Oldboy

Bakancslistához adom
amerikai akciófilm, 104 perc, 2013

Értékelés:

97 szavazatból
Szerinted?

1993-ban, egy alkoholmentes reklámszakember, Joe Doucett (Josh Brolin) tönkretesz egy találkozót, az egyik potenciális ügyfelével, Daniel Newcombe-val (Lance Reddick), mert rámozdul a barátnőjére. Ezután, Joe részegen elmegy az egyik barátjához és egyben a bártulajdonoshoz, Chucky-hoz (Michael Imperioli), de a férfi nem hajlandó őt beengedni. Míg kinn tartózkodik a szakadó esőben, meglát egy sárga esernyős nőt, mielőtt még eszméletlen lenne. Ahogy egy elszigetelt hotelszobában felébred, megállapítja magáról, hogy egy fogoly. A fogvatartói alapvetően biztosítanak a számára megfelelő higiéniai ellátást és minden étkezéskor egy kis mennyiségű feldolgozott kínai ételt, hozzá fél liter vodkát. Joe megtudja a TV-ből, hogy az exfeleségét agyonverték és brutálisan megerőszakolták. A kislányát, Miát már őrizetbe vették és első számú gyanú Joe-ra igazolódik. Miután megakadályozzák az öngyilkossági kísérletét, Joe leveleket kezd írni Miának, feladja az alkoholfogyasztást és az elkövetkezendő 20 évben tervezgeti a bosszút. Az idő elteltével, elkezdi formálni a testét különböző edzésekkel és a televíziós mérkőzésekből tanul bokszolók képzettje lesz. Hamarosan mindenkiről összeállít egy listát, akik felelősek lehetnek az ő bezártsága miatt. Az első számú gyanúsított Newcombe.
Bemutató dátuma: 2013. november 17.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
pihes aug. 07. 14:36:51 4/10
4/10
8/10
InteriorLulu jan. 07. 18:27:16 8/10
Az eredeti nálam (is) kicsit jobban ütött, de ez most mindegy.

SPOILER!!!!
Ha még nem láttad, tényleg itt hagyd abba, mert kurvanagyot SPOILERezek!!
Brolin a végén önszántából visszamegy, ami szép és jó, viszont garantált, hogy a végletekig frusztrált Jackson, aki ugye már előre megkapta a fizetséget (gyémántokat) tőle, és tartania sem kell már Copley-tól, gyakorlatilag azonnal bosszút áll rajta, beváltva a korábbi, napokon át tartó halálra kínzásos ígéretét. Semmi nem szól ugyanis ez ellen.
Spike Lee-nek tehát legkésőbb a film végére ki kellett volna iktattatnia Brolin által Jacksont, hogy értelme is legyen aztán Brolin vezeklésének.
8/10
norbertobaggio 2021 nov. 13. - 16:18:44 8/10
Habár nem láttam még az eredetit de ez nagyon jo volt
8/10
nikato 2020 dec. 26. - 10:27:22 8/10
Akinek az elején nem tetszene, ne adja fel, hihetetlen mivé forr ki, érdekes, izgalmas, SPOILER: a végén hatalmas fordulat SPOILER VÉGE
szonday 2020 dec. 02. - 01:06:03
Tényleg nem értem, miért kell egy ennyire kultikus filmből remake-et csibálni? RÁadásul úgy, hogy az elején folyamatosan igyekeznek lekoppintani az eredeti film hangulatát? Egy remake-nek akkor van értelme, ha időben nagyon távol van az eredeti, ha értelmezésben, képi világban, hangulatában teljesen mást tud mutatni, és az ember nem folyton ugyanazokat a beállításokat, színeket, jeleneteket látja viszont. Pluszban a sztorihoz hozzátartozik az ázsiai miliő, az ottani kultúra, gondolkodás...
vympel6 2020 aug. 30. - 09:46:06
egy koreai film tökéletes remake-je.mint minden spike lee film ,bennem marandandó nyomot hagy.a vége egy olyan csavar ami spike sajátja lásd.(a belső ember)de ez a film feljebb tolta...megrázó,megdöbbentő és megbotránkoztató...ezeken a fázisokon mentem keresztül...de mindenképp egyedi és különleges
9/10
Warthog82 2019 máj. 15. - 18:23:22 9/10 Előzmény riverside61
Eredeti ahogy hollywoodi-stílusban is majdnem tökéletes..
riverside61 2019 máj. 12. - 22:47:24 Előzmény Warthog82
Az eredeti a koreai :) Ez egy remake:(
9/10
Warthog82 2019 ápr. 30. - 10:05:19 9/10
Ez frankó.Eredeti,különleges.
apoa 2018 aug. 23. - 21:55:13
Rendre hiányoznak a tartalmak ismertetése. Siralmas
5/10
Trap 416 2018 márc. 16. - 17:02:47 5/10
Önmagában nem lenne rossz, de teljesen felesleges film. Az eredetinek a nyomába sem ér. 10/5.5
6/10
Mizar 2016 jan. 19. - 20:44:58 6/10
Akiknek kicsit is fontos a pszicho-thriller vonulat, azoknak is inkább az eredeti dél-koreai változatot ajánlom, mert ebben a remake-ben nevetségesnek hatott az a lélektani dinamika, ami az eredetiben magával ragadott. Mintha direkt paródia lenne a háttérben álló tragédia, a fõhõs erkölcsi fejlõdése és önostorozása. Nem az elképzelés miatt, hanem a megvalósítás kifigurázó jellege miatt - egy pillanatra sem tudtam együttérezni a fõhõssel. Szerintem közepes akciófilmnek esetleg elmegy - olcsó és felszínes lélektani háttérrel.

SPOILER
Úgy gondolom, felesleges és hiteltelen volt a fõhõs ilyen fokú erkölcsi fejlõdése - legalább is a kivitelezés miatt biztosan -, az eredeti filmben megvolt a katarzis a kis mértékû fejlõdés mellett is, nyilván a hitelességnek is köszönhetõen.
ABERESQUE 2016 jan. 14. - 22:57:49 Előzmény kazama90
hát nem tudom ember....:) én nem vagyok egy nagy színészi játék specialista, de ebben az összehasonlításban a napnál is világosabb, hogy ég és föld a különbség a két film között, az eredeti javára. két perc alatt belevitt a koreai színészek játéka a filmbe és egy pillanatra se engedett el... a remake-ben meg? pont a kajli színészkedésnek köszönhetõen egy percig se voltam benne és csak mint külsõ szemlélõ, ásítozva figyeltem, hogy hogy kúrnak el az amcsik egy megaklasszikust... sõt! néha azon kaptam magam, hogy egy-egy pillanatra el is felejtettem, h a josh brolin 20 évig el volt meszelve, mert annyira nem látszott rajta az õrület, a harag, a zavarodottság, a bosszúvágy, meg úgy nagy általánosságban semmi sem... kb. mintha kapott volna két sallert egy ócska krimóban, meg egy golyót a lábába és azért akart volna bosszút állni...
olcsó utánzat ez a film... a eredeti viszont? egy mestermû!
idõjós1010 2015 nov. 23. - 19:13:23
Koreai változattal kezdtem, de azt nem bírtam elviselni, így megnéztem az amcsi feldolgozást helyette. Ez viszont már teljesen befogadható volt. Én nem ajánlanám senkinek az eredetit, és ezt is csak unalomûzõnek.
Kerek volt a történet, de elég nagy marhaság.
SPOILER Nem tudom, hogy a koreai változat is a beteges hajlamú édesapa fia köré van-e írva, de ha igen, akkor már mindent értek. Ilyen beteg egyetlen amcsi film sem lehet önszántából.
7/10
Újvállalkozó 2015 febr. 22. - 17:59:54 7/10
Ma megnéztem a trilógia többi részét és az amerikai Oldboy-t is. A többi film nekem sokkal jobban tetszett.

Mr. Vengeance - A bosszú ura: 4/10
A története olvasva tetszett, de maga a film nem annyira. A véres verekedõs jelenetek mind a három részre jellemzõek voltak.

Oldboy: 8/10
Régebben a tévében láttam, akkor a kalapácsos verekedés a folyosón maradt meg bennem, de több sajnos nem. Ezért úgy gondoltam, hogy nem is volt jó film. Félve ültem neki, de aztán kellemesen csalódtam, mert egy igazán jó filmet láthattam.

Lady Vengeance - A bosszú asszonya: 6/10
Az Oldboy-hoz képest ez a rész nem olyan komor és több humor is van benne. Összességében tetszett a film.

Oldboy (amerikai remake): 7/10
Mivel egynapon néztem meg a koreai változattal így a csattanó a végén már nem ütött akkorát. Persze kicsit változtattak rajta, de akkor is ugyanaz a film. Sokan lehúzták és az is igaz, hogy az eredeti jobb, de ha valaki ezt látja elõször szerintem tetszeni fog neki.
10/10
Vecsernyés13 2014 okt. 30. - 23:51:17 10/10
Ez egy borzasztò jò film!!!
offtopic
Doc Holliday 2014 júl. 21. - 22:20:31
ezeket amiket írsz erre hamar rálehet jönni fõleg az elszórt Emilcímei alapján. A nevére is elég hamar. De rádírok priviben...
offtopic
Lengabor 2014 júl. 21. - 21:57:20
Saját bevallása szerint 1981. október 27-én született.
Hidd el, pontosan tudom, hogy miket csinált, sokáig figyeltem õt korábban is (2004-ig visszamenõleg, akkor már animés fórumokon írt). Számos vidám pillanatot okozott, volt elég sok ember, akiknél napi téma volt, hogy éppen akkor mit írt (egyszer még azt is megnéztük, hogy egy bizonyos témáról hogyan változott meg a véleménye 2004 és 2012 között). Tudok arról is, hogy volt õ Andro, Android666X Androsama, Charlotte Benning, Christine Davenport is, még most is felismerem, hogy mi az, amit egykor õ írt, de ma már "Törölt Felhasználó" szerepel a helyén. Nekem ezek nem újdonságok, egyszer még a keresztnevét is leírta (a testvérei nevét is tudom, azt is, hogy hol lakik, azt is, hogy fél évig Japánban tanult stb.), kívülrõl tudom, hogy anno miket nézett rongyosra VHS-en. A FilmKatalogus oldalról is ismerem, (ott anno a Csacska angyal rajongóit alázta), a blogjait is, meg a DragonHall+on is ott volt, ahonnan elüldözték (mondjuk õk engem is kirúgtak, csak egész más miatt - de inkább nem minõsítek onnan senkit, megtették maguknak). A Sorozatjunkie-n is jelen van, és számos alkalommal elõfordult már, hogy törlésre kerültek a hozzászólásai. Igen, vannak furcsaságai, ellentmondásai, tévedései, illetve olyan sziklaszilárd, ám kissé egysíkú, zavaró és megingathatatlan véleményei, amiért darabokra lehetne szedni - meg is teszik itt sokan. Engem pl. a szinkronos kettõs mércéje zavar, meg az, hogy egyszer azt mondja nem tévézik, máskor meg kiderül, hogy ezt-azt azért mégis néz, sõt olyan mûsorokat is véleményez, amit nem tart semmire, pedig "õ nem szól le olyat, amit nem ismer". Õ egy ajánló után is képes egy pontot adni.
De most minek bántsam én is? Miért éljek vissza a helyzeti elõnyömmel? Engem nem tesz boldoggá (már), ha egy esetlen emberbe belerúgok. Volt, amikor megtettem és nem vagyok rá büszke. Próbálok mindenkivel értelmesen beszélni, nem totálisan hülyének nézni. Persze ha támadnak, akkor már más stílust ütök meg én is. Hiszem azt, hogy õ is ráébred, ha valamiben nincs igaza, vagy önellentmondásba/hazugságba esik, de ha ezt csak támadóan, bunkó stílusban képesek mások megtenni, akkor õk sem sokkal különbek.
Senkit sem kell szeretni, de azért illik emberszámba venni.
offtopic
Doc Holliday 2014 júl. 21. - 21:04:58 Előzmény Lengabor
Oké nem vén csak öregedõ.Egyébként nem 33 éves! De rálehet jönni mert sok év alatt az androsama ,android meg hasonló õrület alatt lévõ kommentjeivel teleszemetelte a netet. Viszont vicces hogy valaki felró egy olyat valakinek hogy álneves, és android666 néven van. Vagy 5-ször törölte innen magát annyira el lett ásva. Mi legyen vele? szeressük?
Lengabor 2014 júl. 21. - 20:08:47
Doc Holliday: nem vén, csak 33 lesz. Nem bántok én senkit, ha nem ad rá okot. Bántják õt így is elég sokan itt, ami valahol szomorú, hogy emberek így beszélnek egymásról. Ez mindkét felet minõsíti, még akkor is, ha adott esetben tényleg igazuk van. A béke jobb, mint a konfliktus.

Andro: nincs bajom, csak ne kérdezz olyan nyilvánvalót, ami te magad írtál le. Én nem bántottalak, hanem megpróbáltam leírni, hogy miért van az, amit nehezményezel a magyar emberektõl. Azért jut eszükbe az a három személy, mert mást nem vetített nekik a tévé, maguktól meg nem keresték. Te magad is pont ezt írtad le. Vagyis meg lett válaszolva az alapvetõ probléma. Ha másokat is vetítenének, de nem csak elszórva, akkor talán más is ráragadna az emberre. Lehetne azokat magyarul is élvezni, hidd el. Nem véletlenül alakult ki "a koreai meg a japán nyelv az olyan sz*r" felfogás. Nekem sem a kedvencem egyik sem, ahogy azt korábban említettem. Bántja a fülem, kivéve a zenéikben. A szinkron sikerülhet jól és rosszul is, de az biztos, hogy ha sehogy sem sikerül, akkor a mentalitás és az elfogadottság sem változik meg egy kicsit sem.
Ha érzékenyen érintett, amit és ahogy írtam, akkor sajnálom.
Összes hozzászólás