Pirx kalandjai

Bakancslistához adom
Pirx pilóta kalandjai
magyar sci-fi sorozat, 1972

Értékelés:

62 szavazatból
Szerinted?

És hogy ki ez a bizonyos Pirx? A világhírű lengyel sci-fi író, Stanisław Lem Pirx pilóta kalandjai című novellafüzérének címszereplője. Az ő kalandjai elevenednek meg az ötrészes sorozatban, amelyet Kazán István és Rajnai András - utóbbi a hazai kísérleti televíziózás úttörője - rendezett. A korabeli blue-box technikával felvett jelenetek, a különböző masinák és a technikai trükkök ma már kissé megmosolyogtatóak, sőt, őszintén szólva, már a maguk idejében is azok voltak. De talán épp ezért válhatott kultfilmmé a Pirx.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Lyanos1 2019 febr. 25. - 19:16:02 Előzmény Yoshi-Hashi
Amit leírsz, tulajdonképpen jogos is lenne, ha ez a "lengyel szerző" akárki más volna.
De ő pont az a S. Lem, aki egyébként elismert sci-fi író, tudós és filozófus volt, akinek művei az amerikai sci-fivel összemérhető hatásúak. Így aztán nem valószínű, hogy az eredeti könyv írásakor ne ismerte volna a robotika törvényeit.
Ezért is írtam, hogy a szerző bizonyára arra gondol: egy idõ után már képtelenek leszünk ellenõrzés alatt tartani a gépeket.
csillagvizsgáló 2019 febr. 15. - 23:23:50
Ebből a topicból az látszik, hogy a Pirx maradandó alkotás.
A létrehozására egyébként az adta a fő lökést, hogy az MTV felszerelt egy stúdiót, ami képes volt az akkori fogalmak szerint modern trükkökre. Rajnai András kezéből kerültek ki ezek a filmek. Mi nézők annyit láttunk, hogy egyre több filmben a szereplők kaleidoszkóp szerű háttér, vagy a pici makettek előtt mozogtak. (Bár azt soha nem értettem, miért nincs árnyékuk.)
És ugye soha nem felejtjük el Sunyovszki Szilviát a Pirxből, vagy Sáfár Anikót az Ezeregy Éjszaka Meséiből.
3/10
Yoshi-Hashi 2019 febr. 15. - 11:28:15 3/10 Előzmény Lyanos1
"Az Asimov-féle törvények, amik tiltják, hogy robot emberre támadjon, 1940-ben keletkeztek. A film alapjául szolgáló könyv 1968-ban íródott. Ezzel együtt a robot mégis embert öl :-( "

Már ne haragudj, de miért kéne egy lengyel szerzőnek 1968-ban egy amerikai szerző 1940-es novelláihoz igazodnia? Két külön univerzumról beszélünk.
Lyanos1 2018 júl. 19. - 17:34:52 Előzmény Zaccaria
"Igazából olyan rossz ez a film, hogy az már jó."
Ha őszinték akarunk lenni, a film csapnivaló.

Népszerűségében számos tényező közrejátszik, ezt filmesztéták és hasonlók már elemezték, vagy ha nem, akkor bizonyára fogják:
Az adott korszakban (1970-es évek eleje) topon volt a tudományos-fantasztikus irodalomnak az az ága, ami a technikára és az űrhajózásra helyezi a hangsúlyt. Ennek valószínűleg ideológiai okai voltak: a kommunizmus eljövetelét részben a technikai fejlődéstől meg a gépesítéstől várták.
A szocialista országokban kevés ilyen jellegű film készült.
Még a vasfüggöny mögött voltunk, így az egyébként szép számban gyártott nyugati sci-fi filmek csak korlátozott számban jutottak el hozzánk. Ami eljutott, az igen népszerű lett, lásd pld. az Orion űrhajó kalandjairől szóló filmet.
Megjelent a blue box technika, amivel korábban elképzelhetetlen látványokat lehetett létrehozni (ne feledjük, a számítógépes animáció akkor még nem létezett!)
Csak egy hazai TV csatorna működött, így a választék eléggé korlátozott volt: vagy ezt nézték a népek vagy semmit.

Ekkor elkészült és vetítésre került a hazai gyártású Pirx sorozat, a maga nevében az első, ami az űrhajózást és világűrt helyezte a középpontba. Természetesen falták a filmet az erre fogékony nézők. Ugyanezen nézők közben felnőttek (elvégre bő 40 év telt el) és nosztalgiával tekintenek a filmsorozatra. Olyannyira, hogy mostanra kultuszfilmmé lett.

A film alapját névlegesen S. Lem magyarul is elérhető, hasonló című könyve adta. A film alkotói meglehetősen eltértek tőle a könnyebb emészthetőség, ha tetszik, a népszerűség irányába.

A film egyébként tele van logikai bukfencekkel.
**** SPOILER ****
Mint utóbb kiderült, Pirx pilótavizsgája egy szimulátorban zajlott. Ennek ellenére a súlytalanság állapota lépett fel. A súlytalanságot hogyan lehet szimulálni?
Szintén az 1ső részben a főhős úgy jut be az űrhajó vezérlőtermébe, hogy egy tükörrel fényt vetít az ajtaja melletti fotocellára. Amikor a parancsnok meglátja az illetőt, egyből tudja, hogy a tükör trükkel dolgozott. Mennyire biztonságos az az űrhajó, aminek a beléptető rendszerét egyrészt ilyen primitív módon be lehet csapni másrészt a módszert mindenki ismeri?
Szintén ugyanitt Pirx szkafandert ölt, hogy megmentse a másik űrhajó személyzetét. A szkafander sárga, de Pirx két karján továbbra is az űrhajónövendékek piros öltözékét látjuk. A szkafander vállban tömített?
A személyzet megmentéséhez lézerrel ki kell vágni a keszon acélajtaját, mert az ajtót nyitó automatika meghibásodott. Vajon hogyan áll ellen a világűr megpróbáltatásainak az az ajtó, amit egy vacak lézerpisztollyal át lehet lyukasztani? És milyen automatika az, aminek nincs vésznyitó funkciója? Könyörgöm, még egy motorizált garázsajtónak is van kézi működtetési módja, áramszünet esetére.
**** SPOILER ****
A sort ki-ki folytathatja a további részek elemzésével.
Zaccaria 2018 júl. 06. - 15:24:07
Igazából olyan rossz ez a film, hogy az már jó.
Lyanos1 2017 dec. 27. - 14:55:13
*** SPOILER ***
A 3. részben egy meghibásodott robot megrongál mindenféléket, sõt még embert is öl. Nekem errõl a mai kor IoT kütyüinek megbízhatatlansága jut eszembe. A szerzõ eredetileg bizonyára nem erre gondolt, hanem egyszerûen arra, hogy egy idõ után már képtelenek leszünk ellenõrzés alatt tartani a gépeket (esetleg más teremtményeinket).
(Az Asimov-féle törvények, amik tiltják, hogy robot emberre támadjon, 1940-ben keletkeztek. A film alapjául szolgáló könyv 1968-ban íródott. Ezzel együtt a robot mégis embert öl :-( )
*** SPOILER ***
Lyanos1 2017 dec. 23. - 20:46:21 Előzmény 7szünyü
A Pirx sorozat születésére egy lehetséges magyarázat, hogy az Orion sorozat McLane õrnagyához hasonló tökös figurát akartak felmutatni, de szocialista kontextusban. Így születhetett a lengyel S. Lem mûveibõl egy magyar sci-fi sorozat.
Azt nem tudjuk, hogy a TV film mennyire hûen tükrözi az eredeti írásmûvet. Azt viszont látjuk, hogy Pirx bármilyen problémát, amin egyébként tudósok dolgoztak évekig hiába, helybõl megold. Többnyire valamilyen egyszerû és nagyszerû ötlettel, ami másoknak eszébe sem jutott. Kb. úgy, mint a másik sorozat McLane-je.
*** SPOILER ***
A TV film szorija egyébként hemzseg a hibáktól és ellentmondásoktól.
Ha pld. a Galilei állomás rejtélyérõl szóló részt nézzük, akkor:
1. Elhangzik, hogy az állomás fekvésénél fogva a nap bizonyos idõszakában nincs rádió összeköttetés. Pirx váltótársa viszont pont ebben az idõszakban megy ki a lemezeket kirakni.
2. Bár rádió összeköttetés nincs, a személykövetõ berendezés mégiscsak tudja érzékelni valahogyan a kint lévõ váltótárs szívhangját.
3. A személykövetõ egyszerre csak egy ûrhajóst követ. Fel sem tételez olyan helyzetet, hogy a személyzet mindkét tagja elhagyja az ûrállomást. Ha viszont fel sem tételezi, akkor mi is volt az elképzelés arra az esetre, ha a személyzet egyik tagja a másik segítségére siet, mert pld. a másik rádión jelzi, hogy eltört a lába, így nem tud visszajutni az ûrállomásra?
4. Pirx illetve tragikusan elhunyt elõdei, kezükben a lemezekkel szaladgálnak a konyha és az elõhívólabor között. Igaz, hogy ugyanazzal a kézzel élelmiszerbe illetve illetve az elõhívó vegyszerbe nyúlkálnak.
*** SPOILER ***
elemes 2017 márc. 10. - 22:34:46
Úgy érted, az 1972-es magyar tévés CGI? az tényleg gagyi :)
Upgrayedd 2017 márc. 10. - 12:38:45
Ez mekkora gagyi! Te úristen..
gb4400 2014 júl. 24. - 17:27:03
Én jókat mulattam rajta. Ez az igazi magyar Star Trek.
Az elsõ részben volt egy helyiség, aminek a falát nagy fényes, színes lámpák borították. Ott rögtön felismertem egy régi S100-as Skoda hátsó lámpáját. Onnan tudom, mert a 70-es, 80-as években nekünk olyan volt. De láttam fényes üvegoszlopot, díszes mintákkal az oldalán. Persze hogy fejre fordított üvegpohár volt. De ezek ellenére érdekes volt látni, hogy abban az idõben milyennek képzelték el a jövõt.
10/10
5i 2014 júl. 24. - 16:22:39 10/10
Ez a sorozat BRUTÁLIS!!!:-)
Annyira naívan xarul megcsinált, hogy az már jó!
És tiszta trippes az egész.:-)
vino-et-veritas 2012 nov. 08. - 08:49:31 Előzmény jani-wan
Eleinte.
Aztán a hetvenes évek közepétõl már boldog-boldogtalan "szerzett" telket mind a Balatonnál, mind más fontosabb üdülõhelyen.
Ezeknek a nyomai (a bódéktól kezdve a gyárból lopott anyagokig, lásd kerítések, stb.) a mai napig mindenhol tömegesen láthatók...
eful11 2012 nov. 07. - 21:38:43
Talán még nem késõ, de gondolom magától értetõdick, hogy Éljen November Hét!
Béciman 3 2012 nov. 07. - 17:14:57 Előzmény 7szünyü
Úgy talán már leesett volna a tantusz...

(Mellékelt fotó azoknak, aki már nem tudják, hogy mi volt az...)
Béciman 3 2012 nov. 07. - 17:06:52
Óóóó... ezeket én is nagy élvezettel olvastam!
offtopic
jani-wan 2012 nov. 05. - 12:03:46 Előzmény eful11
tudod te egy Zsigulira hány évet kellett várni?
a telek a Balcsin csak pártfunkcionáriusoknak és rokonaiknak lett.
A színes tévé is elég nagy csoda volt nekünk akkoriban.
De a 80-as évek közepére mindenkinek volt akit ismertem, szóval addigra az már nem volt olyan nagy csoda. '85 környékén már a Commodore 64-es, vagy a ZX Spectrum volt amit be kellett szerezni, és egy videómagnó.
eful11 2012 nov. 04. - 17:40:25 Előzmény jani-wan
Ilyen gazdag Gyedmaróz mellé, Fenyõünnepre legalább egy új zsiga vagy egy vikkentház a balcsin dukál.:)
offtopic
7szünyü 2012 nov. 03. - 16:39:28 Előzmény Béciman 3
Ha úgy írom, hogy "A Zorijony Ũrhalyó Kalanygyalyi", akkor érezhetõbb az irónia?
jani-wan 2012 okt. 28. - 09:04:38 Előzmény ceia
1979. dec. 6-án lett színes tévénk, és már azon néztem a Gyökerek elsõ részét.
10/10
offtopic
ceia 2012 okt. 22. - 17:50:33 10/10
Nekem ilyen kék holdautóm volt, meg rakétapisztolyom és holdrakétám is! Fémlemezbõl készültek! Komolyan, akkor jobb játékokat csináltak, mint ma.
http://kisauto.blog.hu/2012/01/16/nekunk_volt_jovonk
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu