Otthon a világ végén

Bakancslistához adom
A Home at the End of the World
amerikai filmdráma, 97 perc, 2004

Értékelés:

54 szavazatból
Szerinted?

Jonathan (Dallas Roberts) és Bobby (Colin Farrell) kamaszkoruk óta elválaszthatatlanok. Amikor Jonathant New Yorkba szólítja az egyetem és a karrier, Bobby otthon marad a szüleivel Clevelandben. Idővel azonban Bobby sem bírja tovább és Jonathanhoz költözik, aki se veled-se nélküled kapcsolatban él az extravagáns Clare-rel (Robin Wright Penn). Kezdetét veszi hármójuk közös, botrányoktól sem mentes családi élete.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
kritiza 2012 júl. 13. - 20:06:17 6/10
A témája nagyon érdekelt, és ígéretesen is kezdõdött a film, de aztán a második felére ellaposodott - szerintem. A könyvet sajnos nem ismerem, lehet, hogy rám az lenne nagyobb hatással, de így hiányérzetem maradt. Nem a történetben, hanem annak filmes megelevenítésével kapcsolatban. Szerettem volna jobban beledögleni lelkileg a végén.
Amúgy teljesen igaz, amit a kommentelõk egy része ír, azaz hogy fura, miért nem tudunk többeket is szeretni, és miért bújik be az ilyen kapcsolatokba mindig a birtoklási vágy és a féltékenység. Jó volt látni C. Farrellt ilyen tisztalelkû szerepben is.
9/10
od.gszal 2012 máj. 11. - 10:33:42 9/10 Előzmény od.gszal
Még valamit hozzátennék önmagamhoz. Tegnap elolvastam a könyvet, de a film jobban tetszett, ez is ritka. Igaz, így megértettem azt is, amin eddig csak töprengtem.
Spoiler:
Amikor Clare elmegy, az számomra elég érthetetlen volt, aztán rájöttem, hogy azzal a dilemmával szembesült, amivel minden olyan szülõ, aki nem konvencionális életet él. Vagy a másság (itt elsõsorban nem a homoszexualitásra gondolok) szellemében neveli a gyerekét, így az vagy ki lesz téve kortársai kegyetlenségének, vagy mintegy a család és ismerõsök védõburkába zárva nevelik (próbálva felkészíteni arra, amikor ki kell lépnie a világba), illetve bár a szülõ másképpen gondolkozik, mégis "normálisan" (ami nem a jobb, csak a könnyebb és hazugabb út) próbálja felnevelni. Hogy melyik út a jobb, eldönthetetlen a gyerek szempontjából, legfeljebb felnõttkorára derül majd ki. Viszont az biztos, hogy amikor egy alapvetõen "más" anyuka "normálissá" akarja nevelni a gyerekét, megtagadva önmagát, nem tudom elképzelni, hogy a kapcsolat harmonikus lesz. Ha a lány "normális" lesz, akkor azért nem, mert az anya legbelül mégiscsak "más", ha pedig a "normális" nevelés ellenére is "más" lesz a gyerek, akkor pláne nagyok lesznek a viharok, amiért megpróbálta elzárni ez elõl a világ elõl. Mindenképpen lesz az egészben valami hamis.
Ámbátor megértem, milyen nehéz lehet ez a döntés. Talán mégsem kellett volna akarni azt a gyereket ilyen nagyon, de Clare egyszerûen önzõ volt, ilyen volt.
10/10
Lara. 2011 dec. 05. - 19:37:18 10/10
Elõször a könyvet olvastam, és eléggé meglepõdtem, miután megnéztem a filmet, és láttam, mennyi minden kimaradt belõle (többek között egy fontos szereplõ is, aztán amikor megláttam, hogy Michael Cunningham írta a forgatókönyvet is, akkor még jobban meglepõdtem. :D Szerintem jók voltak a színészek, több ilyen film kéne, hogy az emberek jobban elfogadják a másságot...
7/10
M.Zs.F 2011 jún. 15. - 19:21:24 7/10
Azt gondolom, hogy ez a film most a 21.században már nem olyan "sok". Ilyen ma már van, és én speciel semmi kivetnivalót nem találok benne. Valóban nem az számit, hogy milyen nemûek, hanem a SZERETET, ami köztük ÉL. Önzetlenül, hatalmasan, gyengéden.
Colin Farrell játéka ha jól emlékszem engem sem gyõzött meg annyira, de úgy unblock jó volt a film, bár homofóboknak, és konzervativ gondolkodásúaknak kifejezetten nem ajánlom.

10/7
5/10
Aleksandr 2010 jún. 01. - 11:03:52 5/10
Bár vannak fenntartásaim a melegekkel kapcsolatban, de nem csak ezért mondom, hogy ez a film gyötrelmes. Colin Farrellben ezzel hatalmasat csalódtam, miért kell egyébként erõltetni az ilyen filmeket sosem értem meg. Persze ilyenkor jönnek az elvont figurák akik megmondják a frankót a fórumon és megvédik úgymond a film mondanivalóját stb. Dehát így van ez rendjén. Én is úgy voltam vele hogy ennyire jó osztályzattal csak nem lesz rossz. Tulajdonképp a tragédiáig még majdnem jó is volt... A 10/10-eket nem tudom hova tenni, ezek az emberek láttak már igazán jó filmet vajon ?!
9/10
od.gszal 2010 máj. 29. - 15:07:28 9/10
Engem ez a film megváltoztatott (nem csak ez, pl. a Harold és Maude is), egy barátomnak ezt írtam a változásról:
Nemrég jöttem rá, hogy nem vagyok sem heteroszexuális, sem semmilyen szexuális (aszexuális sem). Én xy-t, és / vagy z-t szeretem, és ha szeretem, akkor független attól, milyen nemû, milyen korú, milyen rasszba tartozik, stb.. Aki valamelyik "szexuális" kategóriába tartozónak gondolja magát, az nem Embertársait szereti, csak a testeket, amelyek legyenek olyanok, amilyeneket õ szeretne, amelyek beleférnek valamelyik idióta dobozba. Na ez a gusztustalan és "normális".
perry 2010 ápr. 24. - 08:49:11
Spec. én nem tehetek a te ízlésedrõl.
1/10
Rityifi 2010 ápr. 24. - 08:23:40 1/10 Előzmény perry
Az értékelések miatt néztem meg, de majdnem kifordúlt a gyomrom... hányinger!
perry 2010 ápr. 04. - 09:56:45
Ja, és szívesen.
perry 2010 ápr. 04. - 09:55:42 Előzmény bzsuzsa88
OFF TOPIC Mivel az én hozzászólásomra voltál szíves írni, így én is válaszolnék.
1. Amennyiben nem tûnt volna fel a filmrõl beszélgettünk Bubu01 fórumozóval.
2. A filmrõl olvashatsz ismertetõt a port hivatalos összefoglalójában.
3. Amennyiben magadat szeretnéd olvasni akkor talán ne olvassál más hozzászólást.
4. Köszönöm, hogy felvilágosítottál az OFF TOPIC
használatáról, ez nélküled soha sem jutott volna eszembe.
5. Sajnálatosan a film és az élet jelen esetben találkozik mint sok másnál is , majd szólj annál a filmnél ahol ez nem következik be.
offtopic
bzsuzsa88 2010 ápr. 03. - 14:27:34
Nem lehetne a nem a filmrõl szoló hozzászolásokat offtopicban írni????
Szívesen olvasom a hozzászólásokat de elöbb talán a filmról érdekelne nem az életrõl....
Offtopic=Nem a filmrõl alkotott vélemények kinyilvánítására szolgál....
Köszönöm
perry 2010 márc. 31. - 08:13:04
"Nekem leginkább a "gondoskodó" jelentésével van problémám: gondoskodó például egy anya, aki betakargatja esténként a gyereket, vagy egy feleség, aki vacsorát fõz..."
Ebben az olvasatban a gondoskodás az anya privilégiuma lenne?

"Pszichésen nem egészséges, mint már írtam, ez a méretû szeretethiány és kötõdés az emberekhez nem normális, nem ez a normális."
Ezen az analógián tovább lépve nem normális a generációs együttélés, a családjukat el nem hagyó férfiak és nõk, a nem házasodók, és így tovább.

"Úgy gondolom, hogy ha valakinek ennyire szüksége van arra, hogy valaki szeresse, valaki mellette legyen, abban van egy állandó, túlzott, pánikszerû félelem, hogy ezt a szeretet, illetve az adott személyt/személyeket elveszítheti, s egyedül marad. Az õ ragaszkodása ebbõl ered, ahogy azt a filmben több helyen is láthatjuk (pl. nem akar elszakadni a "nevelõszüleitõl", stb.). Így szerintem nem helytálló"
Szerintem aki 10 12 évesen egyedül marad az elve magányos, ezzel szemben nem mutatott pszichés jeleket és nem konfirmálta a szokásos
kisajátítási, labilis és pánik jegyeket.

"nem helytálló az õ karakterét úgy megközelíteni, hogy "õ a gondoskodó ember mintája", egyrészt mert fogalmilag nem helyes a dolog, másrészt ennél ezért bonyolultabb a sorsa/lelkivilága, minthogy így, ennyit kijelentsünk róla."
Rendben, legyen a karaktere a "pszichésen nem egészséges ember mintája" csak , hogy fogalmilag is helyén legyen a nyelvtan.
Már csak az a kérdés ki az egészséges ember?
bubu01 2010 márc. 31. - 00:24:06 Előzmény perry
Nekem leginkább a "gondoskodó" jelentésével van problémám: gondoskodó például egy anya, aki betakargatja esténként a gyereket, vagy egy feleség, aki vacsorát fõz...
Morrow személyisége torzult gyermekkorában, nem lehet tudni, milyen lett volna a személyisége, ha mindezek a dolgok nem történnek meg vele, ha nem következik be ekkora törés (vagy akár több is) az életében...
Pszichésen nem egészséges, mint már írtam, ez a méretû szeretethiány és kötõdés az emberekhez nem normális, nem ez a normális. Úgy gondolom, hogy ha valakinek ennyire szüksége van arra, hogy valaki szeresse, valaki mellette legyen, abban van egy állandó, túlzott, pánikszerû félelem, hogy ezt a szeretet, illetve az adott személyt/személyeket elveszítheti, s egyedül marad. Az õ ragaszkodása ebbõl ered, ahogy azt a filmben több helyen is láthatjuk (pl. nem akar elszakadni a "nevelõszüleitõl", stb.). Így szerintem nem helytálló az õ karakterét úgy megközelíteni, hogy "õ a gondoskodó ember mintája", egyrészt mert fogalmilag nem helyes a dolog, másrészt ennél ezért bonyolultabb a sorsa/lelkivilága, minthogy így, ennyit kijelentsünk róla.
perry 2010 márc. 30. - 20:59:34
Mint már írtam sokfélék vagyunk, te így látod.
bubu01 2010 márc. 30. - 19:04:03 Előzmény perry
"kevés eszközzel de nagyon belülrõl építkezõ szerepformálással lesz Morrow a gondoskodó ember mintája."
Szerintem inkább a kissé megkattant, már betegesen szeretethiányos ember mintája.
Egyébként Colin Farrellt eddig sem tartottam túl jó színésznek és itt sem sikerült meggyõznie igazán.
10/10
JunkieLeia 2010 márc. 30. - 16:44:52 10/10
Fantasztikus! Csak ajánlani tudom!
10/10
rooneygirl 2010 márc. 30. - 14:54:13 10/10
Én a film alapjául szolgáló Cunningham könyvet olvastam elõször, közvetlenül utána meg is néztem a filmet. Nem bántam meg. Elgondolkodtató könyv/film az emberi kapcsolatokról. Nálam 10/10.
10/10
ghelardi 2010 márc. 30. - 14:49:20 10/10
Elgondolkodtató: Neki mindenütt jó, akár városban, akár tanyán, akár lánnyal, akár fiúval: csak legyen egyedül!! Szép. Nagyon jó film!
10/10
ayu 2010 márc. 30. - 12:16:14 10/10
Szerintem nagyszerû film, egyedi, elgondolkodtató. Több ilyen filmet is láttam már amelyek megpróbálják az ilyen hármas-háromszöges együttléteket feldolgozni, mégis ez az egyik legjobb, mert nem kifejezetten a testi oldalát, inkább a lelki oldalát mutatja az egésznek. Számomra a legszebb az a naivitás amivel Bobby hozzá tud állni a dolgokhoz. Lehet itt vitatkozni sok mindenrõl, de ha nem tetszik, nem kell nézni. Ha undorodnak tõle, miért hozzák újra-és-újra szóba? Én undorodom a véres-félelmetes horroroktól, akciófilmektõl.. ezért nem írok róluk, nem nézek ilyeneket, de még csak a fórumokra sem megyek, egy néhány kivételével, amit megnéztem. De száz szónak is egy a vége: Ez a film csodálatos. Nálam 10/10.
Tereus 2010 márc. 30. - 11:59:03
Ha végigolvastad a hozzászólásom, akkor láthattad, hogy pont, amiért nem láttam egészében, nem az egész filmrõl írtam véleményt, és nem is osztályoztam. A véleményem azért írtam le, hogy aki tudja hogy hozzám hasonlóan reagálna, az meg se nézze a filmet. A fórumnak ui talán a legfontosabb szerepe ez lenne. Én pl itt beleszoktam nézni az értékelésekbe - a pontszámra, a hozzászólásokba. Ha nem 9.8 ponton lett volna, valószínûleg nem is nézek bele. De mivel minden mûfajban igyekszem a jobb, ismertebb filmeket megismerni (na meg épp nem volt más:P), adtam neki egy esélyt.

Volt még egy olyan reakció is (milyen népszerû lettem:)), hogy ott volt a 18-as karika, miért írtam azt amit - erre csak annyit írnék, hogy olvassa el az illetõ, mire válaszoltam, és megérti.

"Sok férfi fantáziál arról, milyen jó is lenne két biszex lánnyal együtt élni."
Ehhez annyit fûznék hozzá, hogy a fantáziák igen nagy százaléka nem élésrõl szól, hanem egy-egy együttlétrõl. Lehet naív elgondolás a részemrõl, de sztem a férfiak nagy része is a szerelmet egy nõ iránt tudja elképzelni, nem több fele (én így vagyok ezzel, így egy példa biztos van:)).
Ettõl függetlenül a trió együttélésével semmi gond nincs, bár abból a felébõl a filmnek már csak jeleneteket láttam, így ahhoz sokat már nem szólnék hozzá. (Lehet, hogy ha onnan kapcsolódik bele én is, akkor végig tudom nézni...)
Összes hozzászólás