Oszlopos Simeon

Bakancslistához adom
Simon del desierto
mexikói filmdráma, 52 perc, 1965

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

A normál játékfilm hosszúságának közel felére kellett megrövidítenie a rendezőnek ezt a filmjét, mert producerének váratlanul anyagi nehézségei támadtak. De mindez nem ment se a látványosság, se a történet rovására.
Oszlopos Simeon a negyedik században élt Szíriában és fogadalomból 37 évet töltött egy oszlop tetején. Bunuel ehhez a történethez kapcsolódva azonban deheroizálja a megszállott hős figuráját, bemutatva, hogy a világ romlottságán nem segít semmiféle fogadalom és áldozat. Joggal marad tehát üresen az oszlop a film végére. Simeon nem tud következetesen ellenállni a kísértéseknek, s sokak szerint éppen esendőségében rejlik a téma eredetisége, amelyet a stílus bizarr jellege még jobban kidomborít.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Albertirsai repülőjeti 2019 dec. 08. - 17:03:25
Egyetlen nagy probléma van a leírással is és a címmel is. Ebben a filmben nem a valóban élt vallási szent a főszereplő, hanem egy példáját követő hű szerzetes, akit Simonnak hívtak. Mikor legelőször megszólal az egyik öreg hívő, ő is említi a nagy atya, Simeon nevét külön személyként, tehát már ebből is tudható. Az eredeti cím jelentése pedig magyar fordításban "A sivatagi Simon", mint ahogy a nemzetközi angol cím is ugyanez.
Jim Hacker 2014 szept. 01. - 19:00:46
Befejezetlenül is remek. Kevesebb mint 45 percben is jól átjön, hogy Simeon egy tiszteletreméltó, istenfélõ egyed, ugyanakkor elvonultságában is utolérheti a kísértés. Aki ilyen kétségbeesetten menekül a normális mindennapi létezés elõl, azt bizony lehet szánni, de akár kifigurázni is. Bunuel itt elég aprókat rombol a fõhõs dicsfényén, ezt azonban kitartóan teszi, akár az Ördög/Démon! Persze jó lett volna ha sikerül befejeznie az Oszlopos Simeont, de így is értékelhetõ.
Jim Hacker 2013 szept. 04. - 21:45:13 Előzmény stilita
Szívesen megnézném én is.
A vezeklés, szenvedés, önmegtartóztatás, böjt, az áldozat, sõt még Jézus és a szenvedés is deheroizálható. Ez a mûvészet dolga, állítólag. Nem kell senkivel és semmivel egyetérteni. Akinek ez nem világos, annak nem ajánlom sem az 'Oszlopos Simeon'-t, sem Bunuel egyéb munkáit.
stilita 2013 szept. 03. - 12:46:04 Előzmény Elsie Beckman
(Kiváló - 1 darab l betû. Bunuel nagy b.) Szeretném megnézni a filmet, bár a rendezõi felfogás, mely deheroizálja Simeont, nem sok jót vetít elõre. Oszlopos Simeon létezõ, történelmi személy volt, és nem feltétlenül akarta a világot jobbá tenni, elsõdleges célja legalábbis nem ez volt. Mégis százakat térített meg, és személyes példájával sokakat a jó útra vezetett, tehát mégis tett valamit a világ jobbá tétele érdekében. Vezeklése az õ személyes ügye volt a Teremtõvel, amelynek belsõ mozgatórugóit mi, egyszerû emberek, nem érthetünk meg. Alázattal tûrte, hogy kora celebritásává vált szokatlan életmódja révén, és bár nem ezért ment fel az oszlopra, de segítette, meghallgatta az embereket. Az ideje jelentõsebb részét az imádságnak szentelte, ez adott neki erõt, hogy az oszlopon való létezés kínjait elviselje. Számít tehát a vezeklés, a szenvedés, az önmegtartóztatás, a böjt, az áldozat. Jézus is a szenvedést választotta, és megváltotta vele a világot.
Elsie Beckman 2010 jún. 11. - 16:11:25
kiválló, mint bunuel mindig
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu