Ocskay László százados, az elfelejtett hős

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 70 perc, 2007

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

A dokumentumfilm egy szinte teljesen elfelejtett katonatiszt hőstettét mutatja be. Ocskay László, a Magyar Hadsereg századosa, az elfelejtett hős a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette le. Rendkívüli humanitárius tettével Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, az 1944-45-ös években.

Ocskay a budapesti Abonyi utcai Zsidógimnázium (ma Radnóti Miklós ELTE Gyakorló Gimnáziuma) épületében az ún. "Ruhagyűjtő Munkásszázad" vezetőjeként munkaszolgálatosoknak és családjuknak nyújtott védelmet a német és nyilaskeresztes fenyegetésekkel szemben. Hihetetlen módon az Abonyi utcát a nyilas fenyegetésektől Ocskay egyedülállóan ügyes konspirációjának köszönhetően a fegyveres SS védte meg. A megmentettek között volt többek közt Goda Gábor, Kossuth-díjas író, Kadosa Pál, zeneszerző, Kabos Ede, kardvívó világbajnok Kellér Dezső és Ráday Imre színművészek is. Ocskay együtt dolgozott Raoul Wallenberggel (akinek a saját házában nyújtott menedéket) és a legendás Domonkos Miksával is.

A film úttörő vállalkozás és valódi unikális munka. A majdnem teljesen feledésbe merült Ocskay hőstette egyedülálló, mindenki számára példaértékű lehet, személye minden bizonnyal bekerül a XX. század legnagyobb magyarjai közé.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
sioux 2014 dec. 17. - 09:55:47 Előzmény Magyar Boti
Van még egy elfelejtett - sõt soha meg nem ismert - embermentõ katonatiszt hõs. Ferenczfalvi Kálmán, aki 2000 zsidó embert mentett meg. A háború után tetteit soha nem emlegetõ könyvelõként dolgozott, és bár megkapta a Világ Igaza elismerést Izraeltõl, Mo-n teljesen ismeretlen maradt. Õ is megérdemelne egy filmet, ráadásul rendkívül kalandos körülmények és fedõsztorik közepette végezte hõsiesen bátor áldásos tevékenységét. Életét ld wikipedia.
Magyar Boti 2009 szept. 07. - 22:53:56
Ma láttam a filmet. Mindig meghat, ha igaz emberrõl látok, hallok valamit, ráadásul magyar, ettõl megint büszke leszek...kis ideig....

Ocskay László egy igaz magyar ember volt, az életet tisztelõ és tetteiben is becsülõ, bátor, okos és önzetlen ember....ilyen emberek kellenek a világnak....a becsületesen dolgozó ember ismérvei is ezek...
trafik 2009 ápr. 23. - 23:15:46
szép film. köszönet a duna tévének, mint sok minden másért.
10/10
anyu43 2008 febr. 01. - 21:19:32 10/10
A film nagyon megrenditett, köszönöm az alkotóknak.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu