Paterson

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-német-francia film, 113 perc, 2016

Értékelés:

116 szavazatból
Szerinted?

Paterson buszsofőr napjaink Amerikájában: egy New Jersey-beli városban, a vele azonos nevű Patersonban él. A befelé forduló férfi csöndes boldogságot talál egyszerű életében. Minden napja ugyanúgy telik: vezetés közben megfigyeli a várost, beszélgetésfoszlányokat kap el, esténként iszik egy pohár sört a törzshelyén, sétálni viszi a kutyáját, szabad perceiben pedig filozofikus verseket ír. Felesége, Laura pont az ellentéte: impulzív, harsány, és mindenben az állandó változást igényli. Mindennap új tervei vannak, és új célokat kerget. Ők ketten nem is lehetnének különbözőbbek, mégis harmóniában élnek egymással.
Bemutató dátuma: 2017. február 16. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Cannes-i fesztivál

    2016
    Arany Pálma jelölés: Jim Jarmusch

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
durumdara márc. 20. 15:30:05 8/10 Előzmény retrojedi
Igen, ez a "megoldás" sokkal többet ad. Azért ez a 2 óra, ez igazán rövidíthető lett volna.
Nagyon abszurd az egész. Túl sok az egybeesés, emiatt nem tudod, mi valós és mi nem.

Eleve abszurdak a szereplők. A férfi egencsak halovány szépség terén a felesége mellett és annyira szürke, hogy ezért is merül fel a kétség...
Mi tart össze egy ilyen házasságot? De nagyon jól mutatja a stagnálást az ürességet, stb.


Viszont tényleg furák a megjelenő figurák.
Mindig akkor jelennek meg, amikor a kétség gyötri a főszereplőt.
Ez a szituációs, ez a se veled-se nélküled...
Vajon tényleg elveszi a fegyvert és hős lesz? Miközben egy busz lerobbanást is ennyire nehezen él meg.
A gyerek kérdés is félelmetes. Picit ebben hasonlít az "Ellenség" című filmre is.
Összekötni az életed azzal, akivel valójában teljesen mások vagytok.
Mindenre rábólintani, minden jó - holott nagyon távol vannak egymástól.

A versek pocsékok. Nagyon érződik, hogy a férfi is szeretne kitűnni, de húzza az időt mindennel, nehogy kiderüljön, valójában mennyire semmilyen. A kislány verse is lesújtotta, mennyivel több volt benne.
Nő ilyen oldalról teljesen elnyomja, megfullad mellette. Nekem is volt egy olyan érzésem, hogy a kutya maximum alibi, időhúzás, hogy ne kelljen odaadni a verses füzetet.

A végén a japcsi fickó új lehetőséget ad. De annyira üres minden... Tényleg kérdés, léteznek-e egyáltalán.


7/10
retrojedi 2020 szept. 18. - 00:47:01 7/10
Ha minden úgy történik a valóságban is ahogy látjuk, akkor ez tényleg egy unalmas film. Viszont elejétől kezdve (mikor meglátja az első ikreket) van egy enyhe bizonytalanság, hogy Paterson nem zakkant-e, aki csak hallucinálja a mellékszereplők egy részét - bár a felesége és a kutyája is gyanús. A kutyával ugyan mutatkozik nyilvánosan is - de lehet a galeri épp azon gúnyolódott hogy nincs is a póráz végén semmi, az állat pedig annak ellenére megjelent a nappaliban hogy előzőleg bezárták egy külső helységbe

talán a füzetet is maga Paterson tépte szét, ezért nem haragudott az állatra emiatt

. A képzeletbeli feleségével nem járnak sehova, és az persze gyereket se tud szülni. A japán fazon is teljesen szürreális... Ezzel a végig fenntartott kétséggel egy kicsit Twin Peaks-es a hangulata.
offtopic
x3DGime 2020 máj. 26. - 13:09:02
Nem ehhez a filmhez tartozik, csak egy költői kérdés... A PORT mi a frászért eredeti nyelvű előzeteseket rak fel? Mármint se felirat, se szinkron, se semmi. ?!?!?! OK, én tudok angolul, nade a többi nyelv meg a többi néző... ???!!!
10/10
drkotasz 2020 máj. 03. - 06:40:32 10/10 Előzmény bl00ster
Szerintem, oda kellene írnod, hogy "szerintem", "nekem" és nem azt, hogy a nézőnek. Ne vegyél egy kalap alá magaddal, már csak azért sem, mert nem te vagyok. Nekem tetszett, és ajánlom azoknak, akiknek van saját véleményük, és szeretnek vitatkozni. Azoknak nem, akik azt hiszik, ők mondják a tutit, vita nélkül.
7/10
dandelion83 2019 jún. 16. - 14:05:46 7/10
Különleges, lassú film, nekem tetszett, de tény, hogy teljesen rétegfilm, a többségnél nem lenne nyerő. A felszíni látszólagos elégedettség mellett nekem átszövi az egész alkotást egy mély ki nem mondott, meg nem élt, eltitkolt fájdalom.
Számomra a film tökéletesen hozta a társadalmi konvencióknak megfelelő házasságot, ahol a két fél, csak létezik a mindennapokban, és nem él. Tanulságos alkotás.

SPOILER!
Sajnáltam, hogy valami nagyobb drámai fordulat nem történt a végére, bár így is tetszett a befejezés, olyan volt, mint maga az egész film. A főhős és a felesége sajnos csak egymás mellett éltek, egyikük sem értette meg a másikat, teljesen más szinteken mozognak. A lány érzelmileg sokkal egysíkúbb, ennek ellenére Őt sem értette a fiú, mert Ő meg annyira a saját kis világában élt, hogy nem tudott onnan a feleségére figyelni. Látszólag tökéletesnek tűnő élet, nagyobb problémák hiánya, bár gyerek(ek) helyett csak egy kutyájuk volt, nyilván ez sem véletlen.
6/10
pihes 2018 dec. 24. - 15:13:30 6/10
Színek nélkül látunk teljesen hétköznapi életet. Nem tesz rosszat a mai napra ez a nyugalom!

6/10
10/10
zuluzulu 2018 okt. 11. - 14:39:36 10/10
klassz film
9/10
Xxy92 2017 nov. 30. - 23:12:39 9/10
Érdekes, szép film, viszont alapvetõen nem történik benne semmi. Tehát az olyanok, akik az akciódús jelenetekre szomjazzák, ne ezt a filmet nézzék. Nekem tetszett, jó lehet egy ilyen nyugodt, békés életet élni. Bár szerintem a fõszereplõt nem értette meg a barátnõje, tehát a lány aligha érte el az õ szintjét, ezért nem is igazán értem, miért voltak együtt. Tán mert kellett bele egy romantikus szál, hogy eladhatóbb legyen?!
Emlékszem, nagyon hamar eltûnt a mozikból, bár hát nem meglepõ- sajnos manapság az értékes filmekre nincs kereslet.

9
agocsklara 2017 nov. 14. - 13:38:24
szerintem nagyon jó!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
filmsomnia.hu 2017 júl. 13. - 17:12:47
Kritikánkat a filmrõl itt olvashatjátok: ***moderálva***
kispalissaci 2017 jún. 29. - 13:49:28
Háát, nem is tudom. Jarmuscht szeretem, mint ahogy Adam Drivert is, aki jól hozza a drivert (boccccccs:)), de nekem egy kicsit túl vontatottra sikeredett,de lehet nem sikerült erre most ráhangolódni. Tényleg telis tele van szimbólumokkal, minden apró részletre érdemes odafigyelni. De ezzel együtt egy kicsit untam. A barátnõje pedig sajnos (bár tudom h szerepe szerint ezt kellett hoznia) de egyre jobban és jobban idegesített... de tényleg még a hangja is gesztusai minden... nem hiszem hogy megnézném mégegyszer.
bl00ster 2017 ápr. 20. - 21:15:31
Próbáltam megérteni de nem ment. Szép, lassú, nyugodt, de két óra kicsit sok belõle. Tényleg nem történik benne semmi ami még nem lenne baj de nem is igazán ad semmit a nézõnek.
7/10
bb2626 2017 ápr. 02. - 00:37:32 7/10
Összességében tetszett, de ha valaki megérdezné, hogy ajánlanám-e, hogy megnézze, akkor nemet mondanék. Az biztos, hogy nem egy közönség film, és én a Mûvész mozi, és a Cirkó-Gejzíren kívûl máshol nem vetíteném le. A fõszereplõ mindenestre hibátlanul játszott.
1/10
ledzepp 2017 márc. 08. - 16:17:00 1/10
Mi a sokkoló dögunalom? Paterson!
Aha
csejla 2017 febr. 19. - 20:11:06
Nekem személy szerint tetszett, nagyon részletgazdag film, telis-teli szimbólumokkal. Még megnézem párszor, hogy minden átjöjjön.
Megjegyzés: Nekem nagyon kilógott ebbõl az egész \'boldogság az egyszerûségben\', átlagos kisváros, átlagos srác stb dologból, hogy a feleség valami elképesztõen jól néz ki. :D
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu