Pillangó

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar romantikus dráma, 101 perc, 2012

Értékelés:

124 szavazatból
Szerinted?

Móricz Zsigmond Pillangó című regényét csupán néhány nap alatt írta meg, 1924-ben. A bajokon győzedelmeskedő és mindenható, hatalmas szerelem történetét az egyszerű emberek nyelvén beszéli el Móricz. Zsuzsika és Jóska szerelmét, a "villámló és fátyolosan lágy" érzelmeken át mutatja be a rendező, Vitézy László televíziós feldolgozása. A Hortobágy legendája (Komorló), az Égi madár után a harmadik filmet készítette Móricz Zsigmond írásai nyomán Vitézy László. Kiváló és ismert szereplőkkel (Reviczky Gábor, Cserhalmi György, Szirtes Ági), valamint két nagyszerű fiatal színésszel (Bánovits Vivianne, Adorjáni Bálint) megható és máig érvényes sorsdrámát készítettek az alkotók. Indulatok, érzelmek, könny és humor, szegénység és gazdagság, játék és valóság.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ligetiz51 2022 jún. 25. - 09:08:07 10/10
A képi világa gyönyörűséges, a szereplők minden mozzanata, rezdülése lenyűgöző. Csudafilm. Bánovits Vivianna az utóbbi 10-15 év legszebb és legfényesebb magyar filmcsillaga (és semmilyen szar filmekben, sorozatokban nem vállal szerepet). Szerepet vállalt viszont egy hajduböszörményi családi vállalkozásban ( 5 m. ft.-os költségből) készült ötletes Mentés másképp c. filmben ingyért.
9/10
szabzero 2021 dec. 27. - 15:22:54 9/10
A Kozák András féle változatot nem láttam, így csak erről tudok véleményt mondani. Érdekes, igazi "móriczos" történet, jó volt látni a nagy " öreg " színészeket, de a fiatalok is felnőttek a feladathoz. 9 pont
napraforgó 2021 dec. 27. - 12:25:36
A szereposztásból kihagyták Mari anyját, Nagy Annát és magát Maróti Marit is, akit sajnos nem ismerek. Pedig csinos fiatal szinésznő volt.
8/10
Záporeső9 2021 ápr. 30. - 17:37:25 8/10
Szépen feldolgozták a Móricz írását, mégis, Venczel Verával, Kozák Andrással... közelebb ált a szívemhez. Talán azért, mert sokszor láttam, gyerekkoromban is a kedvenceim közé tartozott. A mostani is jól sikerült. Hiteles volt a szülők megformálása is, kiváló színészeink játéka!
5/10
Attila Gacsályi 2019 máj. 09. - 16:45:26 5/10
5 pont, de ebből három a csaj cicije.
10/10
ligetiz51 2018 nov. 26. - 00:10:51 10/10
Sok filmtechnikai elemében kimagasló teljesítmény. Színészi alakítások is lenyűgözőek (1-2 kivétellel). Ami azért igen érdekes, hogy ilyen szép és hasonlóan nívós pld. Márai Sándor filmadaptációk ( Sipos József TV filmjei) az utóbbi években egyáltalán nem készülnek. Úgy látszik Vajna meg a Filmalap nem szereti a magyar klasszikus remekművek megfilmesítését.
nagylabu 2017 ápr. 17. - 21:48:31
Ez a film egyszerûen : FANTASZTIKUS !
Remek operatõri munka, gyönyörû világosítás, nagyszerû színészek.
ÉLMÉNY !!!
Köszönet érte !
Antal Baráth 2016 jan. 21. - 12:46:17
Nagyon tetszik a film,a nyelvezete is rendben van,a színészek i szépen visszaadják a vidéki emberek egyszerûségét.
Készülhetne minden hónapban legalább egy,sztem lenne mit feldolgozni.1000 év alatt történt pár dolog.
9/10
fél X 2015 máj. 17. - 21:37:36 9/10
Remekül sikerült ez is, minél több magyar irót filmesítsenek meg!
Dalmát 2014 dec. 29. - 18:21:37
Egész korrekt tévéfilm volt, nagyszerû szereposztással. Viszont valaki a stábból a kondenzcsíkokat kiszúrhatta volna az égen a zárójelenetnél.
1/10
kistejes23 2014 júl. 23. - 23:38:02 1/10
öncélú az egész film!semmit nem akar nekem adni a rendezõ és az író. nem érdekel!
10/10
pneklara 2013 dec. 28. - 12:40:30 10/10
Érdekes. Bár nem sokat tudok Kozák Andrásról, de én meg mindig a Szabolcs megyében, Vencsellõn született parasztgyereket láttam benne.Bár lehet, hogy édesapja kántortanító volt:)
Éppen Adorján Bálintot nem tartottam erre a szerepre megfelelõnek az elején, különösen, mikor megmosta felsõtestét egy vödör vízben. Vártam, hogy a macsó kockahasán is végigsiklik a kamera, de szerencsére kihagyták a csábítást:)
Én nagyon világfinak láttam a szerepre, holott Jóska egy egyszerû, kicsit faragatlan fiú lehetett. /Már elõkerestem a kisregényt, mert végül is csak a regénybõl ismerhetjük meg, milyen karaktert szánt neki az író./
De mindezek nem vonnak le az adaptáció értékébõl.
filoszemitabélus 2013 dec. 28. - 12:28:35
Végre ki merte valaki mondani, hogy nem szentségtörés, ha jobban tetszik egy második adaptáció egy irodalmi mûbõl. És nagyon jó meglátás, az elsõ költõibb volt, a mostani pedig közelebb állt az eredeti Móricz mûhöz.
Másrészt, bármilyen tehetséges színész volt Kozák András, túlságosan értelmiségi arcberendezése volt ehhez a szerephez, nem passzolt hozzá a figura.
(nem haragudtam én akkor sem Szonya polgártársnõre, csak megfordult a fejemben, hogy moderátor, mert teljesen ártatlan kommentemet törölték, amiben vitatkoztam vele a tévéjátékról)
10/10
-greghouse- 2013 dec. 27. - 20:49:38 10/10
...bizony... õ valahogy az a színész, akirõl el sem hiszed, hogy színész pedig vérprofi. Mintha a szomszéd vasutassal ülnél le beszélgetni. Tökéletes, kösz, hogy megemlítetted, én csak a "nagy bölények" közül firkantottam le párat. Kozák András tényleg zseni volt, de az a feldolgozás inkább a mûvészetet tette elõtérbe. Ez önmagában egyáltalán nem baj.
......Ami ebben az új feldolgozásban tetszik, hogy lírai, szép, és megszeretteti az emberrel az alapmûvet. Olyanok is kapkodnak (otthon vagy a könyvtárban) az alapmunkához, akiknek eszükbe sem jutna egyébként. Ezért (is) csodálatos ez a film.
....És még valami, (egyik vesszõparipám), nem mindig igaz, hogy "az elsõ a jó", és a többi vacak. Itt van rá a példa.
Élmény volt nézni, hallani, elmerülni benne, a színészeket csodálni.
10/10
pneklara 2013 dec. 27. - 20:28:09 10/10
Elnézést Székely B. MIKLÓS-tó!. Megtanulhattam volna a nevét:( Pláne a Woyzeck-ben nyújtott alakítása után.
10/10
pneklara 2013 dec. 27. - 20:20:31 10/10
Elolvastam a Fórum - hozzászólások egy részét, s annyira szélsõséges vélemények születtek az eredeti /Kozák András - Venczel Vera/ és a jelen feldolgozás összevetésébõl, hogy gyorsan megnéztem a "régebbi" filmet, s már 5 perc múlva kezdõdött is Vitézy László munkája. Én is azt hittem, hogy Kozák András alakítását nem lehet felülmúlni, s ezáltal a 2. feldolgozás nem lesz jobb. Pedig sokkal jobb volt, ha nem a színészi alakításokat nézzük - hanem ha azt tartjuk fontosnak, hogy a nézõ értse is meg a történések lényegét,az okokat és okozatokat. A két film között van kb 40 percnyi idõkülönbség, s ez a 40 perc plusz pontosan azt eredményezte, hogy Móricz Zsigmond gondolatai, szavai az utóbbi alkotásban rávilágíthattak a miértekre. Az elsõ feldolgozásban sok minden érthetetlen, váratlan volt számomra./Még nem olvastam a regényt - de pótolom./ Ebben a feldolgozásban is élmény volt hallgatni a mesélõt. Épp a héten láthattuk Székely B. Józsefet, mint mesélõt az A galamb papnéban. Csodálatos orgánuma, gyötört arca azt sejteti, hogy mindent tud az életrõl.De a Szirtes Ági által megformált öregasszony,és a mérnökné szavai is kihagyhatatlanok voltak. Szóval az Esztergályos Károly féle változat csak a felszínen mozgott, a Vitézy László féle a lényeget mutatta meg. Számomra olyan volt a különbség, mint ha az egyik csak olvas, a másik meg értelmezi is a szöveget. Itt értettem meg, miért is tûnt olyan "szeszélyesnek" Zsuzsika, miért olyan faragatlan,bárdolatlan, szinte buta Jóska, mint ahogy a két család gondolkodásmódja is teljesen eltért egymástól..
Nekem a zenével nem volt különösebben gondom, bár szerintem sem magyar népdalokat énekeltek a debreceni cigányzenészek kíséretével, de az elsõ filmben felhangzó Szomorú fûz ága k. orosz népdal jobban visszaadta a katonafiú érzéseit.
Én is csodálkoztam Nagy Anna gyenge alakításán. Nem mertek neki szólni a rendezõk, hogy ebbõl a filmbõl nagyon kilóg ez a színészkedés, úgy beszélt, mint egy falusi színjátszótársulat mûkedvelõje.
Csányi Sándor cipészével kedveztek Zsuzsikának, nem volt olyan visszataszító, mint az elsõ változat cipésze. Még a cserét is megérte volna:) És kidolgozatlan volt az elsõ alkotásban az a rész, amikor a Gáspár Sándor által megformált
mérnök úr megkörnyékezi Zsuzsikát.
Szerintem mindkét alkotás nemes szándékkal készült, de hozzám a második állt közelebb, még akkor is, ha nagyon szerettem Kozák Andrást, és csodáltam a fiatal Venczel Vera tisztaságát.
Ezzel a filmmel nem vallott szégyent az m1 az ünnepi kínálatban. Az érzelmes, érzelgõs amerikai családi filmek mellett nem árt néha hazait is az "asztalra" tenni.És csodálkozni fogunk.
10/10
vi_zi 2013 dec. 27. - 20:14:55 10/10
Az idei karácsony egyik legjobb filmje! Nagyon jó színészekkel, akik hitelesen alakították a móriczi, és a korabeli paraszt emberek karakterét! Ma el is kezdem a regényt olvasni.
10/10
-greghouse- 2013 dec. 27. - 19:40:27 10/10
...bocs, kimaradt, az általam nagyon tisztelt Nagy Anna szerintem élete legrosszabb alakítását adta. Annyira mesterséges, sehol sem hallható, erõltetett, beazonosíthatatlan tájszólást imitál, amilyet élõ ember nálunk még nem hallott. Ráadaásul körülötte mindenki a budapesti tájszólást .(mert igenis, az is egy tájszólás) beszéli, kivéve Nagy Annát. Teljesen kilóg a sorból, ez rendezõi hiba, elismerem, mert a rendezõnek kell rászólnia ilyenkor. Mindezek mellett én örülnék, ha a tévében leadott filmeknek mondjuk csak a fele ilyen jó lenne.
10/10
-greghouse- 2013 dec. 27. - 19:35:41 10/10
Nyilván ízlések.. én kevés jobb feldolgozást láttam eddig klasszikusból. A színészi választáson lehet persze vitatkozni, sosem lesz mindenki elégedett, de mikor ilyen "nagy bölények" mint Koncz, Cserhalmi, Reviczky stb. megjelennek, uralják a jelenetet, akárki legyen még mellettük. A fõszereplõ csaj nekem halovány, de biztos így akarták, vagy így sikerült. A fényképezés és a zene szenzációs. Sokan támadják, hogy "nosztalgia", stb., azoknak ajánlom figyelmébe, hogy az amerikai filmek 90 százaléka nosztalgia (western, vietnam stb.) Nagyon szép a zene, szépek a barna-fekete képek, ellenfényes beállítások. Öröm ilyen mûvészeket látni egy filmben, mint Koncz Gábor, Cserhalmi György, Reviczky Gábor, vagy akár Nagy Anna, vagy az ifjabbak közül Trokán Nóra. Az már az én magánügyem, hogy kiütéseket kapok ha Csányi Sándort meglátom, mert annyi vacak nézhetetlen gagyiban szerepelt, hogy elegem van belõle. Szokatlanul jó viszont Pindroch Csaba. A zene csodás, és ebben a filmben (az alapmûben, persze) benne van minden magyar fájdalom, keserûség, öröm, szeretet.
...Nem kellene bántani. Szerintem méltó feldolgozása a magyar irodalom egyik remekmûvének.
lancelot28 2013 dec. 27. - 18:36:17 Előzmény vénasszonyok:nyara
Sok más is érthetetlen. Például: miért felejtették ki Koncz Gábort a szereplõ gárdából ?! Õt is törölték ???
Összes hozzászólás