Pacsirta

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar filmdráma, 97 perc, 1963

Értékelés:

109 szavazatból
Szerinted?

Vajkayék hosszú évek óta görcsösen reménykednek abban, hogy szerencsétlen, csúf lányuk végre megtalálja társát s a boldogságot. Most is azért küldik el Pacsirtát néhány napra a rokonokhoz, hogy bemutassák a háromgyermekes, özvegy ispánnak. A magára maradt házaspár ismét összetalálkozik a régi barátokkal. Színházba is elmennek, ahol már évek óta nem jártak, mert Pacsirta nem bírja a színházszagot. Az előadás után Vajkayt meghívja a kaszinóba hajdani asztaltársasága. Az idős ember, aki már évek óta lemondott mindenről, most átmulatja az éjszakát, s hajnalban, a keserű kijózanodás pillanataiban először néz szembe a maga és felesége elrontott életével, lányukért feláldozott, elvesztett boldogságukkal.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
filoszemitabélus júl. 08. 10:19:58
Kitúnö természetfilm. Ranódy az egyik legjobb ornitológus. Másik remek filmje a Dögkeselyű. És ő írta Baudelaire álnéven az Albatroszt is.
10/10
tóthlászló júl. 08. 09:19:58 10/10
Nagyszerű Ranódy valamennyi klasszikus adaptációja, de közülük is kiemelkedő a Pacsirta. Páger és Tolnay pedig zseniális. de Nagy Anna is kitűnő. Az elrontott élet pedig kényszerpálya a szülők számára.
nappalitv ápr. 08. 21:09:28
Sikerült ezt a filmet is DVB és teletext felirat nélkül leadni a TV-ben. Köszönjük.
10/10
olahmiki1959 ápr. 04. 04:54:07 10/10
Na, ez tényleg jó film, nem úgy, mint a nemrég elkészített remake, ami borzasztóan gyenge lett...:)
9/10
collin11 2022 jún. 05. - 00:53:38 9/10 Előzmény vino-et-veritas
De bizony, hogy szóba kerül. Méghozzá a levél elolvasása után a színházban, ahol az apa nem tudja èlvezni az előadást.....
offtopic
luci87 2022 márc. 15. - 19:35:01 Előzmény nappalitv
Igen,köszi,megkaptam,válaszoltam is.
vino-et-veritas 2022 márc. 15. - 18:42:56 Előzmény Zahire69
A madár/kalitka pontosan szimbolikussá válik a filmben. Nyitva kell hagyni az ajtaját, úgyis visszajön. Mivel bezárják, mert lever valamit, mire a gazdája hazaér, elpusztul. A végén mintha Pacsirta azt siratná hangosan a szobájában, de, ha a regényt is idevesszük, tudható, hogy saját sorsa miatt zokog...
Kétségtelen, hogy a film nem követi hűen Kosztolányi művét. Dramaturgiailag viszont talán a legtöbb esetben jó is így. A regényben a leíró részek aránya messze meghaladja a párbeszédekét, ezt nehezen lehetett volna filmre ültetni. (Ma talán már inkább.)
OFF
A nemrég látható "Pacsirta-remake" alkotói "nagyon ötletesen" szinte nem tettek mást, mint a Ranódy-filmet "átírták" a '60-as évekre. Abban a madár-dolognál van valahol egy utalás, hogy adtak-e enni neki? Mondjuk ezzel le is rombolták az egész szimbólum lényegét. Ebben nem emlékszem, szóba kerül-e ilyesmi...
napraforgó 2022 márc. 15. - 18:02:47 Előzmény luci87
Tegnap játszották a Hyppolitot, az újabb verziót, abban a lánya, Huszárik Kata alakitotta Terkát. Kata nagyon hasonlit az anyjához, legalábbis ehhez a fiatalkori képéhez.
offtopic
nappalitv 2022 márc. 15. - 17:57:09 Előzmény luci87
elvileg kaptál üzenetet, amit az emailodra továbbított
luci87 2022 márc. 15. - 15:49:23 Előzmény napraforgó
Ezen a képen tényleg szép...úgy rémlik kiálló csúnya fogsora volt,de biztos mufogsorral csufitottak el.Regen láttam már ezt a filmet,lehet ,hogy újra nezem.
luci87 2022 márc. 15. - 13:16:49 Előzmény smartdrv
Jaja..mondjuk azt sem ertem,azert nem jartak szinhazba,mert a lanyuk nem szereti a szinhazszagot..Na bumm, attol meg ketten is elmehettek volna..akarhova..
Zahire69 2021 júl. 14. - 10:06:37
Tetszett a film de a vége felé már nem annyira.A könyvhöz képest jelentős változtatásokat láthatunk a filmben. Nem is annyira az a lényeges, hogy Pacsirta a madarat a látogatáson kapja, és az úton hozza magával, így az nem is pusztul el a regényben, illetve , hogy a Íjas Miklós , Füzes Feri, stb. párbeszédei és viselkedése utólag költöttek, mert ezek nagyon jól beleilleszkednek a filmbe. Engem a végén a magát a nyilvánosházban részegre ivó Vajkay lepett meg, erről ugyanis a regényben szó sincs, és ez már olyan szélsőség, ami szerintem nem illik egy megyei levéltárnokhoz. A regény szerint egy kicsit pityókás, de rengeteg pénzt nyer, amit hazavisz, ott gurulnak ki az aranyak, ezüstök, szállnak a bankók, és ezután történik a katarzisként is ható párbeszéd.
napraforgó 2020 jún. 05. - 19:14:13
Ilyen szép volt a szinésznő fiatalon. Nagyon elcsúfitották a szerep kedvéért.
Yuliusz 2020 jún. 05. - 17:47:45 Előzmény stautoma
Págernek az 1930-as 40-es években nem voltak ennél jobb filmjei. Nagyrészt könnyű vígjátékokban, valamint melodramatikus és irredenta filmekben játszott.
A magyar filmgyártás „aranykora” pedig az 1960-as 70-es években volt, amikor olyan alkotók csináltak filmeket, mint Fábri Zoltán, Hegyi Barnabás, Makk Károly, Huszárik Zoltán, Jancsó Miklós, Kovács András, Szabó István, Sára Sándor, Várkonyi Zoltán vagy éppen Ranódy László, és a sor még folytatható lenne.
vino-et-veritas 2017 dec. 08. - 12:05:50
Az alapmûvet Kosztolányi írta, tehát ilyen szempontból "korhû"....

'45 elõtt nemigen voltak nagy nemzetközi fesztiválok, tehát nemigen díjazhatták Págert másért sem....

Páger érett és termékeny mûvészi aranykorát igazán csak hazajövetele után élte meg a drámai szerepektõl a vígjátékokig, színpadon és filmen is.
Függetlenül attól, hogy akkor éppen milyen "rendszer" volt, õ helytállt szinte minden szerepében (a felsorolás nagyon hosszú lenne)...
stautoma 2017 dec. 08. - 01:09:54
Páger Antal ezért ugye megkapta a Cannes-i díjat. De ennél sokkal jobb filmjei is voltak ezelõtt, mégpedig a 30-40-es években. A magyar filmgyártás aranykorában. Ja, akkor mások voltak a társadalmi viszonyok ...
gladiolus 2016 márc. 12. - 08:16:49
Már nem osztom azt a véleményt, hogy nincsenek jó magyar filmek. Most talán nincsenek, de az 50-60-as években nagyon is voltak. Most néztem meg a Ház a sziklák alatt-ot, és most ezzel folytattam. Megdöbbentõen színvonalas filmek készültek az említett idõszakban, mind történet, mondanivaló, mind színész mesterség szempontjából.
Páger Antal még sosem volt számomra ennyire kedvelhetõ, mint ebben a szerepében. Végig egy csendes, légynek sem ártó, végtelenül tapintatos kis emberke volt, aki képtelen bárkit is megsérteni, és már nagyon vártam, mikor szakad el nála a cérna, mert éreztem, hogy amit csinál, nem egészséges. De a végén azért végre megtörtént.

A hozzászólások is remekmûvek itt egytõl egyig, látszik az is, hogy az itt felmerült, de ma is aktuális probléma mennyire megosztja az embereket. Úgy gondolom, az értékítélet mindig csak akkor lesz reális, ha megnézzük mindkét fél szemszögébõl, és akkor belátjuk, hogy egyik sem maradéktalanul felelõs, és egyik sem csupán ártatlan elszenvedõje a történéseknek.Mindkét félben, a szülõkben is, és Pacsirtában is fellelhetõ a jóság és a gyarlóság egyaránt, és az, hogy ez így alakult, mindannyiuk közös felelõssége. Minden ember személyiségét meghatározza a szülõi minta és hozzáállás, a gyerek nem magától lesz olyan, amilyen lesz. Sok beszélgetés, sok kommunikáció kellett volna ide a családtagok között, és akkor másként alakulhatott volna minden, ha mindenki szabadon kifejezte volna az akaratát, és megtanultak volna ezáltal fejlõdni.

Nagy Anna remek színésznõ, ne mondjuk rá, hogy csúnya, ebben a filmben az, méghozzá nagyon, mert ez a feladata, de egyébként nem. Neki nem csúnya, hanem különleges, nagyon színezhetõ arca van, amit az általa közvetített érzelmek formálnak széppé, vagy félelmetessé. Ezért alkalmas különleges karakterek megformálására, hiányozna, ha nem lenne.Az õ arcát szerintem, aki egyszer látta, nem felejti el.

Nekem nagyon tetszett az ódon ház hangulata. Lakni nem tudnék benne, de így távolról tetszett, fõként a kert varázsa. Egyébként a lényeg abban áll, amit Páger mond, hogy a többiek sem boldogok. A Bara Margit és Törõcsik Mari által megformált két nõi karakter pl. iszonyúan taszító volt, csak hát ugye az õ bûneik azonnal megbocsáttatnak, mert szépséges az arcuk. Kérdem én, ez milyen dolog?

Az a pasas pedig, aki elvette Pacsirtától a kislányt, hogy hagyjon neki békét, lexikális példája volt a bunkó, sõt tahó embertípusnak, aki még csak észre sem veszi, mekkora fájdalmat okoz.
9/10
offtopic
oncogito 2015 okt. 29. - 00:19:50 9/10 Előzmény Tibag05
Felületes és cinikus vélemény.
Abban az idõben mit kezdett volna egyedül egy lány? Se szakmája, se állása, se pozíciója.
A szülõi felelõsség belõled úgy látszik hogy hiányzik. Egy szülõ bizony feláldozza életét a fogyatékos gyerekéért. Adott esetben is bizonyos fokú fogyatékról van szó, amiben nem hagyták magára.
Mint manapság, könnyen lelécel az egyén onnan, ahol segíteni kellene. Mégsem lesz boldogabb, sõt.
frenchbullie 2015 okt. 27. - 12:46:07 Előzmény LexH
Nekem tetszett Nagy Anna az Ezernevû lány címû mesejátékban is, Kopárszívként. Valóban ott is megnyerte az ügyeletes ronda szerepkört... De ha nem szerepet játszik/játszott, amihez csúnyává kellett átlényegülni, akkor szép, szerintem:-)
Tibag05 2015 okt. 27. - 10:24:36 Előzmény tortura
"..rátelepedett a szüleire,.." Õk meg hagyták! megérdemlik!
inkább hagyták volna élni a maga életét! és ha nem kell senkinek hát nem kell!
attól még történhettek volna jó dolgok is vele.
Összes hozzászólás