Film

O. márkiné

/Die Marquise von O.../
NSZK-francia filmdráma, 98 perc, 1976 16 éven aluliak számára nem ajánlott

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A napóleoni háborúk idején az orosz Szuvorov tábornok csapatai megszállják Olaszország északi részét. O. márkiné fiatal özvegy, akit az orosz katonák meg akarnak erőszakolni. Egy alezredes, F. báró menti meg a közkatonák kezei közül és magával viszi. Amikor azonban a nő elájul, a tiszt magáévá teszi. Az eszméletlenségből éledező márkiné mit sem sejt erről, a férfiban a megmentőjét látja. Nemsokára különös érzéseket kezd tapasztalni. Kiderül róla, hogy gyermeket hord a szíve alatt. Mivel nem tudja, ki az apja, a szülei eltaszítják maguktól. Elhatározza, hogy megkeresi az orosz tisztet. Heinrich von Kleist novellájából.

Stáblista:

Díjak és jelölések:

  • Cannes-i fesztivál (1976) - Zsűri Nagydíja: Eric Rohmer
  • Cannes-i fesztivál (1976) - Arany Pálma jelölés: Eric Rohmer

Vélemény:

szavazat: 10/10 2010 okt. 27. - 15:19:03
2010 okt. 27. - 15:19:03
Tipikusan az a film (ami az igazán jó filmek legfõbbjellemzõje), amit minél többször nézel meg, annál jobban megszereted...
2010 aug. 05. - 15:38:54
2010 aug. 05. - 15:38:54
Eleinte kissé megrémisztett Rohmer alkotása: nagyon szikár, puritán képek peregtek, amik persze közben fantasztikusan szépen voltak filmre véve (Almendros a világ egyik legjobb operatõre volt), szóval az egész olyan levegõs, csendes, kitöltésre váró volt, ettõl így nyáron elszoktam és egy ideig még azt is gondoltam, hogy ez a film túl hideg, túl kiszámított. Aztán egyszerre megtörténik a csoda, nem tudom, hogy bennem-e (tehát, hogy jobban figyelek) vagy a filmben, de megtelik az egész emberséggel, érzésekkel és elragad. A végére pedig az egész úgy, ahogy van imádnivaló. Derûs, finom, szép film.