Ó, Jeruzsálem

Bakancslistához adom
O Jerusalem
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-angol-olasz-görög-izraeli-amerikai filmdráma, 100 perc, 2006

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

Megrendítő erejű dráma Izrael Államának 1948-as újjászületéséről és az azt körülölelő történelmi eseményekről. Középpontjában két amerikai barát, egy zsidó és egy arab története áll. Útjuk New York utcáiról a Szentföldre vezet, ahol életük kockáztatásával áldoznak fel mindent azért, amiben hisznek, és a városért; Jeruzsálemért.

Stáblista:

Szereplők

Bobby Goldman
Said Chahine
Hadassah
David Levin
Ben Gurion
Golda Meir

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
itsme1 2023 febr. 24. - 11:27:38 5/10
Kicsit laposnak éreztem a drámai ívet, a mondanivaló súlyához képest. Lehet, hogy a regény jobban kidolgozott, de a film túl idilli.

A végén meg, hogy a jordán katonák öszzebariznak a Jeruzsálemet védő zsidó fegyveresekkel, csak azért mert életbe lépett a tűzszünet, szánalmasan hiteltelennek tartom.


Edmond Dantes 2014 jún. 16. - 11:21:48
Valójában nem "filmdráma", inkább dramatizált dokumentumfilm. Képi világa és a történelmi események köré szõtt "sztori" elég stilizált és valahogy "mûtermi" ízû, azonban meglehetõs történeti hitelességgel ismerteti a fejleményeket. Az alapkõrõl: http://hu.wikipedia.org/wiki/Balfour-nyilatkozat_(1917) emlékezetem szt nem tesz ugyan említést, noha elemi fontosságú okirat! de a brit mandátum -különösen 1939 utáni- felelõssége még enélkül is szinte tapintható. Nem hallgatja el a film a King David hotel elleni merényletet, bemutatja a Hagana vs Irgun/Lehi csoportok nagyon eltérõ szemléletû tevékenységét-rivalizálását és annak következményeit, beleértve Deir Yassin-t. Kieg.infó az ENSz-szavazás eredményérõl, amit az arab országok nem fogadtak el: 33 igen, 13 nem és 10 tartózkodás. Ismeretes h a 2.vh. gyõztes hatalmai közül a SzU, USA és Franciao. igennel szavazott, Nagy-Britannia tartózkodott. Az ENSz által elképzelt két állam felosztása és megrajzolt (védhetetlen) határai már ránézésre is életszerûtlennek, megvalósíthatatlannak tûnnek és (mai szóval) szinte bekódolták a háborús konfliktust:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Izrael#mediaviewer/F%C3%A1jl:UN_Partition_Plan_Palestine.png
És még egy nem mellékes kiegészítés: a tárgyalásokban arab részrõl kulcsszereplõ és a filmben is megjelenõ I.Abdullah jordán király -a jelenlegi II.Abdullah dédapja- valszeg éppen az Izraellel való tárgyalási-megegyezési készsége miatt lett az al Hussayini-csoport egyik palesztin tagja által merénylet áldozata 1951-ben.
Edmond Dantes 2014 jún. 16. - 10:30:17 Előzmény stenmore-
Újból vetítik: jún.22. 19h10, ATV.
Edmond Dantes 2014 jún. 16. - 10:29:09 Előzmény southwind
Ha a befejezetlen film a Kramer kontra Kramer volt, az megtekinthetõ jún.22. 19h10, ATV.
Én sosem láttam még, majd most..
stenmore- 2013 dec. 28. - 21:38:46
Márpedig ha én ott élek,akkor igenis elfogadom az Ensz határozatot ,mert elférne a két nép bõven egymás mellett,és félreértés ne legyen az egyszerû embereknek ott sem érdeke a háború,azt nagyon is konkrét politikai gazemberek élesztgetik.Jó példa erre hogy amikor már egy hajszál volt a békekötésig Izrael ateljes területet visszaadta volna csaknem 100 százalékban ,amit a késõbbi háborúkban foglalt el stratégiai okokból, ha garantálják a békét,Arafat az utolsó pillanatban kihátrált,nyilván nem véletlenül és nem önszántából.
Az pedig teljes logikátlan és életszerütlen hogy Izrael kezdeményezte volna az erõszakot hiszen neki nem volt érdeke aZ ENSZ határozat negligálása.ez egyébként afilmbõl is jól látható hogy elõször az arabok kezdtek hõbörögni.
settembrini 2013 dec. 28. - 18:33:47
Feltételezem, ha te ott élsz arabként (palesztínként), te sem fogadod el az ENSZ-döntést. Hogy ki kezdte az erõszakot, azt te honnan tudod? Az Irgun és a Lehi már akkor bõven túl volt több terrorista merényleten, hogy csak egyet említsek, a King David Hotel felrobbantása 91 halottal...
pneklara 2013 dec. 28. - 08:18:43
Az is ismert emberi tulajdonság a világ /majdnem/ minden táján, hogy ha látom a szomszédomat, amint megfeszített munkával ugyanazon a földdarabon õ egy oázist varázsol maga köré,s gyarapodik, kulturálódik, akkor nem a munkát irigyelem el tõle, hanem a termést. Lelopom, tönkreteszem - és máris ott a konfliktus, ami elég messze vezet, pláne, ha politika is lesz belõle.
stenmore- 2013 dec. 28. - 00:07:05 Előzmény settembrini
Azért azt sem felejtehetjük el hogy az erõszakot az arabok kezdeményezték,amikor nem voltak hajlandóak a békés egymás mellett élésre,az ENSZ határozat végrehajtására,osztán amikor pofáncsapták õket akkor meg siránkoztak.
settembrini 2013 dec. 27. - 17:13:02
Azért mintha kicsit "lájtos" lett volna a Deir Yassin-i mészárlás bemutatása... Öt-hat holttest, egy kicsi tûz. Valójában 150-200 lemészárolt békés falusi arab, nõk, gyerekek, vének.
„Amennyiben egy valós és végsõ katasztrófa érne minket Palesztinában, annak elsõrendû felelõsei a britek, másodrendû felelõsei pedig a sajátjainkból szervezõdött terrorista szervezetek lennének." (Albert Einstein, 1948)
És egy cinikus vélemény a filmbeli hõstõl...
„Az öregek majd kihalnak, a fiatalok pedig elfelejtik." (David Ben-Gurion naplója, 1948. július 18.)
Nem jött be, David.
pneklara 2013 dec. 27. - 08:40:59
Ez engem is kétségek között hagyott. Egészen addig reménykedtem, hogy a szokásos reklámszünetrõl van szó, míg végül kétségtelenül elkezdték az új filmet. Hát ez is mutatja, hogy a mûsoridõ minden percét aranyban mérik. De akkor az a vége a Kramer filmnek, ameddig láthattuk?
stenmore- 2013 dec. 26. - 21:38:09
Olyan kertvs stílusban lett vége,pedig ebbõl a szempontból az ATv nem volt annyira ocsmány mint akét fõ csatorna.Ráadásul az egyik legjobb film volt a Kramer.. ,amit valaha csináltak.Sok érdemi rész nem maradt le, csupán nyakoncsapták a nézõt nehogymá el tudjon egy kicsit gondolkodni arról amit látott-.
offtopic
southwind 2013 dec. 26. - 21:26:50
bazzzz, az elõzõ filmet elfelejtették befejezni....
ezso1 2013 máj. 19. - 21:09:30 Előzmény olahmiki1959
Sajnos így van.

Javaslom nézze meg, aki akarja más szemszögbõl is:
http://www.youtube.com/watch?v=-IVKoUcclYo
Pobeda 2013 máj. 19. - 20:53:17
Könyvben megvan.
pneklara 2013 márc. 31. - 19:01:04
Tetszett a film, s próbáltam úgy nézni, felfedezzem, ki vívja igazságos harcát. De nem elkötelezettként úgy látom, mindkét oldalnak vannak veszteségei, hõsei, részvétet kiváltó eseményei-történései, fanatikusai, embertelenségig megszállott csoportjai, egyedei. Politika, politika, politika. Az árát pedig az egyszerû emberek fizetik meg, akiknek az élete az egyik és a másik oldalon is annyi, amennyit itt tölt a Földön. Boldogtalanul, feszültségben, beszabályozottan, determináltan.Igazságot itt nem lehet keresni, s találni.
olahmiki1959 2013 márc. 31. - 18:37:07
Egyébként maga a film alapjában tetszett, bár európai nézõ számára idõnként kissé túl sok név hangzott el benne, és túl sok szálon futott a cselekmény, egy dolog viszont kiderült.
Mindkét félnek vannak igazságai, és nagyon úgy néz ki, hogy a zsidó-arab konfliktus - sajnos - belátható idõn belül nem fog rendezõdni, annyi sérelem halmozódott fel a két népben egymás iránt.
olahmiki1959 2013 márc. 31. - 17:29:02
Örülök, hogy újból megtaláltál, kivételesen most nem használom fel a fórumot arra, hogy mint már annyiszor, helyretegyelek, inkább azt mondom, hogy eléggé rendszeresen nézem az ATV-t, mert az embernek manapság fel kell vértezõdnie a világ aljasságai ellen, és azt mondhatom neked, hogy a mûsorvezetõk egyetlen egy mûsorban sem mondták azt a nézõknek, amikor a többnapos ünnepre hivatkozva elköszöntek tõlük, hogy "Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk minden kedves nézõnek!"
Egyetlen mûsorban sem!


A sokat hangoztatott tolerancia, a mások hagyományainak a tisztelete, a vallási türelem, meg mindenféle lózung nevében, amit annyiszor lehet hallani, - különösen ezen a tévén, - aztán amikor a gyakorlati megvalósításról van szó, akkor ezek a szép elvek egyszeriben eltûnnek.

Ha ezt meg tudod magyarázni - vagdalkozás és okoskodás helyett, - azt nagyon megköszönöm.
ln 2013 márc. 30. - 22:46:56
Igen látom ... - a véleményem ezzel nem változott. Azt kívánom, hogy Isten szabadítsa meg az zsidógyûlölõket, az embergyûlölet sátáni tulajdonság. Ennek ellenére Isten tervét megvalósítja akarata szerint - amirõl a biblia tudósít. Shalom, Barátnak és Ellenségnek!
stanmore 2013 márc. 30. - 21:46:32
"Azontúl az antiszemitizmus sajnos ma is probléma, a film nagyon aktuális! "
Tökéletesen igazad van,de láthatod hogy az antiszemitáknak vörös posztó Izraelnek már az említése is.
ln 2013 márc. 30. - 21:43:44
Nagyon is húsvétra való - mint ahogy az Ószövetség az Újtól nem választható el. Azontúl az antiszemitizmus sajnos ma is probléma, a film nagyon aktuális!
Tévénézõ111 - ritkán nézek tévét, ezt most éremes; és nem tartom szentségtörésnek Nagyszombaton tévét nézni, az a kérdés mit nézel nem csak ma, bármikor!
Összes hozzászólás