Film

Papírsárkányok /The Kite Runner/

magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 122 perc, 2007 16 éven aluliak számára nem ajánlott


Értékelés:

173 szavazatból
Szerinted?
Az utóbbi idők egyik legnagyobb sikerű, legméltatottabb könyve alapján készült ez a mélyen megrendítő film barátságról, családról, pusztító erejű hibákról és a megváltó szeretetről. A háború szélén álló, kettészakadt országban két gyermekkori jóbarát, Amír és Hasszán örökre elszakad egymástól. Gyönyörű délután van Kabulban, az égen magasra szárnyal a kitörő öröm és az ártatlan sárkányeregető verseny számtalan gyönyörű résztvevője. Ám a győzelem keserű következményeként az egyik fiú gyáván elárulja a másikat, és ez tragikus események sorát indítja el... És elkezdődik a megváltáshoz vezető keserves út... 20 évvel később a már Amerikában élő Amír visszatér a tálibok által vasmarokkal uralt, veszedelmes Afganisztánba, hogy szembenézzen a sötét titkokkal, melyek még mindig kísértik őt, és hogy egy utolsó merész próbálkozással megpróbáljon mindent jóvátenni.

Bemutató dátuma: 2008. február 21. (Forgalmazó: UIP-Duna Film)

Kövessen minket a Facebookon!

Stáblista:

Linkek:

Díjak és jelölések:

  • Golden Globe-díj (2008) - Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias
  • Golden Globe-díj (2008) - Legjobb idegennyelvű film jelölés
  • BAFTA-díj (2008) - Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Marc Forster
  • BAFTA-díj (2008) - Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias
  • BAFTA-díj (2008) - Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: David Benioff
  • Oscar-díj (2008) - Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias

Vélemény:


2016. augusztus 14. 16:16
Szerintem minden film, sőt, minden műalkotás hatásvadász. Ez is a dolga, hogy hatást érjen el a befogadónál.
Csak nálam ez nem negatív fogalom.
A film jó. Engem is letaglózott, az ember tényleg még napokig gondolkodik rajta. Szerencse, hogy mi nem oda születtünk. Adjunk érte hálát az égnek. Sajnálom, akiknek ezt a poklot el kell viselniük és nincs módjuk onnan eljönni.
Még egyszer azonban nem fogom megnézni. Annyira lehangoló.

2016. május 16. 12:21
Noha enyhén propaganda ízű a film (áh, a gonosz tálibok illetve az amerikai álom bárki számára elérhető...) mégis a rendező pár jelenettel odatette magát. Ilyen volt például a teherautós jelenet ahol apuka emberként feláll és halált megvető bátorsággal teszi helyre a kiskatonát. Ha nincs az IGAZI tiszt aki odamegy, a történet már itt ért volna véget. De ezzel a megmozdulással papa egy életre tekintélyt és méltóságot teremtett. Talán pont ez a jelenet oldja fel azt az ellentmondást, hogy a beszari srácból végre egy tökös fazon vált aki félelmet nem ismerve visszamerészkedik a pokolba.

2016. március 1. 21:15
10/10. Nem igazán vagyok elérzékenyülős fajta, de ha az lennék, tócsákban úsztam volna. Így is kőkemény, és megrázó történet. Na igen, a történet a fő erőssége a filmnek (ráadásul az író élete ihlette a történetet). A karakterek is egyediek, rajtuk keresztül egy szegletét mutatja meg egy idegen világnak. Apró momentumokon keresztül ragadja meg a történelmüket.
Talán egy apró dolog zavart, kicsit amerikai a rendezés (nem véletlenül, amerikai mainstream rendező alkotta), kicsit pátosztos, kicsit túlzó. De ezzel együtt is kiváló film, szépen eltalált arányok, egyensúly jellemzi.
Betettem kedvencekbe.

Összes hozzászólás