Örömjárgány

Bakancslistához adom
The Leisure Seeker
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz akció-vígjáték, dráma, 115 perc, 2017

Értékelés:

39 szavazatból
Szerinted?

Elle és John Spencer együtt élte le az életét. Az idős házaspár elhatározza, hogy Bostonból a Florida állambeli Kay Westbe, az Ernest Hemingway otthonig a régi, hűséges lakóautójukkal teszik meg az utat, amelyet Örömjárgánynak hívnak. Az utazás felejthetetlennek bizonyul számukra. Az apró történések, kalandok során visszakapják az élet iránti szenvedélyüket és szeretetüket, míg az út vége sajátos kinyilatkoztatást, meglepetést tartogat számukra. Michael Zadoorian regényéből.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Joseph Barbera márc. 21. 20:54:18 6/10
Megható volt a téma, de számomra valahogy nagyon amerikai. Egyszerűen nem tudom ezt elképzelni Magyarországon. Nem csak azért, mert az átlag embernek nincs lakóautója, hanem a mentalitás is tök más. Egy kicsit egysíkú volt számomra, mint műalkotás.
10/10
bkriszti0329 jan. 07. 21:46:01 10/10
10/10! Csodas film!
7/10
pihes jan. 01. 14:44:38 7/10
Általában életkori sajátosságok azok, amik végigkísérik a filmet. Mindenkinek joga van a szabadsághoz, talán ezért is használták a "szabad vándort" a lezáráshoz.
Jó kis film, tetszett, nem untam egyáltalán!

7/10
10/10
Nótárius 2020 febr. 11. - 12:54:34 10/10 Előzmény Nótárius
Pardon, javítva: Helen Mirren !
10/10
Nótárius 2020 febr. 11. - 11:53:59 10/10
Elmúlásosan szomorúságos, mégis életigenlően jó hangulatú, a testi-lelki hanyatlást jó ízléssel megjelenítő, megindítóan meleg emberségű film, tele szeretettel és szabadságvággyal; valamint az egészet átszővő: hol természetes közvetlenségűen nyers, hol pedig érzékenyen finom humorral.

Bár Donald Sutherland és Helen Miller e páros remeklésének már az elején ...


... sejthető volt a végkifejlete, de ez mit sem vont le a film értékéből; mert nem az volt a kérdés, ami elkerülhetetlen, hanem a hogyan.
A filmeken és regényeken kívül pedig keveseknek adatik meg az, hogy a végstádium elhúzódó kiszolgáltatottságát elkerülve, a méltóságukat megőrizve és a környezetükben élőket sem terhelve, szabadon dönthessenek erről a végső hogyanról és mikorról.


Meseszerűen reményt adó poézise ez a film annak, hogy nemcsak a falevelek ismerhetik a ...

... szép halál

titkát.
6/10
sexykex 2019 jún. 27. - 17:12:54 6/10
Az „ami” öreglányok állandóan pingálják a képüket. Már a pelusból is úgy estek ki, hogy volt rajtuk egy falatnyi alapozó. Na, de nem erről akartam beszélni.
A hosszú élet valódi titka a hosszú-hosszú öregkor. Aki a közelében sem járt, az el sem bírja képzelni, hogy időnként mennyire fáj minden. És nem csak az ízületek, a csontok, az izmok, a fej. Az, hogy egészen egyszerű dolgainknak sem vagyunk urai, mint az emlékeink, a műfogsorunk és a hólyagunk. Néha azt sem tudja az ember, érdemes lenne-e mindezt megélni.
Érdekes, hogy mennyire nem ugyanazt látjuk ugyanabban.

A filmben egy idős házaspár utazásra indul az öreg járgánnyal. A nő utolsó stádiumú tumoros beteg, mégis jobb állapotban van a férjénél, aki időnként azt sem tudja hol van és azt sem, hogy kivel. A nő tervelte ki az egészet: előre megfontolt szándékból ölni készül. Úgy véli jobb az Alzheimeres férjének, ha vele távozik az élők sorából, mintha túlélné őt. Tény, hogy mindvégig érződik az összetartozás ereje, a szeretet, ami remekül működött kettőjük között. Azonban az is kiderül, hogy a férj pont akkor csalta meg, amikor a nő a legvédtelenebb: a terhesség és a gyermekszülés idején. Nem lett volna ez egy végzetes probléma, hiszen nem akarta elhagyni – ha nem derül ki. Azonban kiderült! Még egy indok, hogy ne hagyja életben élete párját. Hát nem gyönyörű dolog a szerelem?

Tudom, hogy ez így durva, de ez is benne volt a filmben.
10/10
Trivia Showtime 2019 jún. 23. - 14:17:41 10/10
Nahát, végre a port.hu-ra is felkerült a film adatlapja...
Paolo Virzì rendezőként és forgatókönyvíróként is rendre bebizonyítja, micsoda filmkészítési talentummal áldotta meg az ég. A The Leisure Seeker (Örömjárgány) esetében az alapos, tökéletesen felépített forgatókönyv és hibátlan rendezés mellett két zseniális színész (Sutherland és Mirren) jutalomjátéka is gazdagítja a filmélményt.
Az életigenlő filmek értőinek jó szívvel ajánlom Virzì korábbi munkáit, valamint új moziját, a Notti magiche-t is! ;)
9/10
rommel1944 2019 jún. 21. - 15:58:23 9/10
Nos, most szeretném a regényt elolvasni, miután kétszer figyelmesen végignéztem e két csodálatos színésszel ezt a furcsa örömmel, élet-igenléssel, szerelemmel, szeretettel teli életekről szóló
csodálatos életutazást...!
10/10
csvkata 2019 febr. 16. - 13:59:10 10/10
Szereplők:

Helen Mirren
Donald Sutherland
Janel Moloney
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu