Ölni kíméletesen

Bakancslistához adom
Killing Them Softly
amerikai thriller, 97 perc, 2012

Értékelés:

175 szavazatból
Szerinted?

George V. Higgins azonos című regényének adaptációja. A film középponjában Jackie Cogan (Brad Pitt) áll, aki a maffia profi behajtóembereként egy nagy összegben játszott illegális pókerverseny eltűnt nyereményének nyomába ered. Azt a pénzt kell előkerítenie, amit egy magas tétekben játszott, a maffia által biztosított pókerbajnokságról rabolt el három balfék.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
piroska1945 okt. 12. 10:06:37
többször láttam, újra megnézem, 'kissé' kegyetlen, de sztem jók a szövegek, a szereplők, Brad zseniális mint általában :)
6/10
vargama márc. 05. 22:31:37 6/10
Az első alkalommal csak a film elejét néztem meg, elvesztettem a fonalat, és nem erőltettem.
Másodszorra sikerült végignézni, és most gondolkodom, hogy mit is láttam, és hogy mi zavart tulajdonképpen.
Leginkább az, hogy aki a stáblistán Sofőrként van feltüntetve, sokáig nem tudtam, hogy kicsoda. Nem sok befolyása volt a történésekre. Csak a végén jöttem rá, hogy ő maffia belső embere.
Az is zavart, hogy vannak szereplők, akiket emlegetnek, és akik nem jelennek meg a filmvásznon. (pl.Dilan, Kily).
Brad Pitt játssza a főszereplőt. Ő mindenkit ismer. Honnan? Ki ő? A megjelenése is olyan rejtélyes. A maffia eredetileg Dilant küldte. Lehetséges ilyen csere?
Szóval, sok a kérdőjel.
piroska1945 márc. 01. 18:29:45
nekem nagyon bejött :)
danek87 febr. 13. 16:09:38 Előzmény King Diamond
A mozis tapasztalatokhoz nem tudok hozzászólni,mivel egyáltalán nem vagyok moziba járó de azt nem értem,hogy ha 5-10 perc után kinyom valaki egy filmet akkor itt minek pontozza le... Én csak akkor pontozok ha láttam a film egészét, részegység alapján nem lehet megítélni az összképet.
7/10
King Diamond febr. 13. 00:35:04 7/10 Előzmény danek87
Igen, ez most már sajnos így van, de jó 10-15 évvel ezelőtt még nem volt itt sem ennyi troll, illetve nem ez volt a divat/módi, hogy ide jön valaki, oszt jól megmondja a tutit a filmekről - meg így kimegyünk a moziból, úgy kimegyünk a moziból; 5-10 perc után kinyom egy filmet, stb. - Egytől-egyig szánalmasak az ilyen kommentek és azok is, akik ezt csinálják. Én kb. 15-20 éve járok rendszeresen moziba - legalább havi 1-2 filmet megnézek és ez idő alatt szinte nem láttam nézőt kimenni az adott filmről, amit éppen néztem...elsődlegesen itt Debrecenben, de Pesten is voltam már jó néhányszor, ott sem tapasztaltam ezt, főleg nem az Arénás IMAX-teremben...
danek87 jan. 26. 13:32:52 Előzmény King Diamond
"Ez is azon kevés filmek közé tartozik, melyeknél a Port értékelése kevesebb, mint az IMDb-n"

A port értékelések szinte mindig alacsonyabbak mint Imdb-n az adott műnél... itt mindent lehúznak,tökmind1 milyen maga a film
3/10
Ocsisonka 2022 dec. 17. - 15:54:50 3/10
Egy zavaros, értelmetlen film, hülye párbeszédekkel. Kár volt megcsinálni.
piroska1945 2022 nov. 30. - 09:49:19
Furákat írtok Kedveseim! Nekem nagyon bejött, már többször megnéztem és sztem a Brad Pitt is remek. Pá...
4/10
The Cortez 2022 okt. 19. - 22:08:27 4/10
A nyitójelenet + a főcím kettőse a zsenialitás, valamint az amatőrség határán lavírozik. A sztorivezetés iszonyat vontatott, az erőltetett, helyenként tarantinósnak szánt dialógusok pedig halál unalmasak. A történet züllött, lepukkant sutyerákok vs jól öltözött gengszterek macska-egér játékát helyezi a középpontba, miközben a háttérben végig politikai beszédeket (főleg Obamáét) nyomat a tévé meg a rádió. A film néha átcsap brutálisba, ám az egyik erőszakos jelenet látványosan, esztétikusan, a Watchment idéző vizualitással lett megcsinálva. Brad Pitt Johnny Cash-re való belépője stílusos – és nagyjából ennyiben ki is merül az alkotás menőségfaktora. Nem nehéz kitalálni, hogy a Cannes-ban mutogatott mozi legerősebb pontja a fényképezés. Befigyel egy herointrip képsor, egy leginkább röhejes James Gandolfini, továbbá több átlagos betétdal.
kybuck 2022 márc. 06. - 23:38:02
Pitt ismeretlen filmje, talán nem is véletlenül. Azt hiszem senki nem veszít vele semmit, ha kihagyja.
5/10
Owl 2021 dec. 22. - 23:25:15 5/10
Olyan volt, mint mikor ír valaki egy 30 oldalas novellát, aztán csinálnak belőle egy másfél órás filmet.
Nem is leszámolós film a végére, inkább valami maffiás-társadalmi válságos fura egyveleg, ahol a háttérben választási beszédeket büfög a TV és rádió, közben meg a válság rányomja bélyegét a bűnözésre is. 1X meg lehet nézni.
offtopic
Kobaki 2020 aug. 07. - 21:41:01
Ajánlanám neked, olvasd vissza a topikot! Mivel baj van a szövegértéseddel, összefoglalom neked a történteket:
Harmadik személy kifogásolta, hogy gyenge a forgatókönyv, mert (pl.) "gagyi, jellegtelen és izzadtságszagú párbeszédek" vannak a filmben. Erre te, szagértőkém, példaként leírod, hogy - szerinted - a forgatókönyv csak a környezet és a történések leírását tartalmazza. Erre én visszakérdezek, hogy akkor a párbeszédek nem képezik a forgatókönyv részét? Válaszként elkezdesz a szavakon lovagolni, hogy én olyat következtettem abból a hülyeségből, amit írtál, amit te nem is állítasz.
Ezek után két út van előtted:
1. Tovább tagadod, hogy a forgatókönyv nem tartalmazza a filmben elhangzó párbeszédeket.
2. Az egódról leszállsz az IQ-d szintjére, és elismered, hogy hülyeséget írtál.
Szerintem jobban járnál a 2. opció választásával, reálisabb képet kapnál önmagadról.
Kutasi Kovács Zoltán 2020 júl. 30. - 13:20:05 Előzmény Kobaki
Te nem példát hoztál, hanem állítottál valamit, amit én nem is írtam.
Vitázz inkább az egóddal, mindketten jobban járunk, ez egész biztos.
Kutasi Kovács Zoltán 2020 júl. 22. - 17:47:09 Előzmény Kobaki
„Szóval szerinted a forgatókönyv nem tartalmazza a dialógusokat.”

Legyél olyan kedves és másold be azt a részt, ahol ezt állítottam! A szalmabáb érvelés nálam nem megy át! Keress más vitapartnert vagy tanulj meg érvelni! Szevasz!
offtopic
Kobaki 2020 júl. 22. - 10:50:57 Előzmény Kutasi Kovács Zoltán
Tisztelt szagértő úr!

Szóval szerinted a forgatókönyv nem tartalmazza a dialógusokat. Érdekes. Elképzelem ugyanezt színházi előadásban...
Kutasi Kovács Zoltán 2020 júl. 08. - 21:59:51 Előzmény Kobaki
És Te, tisztelt Kobaki, olvastál már forgatókönyvet?! Ha igen, akkor pontosan tudnád, hogy miről beszélek.
Pld.
Egy forgatókönyvben az szerepel, hogy :
Külső/belváros
Az autó nagy sebességgel, jobbról bekanyarodik, majd nekicsapódik az útszéli hirdetőoszlopnak.

Néha igen, de többnyire nem szokták odaírni az autó márkáját, típusát, színét, stb. Az majd menet közben kiderül. Sőt, lehet, hogy nem is jobbról fog érkezni az az autó a mozikba kerülő filmen, mert a rendező nem igazodik a forgatókönyvhöz. Lehet, hogy egy Mustang, de az is lehet, hogy egy 6-os bmw jön majd jobbról.
Csak akkor állíthatod azt, hogy jó vagy rossz volt a forgatókönyv, ha olvastad a könyvet és láttad a kész produktumot.
Nem vagyok benne biztos, de, ha jól emlékszem Fincher végül egy 32 oldalas forgatókönyv esszenciát kapott és nézd meg, hogy a végén milyen jó kis film lett az Alien 3.
Szóval a lényeg az, hogy halványlila gőzöd sem lehet arról, hogy milyen volt a forgatókönyv, ha csak a filmet láttad!
Érted már?! Ha nem, akkor mindegy, hagyjuk...
offtopic
Kobaki 2020 júl. 08. - 15:41:32 Előzmény Kutasi Kovács Zoltán
Szerintem elég jól leírta a hozzászóló, hogy mi a baja a forgatókönyvvel. Arról nem ő tehet, hogy neked ilyen gyenge a szövegértésed
Kutasi Kovács Zoltán 2020 ápr. 17. - 10:09:10 Előzmény Bodellger
„Ennek a filmnek hihetetlen gyenge a forgatókönyve.”
Honnan veszed ezt!? Olvastad a forgatókönyvet?
8/10
sexykex 2019 nov. 05. - 13:49:20 8/10
Ez már döfi. Nekem nem hiányzik a látványos mesevilág. Én simán elhiszem, hogy vannak ilyen figurák az életben és vannak országok, ahol egy ilyen sztori megtörténhet.
perry 2019 szept. 27. - 18:18:52
Azért a filmhez szervesen hozzá tartozik , hogy George V. Higgins regénye 1974-ben látott napvilágot, vagy más néven irodalmi kiadót. A film pedig ugrik egy nagyot és napjainkba helyezi át a történetet, gazdasági válsággal, gengszter bulival, piti bűnözőkkel és csupa jól megírt szlenggel. Arra meg külön felhívnám a figyelmet, hogy Brad Pitt sem egy puhapöcs ráadásul néha úgy dumál , hogy azt egy filozófiai tanszéken is megirigyelhetnék.
Mert bizony az üzlet az üzlet, maffiázni meg aztán tudni kell, ráadásul nem is fenékig tejfel , vagy is a "Lé meg a Lola" -német kortárs mozi ebben a témában-, de viszont Lolának ebben a filmben nyoma sincs.

Szakadt pasik dumálnak jópofa szövegeket, valamint öltönyös maffiózók jönnek-mennek és persze itt van az "eltakarító" aki roppant tökös, hol egzisztenciális szövege van, hol babusgató, majd csak úgy melléken beléd ereszt 4-5 golyót.
Ehhez társul némi film noir a maga fáradt feketébe hajló képeivel, megfűszerezve a műfaj köteles thriller borsával.

Meg aztán tényleg nincs új a nap alatt, hosszan lehetne sorolni a műfaj klasszikusait a Keresztapától egészen a másik nagyágyúig a Goodfellas-ig.

Némi helymeghatározással az Ölni kíméletesen olyan mint egy jól elkészített turmix bele kell dobálni egy balhés pasit Johnny, egy ártatlan bűnözőt Markie Trattman (megjegyzem, hogy szállnak az évek (Liotta), adjál hozzá egy csipetnyi tökre beállt állat alakítást James Gandolfini és így tovább, jól összerázod és már lehet is kóstolgatni.
Nagyon új nincs a filmben már mint a klasszikusuktól elvonatkoztatva, de van azért valami fura bukéja ennek a mozinak, még a hosszú dialógusoknak is meg piff-puff részeknek is, hiszen "Taran-tinó" is tanult, hogy "ökör" legyen belőle.
Persze abban is van némi igazság, hogy vannak itt kérem áthallások is de hát az vesse erre a műfajra és a filmre az első követ aki nagy újdonságot képes kitalálni.

Tudva levő ez a film nem szociológiai tanulmány a maffia viszonyokról, ráadásul fikció a javából, ennek ellenére egyedi módon van megkomponálva és nem mondható el róla, hogy a nagy amerikai "kolbásztöltőből" került betöltésre.
Ráadásul "gyengéden ölni", az kérem nem is olyan könnyű dolog.
Arról nem is beszélve , hogy nagy manírok nélkül és eszköztelenül játszani negatív hőst nagy bátorságra és erős önkontrollra vall. Az, hogy úgy nézhető a film mintha most jöttek volna a szereplők a 6:20-s busszal, vagy igen csak természetes pitiséggel rendelkeznének és az átjöjjön a nézőnek nem kis teljesítmény. A Ponyvaregényt pedig számon kérni az Ölni kíméletesen igen csak botor dolog. Azért is mert talán meg kellene várni , hogy ez a film is kult mozi legyen, amire szerintem van esélye, vagy nem.
Nekem a társadalmi álmok szertefoszlását Obama és a valóság szakadékát, hova tovább a társadalmi lehetetlenségek tárházát adja a film milyen világban is élünk, holnap jön valaki ránk mosolyog és előveszi ölő készülékét aztán joccakát.

Vagy mire is van a politika és a társadalom, játékszer-e az ember, ne tán a politika csak a hatalmat szeretné az egyén meg olyan mint a labdával ledobható cilinderes ember a vurstliban,a cél szentesíti az eszközt?
Jó, jó ez csak egy gengszter film, de ha akarunk, az néha azért nem árt, meg aztán kellene gondolkoznunk is :) Mit is mond a filmben Brad Pitt? "Amerika nem egy ország hanem egy üzlet"- szerintem a világ is.
Összes hozzászólás