Pestis

Bakancslistához adom
Plague
16 éven aluliak számára nem ajánlott dán ismeretterjesztő film, 58 perc

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az elmúlt ezer esztendőben semmi nem változtatta meg annyira a társadalmat és az emberiséget, mint a pestis. A betegség első hulláma Fekete Halál néven ismert - és ez az első hullám hosszú évekig tartott, sőt többmillió emberéletet követelt.
A hatóságok tanácsai, magyarázatai mit sem értek. Végül olyan "elfogadható" magyarázatok maradtak "forgalomban", melyek szerint a pestis - isteni büntetés; vagy hogy a természet műve, ilymódon Istentől ered, de azt sem tartották kizártnak, hogy magának az ördögnek a keze van a dologban. De vajon mindez milyen üzenetet hordoz a ma embere számára? A pestiskutatások új fordulatot vettek, és kiderült, hogy e betegségnek az eddig becsültnél sokkal nagyobb hatása volt Európa történelmére, sőt, valószínűleg alapjaiban hibás nézetünk alakult ki a pestisről, mint járványról.

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
Oooo 2020 ápr. 12. - 11:48:00
A XIX. század végéig gyógyíthatatlannak számító pestis (régi magyar nevén: csuma, csoma) legnagyobb európai járványa a XIV. század közepe táján a lakosság közel 60%-át pusztította el. Kirobbanásához a patkányok bolhái által történt behurcolás mellett, nagyban hozzájárult, hogy 1346-ban Genova Krím-félszigeti erődjébe az ostromló kipcsakok pestises katonák holttesteit katapultálták be.
A hatásos védekezést és gyógyítást szinte teljesen meghiúsította, hogy az emberek nem voltak tisztában a fertőző kór biológiájával. !
lacibaa 2006 jan. 23. - 17:12:17
A járványok a TERMÉSZET RÉSZEI. Szûrõõõõ!!
Az embernél nem mûködik a természetes kiválasztódás, ezért más szelekciót "talál ki" a természet. Az odáig szép, hogy a vírusok, baktériumok természetét vizsgáljuk a beteg embereken, (az EMBER ezt már megteheti), - de!! - aki nem kapta el?
AZ MIÉRT NEM KAPTA EL?? EZ miért nem kérdés?
Kevesebb gyógyszer kellene??!! Pedig tudjuk a választ, már majdnem 100 (száz!!) éve.

"Kétféleképpen lehetünk úrrá a betegség fölött: vagy a támadót próbáljuk meg egyre erõsebb gyógyszerekkel megsemmisíteni - vagy pedig a test ellenálló erejét erõsítjük, hogy egyedül is lebírja a támadót" -Dr. Sandler 1938. Dr. Hermann Geesing: Életerõ- Életstílus Immuntréning.
üdv lacibá