"Parancsolj velem, tündérkirálynő"

Bakancslistához adom
korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető magyar portréfilm, 61 perc, 1977

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Ruttkai Éva a Korona Pódiumon előadott estjéből ad elő részleteket az MTV IV. stúdiójában. Mikes Lilla műsorvezető kérdezi életéről. A színész számára az önálló est olyasféle lehetőség, mint költőnek a gyűjteményes kötet: egybefoglalva maga is új színben látja munkásságának különböző időszakait. A címben idézett mondat volt Ruttkai Éva első színészi feladata ­ háromesztendős korában. A Korona Pódiumon bemutatott műsorában végigtekint eljátszott szerepein, és keresni próbálja a fonalat, a közös gondolatot. Monológokban idézi többek között a Faust Margitját, a Sirály Nyináját és Kleopátrát. Az önálló est egyúttal lehetőség új utak keresésére ­ Ruttkai Éva új területeken is próbára teheti színészi erejét: verset mond, énekel, sőt bohócjelmezt ölt.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
danton-b 2012 okt. 22. - 23:43:19
megértem hogy megsértõdtél ,és nem tudod megbocsájtani hogy miután sértegettél mindenféle lenézõ szövegeiddel,miépesekkel és Jobbikosokkal való összehasonlítgatással ,meghogy leereszkedtél a magasságodból a szintemre,utána én nem kendõztem véleményemet .Mentségemre szolgál hogy mindig konkrét voltam és rámutattam hogy mit miért írtam,ráadásul igazam is volt.Ezt az is bizonyítja hogy végsõ érvnek maradt részedre a személyeskedés illetve az útálkozó megfutamodás.
Éshát tudod mit ,az is sokat mond rólad hogy azt képezeled érdekel valakit hogy "egy nap alatt" ilyen rossz minõsítést szereztem a nagy Vinogradovnál .Szerénység ,szerénység,szerénység kvázi Lenin után szabadon.:)
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 22. - 22:41:11
Kedves, danton-b - veled többet semmi dolgom nincsen, és adja az élet, hogy ne is találkozzunk többet! Semmilyen formában: sem a virtuális, sem a valós térben. És ilyet tényleg nem sok embernek írtam eddig, de te egy nap alatt ezt is kivívtad magadnak...
danton-b 2012 okt. 22. - 22:01:53
Hát sajnos az a Te sajátságos értelmezésed hogy az éppen alattunk lévõ korábbi hozzászólásodról azt állítod hogy nem igaz hogy nem értettél egyet az én mûvésznõ szellemi kvalitásira vonatkozó állításommal.Talán ha valaki azt elolvassa az jön le neki hogy egyetértettél vagy legalább meghagytad a lehetõsségét annak hogy igaz legyen? Szemtõl szembe cáfolod hogy naív lett volna pl,szó sincs róla hogy érveket kértél volna atovábbi meggyõzésre ,hanem egyszerûen levezetted hogy nem úgy van,ahogy írtam.
Sajnálom egyébként ,mert ha kértél volna, akkor sem részletezetem volna azt ,ami nem tartozik pl anyilvánosságra,de nem kértél .tehát én nem állítom veled ellentétben hogy hazug lennél ,elég nekem az hogy bárki jót nevethet rajtad hiszen itt van a kézzelfogható cáfolata annak ,ami írsz ,dehát mondom ezt csak egy mellékszálként hoztam fel azon hazugságodra ,hogy én pl csak politizálok.Ezt még akkor írtad amielött megfutamodtál amiatt hogy két szöges ellentétben álló állításodat az orrodra húztam.Bár legyünk jóhiszemûek ,lehet hogy elfelejtetted amit kettõvel elöbb írtál ,és közben mást gondoltál a szócsavarások közben:)
offtopic
Vinogradov 2012 okt. 22. - 21:43:27 Előzmény danton-b
Kedves girondista barátom!

Egy másik fórumban valótlant állítottál egy az ebben a topicban elhangzott hsz-mrõl, amiben én semmi olyat nem írtam, hogy "nem értek egyet veled", csak magyarázatot kértem néhány általad tett állításra, "amelyet nem értettem", és amelyek egyáltalán cseppet sem tûntek logikusnak. Nem tartom túl gerincesnek, hogy elõhúztad ezt a lapot, fõleg, hogy ezekre a kérdésekre azóta sem kaptam választ.

A többire nem is érdemes reagálnom, fõleg, mert önleleplezõen hazug ember vagy, de ezt azért mégsem hagyhattam szó nélkül.

Üdvözlettel:
Vinogradov
Vinogradov 2012 szept. 27. - 11:30:09
"inkább naívnak mondnám õt,semmiképpen nem egy beretva éles gyors észjárású embernek mint pl Tolnai Klári volt,de az egy más történet"

Nem biztos, hogy ezt tudom értelmezni.

Szerintem egyáltalán nem volt naív, már fiatalon sem. Sõt, aki naív, az pont képtelen lett volna olyan tökéletesen alakítani mondjuk teszem azt a "Butaságom története" vagy a "Történelmi magánügyek" pont önnön naivitásával szembe nézõ és számot vetõ fõkarakterét.

a "beretva éles gyors észjárás" (sic!) fogalmát sem tudom értelmezni, ráadásul miért és miben lett volna naív Ruttkai Éva?????

Az övénél több tapasztalatot, szelídebb bölcseséget sugárzó színésznõvel kevéssel találkoztam.

Azt sem értem, hogy miben nyilvánult meg Ruttkai Évához képest Tolnay (!) Klári beretvaesze. Két színésznõ, két világ, két teljesen más karakter - számomra összehasonlíthatatlanok. Mégis mindketten széles eszköztárral rendelkeztek, és bármit, bárkit el tudtak játszani. Ennél többet pedig jó színésznõtõl nem lehet elvárni.Ruttkai és Latinovits közös történetére nézve pedig nem az a lényeg, hogy milyen felhõtlennek tûnt, avagy épp nem tûnt kifelé a kapcsolatuk, hanem, hogy döbbentes mértékben összetartoztak. (Sokkal inkább, mint Gábor Miklóssal - bár vele sem akármilyen párost alkottak.)

Tessék csak meghallgatni/megnézni valamelyik elõadóestjüket - hihetetlen dolgokat valósítottak meg együtt.
Enthusiast 2012 szept. 26. - 23:40:21
Fantasztikus színésznõ, csodálatos ember! Elvarázsolt...és hiányzik nagyon!
danton-b 2012 szept. 26. - 23:38:07
Nagyon nagy színész volt ,a legnagyobbak közül való.Érdekes hogy magánemberként inkább naívnak mondnám õt,semmiképpen nem egy beretva éles gyors észjárású embernek mint pl Tolnai Klári volt,de az egy más történet.Keringtek pletykák arról hogy szerelmük Latinovitssal pl nemigen volt felhõtlen,aminek valószínû Latinovits egzaltált természete volt a fõ oka.
Vinogradov 2012 szept. 26. - 22:19:08
Utolsó képein, 1986 nyarán-kora õszén, Ruttkai Éva öregasszony.

Hirtelen öregedett meg - Szigethy Gábor egy évvel halála után megjelenetetett lenyûgözõ albumában (30 forintért szereztem be nemrégiben egy budapesti könyvtár könyvkiárusításán) nyomon követhetõ a hirtelen öregedés folyamata. Meglehet, hogy haja már korábban õszült, minthogy azt õ maga látni engedte volna. De megöregedni hirtelen öregedett meg - hirtelen lett öregasszony, hirtelen lett igazán idõs. Néhány hónap, vagy talán csupán néhány hét alatt.

Pedig több törés, több fordulat kísérte nagyszerû életét. De, bár mindezek otthagyták rajta nyomaikat, megjelölték arcát, még sem törték meg. Csak az, mikor már nem játszott, mert nem játszhatott.

De hirtelen, utolsó öregségénél talán még felkavaróbb lehetett számára 1976. Latinovits Zoltán halála. Nem is maga a haláleset, hanem amit indukált - a hézagos, de földi teljességében fel-felvillanó közös boldogságból valami egész más, individuális, felsõbbrendû bánat állapotába való átlényegülés az, ami ekkor annyira megváltoztatta.

Korábban is fantasztikus színésznõ volt, de ezután olyan melankolikus egyetemességet sugárzott, amillyennel ritkán találkozni, fõleg színésznõknél.

S mindez egy nagyon jelentõs, egy rettenetesen, kivételesen magas szintjében manifesztálódott a mûvészi önfeltárásnak - és megejtõ, ahogy ez az akkori dal- és elõadóestjeinek felvételein átüt.

Ahogy a magyar színmûvészet nagy elõadóest-prezentálóinál - Mensárosnál vagy Somlay Artúrnál - itt is mindenféle irodalom, próza, vers, dal keveredik...Most, 1977-ben leginkább sírással...

E bánat által minden addiginál többet mutatva: szemünk elõtt zajlik egy megtisztulás, egy felülemelkedés - mondhatni, egy kereszt felvétele.

Ennél többet pedig nemigen nyújthat mûalkotás.

Nagyon szeretem Ruttkai Évának ezeket a performanszait - a frivol kis nótáktól a megrendítõ, nagy alkotások rezignált, végtelen önmarcangolásaiig. De ez most számomra is leírhatatlan volt - leginkább felkavaró. A szó nemesebbik értelmében.

De azért meglehetõsen zsibbasztóan.

Most enged ki a macskásodás a lábamból. De dacára a fájdalmas vérvisszaáramlásnak most mégis remélem, még eltart egy ideig...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu