Párhuzamos múlt - Mítoszok és régészeti leletek Székelyföldön

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar ismeretterjesztő film, 2. rész, 26 perc

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: "Egy amatőr kincskereső 2014-ben fémdetektorral nagy értékű dák kincsre bukkant Marosvásárhely mellett. Ezt a Maros Megyei Tanács több mint 10 000 Euróért vásárolta meg a helyi múzeum részére" hangzik el a történelmi tévhiteket, és tabukat feszegető izgalmas filmben. Ma is élénken él a köztudatban a Ceausescu-féle "aranykorszakban" nagyszabású állami propagandával újraírt és működtetett dákoromán kontinuitás-elmélet. A két részes összeállítás jó adag iróniával és öniróniával, ugyanakkor tényszerűen veszi górcső alá a virtuális múltat, a kollektív emlékezetben őrzött olyan román és magyar történelmi legendákat, mint az újkeletű dákoromán büszkeség vagy a mitikus székely eredettörténetek. Emellett fiatal történészek és régészek bevonásával, fontos régészeti lelőhelyekre látogatva ismerjük meg a történelem mai álláspontját, módszereit és kutatási eredményeit.

A műsor ismertetése: "Egy amatőr kincskereső 2014-ben fémdetektorral nagy értékű dák kincsre bukkant Marosvásárhely mellett. Ezt a Maros Megyei Tanács több mint 10 000 Euróért vásárolta meg a helyi múzeum részére" - hangzik el a történelmi tévhiteket, és tabukat feszegető izgalmas filmben. Ma is élénken él a köztudatban a Ceausescu-féle "aranykorszakban" nagyszabású állami propagandával újraírt és működtetett dákoromán kontinuitás-elmélet.
A két részes összeállítás jó adag iróniával és öniróniával, ugyanakkor tényszerűen veszi górcső alá a virtuális múltat, a kollektív emlékezetben őrzött olyan román és magyar történelmi legendákat, mint az újkeletű dákoromán büszkeség vagy a mitikus székely eredettörténetek. Emellett fiatal történészek és régészek bevonásával, fontos régészeti lelőhelyekre látogatva ismerjük meg a történelem mai álláspontját, módszereit és kutatási eredményeit.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?