Parkoló

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar játékfilm, 92 perc, 2014

Értékelés:

150 szavazatból
Szerinted?

A pesti bérházak rengetegében, egy üres foghíjtelken áll a Parkoló. A Parkoló ura Légiós, aki egy sajátos kis birodalmat hozott létre a tűzfalak tövében. Télen-nyáron itt él a lakókocsijában, és csak egyetlen cél vezérli: nem akarja, hogy a külvilág káosza betörjön az általa kialakított nyugalom szigetére. Az egyetlen helyre, ahol otthon érzi magát.
Egy nap azonban olyan vendég érkezik, akinek feltűnése alapjaiban változtatja meg Légiós és a hely addig megszokott életét. Imre, a gazdag üzletember 1968-as Ford Mustangjának keres biztonságos parkolóhelyet. Ekkor egy fordulatos, meglepetésekkel teli párbaj veszi kezdetét, melynek során egyre rafináltabb és durvább eszközökkel küzd a belváros két magányos harcosa a hullámpalával fedett parkolóhelyért. Hamarosan kiderül, hogy küzdelmük igazi tétje nem is a tetővel fedett parkolóhely, hanem sokkal inkább két világnézet élet-halál párbaját látjuk. Két magányos, mindenre elszánt ember küzdelmét, akiknek szembe kell nézniük élethazugságaikkal, múltjuk fájdalmas sebeivel.
Bemutató dátuma: 2015. január 22. Forgalmazó: A Company Hungary Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
triosoft jan. 24. 22:01:53 10/10 Előzmény Sonny_Burnett
A dillema az ha az elkövető beismeri, hogy Légios a célpont de elbaltázta. Sok minden megáll, előkészület, a kitervelés, a kisérlet. Illetve az elbaltázása, a kegyelet sértés mint halmozat. A kérdés az milyen story-t ad elő.
8/10
Richard Kovács 2019 szept. 12. - 10:48:53 8/10
Egyszerű sztori, jó film.
8/10
Nótárius 2019 márc. 18. - 11:36:25 8/10
Miközben még rendezgetem a miérteket, az már biztos; hogy engem is a hatása alá vont: ez a sivár köznapiságú környezetben játszódó; a sajátos karakterek lelki zártságain és egymással szembe mozgó önkörös konokságain is átszűrődő emberségű és humorú, drámain különös hangulatú film!
9/10
csiguszmano 2019 márc. 18. - 10:39:32 9/10
jó film, jó karakterek, tetszett. a zene is magával ragadott. csak ajánlani tudom
6/10
kacsmarek 2019 márc. 17. - 22:21:37 6/10
Nekem is tetszett.

Tényleg kár érte, nagyobb sikert érdemelt volna.
10/10
stroszek 2019 márc. 17. - 08:43:05 10/10
Engem megérintett. Csendes film, lehet, hogy valakinek lassú, de nagyon emberi és érvényes.
10/10
jakuzin 2019 márc. 17. - 07:59:54 10/10
Nem átlagos. Mélyen elgondoltató film. Kár, hogy sokan nem értik.
2/10
veszelka 2019 márc. 17. - 00:26:35 2/10
Sajnos nem kápráztatott el, pedig én igyekeztem.
parkoloantifan 2019 márc. 02. - 13:58:10
„Volt olyan filmed, amit nagy bukásként éltél meg?

Volt. A Parkoló. Miközben ez szerintem az egyik legjobb filmem. Nagyon-nagyon mély fájdalom volt, hogy ez ennyire nem jutott el a közönséghez. Ebben nem csak mi – bár nyilvánvalóan mi is – hanem a forgalmazó, és még sokan mások is vastagon benne vannak. Ott nagyon megtanultam valamit. Bár azt gondolom, hogy ez egy jól elmesélt történet, és nagyon pontosan kifejezi azt, amit én látok magam körül és látok saját magamban, ennek ellenére ez nem érdekli az embereket. Egy üres foghíjtelken van egy negyvenes pasi egzisztenciális válságban, és ez nem érdekli az embereket. Meg kell tanulni, hogy ha fontos számunkra az, hogy nézőnk legyen, és ezt más embereknek csináljuk, és számomra ez fontos, akkor ugyanezt a történetet kicsit másképp kell elmesélni. Úgy kellett volna elmesélni, hogy mások számára is vonzó legyen, de mégis ugyanazzal az üzenettel és érzéssel tudjon a végén kijönni a néző. Nagyon sajnálom, hogy az egyik legjobb filmem bukott meg a mozikban nézőszám szempontjából. Nem szoktam egyébként kommenteket olvasni a neten, nem is vagyok fent közösségi oldalakon sem, de egyszer a feleségem mutatta, hogy valaki azt írta, micsoda rossz hülyeség a Liza, a rókatündér, pedig vannak még jó magyar filmek, például a Parkoló. Akkor nevettem, hogy végre valaki megértette a lényeget és, ahogy a Liza, a rókatündér férfi főhőse a finn western zene egyetlen magyar rajongója, úgy valahol a világban a Parkolónak is van egyetlen egy rajongója, úgyhogy mégis volt értelme.”

Akinek nem lenne világos az író véleménye, aki ma a filmalap forgatókönyvfejlesztési igazgatója, azaz a magyar forgatókönyvírás feje, annak lefordítom: a közönség a hülye. Ugyanilyet már az mmka idejében is olvastam, de akkor mi is változott? (Semmi, ezek az emberek voltak ott is a húsosfazék körül.)

Önmagában ez nem lenne annyira rossz film, de ilyen alkotói felhangokkal így mégis a legalja.
10/10
Roni72 2018 ápr. 28. - 08:19:31 10/10
Régóta nem követem a magyar filmgyártás "remekeit": *nagyon* meglepett, amikor az egyik "jegyzett" ismerősöm 4-et is ajánlott a viszonylag újak közül (ezt, a Kincsem-et, a Vizsgá-t, és az Aranyélet sorozatot) - és tényleg, mindegyik kiváló a maga nemében.
Ez a film azért üt nagyot, mert abszolút életszerű, rólunk szól, tükröt tart elénk.
*SPOILER*
Nagyon tipikus a "mélyről jött", végletekig önző újgazdag bunkó figurája: ez a motívum tényleg minden ilyen emberben benne van valamiért, valamilyen mértékben. (Volt pár ilyen főnököm...)
A másik oldalon a kisember, aki akárhogyan is húzza meg magát, nem tud elbújni a korrupt világ elől. (Lásd még Hamvas Béla, Tiszapalkonya...)
A kezdő jelenet viszont totál nem illik a filmbe: hogyan kerülhetett egy ilyen gyengécske, túljátszott, erőltetett poén egy ilyen mélyen drámai filmbe... érthetetlen :-O Ettől azt hittem, hogy típusos "üvegtigrises", tömény proletárgiccs mélyrepülés lesz ez a film is: egy második ilyen "ütésnél" alighanem abba is hagytam volna a nézését.
10/10
Cukros csirkecomb 2017 okt. 24. - 01:23:36 10/10
Nagyon jó film, tele jó gondolatokkal. Önvizsgálatra késztet. Nálam vajon mi lenne a B megoldás az A problémára? Vajon az lenne-e a legjobb megoldás?
*
SPOILER!
A legjobb a szétverni / nem szétverni dilemma volt a végén. A nézõ önmagán is elgondolkodhatott, míg a történet tovább haladt. :)
agarik 2016 nov. 18. - 11:26:19 Előzmény Sonny_Burnett
Kivéve hogy mégis minõsülhet emberölési kísérletneka halott ember lelövése, mivel a SZÁNDÉK megvolt, csak egy körülmény azt meggátolta (jelen helyzetben hogy az illetõ már eleve halott volt, DE amirõl illetõ nem tudott, így vélelmezte hogy életben van, mégis tüzet nyitott rá).

HA a te verziódat néznénk, akkor viszont a halottgyalázás tényállását lehetne ráhúzni, ami megint a halott/nem-halott ÉS szándék párosításon értékelendõ. Ha a szándék vizsgálatát elvetjük, akkor a holttest lelövése automaikusan kimeríti a halottgyalázás tettét.
10/10
Endrev 2016 okt. 18. - 21:58:09 10/10
Végre egy magyar film, amire büszkék lehetünk! Nem a szokásos lúzerfíling, a kamerahasználat is ott van, a dramaturgia is. Le a kalappal! Van remény! :)

Megadtam a 10-est.
Csonger 2016 márc. 15. - 11:06:47
Köszi. :)
Tehát visszaélés már az is, ha csak egyszerûen nálam van a pisztoly az utcán, de nincs engedélyem?
Sonny_Burnett 2016 márc. 14. - 20:48:16 Előzmény Csonger
Nagyjából jó nyomon jártál. :)

A "halott ember megölése" lényegében a legtipikusabb példája az ún. alkalmatlan kísérletnek. Ha csak definíció szintjén nézzük, megölni kizárólag még élõ embert lehet, tehát az emberölés bûncselekménye csak abban az esetben valósul meg, ha az áldozat még életben van - a halott ember lelövése nem minõsül emberölésnek, de még kísérletnek sem (hiszen annak is alkalmatlan volt).

A lõfegyverrel való visszaélés viszont minden bizonnyal megvalósult, hiszen a fegyverhasználat mindenképpen jogellenes volt, ráadásul - mint tudjuk - az elkövetõ már nem is volt rendõr, így valószínûleg nem is lehetett volna nála a pisztoly. Az ilyen bûncselekmény nem kapcsolódik sértetthez, mint az emberölés.
Csonger 2016 márc. 09. - 01:55:09
Jó film ez, nem kiszámítható cselekménnyel.
Ötletes a morzézó kávéfõzõ meg az a motívum is, hogy a betondzsungel közepén élõ ember csak a magas ház ablakán tükrözõdve láthatja a napfelkeltét.
A Mustang szép (fõleg a hangja), de szerintem a riasztó csippanása eléggé illúzióromboló egy ilyen autó esetén (értem én, hogy kell a riasztó egy ekkora értékbe, de ne csipogjon - persze a sztori miatt csipognia kellett, elfogadom).

Vicces a stáblista, mintha az egész film egy családi vállalkozás lett volna. :) Mindenkinek ugyanaz a vezetékneve.

A stáblista végén köszönetet mondanak x-nek, y-nak, ott van felsorolva egy tucat név, de az egyikhez azt is odaírják, hogy õ a Mustang tulajdonosa. Na most vagy írják oda mindenkihez, hogy miért jár nekik köszönet, vagy ne írják oda senkihez! De ez így nekem kicsit narcisztikusnak tûnik. Tudja meg mindenki, hogy az enyém ez a gyönyörû szép Mustang! Pffff....

----SPOILER----
Ha van itt jogász, árulja el, hogy mi van olyankor, ha az ember lelõ egy halottat? Emberölés nem történt, hiszen a gazdag pali már halott volt. Gyilkossági szándék volt ugyan, de az sem az "áldozat" irányába szólt. Még csak fegyverrel való visszaélésrõl sem lehet szó, mert hát hogyan élsz vissza a fegyvereddel egy halottal szemben? Szóval mi van ilyenkor?
9/10
idõjós1010 2015 dec. 29. - 10:51:44 9/10
Azt hittem több szálon futó történetet kapunk, vagy sok apró kis történést a parkolóba, kb mint Lali büféjébe (üvegtigris), de nem így lett. Nekem tetszett egyébként nagyon így is, bár Imre (Szervét Tibor) végsõ tettét véleményem szerint nem indokolták kellõképpen a történtek. Szóval a film végén picit zavartan néztem.
8/10
peterp 2015 dec. 23. - 23:13:53 8/10
Elõször is nagyon jó és elgondolkodtató film. A fényképezés meg természetesen zseniális! Kicsit lassú, de ez illeszkedik magához a témához.

Ja, egyébként nagyon idegesít, mikor valaki úgy kezdni hogy: "Ahhoz képest, hogy magyar film..." Szerintem igen is nagyon sok jó magyar film van... De ez csak zárójelben jegyzem meg.
8/10
Kis Pal 2015 okt. 11. - 20:14:17 8/10
Van atmoszférája. Lassú folyású, olykor már kissé erõltetetten,de azért nem bántóan az. A figurák valahogy egyszerre reálisak és földtõl elrugaszkodottak. Dicsérjem én is a fényképezést? Miért ne. Jók a képek. Fõleg a lepra foghíjtelek-helyszínhez képest.
Gondolatokat generáló, szerethetõ film. Nem hibátlan, de nem baj.
8/10
h.tibi91 2015 szept. 20. - 12:21:39 8/10
Nagyon tetszett. Végtelenül nagy öröm számomra, hogy végre a magyar filmek is tudnak újra jók lenni, és nem arról szól, hogy dohányzunk káromkodunk és iszunk benne mindezt mûvészetként beállítva.
Mély mondanivalóval van megáldva a film, és a felszínes nézõt is megérinti talán.
A két különbözõ világ, és ehhez tartozó értékrend ütköztetése nagyon jól szemléleti azt, hogy bizonyos frusztrációk hátterében milyen lelki okok állhatnak valamint, hogy a számunkra értékes dolgok is elillanhatnak, átrendezõdhetnek, ha az élet úgy hozza.
Tartalmas mondanivalóval és kifejezetten jó alakításokkal bír a film, így az erre nyitottaknak, vagy érzékenyeknek kifejezetten ajánlom!
8/10
Összes hozzászólás