Nyomorultak

Bakancslistához adom
Les misérables
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-olasz-NDK filmdráma, 225 perc, 1957

Értékelés:

112 szavazatból
Szerinted?

Az erő, nemeslelkűség, szeretet és szépség legyőzik-e az emberi számítást, gonoszságot és kíméletlenséget? 1800-ban Franciaországban, Toulon kőbányájában nehéz bilincsbe verve dolgoznak a fegyencek, közöttük Jean Valjan. Roppant erejű, de meggyötört, keserű ember. Szabadulása után, egy tolvajlás közben életében először találkozik a jósággal, mely megváltoztatja addigi életét. Hamarosan tekintélyes vagyon birtokosa, a szegények és elesettek gyámolítója lesz. Mindaddig, amíg Javert felügyelő fel nem ismeri a polgármesterben az egykori fegyencet...

Jean Gabin pályája csúcsán megkapta ezt a csak kevesek számára elérhető, rendkívüli szerepet. A francia író-óriás áradó meseszövését, a fő- és mellékesemények szétágazó, majd egymásba bonyolódó szálait, a regény megszámlálhatatlan kisebb-nagyobb szereplőjének történetét próbálta meg a heroikus vállalkozás filmre vinni. Az eredmény lenyűgöző, de nem hibátlan. Jean Gabin hosszú tanulmányra méltó játéka mellett Bernard Blier és Bourvil gazdag ívelésű alakítása emelkedik ki a népes szereplőgárdából.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
Révész István máj. 25. 01:38:17 5/10
Nekem ez a régi változat nem jött be. Megnéztem az 1998-as Liam Neeson szereplésével és az sokkal jobban tetszett. Bizonyára ez a film a mag idejében csoda volt, de azóta eltelt 60 év :) A könyvet nem olvastam, így csak a filmet tudom alapul venni. Ez túl hosszú, lassú, tele sok fölösleges történéssel és a katonai harcok bemutatása is nekem már nevetségesek, mint egy paródia :))
dorog 2022 jún. 09. - 08:19:17 Előzmény profanumvulgus
Pár napja megint vetítette valamelyik tv. Szinkronhangokról: a Fantine-t ápoló, mellette imádkozó nővér hangja szerintem Kiss Manyi volt, a csatornában összefutó járőr egyik katonája pedig Kabos László hangján szólt.
Nagy1A 2021 márc. 11. - 22:35:29
Kissrác koromban, más volt a világ........Gárdonyin, Jókain, Verne" Gyulán:))", Victor Hugón és sorolhatnám a többi nagyszerű idealista írót, akiken felnőttünk!!
.....és amikor a nagyon megszűrt Nyugati Filmek közöl néhány bejött!! és láthattuk..........hát már maga AZ IS élmény volt, hogy nem a szar Szovjet filmeket kellett nézni!! Pláne egy ennyire tökéletes filmet!!
Legalább is....akkor úgy tűnt nekem, hogy az!!Hát most jön a kontroll!
Be kell vallanom, hogy azóta már arra is rá kellett jönnöm, hogy azért a szovjet filmek sem olyan nagyon, nagyon szarok, mert a Háború és Békére, Mel Ferrellel és a gyönyörű Hapburnnel, a Corvin mozi előtt, vagy 5 órát álltunk sorban a jegyért és évekig, mindenki el volt ájulva tőle...végül is jogosan......de amikor kissé később, felnőve láttam a Bondarcsuk féle rendezést, rá kellett jönnöm arra, hogy tévedtem!! Azóta már nagyot fordult a kocka......ma már a tömegével gyártott amerikai szaroktól kell megmenekülni!!!
bayliste 2020 szept. 26. - 16:59:09
A leges-legjobb adaptáción is sokat tud rontani a szájbarágós, didaktikus narráció.
ironic100 2020 márc. 13. - 15:05:42
Messze a legjobb adaptáció, nem érdemes tovább ragozni!!
hjn14 2015 dec. 12. - 19:31:57
Nagyon vártam a FILMET ! Erre betettek egy koncertfilmet. Bravo.
csabaga 2014 aug. 24. - 17:35:32 Előzmény Lyanos
1.Hogy került oda?Véletlenül.

2.Mit ásott el?A pénzét.

A könyvbõl kiderül.:)
10/10
kzsolt 2014 aug. 24. - 15:49:28 10/10 Előzmény profanumvulgus
Ez nemcsak egy film, hanem A film. Filmóriás a javából.
Jean Gabin nem egyszerûen csak eljátszotta Jean Valjean-t, Õ MAGA VOLT Jean Valjean.
Nincs az az értékelés, ami - pozitív értelemben - méltó lenne ehhez a filmhez.
Csodálatosan szép film.

* Spoiler ON *
Ez a film volt az, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megértsem: hogyan képes a szeretet legyõzni a gonoszt: Javert nem bírt a szeretettel, megértette, hogy nincs hatalma felette. Az más dolog, hogy nem így kellett volna végzõdnie.
* Spoiler OFF *
profanumvulgus 2014 júl. 11. - 22:20:22
Kifelejtettem a Javert-t magyarító Egri Istvánt. A remek szinkronizálók közül már csak a 2 hölgy van életben, de õk is túl vannak a 80-on. Ja, Thenardier-nét mintha Máthé Erzsi szinkronizálta volna, szerencsére õ is él.
profanumvulgus 2014 júl. 11. - 21:56:07
Ne feledkezzünk meg a szinkronról. Narrátorként Tímár József hallható, a püspököt (ha nem tévedek) Szabó Ernõ, Thenardier-t Csákányi László szinkronizálta, Valjean magyar hangja Básti Lajos, Eponine-é Schubert Éva, Fantine-é pedig Psota Irén volt (akkor még 1 oktávval magasabban). Én kb. 10 évesen, 1961-ben láttam elõször a Lenin (ma Teréz) körúti Mûvész moziban. Szerencsére nem szinkronizálták újra...
Lyanos 2014 júl. 09. - 21:41:27 Előzmény orgyen
"- még Tenardier sem gonosz, egyszerûen csak meg szeretne élni valahogy."
A könyvet nem olvastam. A filmbõl nekem nem ez jött le. Nem valahogy akart megélni, hanem minél jobban és minél kevesebb munkával, adott esetben másokat zsarolva. Hogy ezt gonoszságnak vagy "csak" kapzsiságnak nevezzük, jó kérdés...

*** Spoiler ***
Bár a narrátor sok mindent elmond az összekötõszövegével, pár dolog nem világos. Pld. Tenardier hogy került a csatorna kijáratához pont a kulccsal a kezében és pont akkor, amikor Jean Valjean arra cipelte a sebesült Máriuszt?
Vagy mit ásott el/ki Jean Valjeanaz erdõben?
*** Spoiler ***
10/10
orgyen 2014 júl. 08. - 21:29:49 10/10 Előzmény Gabriella54
"Serge Reggiani kiváló Enjolras (mindig az egyik kedvenc karakterem volt)"

Kiváló színész, de sokkal kidolgozottabb és emlékezetesebb szerepet játszik Visconti 1963-as "A Párduc" (Il Gattopardo) címû filmjében.
10/10
orgyen 2014 júl. 06. - 22:06:13 10/10 Előzmény kzsolt
"Szóval, Jean Gabin páratlanul testesítette meg azt a szeretetet, amivel bármit le lehet gyõzni(még az irgalmat nem ismerõ, szemét felügyelõt is). És a felügyelõ akkor már érezte, hogy nincs hatalma a szeretet fölött."

Szeretném a félreértést eloszlatni:
- a felügyelõ nem gonosz csak kötelességtudó hivatalnok, mereven követi a szabályokat és a törvény betûjét. Akkor válik tragikus hõssé amikor megérti hogy rossz törvényt szolgál és meghasonlik önmagával.
- még Tenardier sem gonosz, egyszerûen csak meg szeretne élni valahogy.
- a film és a regény nem a szeretet-gyûlölet konfliktusáról szól hanem társadalom kritika és arról szól hogy a hatalmasokat szolgáló törvény szolgai követése milyen embertelen tud lenni.
- jellemzõ hogy a bíboros mennyire felháborodik azon hogy a püspök ahelyett hogy élné a fõpapok fényûzõ életét és csak prédikálná a krisztusi tanítást, nem átall úgy is élni.
augustus 2014 júl. 06. - 21:09:48
Ne hagyjuk ki a felsorolásból Silvia Monfort alakítását Eponine szerepében sem. Õ sem volt akárki, a háború alatt az ellenállás tagjaként kitüntetést kapott de Gaulle és Patton tábornokoktól is. Színházban klasszikus görög és francia drámai szerepekben ugyanúgy mint Sartre, vagy Tennessee Williams darabokban alakított kiválót, majd színházigazgató lett. A franciák, különösen a párizsiak nagyon szerették.
10/10
feeco 2014 júl. 06. - 20:20:32 10/10 Előzmény kzsolt
minden szavaddal egyetértek, magam sem fogalmaztam volna meg másként a mondandómat a film kapcsán.. ;)
10/10
kzsolt 2014 jan. 01. - 14:05:09 10/10 Előzmény stanmore
Jean Vanjean szerepét többen is eljátszották már (jobbnál jobb színészek), de egyikõjük se volt az igazi. És én ezen nem is csodálkozok. Mert ezt nem lehet eljátszani: Jean Gabin MAGA volt Jean Valjean. Ez számára nem pusztán alakítás volt: az arcvonása, a mimikája, stb. tökéletesen megfelelt a regénybeli Jean Valjean-nak. És ehhez még hozzájárult a kiválóan eltalált szinkronhang.
Szóval, Jean Gabin páratlanul testesítette meg azt a szeretetet, amivel bármit le lehet gyõzni(még az irgalmat nem ismerõ, szemét felügyelõt is). És a felügyelõ akkor már érezte, hogy nincs hatalma a szeretet fölött.
Hihetetlenül jó a film (és akkor még igencsak enyhén fogalmaztam), nagyon jó színészekkel.
Maximális pontszám a filmért, és csak örülni tudok, hogy elkészült annak idején.
Mindenkinek ajánlom!
stanmore 2012 dec. 27. - 20:52:22
Hát ez sajnálatos,nyilván rá van szorulva a havi 150000 Ftra,de ami tény Peer Gyntként nagyon jó volt,és nekem Gobbi rémlik egy Tv felvételben láttam az elõadást kettõjükkel.Persze Ibsen érdemei is elévülhetetlenek, csak jó szöveggel lehet brillirozni még a jó színésznek is. Egyedül talán Páger volt az,aki a selejtbõl is aranyat tudott csinálni.
drProktor 2012 dec. 27. - 16:33:38
De sztem Huszti esetében tényleg Psota volt a partner, azt hiszem.
Huszti egyébként az, aki büszkén feszít a MûvészetiAkadémia tagjaként,
ez bizony nekem akkor se tetszik, ha egy iskolába jártunk, igaz õ fölöttem.
stanmore 2012 dec. 27. - 15:43:38 Előzmény drProktor
Szerintem Tímár hangja jó értelemben véve egzaltált és ugyanakkor mély tónusú bársonyos,kicsit Kálmán György hajazott rá,bár kevésbé mélyen zengett.Azon meg csak mosolyogni tudok ,ahogy Eperjes felvette Kálmán hadaró egzaltált stílusát.
Igen Gobbi volt Aose anyó,mellesleg abban Huszti is nagyot alakított,akkor kedveltem meg ,mert elõzõleg nem tartottam egy nagy színésznek.
drProktor 2012 dec. 27. - 01:48:07
Bár most errõl egyáltalán nincsen szó, azt gondolom,
az a PeerGynt,amire gondolok, abban Töröcsik mellett Aase nem annyira Psota,
inkább Gobbi lehetett.
Összes hozzászólás