Pénzhamisítók

Bakancslistához adom
Die Fälscher
16 éven aluliak számára nem ajánlott osztrák-német krimi, 98 perc, 2007

Értékelés:

115 szavazatból
Szerinted?

Egy igaz történet a történelem egyik legnagyobb hamisítási ügyletéről, amelynek központi alakja a hamisítók "királya", Salomon Sorowitsch, Sally volt. A férfi kicsapongó, törvényenkívüli életet élt a náci világban egészen addig, amíg Friedrich Herzog le nem tartóztatta és a mauthauseni koncentrációs táborba vitette. Salomon bűnössége egyértelműen bizonyítást nyert és hamarosan átszállították a sachsenhauseni táborba. Megérkezésekor még egyszer szemtől szembe került Herzoggal, aki egy titkos küldetés miatt tartózkodott ott. Különleges képessége miatt Salomont és egy csapat profit arra kényszerítettek, hogy gyártsanak hamis valutát a Bernhard program keretében. A csapat egy laktanyában kezdte meg tevékenységet, ahol megkísérelték meggyengíteni a szövetségesek gazdaságát. Salomon fogoly társai azonban nem akarták szakértelmüket adni a náci profit előteremtéséhez és megpróbáltak tenni valamit, hogy megállítsák a Bernhard műveletet.
Bemutató dátuma: 2008. május 15. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Díjak és jelölések

  • Oscar-díj

    2008
    Legjobb idegennyelvű film
  • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

    2007
    Arany Medve jelölés: Stefan Ruzowitzky

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
offtopic
fourdogs 2022 máj. 19. - 14:51:14 10/10 Előzmény Zahire
Természetesen, a műalkotások szintjén ez megtörtént.
De a nép, az istenadta nép még mindig hülyíthető nagymagyarország térképpel.
Zahire 2022 márc. 30. - 15:47:09 Előzmény Zahire
Elnézést, természetesen auschwitzi foglyok is dolgoztak a csoportban.Nem figyeltem, hogy bár a tábor helye Sachsenhausen volt , a foglyokat máshonnan is áthelyezhették - és helyezték is - a hamisítócsoportba.
Zahire 2022 márc. 30. - 10:43:47 Előzmény fourdogs
A Kovács András "Hideg napok" című filmje azért a szembenézéshez sorolható.
Zahire 2022 márc. 28. - 11:34:33
Alapjaiban jó film, de Burger könyvét elég lazán dolgozza fel. Pl.Burger nem szabotálta az akciót, a foglyokat átszállították egy másik táborba ( Ebensee ) és ott szabadították fel őket, illetőleg auschwitzi foglyok nem vettek részt a pénzhamisításban, stb. Azért érdemes lett volna a film végén kiírni, hogy az 1950-es években Krüger - a filmben Herzog - mellett tanúskodtak később a foglyok, így nem emeltek vádat ellene.
10/10
fourdogs 2016 szept. 06. - 23:34:31 10/10 Előzmény Sousuke
Helyesen: Hány generáción keresztül kell még a németeknek bûntudatban és vezeklésben élniük...
(egyes szám: élnie, többes szám: élniük)
Már egyáltalában nem kell.
Elég, ha megfelelõ alázattal viszonyulnak sorsfordító történelmi eseményeikhez.
A magyarok ezt nem tették (teszik) meg.
fredi60 2013 jan. 30. - 13:09:48 Előzmény tutub
Úgy tûnik, részben te is átaludtad a végét.
SPOILER
Nem jelentek meg szövetségesek a filmben.
A tábor lakói nyitottak be hozzájuk a külön körzetbe, fegyverrel a kézben. Amit a nácik meneküléskor otthagytak.
SPOILER VÉGE
drProktor 2013 jan. 30. - 11:54:36
Na, Bloggerman megadta aválaszt:

http://moly.hu/konyvek/adolf-burger-a-hamisito-csoport

ez Naujockssal kzdõdik.
Köszi.... ez hamar megoldódott
drProktor 2013 jan. 30. - 00:40:05
Végre egy eredeti, invenciózus holocaust film.
Szuper!
Az a szerncsétlen Spielberg, meg a mi szerencsétlen KoltaiLajosunnk
beiratkozhatnának e film alkotóihoz némi fejtágító kurzusra.
Már, ha ugyan az esetükben használna.

Egy kérdésem lenne, hát ha valaki tud adatokat!
Van egy figura: Alfred Naujocks, õ egy náci kalandor volt,
tkp OttoSkorzenyhez hasonlóan afféle zsoldos-kommandós jelegû figurák.
Én eddig úgy tudtam, hogy Naujocks volt a fonthmisítás ötletének kiagyalója,
s gyakorlatilag õ volt a reménybeli manuális végrehajtó is,
az õ történetében semmiféle zsidó fogoly hamisítók nem szerepelnek(pl. Wikipedia)
Tudja valaki, hogy mi az összefüggés két hamisítási kísérlet között?


Örülnék, ha tisztázódna.
far vik 2013 jan. 29. - 22:09:45
Kemény darab, kiváló film.
bloggerman77 2013 jan. 29. - 19:42:00
A történet eredetije:

http://moly.hu/konyvek/adolf-burger-a-hamisito-csoport

A csoport egyik tagjának visszaemlékezése, magyarul 1986-ban jelent meg.
Bárdos Judit 2013 jan. 29. - 11:13:40
Nemcsak krimi! Holocaust-filmnek is igen eredeti! Nagyon jó!
pinkaqua19 2013 jan. 28. - 19:50:20
Még nem láttam Az ötödik pecsétet, de köszi az ajánlást, sor kerítek rá.
offtopic
Vinogradov 2013 jan. 28. - 18:29:52
Kedves Djurkevic!

Pénzt már az ókori Kínában is hamisítottak, és azután vagy még százezerszer a történelem során. Szóval a frankhamisításnak nem sok köze van ehhez, ráadásul a Windischgräetz-Nádosi-Zadravecz-féle frankhamisítás egy hihetetlenül röhejesen megvalósított, kalandor természetû politikai kísérlet volt a csehszlovákiai nemzetgyûlési választások befolyásolására.

Egyébként frankot a németek anno a Ruhr-vidéki konfliktus idején is hamisítottak, ami még a frankügy elõtt volt. Ha jól tudom, abban csak egyes érdekkörök játszottak csak szerepet, az akkori kormányhoz nem volt köze, mint nálunk. Ezért nem is lett belõle nemzetközi ügy, jelképes jóvátétellel és bocsánatkéréssel Franciaországtól.
Vinogradov 2013 jan. 28. - 18:02:56
Végre ismét egy valóban érdekes, izgalmas, figyelemreméltó holokauszt-mozi!

Évek óta nem láttam olyan filmet, amely, megszabadulva a téma szokásos kliséitõl, valami új, kevéssé ismert területet talált volna magának, amely hozzásegít új mondanivalók, tartalmak fetárásához. Stefan Ruzowitzky ebbõl a szempontból is remekül döntött, amikor a holokauszt túlélõ Adolf Burgerrel összefogva az õ saját történetét dolgozta fel a mozi médiumán keresztül. Azaz, hogy nem is a sajátját, hanem Solomon Sorowitch-ét, a brilliáns pénzhamisítóét.

Végre egy vérbeli, tökös film ebben a témában is!

A legtöbb hasonló moziban pont az a leginkább zavaró, hogy úgy akarja érzékeltetni a kontrasztot a náci állatok és a zsidó áldozatok között, hogy utóbbiakat kizárólag passzív elszenvedõkké degradálja, s éppen ezért nem hagyja õket igazi áldozattá, karakterré, SORSSÁ válni!

Hoppá, itt megint felidézhetném rögeszmésen kedvelt metafórámat Szabó István Sonnenschein név helyett a "Sors" névvel magának sorsot is választó zsidó családját, illetve egy bizonyos Emerich Gärtner úr sors-fosztott munkáját illetõen.

Míg Herr Gärtner kötete teljesen hiteltelen (ami annál inkább megdöbbentõ, mert hisz egy Auschwitz-ot is túlélõ, ráadásul Nobel-díjjal elismert íróemberrõl van szó), addig Szabó egy kiteljesedett és nemes emberi sorson, Ruzowitzky pedig egy hétköznapi, gyarló figura történetén keresztül dolgozza fel ugyanazokat az eseményeket, pont ezáltal közelebb hozván a tragédiát. Ez az egyszerû ember, a pénz- és okirathamisítóként magának hírnevet szerzõ figura ráadásul egy nagyon nehéz morális döntéssel is szembesül a történet során, amelyet megítélni alighanem emberen túlmutató, tehát fölösleges feladat lenne.

Annál is inkább, mert egy idõ után maga is kénytelen sodródni az eseményekkel, neki is muszáj alkalmazkodnia.

Még akkor is, hogy ha a náci birodalom és a világtörténelem legnagyobb pénzhamisítási akciójában, szintén kényszerûen társaivá váló figurák közül nem is egy próbál szembemenni a központi akarattal. Közéjük tartozik az a Burger is (azonos a forgatókönyvíró személyével!!!), akit August Diehl alakít, kiválóan, és aki a társadalmi igazságosságba vetett hitébõl kifolyólag akar lázadást kezdeményezni.

Kettejük konfliktusa azért is izgalmas, mert teljesen igaza nyilván egyiküknek sem lehet, de mindketten egy olyan magatartást vállalnak fel, amelyet sem pragmatista, sem morális szempontból nem lehet igazán bírálni, legfeljebb akkor, ha valaki igazán benne van egy ilyen döntési szituációban.

Ha van valami, amit hiányoltam ebbõl az alkotásból, az talán egy kicsit több lett volna a fõszereplõ életútjából. Megismerhettük volna indulásának és bûnözõvé válásának történetét, és az 1944-1945-ös események utáni sorsát is. De ez a film értékén nem sokat ront.

Az elmondottakon kívül még Devid Striesow alakítására kell kiemelten felhívnom a figyelmet, aki egy félelmetesen ostoba és opportunista figurát játszik el: azét a Friedrich Herzogét aki az egész font-, majd dollárhamisítási akciót vezette. Ez a feltörekvõ fiatal tiszt egy ízben maga is bevallja, hogy kizárólag érdekpolitikából csatlakozott a nácikhoz és még menteni is igyekszik magát azzal, hogy kijelenti: az érdek sajnos mindenki felett áll. Amikor pedig sarokba szorul, még a jó öreg (behu,) a "parancsra cselekedtem" és az "én mindig emberségesen bántam magukkal, ezt ne feledjék" is elõkerül.

A film talán legjobb jelenetei, amikor Herzog azzal fenyegetõzik, hogy senkinek az élete nem drága, aki az akcióban részt vesz, úgyhogy mindenki vigyázzon magára - hiszen éppen ilyenkor világlik ki az, hogy, a deklarált látszat dacára a náciknak mennyire nagy szüksége volt erre a pénzhamisító csapatra.
Djurkevic 2013 jan. 28. - 16:35:31
Ilyen jellegû pénzhamisítást Trianon után Magyarországon hajtottak végre (Frankot hamisítottak bosszúból), szóval volt honnan meríteni az ötletet. Maga a film hitelesnek tûnik, nem hallottam eddig ezt a történetet, csak a magyar hamisítást.
10/10
tutub 2013 jan. 28. - 14:28:22 10/10
Az ötödik pecsétet láttad?
pinkaqua19 2013 jan. 28. - 10:00:36
Ej de jó kis film volt ez. Meg is lepõdtem, h az M1-en ilyen jót választottak.
A Kísérlet c. film jutott eszembe közben. Hol a határ, amikor és amiért az ember feladja a barátait, sorstársait, elveit, büszkeségét.
Hú errõl hosszasan lehetne értekezni, túl a náci-zsidó témakörön.
10/10
tutub 2013 jan. 28. - 00:55:44 10/10
*SPOILER* Húzták az idõt, de persze végül meg kellett csinálni, ám az idõhúzással elérték, hogy nem lett túl sok pénz. Aztán vége lett a háborúnak. Idióta szövetségesek meg felszabadítás helyett majdnem lelõtték õket... *SPOILER*
10/10
tutub 2013 jan. 28. - 00:52:35 10/10
Elég baj az, hogy nem tudod. Ja, persze, ehhez már gondolkodni kéne... Neked pl. nyilvánvalóan tök mindegy, hogy mi történt a nagyanyáddal, pl. hogyan b.szták meg a katonák, téged nem érint, nem érdekel, nem kell elégtétel. Ébredj már fel...

Bezzeg a kérdésekre nem bírtál válaszolni...
6/10
ironnori 2013 jan. 28. - 00:10:37 6/10
nos, szepen ossze lett rakva ez a film. erdekes volt, es uj infokat is megtudtam. viszont szornyen unalmas, hogy ez az ezredik holokauszt film. szerintem mar ki lett meritve elegszer, nem tudom mifele elegtetel szuksegeltetik meg...

10/8 mert ez egy jobb darab. de valojaban 10/3-at adnek! szerencsetlen nemeteknek nem csak ennyibol allt a tortenelmuk, csinaljanak mar egy filmet valami masrol.
Összes hozzászólás