Palermo oder Wolfsburg

Bakancslistához adom
svájci-NSZK filmdráma, 173 perc, 1980

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
tapir761 2021 ápr. 06. - 16:21:36 7/10
"Leírás : Egy fiatal fiú, Nicola Zarbo, egy szegény paraszt fia, a szicíliai Palma di Montechiaroból utazik, hogy a németországi Wolfsburgba dolgozzon. Dolgozik a Volkswagen üzemében, beleszeret Brigitte német lányba, otthonra és családra vágyik. És akkor kezdődik a dráma.
Elképesztő, hogy Werner Schroeter hogyan hoz létre tragédiát egy prózai esetből, amelyben kultúrák, nyelvek, gondolkodásmódok ütköznek. Lenyűgöző kifejezéssel és részletességgel sikerül megmutatnia a szicíliai tartomány életét, valamint kritikus pillantást vetett szomorú iróniával teli életére, amelyet a munka elfogyasztott Németországban.
Schroeter filmje ma is aktuális, az elveszett kapitalizmus idején, amikor sok ember, elhagyva szülővárosát és családját, egy másik országba megy dolgozni, ahol senkinek nincs szüksége rájuk. Nicola története egy önkéntes száműzetés eposzává válik, aki idegen lesz az idegen földön, a rendező pedig a legnagyobb gondossággal mutatja be egy olyan ember drámai történetét, aki a körülmények miatt elveszítette gyökereit.
A "Palermo vagy Wolfsburg" nyerte az 1980-as "Arany Medve" Berlinale-t."