Papírsárkányok

Bakancslistához adom
The Kite Runner
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 122 perc, 2007

Értékelés:

177 szavazatból
Szerinted?

Az utóbbi idők egyik legnagyobb sikerű, legméltatottabb könyve alapján készült ez a mélyen megrendítő film barátságról, családról, pusztító erejű hibákról és a megváltó szeretetről. A háború szélén álló, kettészakadt országban két gyermekkori jóbarát, Amír és Hasszán örökre elszakad egymástól. Gyönyörű délután van Kabulban, az égen magasra szárnyal a kitörő öröm és az ártatlan sárkányeregető verseny számtalan gyönyörű résztvevője. Ám a győzelem keserű következményeként az egyik fiú gyáván elárulja a másikat, és ez tragikus események sorát indítja el... És elkezdődik a megváltáshoz vezető keserves út... 20 évvel később a már Amerikában élő Amír visszatér a tálibok által vasmarokkal uralt, veszedelmes Afganisztánba, hogy szembenézzen a sötét titkokkal, melyek még mindig kísértik őt, és hogy egy utolsó merész próbálkozással megpróbáljon mindent jóvátenni.
Bemutató dátuma: 2008. február 21. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb adaptált forgatókönyv jelölés: David Benioff
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias
 • BAFTA-díj

  2008
  Legjobb nem angol nyelvű film jelölés: Marc Forster
 • Golden Globe-díj

  2008
  Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias
 • Oscar-díj

  2008
  Legjobb filmzene jelölés: Alberto Iglesias

Hozzászólások

Szerinted?
Porco Rosso aug. 21. 09:52:27 Előzmény shamanix
Köszönöm a tippet!
Hassan már az elején lelövi a poént,hogy Amir dramaturgnak sz@r. Nekem valamiért tetszett a film,bár az afgán "légiakrobaták"ról szóló hírek után néztem meg közvetlenül. Vámbéry Ármin könyve és A Távolban c. film óta kíváncsi vagyok a középázsiai ember lelkére. Amit eddig megtanultam, az nem borítja fel a történetet. Arról nem is beszélve,hogy a mese első része teljesen olyan mintha a bátyám és az én gyermekkoromról szólt volna.
3/10
shamanix aug. 18. 10:04:19 3/10
Szemben az árral. Tipikus esete, amikor megnézek egy rossz filmet a történet miatt. Bántóan klisés, felszínes, gyatra mind a megvalósításban - ez nem Kabul, hanem egy gyatra amerikai interpretáció, mellesleg Kínában forgatva, mind a párbeszédek és jelenetek bántóan sablonosak, semmitmondóak, műviek. Sem a jelmezek, sem a helyszínek, sem a karakterek nem vlóságosak, az érzelmi szál is inkább érzelgős és persze fals, hamis, a jellemfejlődés, belső átalakulás ügyetlenül vagy sehogysincs ábrázolva. A történet szinte mesébe illően nem reális és elnagyolt. Bántóan rossz amerikai film, gondolom amerikaiaknak, számomra ebben semmi afgán nincs. Sajnálattal mondom ezt, szeretem a közel keleti filmeket, ismerem a térség drámáit, ez egy gyatra film na, bosszantóan unalmas és hazug. A történet is sajnos agyon van színezve így hiteltelenné válik. Aki akar igazi filmeket nézni Afganisztánról az nézze: Kabul fecskéi, esetleg az Of fathers and sons-t.
tortura 2016 aug. 14. - 16:16:24 Előzmény osraoly
Szerintem minden film, sõt, minden mûalkotás hatásvadász. Ez is a dolga, hogy hatást érjen el a befogadónál.
Csak nálam ez nem negatív fogalom.
A film jó. Engem is letaglózott, az ember tényleg még napokig gondolkodik rajta. Szerencse, hogy mi nem oda születtünk. Adjunk érte hálát az égnek. Sajnálom, akiknek ezt a poklot el kell viselniük és nincs módjuk onnan eljönni.
Még egyszer azonban nem fogom megnézni. Annyira lehangoló.
8/10
solicitor 2016 máj. 16. - 12:21:57 8/10
Noha enyhén propaganda ízû a film (áh, a gonosz tálibok illetve az amerikai álom bárki számára elérhetõ...) mégis a rendezõ pár jelenettel odatette magát. Ilyen volt például a teherautós jelenet ahol apuka emberként feláll és halált megvetõ bátorsággal teszi helyre a kiskatonát. Ha nincs az IGAZI tiszt aki odamegy, a történet már itt ért volna véget. De ezzel a megmozdulással papa egy életre tekintélyt és méltóságot teremtett. Talán pont ez a jelenet oldja fel azt az ellentmondást, hogy a beszari srácból végre egy tökös fazon vált aki félelmet nem ismerve visszamerészkedik a pokolba.
10/10
Dudvarek 2016 márc. 01. - 21:15:09 10/10
10/10. Nem igazán vagyok elérzékenyülõs fajta, de ha az lennék, tócsákban úsztam volna. Így is kõkemény, és megrázó történet. Na igen, a történet a fõ erõssége a filmnek (ráadásul az író élete ihlette a történetet). A karakterek is egyediek, rajtuk keresztül egy szegletét mutatja meg egy idegen világnak. Apró momentumokon keresztül ragadja meg a történelmüket.
Talán egy apró dolog zavart, kicsit amerikai a rendezés (nem véletlenül, amerikai mainstream rendezõ alkotta), kicsit pátosztos, kicsit túlzó. De ezzel együtt is kiváló film, szépen eltalált arányok, egyensúly jellemzi.
Betettem kedvencekbe.
szjuci65 2015 okt. 23. - 17:51:38
Gratulálok a vetítés idõpontjához! Így biztosan jó sokan megnézik!
k11zoltan 2015 szept. 06. - 23:09:00
Talán régen már láttam, vagy csak el kezdtem...
Amúgy nem volt rossz.
Lilko03 2015 szept. 05. - 15:46:06
Ez a film döbbenetes. Aki most "gazdasági menekültnek" nevezi azokat a szerencsétlen afgánokat, szíreket stb., akik a Keletinél várják, hogy tovább mehessenek nyugat (a szabadság) felé, az feltétlenül nézze meg. Engem letaglózott. Borzalmas lehet Afganisztánban, Szíriában élni.
8/10
NADALFAN 2012 okt. 09. - 17:37:36 8/10 Előzmény cometzjeah
jó kis film, szeretem a más kultúrákat bemutató történeteket. ebben a filmben is van elég megbotránkoztató esemény de ez alighanem fordítottan is mûködik. az európai gyomornak nehezen emészthetõ , pedig el kell fogadni ott más az ideológia.
cometzjeah 2012 júl. 11. - 22:38:50
Kövezettek meg,de nekem annyira nem tetszett.
Egy erõs közepest adnék ,egyébként néhol nagyon unalmas volt..
6/10
7/10
Sadenal 2011 máj. 23. - 19:13:20 7/10 Előzmény Ajatollah
Bajod van a rockerekkel? :D
7/10
Sadenal 2011 máj. 23. - 19:12:38 7/10
Nálam az egyszer nézhetõs kategóriába tartozik, nem volt benne semmi katarziskiváltó, egyedül csak az a rész amikor Amir Hassan levelét olvassa...azt hittem megrázóbb és szomorúbb lesz.

7/10
Criobs 2011 febr. 16. - 19:51:30 Előzmény Bellavita
A hozzászólásokat olvasva azt vettem észre, hogy a fórumozók között is kezdtek kialakulni vérre menõ viták, akár mint a filmben szereplõ ellenséges nézeteket vallók táborai között…

Bellavita, egyetértek a hozzászólásoddal, mind a negatív, mind a pozitív kritikát tekintve. Azokat a gondolatokat fogalmaztad meg nagyjából, amik bennem is felmerültek, így nem szaporítom a szót. (10/7)
8/10
Bellavita 2011 febr. 02. - 22:05:50 8/10
Klassz film. Barátságról, hûségrõl, jellemrõl, érvényesülésrõl, igazságról,cserbenhagyásról, az életrõl. Bepillantást enged egy távoli világba,ahol mások a szabályok, ahol a származás határozza meg ki vagy. A történetet nem ragoznám, s sajnos nem tudom a könyv adaptációjaként sem értékelni, mert sajnos nem olvastam a könyvet.Az film mindenestre nem giccses, nem elnagyolt, szépen kidolgozott részletek, ügyes forgatókönyv és autentikus környezet jellemzi - ezek mind adnak egy olyan hangulatot, melyben a jellemrajzokat ügyesen ki tudja bontani.A karakterek azonban néhol túlzóak lettek, s kicsit sablonos eszközökkel operál: a tökéletes jellemû Hassan, aki saját életének feláldozása árán is képes barátja megmentésére, s a gyáva jellemtelen barátja aki õt cserbenhagyja- holott apja az erkölcsi tisztaság és tartás földi megtestesítõje. Persze az erkölcsileg felemelkedett Hassan meghal,s ez indítja útján Amír jellemfejlõdését, mely elképesztõ ívet rajzol(kicsit hihetetlen módon is) s jóváteszi minden bûnét. Kicsit sablonosnak tûnik kivonatosan a film-de mégsem az!Mert a hangsúly az "ahogy"-on van: mert ügyesen, szépen felépített dialógusokkal tanít és nem klisékkel, szájbarágósan. Mert ügyes szimbólumokkal operál (papírsárkány-égbe emelkedés= szabadság) s nem elnyûtt, unalmas és túlontúl egyértelmû eszközökkel. Mert vette a fáradságot, hogy hiteles helyen hiteles személyekkel forgasson- hogy hihetõ legyen.S közben tanít.Felnyitja a szemet.Megláttatja, ami körülöttünk van, de nem merjük vagy nem akarjuk meglátni.Megmutatja, hogy milyen az igaz szeretet: nem vár cserébe semmit. Megmutatja, mi az igaz barátság.SZép gondolatok egy alapvetõen cselekményre épülõ filmben- úgy tanít, hogy közben érdekes és lebilincselõ tud maradni. S amikor vége van, valahogy azt érzi az ember, hogy meg kell állnia egy pillanatra, hogy saját életét és tetteit is górcsõ alá vegye.
10/10
socki 2010 dec. 25. - 21:20:02 10/10
Sajnos az utóbbi fél évben gagyibbnál gagyibb filmeket sikerült megnéznem. Ez messzemenõen veri bármelyiket. Kicsit féltem elõtte, azt gondoltam nem fog tetszeni, mint a többi sz@r /még a cd árát sem éri meg -bóvli kategória-/, de igen megérte az idõt! Sõt úgy érzem sokáig nyomot fog hagyni bennem.
Aki teheti nézze meg, nagyon szép kerek film!
victory13 2010 nov. 02. - 00:59:01
Minden jó filmet késõn adnak!
Szemetek!
stampo 2010 nov. 01. - 20:56:04
Csatlakozom!!!
Ghanima 2010 nov. 01. - 17:30:55
Rohadj meg, tv2!!! Megint az éj közepén adsz normális filmet?!
mizuki 2010 jún. 14. - 09:10:20
Szép film, érthetõ, nézhetõ.

Olvastam a könyvet, igaz pár éve már így nem emlékeztem részletekre de a filmet nézve elõjöttek emlékek. ráadásul én úgy hiszem elég sokat tudok Afganisztán-Pakisztán történelmérõl és voltak részek mikor összeszorult a torkom.
9/10
thomas_av 2010 máj. 07. - 13:33:47 9/10
a Zene lenyûgözõ :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu