Oz

Bakancslistához adom
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmsorozat, 55 perc, 1997

Értékelés:

66 szavazatból
Szerinted?

Az Oz egy kemény bűnözőknek otthont adó fegyház nevének rövidítése (Oswald State Correctional Facility), melyben egy különleges project keretein belül mini-Amerikát hoznak létre kísérleti jelleggel (az Óz-analógiát követve Smaragdvárosnak nevezték el), ahol a "börtöntársadalom" minden szegmenséből csak válogatott alakokat helyeznek el, és próbálnak a szó legszorosabb és legnemesebb értelmében véve átnevelni, melynek célja a rehabilitáció, nem a büntetés. 'Emerald City' lakosai között megtaláljuk a fekete bandatagokat, az ír utcai bűnözőket, a muszlimokat, a bigott keresztényeket, a nácikat, az olasz maffiózókat és a latin gengsztereket is. Az Oz tulajdonképpen egy kőkemény börtönfilmbe öltött társadalomkritika, amiben nincs tabutéma, legyen az fajgyűlölet, homoszexualitás vagy kábítószerhasználat.

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Warden Leo Glynn
Tim McManus
Marie Reimondo nővér
Augustus Hill
Vernon 'Vern' Schillinger
Tobias 'Toby' Beecher
Kareem Said
Ryan O'Reily

Hozzászólások

Szerinted?
Richard Kovács jan. 20. 16:50:47 Előzmény Drizari
Hol lehet hozzájutni?
10/10
Drizari 2020 jún. 05. - 10:14:34 10/10
Érdekes volt most végig nézni ezt a sorozatot, úgy tűnik, aktualitásából 20 év után se vesztett semmit. Nézhető a sorozat úgy is, mint ez maga a való világ: a rasszok és bandák egymás közötti háborúja megfelel az országok és népek közötti torzsalkodásoknak és háborúknak. Miért? Mert a sorozat egymás utáni epizódjait nézve kialakul a nézőben egy-egy szereplővel v. csoportjaikkal kapcsolatos empátia, holott valamennyien halált okozó bűntetteket követtek el, vagy nem szándékosan, de mégis halálos végkimenetelűt (ittas gázolás). Jelentős szerep jut Augustus Hill (Harold Perrineau) elítéltnek, aki a régi görög drámákat idéző narrátort is megszemélyesíti. A szereplők kiválasztása tökételesre sikerült, közülük is kiemelkedett Vernon Schillinger szerepjátéka, akit az Oscar-díjas J. K. Simmons alakított.
Mondják, talán az utolsó évad kissé kifulladóra sikerült, de ez nem így van, érezni lehet rajta az előző évadok összegzését is, a narrációban is, és a végkifejlet valóban lezárja a több évados történetet.
10/10
Imre Lukács 2018 szept. 19. - 23:25:48
Ha későn is de ajánlás után megnéztem a sorozatot.Keller-Adebisi és O Connor voltak a legnagyobb arcok és végül is időben abbahagyták mert az utolsó évad már ellaposodott .....Ettől függyetlenül klasszikus ajánlom mindenkinek.
convar 2015 máj. 28. - 20:43:43
Most végeztem a 4. évaddal. Látszik hogy HBO-s sorozat (úgy tudom egyébként ez volt az elsõ fecske), tehát kib****tt jó! Egyedül Augustus filozofálgatása az ami nekem néha kicsit sok, fõleg hogy a kamerába mondja, felborítva vele a tér-idõ kontinuumot :) Nekem egyáltalán nem hiányozna belõle. (Volt amikor pl. az aztékokról süketelt, volt amikor Napóleonról, meg van sokat amikor a nagy büdös semmirõl. Kérdem én, mégis minek?)


Innentõl SPOILEREK VÉGIG!!!!!!!!!!!!


Sztem a Beecher - Schillinger szál az egyik legnagyobb, Beecher milyen jellemfejlõdésen (vagy inkább visszafejlõdésen? nézõpont kérdése) ment már keresztül! Amikor pl. Beecher elõször beállított nõi ruhában azon bevallom én is szakadtam. Tudjátok...
http://indavideo.hu/video/OZ_-_na_ilyen_az_amikor_tenyleg_porig_alaznak

Schillinger az egyik legnagyobb g*ci (bár a 4. évedban majdnem eltévelyedik :D), szal mint karakter egyébként nagyon nagy.

De talán a legnagyobb mégis Adebisi volt, ill. a színész aki alakítja. Fogalmam sincs hogy ezt a figurát zsigerbõl hozta-e így, tehát hogy az ipse gyaklag csak önmagát adta hozzá vagy rendezõi utasításra volt ez a lazaság, de az biztos hogy az egyik leghitelesebb, "legélõbb" karakter nemcsak az OZ-ban hanem összes eddigi sorozatban amit láttam. Hatalmas figura volt. A legnagyobb. RIP.

Aztán Keller is egy órási egyéniség (volt) különben, és talán a legkevésbé kiismerhetõ az összes közül. Körülötte folyamatos bizonytalanság volt, a múltja iránt is de a jelenbeli viselkedése miatt is. Elképesztõ milyen aprólékosan meg volt írva az a karakter.

Ill. aki még nagyon nagy arc az Ryan O'Reily. Baszki mekkora kavarógép/túlélõmûvész ez is attól függ honnan nézzük, emellett persze õ is egy köpedék mint ott mindenki. És Dean Winters is annyira jól, természetesen hozza a szerepet hogy az hihetetlen. Na nem mintha a többiek egyébként gyengébben játszanának, úgyhogy telitalálat volt ez a casting.


Konkrétan az évad végéhez pár dolog:

Beecher annyira tudtam hogy beszopja... ill. dehogy tudtam, éppen hogy nem, ezért is esett annyira rosszul amikor meglátom hogy mennek piknikezni a naplementében, mert ott már a zenei kíséretnek is köszönhetõen tényleg éreztem hogy az nem lehet a valóság, túl szép ahhoz...
http://indavideo.hu/video/OZ_-_korai_orom

...de azt azért jó látni hogy annyi farbatosz után is még mindig érdeklik a nõk :) Vagy legalábbis is :) A közte és az ügyvédnõje között bimbózódó románcra célzok, bár így hogy min. még 1 évig marad OZ-ban gondolom majd szépen ez el is hal.

Clayton Hughes örülök hogy végre eltûnik a színrõl. Ez egyik legirritálóbb karaktere volt az OZ-nak. Annyiszor kívántam már hogy vki végre jól péppé verje... végképp akkor utáltam meg nagyon amikor leszúrta Mobay/Basil-t.
http://www.youtube.com/watch?v=uoi2y_w3YFQ

A HBO kikacsintása saját magára meg hatalmas volt! Úgy értem mindkettõ: a Maffiózókkal is és a G-String Divas-szal is :)
http://indavideo.hu/video/OZ_-_HBO_szerint_a_vilag

Na és az 1. évad óta nem volt ilyen jó cliffhanger egy évad végén!
opposing force 2013 ápr. 01. - 17:03:12
Adebisi és Said nagy formák, Schillinger karaktere meg jó patkányra sikeredett, legszívesebben kirángattam volna a monitorból, hogy jól belelépjek az arcába de ez csak azért van mert jó színészek. Azok a fegyõrök se semmik, kíváncsi vagyok hogy az amerikai börtönökben tényleg ilyen szarrágó a személyzet vagy ez csak a filmekben van így?
opposing force 2013 márc. 21. - 13:30:28
Baromi jó sorozat!
Augustus Hill monológjai tetszenek a legjobban.
10/10
metrocoolferre 2013 febr. 11. - 21:21:15 10/10
A legkeményebb sorozat,amit valaha láttam!
Paradox módon mutatja be az emberi élet értékeit az értéktelenséggel szemben,a mindenkiben jelenlévõ jó és rossz vívódását,a szeretetre való képesség iránti igény meglétét vagy éppen nem létét.Részletekig kidolgozott,belsõ mélységig lemerülõ karakterek tömkelege!!!Ingerszegény környezetben,falak,csupán némi díszlet között!Imádtam Miguelt,a számomra érzéki fiút,a kutyás rész kihozta belõle a maximumot!Ryant,,a sorozat meghatározó alakját,talán õt értjük meg a legjobban.Agustust a végig tiszta szemû jó fiút,Kareem Said hatalmas karaktét a fújtatásaival,kirohanásaival együtt,Adebisit az arcmimikust,Kellert a manipulatív és hipnotikus személyiségét,de Ryan "HA"-itól is kivoltam pozitív értelemben!:)Omar White überkarakter,aki látta tudja mirõl beszélek:)Nálam az 5.évad utolsó része volt a krach,meg az legutolsó.Tobias Beecher átváltozása és megkeményedése,az igaz szerelem megtatálása a sorozat egyik fõ mondanivalója,õ és Chris szerelme pedig igen is ,hogy igaz!:)És a legszebb férfi csókot láthatjuk filmvásznon!:)
The Man Who Laughs 2010 jún. 19. - 22:25:44
Végére értem az Oz-nak is. Zseniális sorozat. Remekül van megírva, különösen nagy erõssége a nagyon jól megalkotott karakterek, akik igazán életszerûre sikeredtek (nagy szerepük van ebben természetesen a bravúros színészi játéknak, ami közel az összes szereplõrõl elmondható) és akikhez valahogy mindenképpen viszonyul a nézõ. Augustus Hill narrációi, ahogy áttöri a "negyedik falat", nekem szintén nagyon tetszettek, igazán egyedivé tették a sorozatot.

A több szálon futó cselekmény szál a sorozat elejétõl a végéig izgalmas (igaz vannak erõsebb és gyengébb sztorik, de mindenki talál olyat ami leköti az érdeklõdését). Egyetlen egy sztori szegmens volt ami kifejezetten nem tetszett (SPOILER az amikor öregítõ tablettát adtak a raboknak, hogy hamarabb tölthessék le a büntetésüket, ezt nagyon over the topnak éreztem, ebben a viszonylag reálisabb sorozatban SPOILER Off.

Ez simán 10/10-es sorozat.
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 22. - 09:51:05 10/10
Imho: Keller és Mukada (gyónás utáni) törölt jelenete

**** SPOILER **** új információt csak annak tartalmaz, aki nem nézte az Oz-t ****

http://www.youtube.com/watch?v=DD9DCo-x39w&feature=related
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 04. - 14:13:03 10/10 Előzmény gondil
:)
„Godfather IV” Primary Stages And The Writers Guild Of America Benefit
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 03. - 14:33:08 10/10
2.
10/10
offtopic
gondil 2010 máj. 03. - 14:32:15 10/10 Előzmény gondil
csoportkép
Quantumleap 2010 ápr. 30. - 22:26:04 Előzmény Raul19
Perpillanat letöltés.
Raul19 2010 ápr. 29. - 16:59:13
Hol lehet nezni ezt a sorozatot?
10/10
offtopic
gondil 2010 ápr. 19. - 15:03:43 10/10 Előzmény gondil
ad hoc
"Bless me Father for I've sinned" - Meloni-nak és Wong-nak kevés, viszont erõs közös jelenete volt
10/10
offtopic
gondil 2010 ápr. 19. - 14:16:40 10/10
oké:)
Quantumleap 2010 ápr. 19. - 14:09:38
Csak mert arra a hozzászólásomra válaszoltál velük.
10/10
offtopic
gondil 2010 ápr. 19. - 09:51:33 10/10 Előzmény Quantumleap
Tudom.
Quantumleap 2010 ápr. 17. - 16:15:03
Valamit elnézhettél, õk nem játszanak a 24-ben. Burke-ot amúgy az Oz-on kívül csak két filmben láttam, a Robotzsaru 3. és a Sorvadj el! fõszerepében.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu