Oxfordi gyilkosságok

Bakancslistához adom
Endeavour
angol drámasorozat, 2013

Értékelés:

141 szavazatból
Szerinted?

Az 1960-as években játszódó sorozat Endeavour Morse-ot követi korai éveiben rendőrként. Morse részt vesz egy sor nyomozásban Oxfordban partnere, Fred Thursday detektívfelügyelő mellett.

Évadok:

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
Pebbles okt. 20. 11:27:33 Előzmény Aksiram99
Köszönöm szépen! Valószínűleg így lehet, mert az este az Epic Drama rendben volt.
Aksiram99 okt. 20. 11:23:42
Játszott a Hamletben, egy modern felfogású rendezésben, Laertest, Ofélia testvérét!!!
Aksiram99 okt. 20. 11:02:43 Előzmény Pebbles
Epic dráma az eredeti maradt! a TV4-en van új szinkron. Nekem sem tetszik!! Valószínű külön-külön vásárolták meg!!
Pebbles okt. 18. 22:09:37
Bocsi! Valaki tudna segíteni abban, hogy miért szinkronizálták újra a filmet? Így kezd ellaposodni. Nem illik Brighthoz az új hang és Strange is fura így. A VI/1. részben az idézet is másképp hangzik, illetve a VI/2. részben is elveszik a vicces beszólás.
Kecskeméti Károly szept. 20. 19:08:42 Előzmény Aksiram99
Nagyszerű Hamlet lett volna! Talán még nem késő....
Bau17 szept. 02. 07:52:42 Előzmény Bau17
minden jogom megvan hozzá, hogy neked is.
Aksiram99 aug. 30. 15:13:58
Szeretettel! Shaun Evans rajonkóknak, egy 2007-es filmje, itt nagyon fiatal!! https://videa.hu/videok/film-animacio/dugamba-doltem-sparkle-2007-film-vigjatek-3tsVwbViU1ON9wYa
Aksiram99 aug. 30. 15:10:38 Előzmény K. Judit
Bright kislánya Indiában hal meg tüdővészben ez kiderül, amikor Mors meglátogatja!!
Aksiram99 aug. 30. 15:06:03 Előzmény Krizsán Szonja
NEM!!!! Pont ezért szeretjük, mert gondolkodni kell rajta, és nagyon kell figyelni! A modern filmekben ha elszalasztasz egy negyedórát semmit nem vesztesz, de ennél a filmnél nem érted a végén a filmet. Az eltünt bizonyítékokat, Jimmi viszi el a szabadköműveseknek!!! A taró kárgyák meg azért jelennek meg, mert jósolt neki!!
2/10
Krizsán Szonja aug. 27. 11:52:36 2/10 Előzmény Bau17
Végig néztem. Nem fikázom. Vélemény! Ami lehet különbözik, de azért mert más mint a tiéd, nem kell itt is felvenni ezt a stílust. Minden embernek van véleménye. Lehet, hogy más mint a tiéd. Nem személyes sértés, hogy így kifakadj!
Bau17 aug. 27. 11:33:44 Előzmény Krizsán Szonja
megnéztél 5 évadot és 2potot adtál rá. a végén a plusz: csak te nem vágod a javát.
és nem minden gyilkosság rejtjeles csak nem látsz bele. mindegy is két pontos nézd csak és fikázd tovább.
2/10
Krizsán Szonja aug. 16. 15:33:03 2/10 Előzmény vino-et-veritas
Az akció picit sem hiányzik nekem, hisz ez krimi. De biztos igazad van, és ti felfedeztétek a lényeget, amit én nem.
Szóval, az akció nem hiányzik, inkább amit leírtam.
vino-et-veritas aug. 16. 15:30:22 Előzmény Krizsán Szonja
Pont a leírt "hiányosságok" többsége adja a lényegét! Aki AC- t, a "midsomerieket", az "öreg" Morse-ot, esetleg Taggartot kedveli, vélhetően ezt is. Összehasonlítva mondjuk egy Jason Statham filmmel, ez kétségtelenül alulmarad az "akciók" területén...
2/10
Krizsán Szonja aug. 16. 11:31:57 2/10
Én az V. évadnál tartok. Olvastam itt a hozzászólásokat. Mindenki jót ír. Valóban nem a szokványos, merőben más, mint tucatra készült krimik. Viszont nekem túl vontatott, unalmasan elhúzzák. Lehet, ha 45 perces lenne, akkor nem érezném így.
A szereplők szájába is adják sokszor, hogy erőltetett a logika. Bár egyetemi város, de mégis fura, hogy minden gyilkosság valamiféle kód, rejtjellel oldható meg.
Az író beletesz 1-2 évadba a részek végére egy kis pluszt, amiből végül nem hoz ki semmit. Pl.: Amikor az öregasszony minden rész végén húz egy tarot kártyát. Végül csak egy epizód szereplője lesz. De korábban is volt ilyen, amikor bizonyítékokat loptak el. Végül azt is csak titkosították.
Én még adom ezt az évadot, hátha mutat nekem valamit, ha nem akkor hagyom.
Vontatott, unalmas, eröltetett logika.
9/10
skeszthelyi aug. 13. 16:27:20 9/10 Előzmény K. Judit
Strange a kövér, nem Jake :-)
10/10
ukotaf aug. 08. 09:06:36 10/10
Rövid leszek. Maradjunk annyiban, hogy az elmúlt idők egyik legjobb sorozata. Shaun Evans kiváló játékával, valamint a hangulat (a '60- as évek) engem teljesen megfogott. Online én is nézem a következő részeket, de (vaki itt megjegyezte), az intellektuális, szorgalmas, jó megfigyelő Morse néha szembekerül a Nála kisebb műveltségű nyomozókkal. De nem nézi le Őket.
Sárosi Pálné júl. 16. 16:25:46 Előzmény cscs0827
Így igaz !!!
vino-et-veritas júl. 11. 14:20:09 Előzmény K. Judit
Még egy megjegyzés.
A sorozat viszonylag kiegyensúlyozottan mozgatja a szereplőket. Annak ellenére, hogy Morse a főhős, mégsem telepszik rá túlzottan az egészre , mint az említett "egyszemélyes" nyomozótörténetekben (Columbo, Derrick, Maigret, Poirot, stb.) látható. Ugyanakkor mégsem olyan, mint mondjuk az amerikai CSI-klónok vagy a Criminal Minds , ahol meg a szinte csak a "csapaton" van a hangsúly...

OFF
1. Visszatérve Maigret-re, nekem ezek a sorozatok jutnak eszembe itthonról:
- gyerekkoromban "gyufát falon meggyújtó" Rupert Davies volt a legismertebb, amire az idősebb korosztály jobban emlékszik a tv "hőskorából";
- aztán volt pár történet Jean Gabin főszereplésével;
- a '90-es években nagyrészt nálunk forgatták a Michael Gambon-féle sorozatot;
- ezzel kb. egyidőben indult a Bruno Cremer által fémjelzett változat (cseh, belga, francia, svájci együttműködés);
- és újabban itt vannak a Rowan Atkinson neve alatt futó epizódok is.
Szinte mindegyik más és más karakter, de az "elmélkedő" Maigret többé-kevésbé mindegyikben benne van, csak éppen a könyvben szereplő "monológok" nem jelennek meg "hangosan"...
2. Ja, Derrick tényleg gyakran az "erkölcs bajnokaként" tűnik fel...
Na, de ez itt nagyon OFF...
K. Judit júl. 08. 12:24:33 Előzmény vino-et-veritas
Nem is annyira a szentimentális végkifejletet igényelném, de vannak fokozatok. Az egymás fejéhez vágott bántó szavak valójában igazak voltak. Csak éppen olyasmit felróni valakinek, amiről nem tehet - igazságtalan. Azért szemrehányást tenni valakinek, mert nem elég kifinomult, nem eléggé intellektuális, vagy azért, mert nem elég simulékony, emiatt jobban is érzi magát egyedül – értelmetlen. De attól még bántó tud lenni. Thursday biztos titokban irigyelte Morse-t például a különálló bűnesetek összekapcsolni tudása képességéért, Morse pedig Thursday-t a viszonylag boldog családi életéért. Ebből az látszik, hogy szándékosan akarták bántani egymást azzal, hogy ezeket szóvá tették. Ezt sajnálom.

Tény, hogy az emberi jellem összetettségét jól mutatja ez a sorozat, rávilágítva, hogy senki, semmi sem egyértelműen fehér, vagy fekete, jó, vagy rossz.
A kövér Jake általában jó fej volt Morse-hoz, és tisztában volt a képességeivel. De azért, amikor már hatalmában állt, jól kioktatta Morse-t, hogy ne merészelje megakadályozni, amikor ököllel próbál nyomást gyakorolni egy piti bűnözőre. Peternek is voltak jó tulajdonságai (bátor volt), de azért szerette gúnyolni, és csicskáztatni Morse-t, aki viszont nem volt túl rendes például George-dzsal, amit később nagyon meg is bánt. Talán a lány (Truelove?) volt a legpozitívabb figura, nagyon öntudatos, mintha már a „metoo” mozgalom szülötte lett volna. Thursday kemény dió, jó eszű, de kis stílűbb bűnözőkhöz szokott, sajnos igaza volt Morse-nak: nem volt érzéke az intellektuálisabb elkövetőkhöz, a nagyon bonyolult ügyekhez. Az ő nagy hibája a kommunikálási képtelenség. Ez érvényes volt a munkahelyén is, de főleg a családja körében. Valahol mindig máshol járt gondolatban, a családtagjait is akkor szerette a legjobban, amikor távol voltak. Morse sajnos túl félénk volt a nőkkel, csakis akkor volt kapcsolata, amikor egy nő akarta és kezdeményezte. Amikor elhagyták, a munkába, a zenébe és persze valamennyire az alkoholba menekült, amivel persze nem volt egyedül. Bátortalansága miatt nem sikerült összejönnie Joan-nal sem, aki elvárt volna legalább egy apró gesztust, fel is adta.
Még Bright-ra visszatérve, kár, hogy nem derült ki, mi lett a kislányával. Érezni lehetett, hogy már nem él, de egy szót sem szólt erről senkinek. Gondoltam, hogy a tigrises részben kiderül, de nem.

A korábbi sorozatok közül Derrick-re úgy emlékszem, mint aki folyton erkölcsi prédikációt tart az elkövetőknek :) Poirot-t is már nagyon sokszor láttam, mostanában csak azért ragadok néha a képernyő elé, mert annyira szép a fényképezés. A tájak, az Art deco épületek, a ház- és szobabelsők, a bútoroktól a porcelánig, a ruháktól az ékszerekig. Gyönyörködöm a felvételekben. Akit emberileg legjobban szeretek, az a Bruno Cramer-féle Maigret. Szeretem, hogy különbséget tesz aszerint, hogy valaki a körülmények miatti kényszerből, vagy anyagi előnyök szerzése, valaki más birtoklása miatt, a lemondás képtelensége, vagy egyszerűen bosszúból válik tettessé. Külön szeretem a nőkkel való kapcsolatát (akkor is, ha mindvégig hűséges maradt a feleségéhez), legyen az bűnös, vagy áldozat, sokszor lehet érezni közöttük valami különleges feszültséget.
Ebben különben hasonlítanak egymáshoz Morse-sal.
vino-et-veritas júl. 08. 08:33:23 Előzmény K. Judit
Összességében sikerült viszonylag "emberarcúvá" tenni a szereplőket, a hibáikkal, a mindennapi életük kisebb-nagyobb gondjaival. Persze ez krimi, úgyhogy nagyon nem lehet szentimentális irányba elmenni, már az időkorlátok miatt sem. (Hasonló például a Maigret-regényekben is jellemző, ami a megfilmesítéseknél már nem jön elő igazán...)

Bright esetében - és néha máskor is - érezhető (ezt mi valószínűleg nem tudjuk átélni igazán), hogy volt egy "birodalom", ami már a múlté, de még szinte nap, mint nap előjön az "emléke". Ahogyan ő néha visszaemlékezik a gyarmati időkre, az is inkább valamiféle nosztalgia (pl. a tigrisvadászat, stb.). Na, olyankor "emberibb" az arca, amúgy meg leginkább a viszonylag korlátolt hivatalnok, aki nem is ért annyira ahhoz, amit az emberei végeznek, ő "csak" a főnök.

Ami még eléggé átszivárog a sorozatban, az a '60-as évek világa (bár ezt sem éltük meg ott). Benne számtalan, akkor aktuális dologgal (pl. futball vb, királynő látogatása, egy kis hidegháború, stb.). Na, ez valójában a "retro" (= korabeli környezetet idéző, ma készített alkotás). Off-topik, de hasonló például a legtöbb esetben a Derrick háttere is, csak az a valós korban ('70-es évek) is játszódik ("vintage").
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu