Örvény

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar-angol dokumentumfilm, 72 perc, 2010

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

A film főhőse egy tizenkét éves fiatal lány, Lulu, aki folyton megszökik az iskolából. Az osztálytársai között idegenül érzi magát, a családjában pedig egy feladat vár rá minden nap: ellátni a kisebbeket. Jelene sivár, jövője kilátástalan. Olga, aki a közeli családsegítő részéről látogatja a családot, tehetetlennek érzi magát. Lulu története akkor vesz döntő fordulatot, amikor nemcsak az iskolából, hanem a faluból is elszökik. Lulu élete mellett beleláthatunk több család és a falu életébe is. A több mint hat hónapon át zajló, állandó jelenlétre épülő forgatás olyan emberek és gyerekek életét követte nyomon, akiknek sorsát a munkanélküliség, az éhezés, az uzsora-kamat pecsételi meg.
A film a szegénység problémáját sorsokon és történeteken keresztül ábrázolja, törekszik arra, hogy a személyes és emberközeli pillanatokat tudja hitelesen közvetíteni. Nem ítélkezik, nem keres felelősöket, egyszerűen csak jelen van. Az "Örvény" című egészestés dokumentumfilm megpróbált a bizalom és a személyes odafordulás filmjévé válni. Egy dolog nagyon fontossá vált a film üzenetei közül, hogy tudniillik alkalmunk legyen újragondolni a szegénységről szóló rosszul-jól működő sztereotípiáinkat. Hát legyen szemünk és fülünk az áthallásokra!
Bemutató dátuma: 2011. február 10. Forgalmazó: Hunnia Filmstúdió Kft.

Stáblista:

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
adamnagysweetmovie 2011 febr. 13. - 12:28:57 Előzmény bbohun
Nem feltétlen az akarás hiányzik, de kell egy bizonyos képzettség és létbiztonság, amelyek segítségével reflektálni tud az ember a saját helyzetére. Ha ez nincs, akkor ösztönös, megszokás vezérelte döntések születnek, ami nem mindig vezet jó irányba.
8/10
bbohun 2011 febr. 11. - 23:27:32 8/10
hatásos doku.
helyenként egyszerûen mellbevág és a székbe szorítja a nézõt...
de ennek ellenére nem hiszek benne, hogy a cigány társadalom megmenthetõ. mármint külsõ segítséggel. csak akkor, ha a javulást maguk akarják. de nem akarják a javulást, lásd a beteg gyerekes család visszaköltözött ide, ahol munka nincs, pedig az apa elmondása szerint a korábbi lakhelyükön dolgozott, másrészt Lulu, aki utálja az anyját, de mégis visszatért hozzá. nincs egyikben sem logika. :(
adamnagysweetmovie 2011 febr. 11. - 21:02:47 Előzmény adamnagysweetmovie
Azért a dokufilm nem olyan akciófilmes, mint a klipje, de az esztétikus képek ugyanúgy ülnek, és éles kontrasztot alkotnak a film tartalmával. Valahogy elveszõben a remény ebbõl a máskülönben sokszínû világból, és ez nem csak a tovább fokozódó társadalmi feszültségek miatt súlyos probléma, hanem mert tényleg kifogynak a színeink ebbõl az egyébként is depresszív, gúzsbakötött, ólomcipõs modern korunkból.
adamnagysweetmovie 2011 febr. 11. - 14:32:12 Előzmény onepeople
Hatásos a trailere, még egy játékfilmnek is böcsületére válna.
10/10
onepeople 2010 szept. 15. - 23:52:36 10/10
Kiváló film!
A magyar pártoknak és minden magyar embernek egy nagyon jó tanuló filmül szolgál.
Magyarország egyik legszegényebb települését és annak roma lakosságát mutatja be a film.
http://lmv.hu/node/5575