Oltalmazó ég

Bakancslistához adom
The Sheltering Sky
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-olasz filmdráma, 138 perc, 1990

Értékelés:

56 szavazatból
Szerinted?

1947 - A Moresby házaspár, Port és Kit számára a menekülés, a kaland jelentheti a kiutat hétköznapjaik válságából. Elhatározzák, hogy egzotikus utazásra mennek Afrikába, hogy végre tartalommal töltsék meg kiüresedett kapcsolatukat. Az egyhangú, kegyetlen sivatagi táj, az idegen életstílus azonban épp ellenkezőleg hat rájuk, mint ahogy várták. Ráadásul Port tífuszos lesz és ebbe bele is hal. Ezek után Kit magára hagyva folytatja végtelennek tűnő útját a kietlen sivatagban, míg egy karaván rá nem talál. Különösebb ellenállás nélkül adja oda magát egy igéző szemű fiatal tuaregnek, ám a férfi háremének asszonyai nem fogadják kitörő örömmel az új jövevényt. Bernardo Bertolucci egzotikus filmjei sorában ezúttal Észak-Afrikába kalauzol el minket, John Malkovich és Debra Winger társaságában.

Stáblista:

Szereplők

Kit Moresby
Port Moresby
George Tunner
Mrs. Lyle
Eric Lyle

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
macska78 2019 nov. 21. - 19:47:52 10/10
Általában nem szeretem a művészfilmeket de ez az egyik kedvenc filmem.Szerintem nagyon szép film.
end33 2015 júl. 26. - 12:57:05
Bocs, ezt nem ide akartam, Kérem a moderátort törölje innen, küldtem a megfelelõ helyre is.
end33 2015 júl. 26. - 12:53:50
Igen, ez a film minden hibája ellenére fantasztikus. Giccses, összefércelt, az utolsó 10 perc valóban megérdemelné a "lejobban elrontott filmvége" díjat, de a kamera és a színészek mégis megmentik a középszerûségtõl. Nem hiszem, hogy rendezõ, "áldatlan" tevékenységére kapott még ekkora "ellensúlyt" a színészeitõl, de ha igen, azt a filmet, ezek szerint még nem láttam. (Mondjuk a rendezésnek tudom be, de a vágó legalább annyira sáros lehet a "rontás"-ban, - mindegy is kinek "köszönhetjük", de annyira fájt az a hanyagság, amivel a film végét lekezelték, mint még soha film után...) :-(
10/10
Nira1900 2015 márc. 02. - 22:24:10 10/10
Hagyni kell, hogy az érzelmeken, érzékeken át hasson, a mindenáron-mondanivaló kutatása helyett...
6/10
Sadenal 2015 febr. 06. - 00:33:30 6/10
Érdekes atmoszférája van, amelyet nagyban köszönhet a fényképezésnek és a zenének is. Viszont a mondanivalóját én sem tartottam elég súlyosnak, hogy igazán üssön.


6/10
10/10
marie1 2014 febr. 01. - 10:34:38 10/10 Előzmény Kreszcencia
Spoiler lehet

Tényleg érdekes atmoszférája van a kapcsolatuknak. Tõlem is távol áll az ilyen egymást inkább nyúzó viszony. Olyan, mintha mindketten mást várnának egy kapcsolattól. De inkább csak érezni lehet a két karaktert. Talán mindenkinek mást mond a kapcsolatuk.
Kreszcencia 2014 jan. 25. - 13:32:44
spoiler
én Kit és Port kapcsolatát nem értettem, vagy hogy mit akart mondani errõl a film. most akkor még szerették egymást vagy már fõleg csak a megszokás, vagy az 'normális' hogy 10 év után ilyen egy házasság??
nekem a férfi haláláig nem is nagyon tetszett a film, mert úgy éreztem, hogy csak szenvednek meg 'játszmáznak'. ill. néha megõrjített a bennszülött zene meg rikoltozás, de mint egy más kultúrát bemutató film, tényleg elég hitelesnek tûnt.
pneklara 2013 jún. 20. - 15:45:25
Bár a film elejébõl nem láttam v. 20 percet, de lekötött végig, amikor átkapcsoltam.Pedig egy természetfilmmel is vetekedett, hosszú percekig meg sem szólaltak, vagy csak bennszülött nyelven.
Az ajánlóban vannak mosolyogtató dolgok: "hátrahagyja" férjét - mit tett volna egy hullával? Az "igézõ tekintetû" tuaregnek, akinek odaadja magát,valóban csak a szeme látszott ki az öltözetbõl, más nem igézhette meg.
Gyönyörû, de ijesztõ egzotikus táj, elgondolkodtam, hogy vágynék-e akár 1 percet is ilyen helyre kikapcsolódásként, pedig itt láthatóan kedvelt célpont volt az unatkozó európaiaknak, amerikaiaknak.
Itt 50-50 % a történet és a környezet,országismertetés.Gyönyörû színek, szépen fényképezett tájak, egzotikus emberek, életformák. Ezért is megéri megnézni a filmet.
10/10
marie1 2013 máj. 28. - 10:36:09 10/10 Előzmény nagi
Velem az történt, hogy húszas éveim elején láttam a filmet, és nagyon untam. Szimpla szerelmi sztori helyett valami vontatott maszlagot kaptam. Még könyv formában is a kezembe került, de bele sem fogtam. Most viszont, mikor így "megöregedve" sikerült véletlenül megnéznem hajnali 1 és 3 között - teljesen lenyûgözött. A mondanivaló, a táj, a különbözõ kultúrájú emberek...és valahogy úgy éreztem, hogy Bertolucci most szól igazán hozzám. Winger és Malkovich játéka ragyogó. (Hozzátéve, hogy Malkovichot, mint színészt zseniálisnak találom, és mint férfi sem utosó, pedig épp egy fokkal szebb az ördögnél. :-))
Azt hiszem, most megéreztem, megértettem, egyáltalán nem untam, teljesen odaszögezett - sajnos nem a vászon, hanem csak a kis képernyõ elé. Elõttem többen leírták a film értékeit, én nem teszem, de ezúttal 10 pontot adok rá, és erõsen fontolgatom, hogy megmutatom páromnak. Õ azonban jóval fiatalabb nálam, úgyhogy lehet, várok még vele pár évet. :-)
stanmore 2013 máj. 18. - 21:58:44
Bertolucci,
Sokszor uncsi
verlin 2013 máj. 18. - 20:54:48
Most olyat tettem, amit eddig sosem. Elõre elolvastam az összes hozzászólást. Nagyon felkeltettétek az érdeklõdésem, majd leírom, én hogyan láttam. Ma este lesz az M1-en.
VajkThor 2013 máj. 18. - 12:53:25
Port Moresby a neve? XD
Gustaff 2011 okt. 24. - 10:03:15
Szeretem a hasonlo temaju filmeket (mas eletstilus bemutatasa) de ez a film eleg unalmas lett. Bar a latvany, a videk tenyleg szep.
ûrszellem 2011 szept. 28. - 21:53:31
sziasztok, ha valakinek kell eredeti vhs-en szóljon.
hecsedli 2010 febr. 13. - 15:22:45
a DVD-n új szinkronhangok vannak, szerencsére.
amúgy a film annyira zseniális, hogy fölösleges a magyar hangok miatt aggódni. tudom ajánlani a filmet mindazoknak, akik az igényes filmnyelvet keresik és értékelik.
hecsedli 2010 jan. 19. - 21:03:46 Előzmény kisbogáncs
Kit (Debra Winger) magyar hangja Fûr Anikó volt. kezdetben nem volt rossz a szenvtelen-kellemes hangja. késõbb azonban, ahogy kezdtek sûrûsödni a drámai események, egyre jobban idegesített engem is. ugyanolyan tónussal beszélt végig. kár, hogy nem kerestek helyette jobb 'színész' hangot. ez amúgy a futószalagon szinkronizálás természetes velejárója, sajnos.
hecsedli 2010 jan. 19. - 20:50:58
Engem lenyûgözött a film. A fehér amerikai szereplõk önzõ, léha életvitelét tökéletesen ellenpontozza a sivár, messzirõl élettelenek látszó, valójában gyönyörûséges sivatagi táj. A fehérek céltalanul tengenek, az afrikaiak viszont otthon vannak a szegényes, sivár világukban. Az amerikaik hol turistáknak, hol utazóknak vélik magukat, miközben szinte semmit sem látnak a felszín alatt. A történet, csakúgy mint az élet maga, azonban képes átrendezni ezt a látszólagos egyhangúságot. A pillanatnyi élvezetek hajszolása helyett inkább a helyünket kell keresni a világban. Ez lehet a film egyik üzenete. Remekmû esetén azonban a tanulságot nem érdemes így leszûkíteni. A látvány és a különleges hangok, zenék, mind ezt erõsítik a nézõben. Még többször meg kell néznem, az biztos.

A rendezés és az operatõri munka egészen kimagasló; a legelsõ jelenettõl kezdve!
kocamama 2010 jan. 10. - 23:26:09 Előzmény kgyuri0
Nagyon ütõs, bár nem vagyok Bertolucci rajongó, ilyen mögöttes tartalmat én nem olvastam ki belõle. Kétségkívül több mint egy szerelmi románc.
kisbogáncs 2010 jan. 10. - 10:48:21
A nõnek a szinkronhangja engem is eléggé zavart, habár nem láttam feliratosan korábban.. egybõl Sandra Bullock ugrott be, tréfás..ettõl eltekintve azonban nagyon szép film ez, mély mondanivalóval, csodás képekkel és hangulattal. Malkovich szerintem ebben a filmben különösen jó volt. Ha valami negatívum, akkor nekem az, hogy Port halála után nekem kicsit hosszúra nyúlt az a karavánosdi, de a befejezés tetszett.
kgyuri0 2010 jan. 10. - 02:01:11 Előzmény verdeleth
Szerintem Port haláláig arról szól, hogy nem menekülhetsz magad/a végzeted/a sorsod/a harcod elõl,és különben is egyedül vagy, a Port halála utáni rész meg a "föloldás", az ellenpont,hogy az élet(ami megy tovább) mégis szép.
De, persze ez csak egy olvasat, számtalan más is volt benne.
A zenét, amikor a rejtelmes afrikai "városban" a nõ követi a bennszülött vezetõjét a szállodához, nos az a zene sztem tökéletes volt, kathartikusan azt szolgálta, amit szolgálnia kellett
Összes hozzászólás