Párbeszéd a világgal: A maorik

Bakancslistához adom
Dialogues with the World: Maori
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-új-zélandi dokumentumfilm, 52 perc, 2011

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A dokumentumfilm Új-Zéland őslakosainak, a maoriknak a kultúráját mutatja be.
Új-Zéland lakóinak 15 %-a maori. Kultúrájuk a gyarmatosítás után rohamosan hanyatlásnak indult, viszont az utolsó 50 évben - kitartó és hosszadalmas csatározás után - ismét fellendülőben van. Ennek legfontosabb letéteményese az, hogy a maori az ország második hivatalos nyelvévé vált. A wellingtoni TE PAPA múzeum a maorik varázslatos kultúráját mutatja be.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
olahmiki1959 2014 ápr. 04. - 06:44:13
A maorik varázslatos kultúrája biztosan csodálatos, valószínûleg nagyon gazdag népmûvészetben, faragványokban, szõttesekben, agyagedényekben, de remélem, a filmesek valamiféle szemérmességbõl nem hagyják ki a maorik történetébõl, hogy ez a bennszülött törzs, ez az embercsoport évszázadokon keresztül a legrettegettebb, legfélelmetesebb kannibál törzs volt, amelyik rettegésben tartotta a Csendes-Óceán eme területét, és azok az utazók, európai hajótöröttek, akik a maoriknak a kezébe kerültek, biztosak lehettek abban, hogy válogatott kínok között fognak meghalni, utána pedig a bennszülöttek gyomrában végzik be földi pályafutásukat.
De a maorik kultúrája - egyébként - valóban csodálatos...