Opera

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott olasz horror, 107 perc, 1987

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Egy horrorfilm rendező állítja színre Verdi Macbeth című operáját. Sajátos felfogása láttán a primadonna feldúltan távozik a főpróbáról, majd elüti egy autó. A helyébe a fiatal szoprán lép, akinek ez az első főszerepe. Ám Bettynek van egy megszállott rajongója, aki a premier alatt gyilkosságot követ el. A gyilkos olyannyira kötődik a lányhoz, hogy a gyilkosságait előtte követi el, miközben arra kényszeríti, hogy végignézze azokat. Az utolsó előadáson Bettynek a múltjával is szembe kell néznie.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
Norbert Szalai 2021 febr. 20. - 20:16:02 7/10
Egyértelműen a jobb Argento filmek közé tartozik.
Ugyanakkor a szokásosan erős a képi világ mellett a történetvezetés kissé bukdácsol,és a zenei aláfestés is némileg gyengébb.Persze még így is bőven felűlmúlja az amerikai tucat horrorfilmek színvonalát.
feketevipera 2018 dec. 31. - 21:16:40
Furcsa hangulatú film, szerintem túlzás az egekbe magasztalni, annak ellenére is, hogy vannak benne jó ötletek és képi megoldások. Számomra a rendezői öncélúsággal volt a legnagyobb probléma, olyan volt, mintha túlságosan is a látványra lenne kihegyezve a film, s ennek érdekében sok mindent feláldoztak, és volt néhány bugyutaság, sutaság is a filmben (mint pl. a végén a "csavar"). A sztori sem volt különösebben egyedi, igaz, érdekes szimbolikája a történetnek, hogy éppen a Macbeth van műsoron az operában, ami köztudottan arról szól, hogy a nő viszi romlásba a férfit, s ennek a film szempontjából is van jelentősége. Érdekes a főszereplő csaj reagálása a gyilkosságokra, nem nagyon kapkod a rendőrség után,

SPOILER

bennem lehetőségként felmerült, hogy talán ugyanúgy élvezi a gyilkosságokat, mint annak idején az anyja, akinek a kedvéért a tettes már akkoriban is ölt fiatalon, de a nő nem részesítette őt ezért az elvárt szexuális örömökben; vagy esetleg a főszereplő lehet szimplán rideg, érzéketlen ember, akinek valójában csak eszközök az emberek a céljai eléréséhez.

SPOILER VÉGE

Érdekes a képi világ, a madarak szemszögéből fényképezett jelenetek, a gyilkossal együtt osonó kamera, de más egyéb nem igazán váltott ki bennem különösebb érzelmet. Talán a lélektani háttér lehetett volna kicsit kidolgozottabb, nekem az volt az érzésem, hogy lényegében véve a gyilkosságok előtti/közötti időt próbálták kitölteni valamilyen történettel. Egyszer meg lehetett nézni, de bennem nem hagyott maradandó nyomot, annak ellenére sem, hogy voltak benne izgalmas kérdések, képi megoldások.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu