Film

Parfüm: Egy gyilkos története

/Perfume: The Story of a Murderer/
német-francia-spanyol-amerikai krimi, 147 perc, 2006 16 éven aluliak számára nem ajánlott
    • f

Értékelés:

594 szavazatból
Szerinted?

A parfümkészítő Jean-Baptiste Grenouille-t (Ben Wishaw) halálra ítélik tizenhárom nő haláláért. A fiatal, kapcsolatteremtésre képtelen Grenouille szaglása olyannyira kifinomult, hogy bármilyen összetevőt képes megkülönböztetni egy illatban. Ez okozza a vesztét és nők tragédiáját. Szerencsétlen véletlen folytán, amikor magával ragadja egy lány gyönyörűséges illata, véletlenül megöli. Grenouille minden vágya, hogy az illatot újból érezhesse, és ezért a legvégsőkig is elmegy.

Bemutató dátuma: 2007. január 11. (Forgalmazó: SPI)

Stáblista:

Szereplők

Jean-Baptiste Grenouille
Antoine Richis
Guiseppe Baldini
Grasse polgármestere

Kapcsolódó cikkek:

Díjak és jelölések:

  • Európai Filmdíj (2007) - Legjobb operatőr: Frank Griebe
  • Európai Filmdíj (2007) - Legjobb férfi alakítás jelölés: Ben Whishaw
  • Európai Filmdíj (2007) - Legjobb filmzene jelölés: Johnny Klimek

Vélemény:

2018 okt. 29. - 17:21:24
2018 okt. 29. - 17:21:24
ez egy jól megkomponált de mégiscsak sátáni szar. manipulatív, sugalmazó és minden szempontból ocsmány. aki bekajálja, annak jó étvágyat. szánalmas és szomorú, mennyi megvezetett áradozik róla. Csupán gondolkodni kéne. és nem úgy, ahogyan óvatosan meghúzták a tudatalattiban a vonalat..
szavazat: 10/10 2018 okt. 29. - 15:31:23
2018 okt. 29. - 15:31:23
Zseniális, magával ragadó film!!! Aki szereti a művészfilmeket, annak kifejezetten ajánlott!
Profin meg volt benne minden csinálva: a főszereplő gyilkos elképesztő szerepjátéka ( Oscart neki!! ); a helyszínek annyira élethűek voltak, hogy pl. szinte éreztem a bűzt a jeleneteknél; vagy az egyes jelenetek kidolgozottsága olyan hatással van az emberre, hogy ezt a filmet nem felejti el egyhamar! :)
Számomra többször megnézős! :)
szavazat: 4/10 2018 júl. 23. - 22:47:36
2018 júl. 23. - 22:47:36
Azok az idősek, akik elvesztik a szaglásukat, nagyobb mértékben vannak kitéve a demencia kockázatának – foglalják össze vizsgálatuk tapasztalatait a Chicago Egyetem kutatói a Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban megjelent tanulmányban.
A demencia egy szindróma, ami egy krónikus vagy egyre súlyosbodó agybetegség következménye. A magasabb kognitív funkciók károsodásával jár, így károsodik az emlékezet, a gondolkodás, tájékozódás, megértés, számolás, tanulás, nyelv, véleményalkotás, döntéshozatal.
Az öntudat tiszta.

A szakemberek közel háromezer 57 és 85 év közötti személyt kísértek figyelemmel, akiknek a szaglását öt különböző illatminta segítségével tesztelték. Az alanyok 78 százaléka legalább négy illatot beazonosított, további 14 százalék hármat, 5 százalék kettőt, 2 százalék pedig csupán egyet, míg volt egy százalék, akik egyetlen illatot sem tudtak felismerni. Öt év elteltével azoknál a személyeknél, akik az ötből nem voltak képesek legalább négy illatot beazonosítani, kétszer nagyobb arányban jelentkezett a demencia, mint azoknál, akiknek rendben volt a szaglása – azok közül pedig, akik egyetlen illatot sem ismertek fel, szinte mindenkinél megjelent a betegség. Amint azt a kutatást vezető dr. Jayant Pinto, a Chicago Egyetem fül-orr-gégésze kifejtette, a vizsgálatból jól látszik, hogy a szaglás szoros kapcsolatban áll az agyfunkciókkal és az egészséggel, így ha valakinél romlás jelentkezik a szaglás – vagy akár más érzékelő funkció – terén, az fontos előjele lehet annak, hogy az illetőnél fennáll a demencia veszélye.
szavazat: 4/10 2018 júl. 23. - 20:28:15
2018 júl. 23. - 20:28:15
Akik nem gondolnak semmire "Kefélnek, mint a nyúlak és élnek, mint hal a vízben." Elemi ösztön
szavazat: 4/10 2018 júl. 23. - 20:25:23
2018 júl. 23. - 20:25:23
A külső környezeti hatások genetikailag nem átörökíthetőek. Ami genetikailag öröklődik az a külső környezeti hatásokhoz való evolúciós alkalmazkodás ami több generáción keresztül rögzül.

Ez egy pszichokrimi és nem a Napsütötte Toscana

Magányos vadászok
A legegyszerűbb vadásztaktika a véletlen keresés. Az ilyen vadász tipikus példái a katicabogarak (Coccinellidae) között találhatók. A kifejlett katicabogár vagy a lárvája folyamatosan úton van, és amint egy új növényhez érkezik, megindul felfelé, és ha nem találja táplálékát, a levéltetveket, mindaddig megy tovább, amíg lehet. Ha a növény legtetején sem találja őket, bár ez a legvalószínűbb tartózkodási helyük, elindul lefelé, majd egy elágazásnál újra fel. Ha megint nincs szerencséje, újra lefelé indul és az egész ciklus elölről kezdődik. Még az is előfordul, hogy egy ágat többször is átkutat, másokat meg kihagy. Keresése teljesen véletlenszerű.
A bőség zavara lehetővé teszi a könnyű életben maradást, a harc nélküli küzdelmet.
Az evolúció lényege a fejlődés folyamata. Ha nem szükséges a cél elérése akkor áll a fejlődés nincs folyamat, nincs változás.
Állóvizek akkor maradnak fenn ha van befolyása kifolyása(szabályozás).

A klímaváltozás, élőhelyük elvesztése, betegségek és invazív (behatoló, élősködő, felhigító) fajok elszaporodása miatt az ismert növényfajok ötödét kipusztulás fenyegeti egy, a globális növényvilágról készült brit felmérés szerint.
A környezetvédők szerint ma majdnem ötezer invazív növényfajt ismerünk. Mivel nagyon nehéz megszabadulni tőlük, a világgazdaság közel öt százalékát emészti fel az ellenük való küzdelem.
A jelentés arra is kitér, hogy a Föld növényvilágának 10 százalékát nagyon érzékenyen érinti a klímaváltozás. A globális felmelegedés hosszú távú hatásai azonban még nem világosak. Vannak térségek, ahol a légkörbe jutott széndioxid jó hatással van egyes növényekre, az Északi-sark például kizöldül, egyes szavannás vidékek növényvilága is gazdagodik, és egyes fák magasabbra nőnek. a klímaváltozás miatt változik a növények eloszlása és virágzása. A felmelegedés közvetett módon hat a növények beporzására is, aminek komoly következményei lehetnek a növényekre nézve.
Tavaly 2034, addig ismeretlen növényfajt fedeztek fel – idézte a BBC News a brit Királyi Botanikus Kert (RBG) jelentését. A beszámoló ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a növényfajok 21 százalékát a kipusztulás fenyegeti. Ennek főbb okai között a klímaváltozást, az élőhely elvesztését, a különböző betegségeket és az invazív fajok elterjedését sorolták fel.
2x
Az ember érzékszervei a szem, a bőr, a fül, az orr és a nyelv. Fülünk a hallás érzékszerve.
Melyik az ember legerősebb érzékszerve? Mikor győzi le, írja felül egyik a másikat?
szavazat: 4/10 2018 júl. 22. - 20:44:53
2018 júl. 22. - 20:44:53
Az ember érzékszervei a szem, a bőr, a fül, az orr és a nyelv. Fülünk a hallás érzékszerve.
Melyik az ember legerősebb érzékszerve? Mikor győzi le, írja felül egyik a másikat?
szavazat: 4/10 2018 júl. 22. - 20:32:50
2018 júl. 22. - 20:32:50
"....nem egy realista film...."
ingerküszöb a pszichológia tükrében

tanmese; az introvertrált és az extrovertrált sétálni mennek. Találnak egy kastélyt. Extrovertrált: - Menjünk be, nézzük meg mi van itt! Introvertrált: - Nem hiszem, hogy be szabad mennünk ide, veszélyes is lehet. Végül bemennek. Az extrovertrált felderíti a terepet, bejárja az egész kastélyt. Az introvertrált megáll egy könyvekkel teli szobában és elkezd olvasni. Extrovertrált: - Menjünk haza, nincs itt semmi érdekes, csak pár poros könyv! Introvertrált: - Maradjunk még, ezek a könyvek nagyon érdekesek és milyen régiek! A történet vége csattanós, bár nem valóságszerű: az introvertráltból extrovertrált és az extrovertráltból introvertrált lesz. (Carl .G. Jung)

Például a könyvtárban suttogók hangerősségének alig történő változását is képesek vagyunk érzékelni, míg egy ordítozó ember esetén a különbségi küszöb mindenképpen magasabb lesz, mint az előző esetben.
Az ingerküszöbök változhatnak attól függően is, hogy mennyire vagyunk fáradtak, milyen a hangulatunk és érdeklődésünk. Ebből következően egy adott inger érzékelése jelentősen eltérhet más és más személyek esetében. "Amon szarva"
mese; :-)
a Mc Donald's és a Drogéria esete

Dr.Spencer Johnson:
HOVÁ LETT A SAJTOM?
"Egy történet a változásról"
4 érdekes szereplővel
sajt
, mint élet
cél
ha elveszítjük a sajtunkat?
útvesztő=tér: ahol javarészt a célért küzdünk
az elért cél - ragaszkodás viszonya
ragaszkodás - rugalmasság
fennmaradás, versenyképesség

1920-ban Freud A halálösztön és az életösztönök c. könyvének megjelenésével – amelytől munkásságának harmadik szakaszát számítjuk – bevezetett egy új ösztönt. Freud ebben a könyvben az ismétlési kényszer jelenségének vizsgálata kapcsán vezette be a halálösztön fogalmát. Eszerint a szervezetnek az a célja, hogy leküzdje a feszültséget, amelyet egy váratlan behatás (Amaon szarva), egy trauma váltott ki, és így az inger által okozott feszültség energiamennyiségét levezesse, vagyis hogy önmagát nyugalmi állapotba hozza.
szavazat: 4/10 2018 júl. 21. - 13:12:04
2018 júl. 21. - 13:12:04
Na akinek egy illatra merevedése van, az biztos egy állat!
2018 ápr. 13. - 10:27:31
2018 ápr. 13. - 10:27:31
Félre vitt az egész. Arra számítottam, h a 18.századi fertőben gyilkolászik egy elmebeteg és nyomoznak.... ennyi. De ha láttam volna, h nem egy realista film, akkor neki se állok. Jól kezdődött, jól kerekedett a történet és a vége teljesen összezavart. A főteres jelenettől majdnem behánytam és ki is kapcsoltam.
szavazat: 4/10 2018 ápr. 12. - 09:08:16
2018 ápr. 12. - 09:08:16
Ismeretek és a rezonancia társítása vakon!
szavazat: 4/10 2018 ápr. 12. - 08:48:19
2018 ápr. 12. - 08:48:19
az állatok azon belül a fajok fajták között a szagbani, a mozgásban a különbség annyira nüansznyi, hogy egy átlag ember vagy akinek nem ez a speciális foglalkozása az fel nem ismeri.
Kb olyan mikor feltételesen, 10 klón emberből felismerni az eredetit. A mai világ berendezkedésében a maugli (nat geo) típusú emberek értik a mesterséget. Taglalt a manipulatív üzleti világban, hogy ősidők óta alkalmazzák az állati módszert. Tőzsde cápák, farkasok meg ilyenek.
szavazat: 4/10 2018 ápr. 12. - 08:35:03
2018 ápr. 12. - 08:35:03
Az állatok szaglás és mozgás segítségével ismerik fel egymást.
A vízben főként rezonancia, hang alapján.
Mi ebben a botrányos? Az emberből nem halnak ki ezek a képességek, ösztönök. Egyszerűen elkorcsosul ha nem működteti. Kedvenc parfümöm Salvador Dalí laguna. Kilométerről felismerem.
Az érdeklődésnek vannak fokozatai ami mindenkiben más és más.
2018 ápr. 11. - 17:16:22
2018 ápr. 11. - 17:16:22
Botrány volt!
szavazat: 8/10 2017 okt. 20. - 14:36:46
2017 okt. 20. - 14:36:46
10/7,5. nálam
szavazat: 10/10 2017 márc. 13. - 08:49:39
2017 márc. 13. - 08:49:39
Én csak ma láttam ezt a filmet.Úgy hogy el ítélek minden erõszakos,gyilkolászós direkt ránk erõltetett dolgot,filmet.
És a hosszúsága és néhol lassú cselekmények ellenére is.
Ez a film zseniális.
10/10
szavazat: 8/10 2016 ápr. 08. - 00:30:09
2016 ápr. 08. - 00:30:09
Meg az is elég durva volt, hogy egyszer mutatják a kosztól bûzlõ, vértõl csöpögõ utcát, ahol az átlag középkori ember tengeti mindennapjait, és utána meg látjuk, hogy hogyan élnek a nemesek és a fõurak.
Bennem még most is ott van ennek a két jelenetnek a képe...
szavazat: 9/10 2016 ápr. 07. - 17:45:18
2016 ápr. 07. - 17:45:18
Ma láttam,tetszett.nagyon.
A végén azt hittem,hogy "Alan" megöli majd a gaz gyilkost,és nem is értettem,hogy miért nem,hiszen a bosszúvágytól megrészegült apafigura ezt kívánná meg.
Aztàn úgy értelmeztem,hogy megérezte a saját lánya illatát is,és ezek után szólította "fiamnak".
A legvégén az éhes bandánál pedig , ö tényleg angyal illatú volt ,mert a már "angyalokká" vált lányok testérööl nyerte az illatcseppeket.
Nagyon sokkoló volt az elején a kicsi születése,sokkal inkább az volt számomra,mint a vége.
Ajánlom mindenkinek,aki nyitott,és szereti a fura embereket (valóságban).
Ez a film örökre bevésöödik,a kérdés csak az,hogy neked jó vagy rossz értelemben?
Nekem jó.
Így jártam.
szavazat: 10/10 2015 okt. 21. - 02:23:46
2015 okt. 21. - 02:23:46
Ez a film zseniális, imádtam!
szavazat: 5/10 2015 szept. 13. - 20:42:52
2015 szept. 13. - 20:42:52
Erõsen túlértékelt azért ez a film, szerintem. Klisés, erõltetett, mesterkélt. Az a szépség, amit a végén átadni szeretne, egyáltalán nem jön át, ami lehet a történetíró vagy akár a rendezõ hibája is... nem tudom, melyik. Nekem ez max. 5/10.
2015 aug. 22. - 23:05:05
2015 aug. 22. - 23:05:05
A 632-es hozzászólásomat ajánlom a figyelmedbe :). Bár nem mély elemzés, de a lényeg benne van.
Összes hozzászólás