Özönvíz

Bakancslistához adom
Potop
lengyel-szovjet filmdráma, 1974

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

A szabadság és a szerelem Henryk Sienkiewicz nagyívű regényének fő témája. A filmet hazánkban is nagy sikerrel vetítették, a hetvenes évek egyik legnépszerűbb mozifilmje volt. A Sienkiewicz-regénytrilógia (Tűzzel-vassal, Özönvíz, Kislovag) középső részét a Nobel-díjas regényíró születésének 155. évfordulója tiszteletére mutatjuk be.

A XVII. században a lengyel főnemesség árulása folytán svéd csapatok árasztják el Lengyelországot és megkezdődik az évekig tartó harc. A küzdelemben az egész nemzet részt vesz. Az eseményeknek ebbe a szövetébe fonódik Wolodyjowski lovag, Radziwill és Boguslaw hercegek, Andrzej Kmicic valamint szerelmese, Olenka sorsa.Olenka kezét és birtokát nagybátyja a fiatal, duhaj, vad vérmérsékletű Andrzej Kmicicre hagyta, aki először teszi tiszteletét a lubiczi birtokon. A barátaival érkező Jendrus már az első ittas éjszakán olyat tesz, mellyel megsérti a mélyen vallásos Olenkát. Az ellenállhatatlan erejű Kmicic meghódítja Olenkát, a lány meg is menti üldözőitől, de örökre elküldi magától. Kmicic azonban visszatér és elrabolja Olenkát.
Kmicic jobbnak látja, ha álnevet használ, hiszen Radziwill hercegnek tett esküje miatt árulónak hiszik. A svéd csapatok már az ország jelentős részét megszállták. Jendrus kihallgatja a svédek egy támadási tervét és álruhában ágyúik felrobbantására készül. Fogságba kerül, de emberei kiszabadítják. Olenka eközben szintén menekül, egy kényszerházasság elől szökik.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
filoszemitabéluska 2020 ápr. 08. - 18:50:57
"Radziwill és Boguslaw hercegek, Andrzej Kmicic valamint szerelmese, Olenka sorsa.Olenka kezét és birtokát nagybátyja a fiatal, duhaj, vad vérmérsékletű Andrzej Kmicicre hagyta,"
Szép teljesítmény! Két mondatban két oltári baromság. Mindketten Radziwill hercegek, az egyik Janusz, a másik Boguslaw. Olenka kezét nem a nagybátyja, hanem a nagyapja hagyta Kmicicre. Ha valaki ismertetőt ír, nem árt, ha ismeri a művet.
orgyen 2016 ápr. 07. - 20:03:47
Helyesbítés:
- II. Rákóczi György NEM kulcsszereplõ ezen eseményekben. Csak a könyv utószavában említik mint aki késve ugyan de részesülni kíván a szétszabdalandó Lengyelországból. A regény szerint negatív figura: "mikor végre kiûzték a svédeket, Rákóczy támadt rájuk"
- valóban említés történik egy magyar zsoldos csapatról, amelyeket a skótok kaszabolnak le, mert nem akarnak átállni. A nemzetiségük nem lényeges, mert pld. a trilógia elsõ részében (Tûzzel-vassal) is van egy hasonló jelenet, csak ott az átállni nem kívánó zsoldosok németek.
vénasszonyok_nyara 2011 dec. 09. - 16:42:52
Olvasd el a könyvet is! Érdemes!
A film tökéletesen visszaadja a regényt. A fiatal Olbrychski mintha a megelevenedett Kmicic lenne. Szilaj, zabolátlan és eszméletlenül jóképû. Gondolom le lehet tölteni. Érdemes felirattal nézni, mert elengedhetetlen a film hangulatához a legszebb szláv nyelv a lengyel.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu