hogy nem tudom, mit gondolt az író! Jártam már így filmnél (Nikita?, jó nagy kérdõjellel), ahol a sokkal jobb eredeti mûnek így elcseszték a végét, az amerikai remake viszont tökéletes befejezést adott. Ilyen párosítások után én nagyon kíváncsi lennék egy vidéki-hollywood-i koprodukcióra :)
frenchbullie 2013 jún. 12. - 17:09:19
Üdv! Egy dologban teljesen biztos vagyok, Noriega nagyon jó színész. Ez volt az elsõ film, amiben láttam, meggyõzött, azóta "vevõ" lettem mindenre, amiben szerepel.

Nyisd ki a szemed... Azt hiszem, újra meg kell néznem. Ugyanis akárhányszor látom, mindig felfedezek valami olyasmit, ami korábban elkerülte a figyelmemet. Azt hiszem, mindent értek, aztán rájövök, hogy mégsem... Ez a film számomra olyan, mint egy puzzle. Tudni kell nagyon pontosan összerakni a részeket, hogy összeálljon az egész.

Aztán, mikor összerakom, még mindig nem vagyok biztos benne, hogy jól látom-e.
trudy 2013 jún. 12. - 14:38:03
Ez egy olyan film, amelyben a nyomasztó hangulat a történet elõrehaladtával egyre fokozódik. Frissen megnézve nekem most nincs tõle túl jó érzésem, bár lehet, hogy idõ kell, mire ezt a filmet megemészti az ember.
8/10
SandroVM 2013 febr. 24. - 19:47:21 8/10
Újra megnéztem 5 év után és bár azt gondoltam, hogy érteni fogok mindent, rájöttem, hogy fingom sincs és gyakorlatilag olyannyira nem tudok semmit, mint amennyire elsõ megnézésre tudtam. A Vanília égboltot láttam elõször annak idején, de emlékszem, hogy jó nagy csalódás volt, mert eléggé idegesítõen nehéz volt megnézni, mivel - hát fogalmazzunk egyszerûen - el van cs.szve az a film, noha a történet - mily meglepõ - zseniális. Akkor még nem is tudtam, hogy az egy remake, és csak véletlenül akadtam bele ebbe és közbe jöttem rá, hogy hát van szerencsém végre az eredetihez. Nos, egy spanyol klasszikusból felesleges remake-t csinálni, pláne olyan rosszul, mint azt tették.

Nyisd ki a szemedben a közepe felé ugyan kezdett laposodni a történet, de még idõben kihátrált, hogy aztán mesterien véget érjen a sztori. Tartalmas film, van benne sok - akár ki nem mondott - mondanivaló is. Az operatõri munka is nagyon tetszett, akárcsak a színészek. A végén kirázott a hideg, élmény volt az utolsó néhány jelenet, és végül is 10/8-ra értékeltem a filmet, de éppen csak lemaradt a 9-es pontról.

-------SPOILER---
Nem véletlenül egy klasszikus Paul Verhoeven filmre, a Total Recallra emlékeztet ez a film, ennek pedig az az oka, hogy mindkettõt Philip K. Dick írta. Persze ebben is, abban is másra megy ki a játék, más a megközelítés és a mûfajuk sem ugyanaz, így aztán nem zavaró ez a tény. Újra meg is fogom nézni azt is pár nap múlva.
-------SPOILER---
10/10
EliPoison 2012 nov. 12. - 23:20:30 10/10
Elsõszámú kedvenc filmem! Lenyûgözõ alkotás. :)
8/10
pencroft 2012 ápr. 30. - 13:29:26 8/10 Előzmény Sigfried
Én is nagyon szívesen elmondom, miért jobb a spanyol (természetesen szerintem). (Számomra egyébként a Vanília égbolt olyan, mint az alkoholmentes sör az igazi helyett vagy az ún. "kakaómassza" a valódi csoki helyett... :-)

Elõször a "Nyisd ki a szemed"-et láttam, és egyetlen másodpercig nem unatkoztam. Minden pillanatát élveztem. A végén úgy álltam föl, hogy azt mondtam: igen, így kell kinézzen egy igazi film. Aztán kíváncsiságból meg akartam nézni a Vaníliát is. Két CD-n van meg. Keserves kínok árán vergõdtem át magam az elsõn, és nem vitt rá a lélek, hogy a másodikat is elindítsam. A legvégébe belenéztem, hogy beigazoljam a gyanúmat: egy giccses, csöpögõs, röhejes vacakot csináltak abból a jelentbõl is.

Egyszerûen nem tudok mondani SEMMILYEN szempontot, amiben a remake jobb lenne. Komolyan, semmilyet. A színészek, a rendezés, a fényképezés, a zene mind-mind külön-külön is jobban tetszik az eredetiben. A két film gyakorlatilag jelenetrõl jelentre ugyanaz, de az egész dolog hangulata, szelleme meg van ölve az amerikaiban. Mondok néhány példát:

Zene: Amenábar nemcsak írta és rendezte a filmet, hanem a zenéjének jó részét is õ szerezte. Ez sokkal személyesebbé teszi. Egy zenei motívum bukkan föl rendszeresen benne, de más-más feldolgozásban, ezerféleképpen, éppen az aktuális hangulatnak megfelelõen. Ezzel szemben a Vaníliát csak teledobálták többé-kevésbé ismert slágerekkel.

Színészek: Kezdem egy nagyon szubjektív dologgal. Ki nem állhatom Tom Cruise-t (de ennek talán van némi objektív alapja is). Amikor Noriega-n igazi érzelmek tükrözõdnek, akkor Cruiseon csak majmoskodást látok: kiabál, hadonászik, tántorog, és nem utolsósorban fürdik a saját vélt csodálatosságában. Azt hiszi, elég csak megjelennie a kamera elõtt, és máris mindenki odalesz a filmtõl. Még Penelopé Cruz is jobb az eredetiben!

Rendezés, jelenetek:

SPOILEREK

Az egyik kedvenc jelenetem az eredetibõl: http://www.youtube.com/watch?v=zM7LhDgIczQ&feature=related
César eltorzult arccal elmegy a parkba, ahol Sófia pantomimezik. Néma számonkérésként odaáll a lány elé, és ekkor elered az esõ. Az emberek esernyõt nyitnak és hazamennek, de õk ketten ott maradnak egymással szemben. Az esõ lassan lemossa Sófia arcáról a festéket; ekkor végre megszólal, de a beszélgetésükben nem az a fontos, amit kimondanak, hanem az, amit nem.

Mi lett ebbõl a Vaníliában? A lány menet közben buta arccal valami salátát eszik egy mûanyag dobozból, míg Cruise semmitmondóan bámulja és követi az utcán. No comment.

Az eredeti zárójelentrõl nem is írnék, mert elragadtatnám magam. Csak két dolgot: a Noriéga alakította figurában igazi kétség, kételkedés, fájdalom van, míg Cruise megint csak õrjöng, kiabál és hadonászik; az eredetiben az "élet-meghosszabbítást" kínáló cég ügynöke egy igazi ördögi figura, a pénz megtestesítõje, a kísértés, ugyanez az alak az amerikaiban egy nevetséges paprikajancsi.

SPOILER VÉGE

Természetesen nem akarok senkit megbántani, el tudom képzelni, hogy valakinek a Vanília jobban tetszik, de nekem - többek között a fentebb részletezek dolgok miatt - vitán felül a Nyisd ki a szemed tetszik jobban. Abszolút, örök kedvenceim egyike.
8/10
pencroft 2012 ápr. 30. - 12:57:58 8/10 Előzmény Sigfried
A forgatókönyv egyáltalán nem Philip K. Dick regényébõl készült (csak a port.hu szerint). A forgatókönyvet maga a rendezõ és Mateo Gil írta. Dicktõl, ha minden igaz, csak egyetlen ötletet vettek át

SPOILER

a halál utáni lefagyasztás és áloméletben-tartás ötletét, az Ubik c. regényébõl.

SPOILER VÉGE

Egyébként teljesen egyetértek azzal, hogy nem aszerint kell megítélni egy filmet, hogy eredeti-e vagy remake, és tényleg vannak olyan motívumok mindenféle mûvészeti ágban, melyeknek többszöri felbukkanása szül egyre jobb mûveket. De a Vanília égbolt ehhez képest szerintem súlyos hanyatlás.
7/10
od.gszal 2012 ápr. 20. - 18:30:45 7/10
Jó film, sok lehetséges magyarázattal.
Örülök, hogy láttam.
Összes hozzászólás