Pompei - Egy város pusztulása

Bakancslistához adom
Pompei
olasz történelmi dráma, 180 perc, 2007

Értékelés:

51 szavazatból
Szerinted?

A Római Birodalom egyik legpompásabb városa éli megszokott életét: polgárjai mindennapjait szerelem, ármánykodás és politikai csatározás tölti ki, a katonák pedig teljesítik a császár parancsát: bármi áron megvédik az Örök Város dicsőségét. Azonban van valami, ami elől senki nem lenne képes megvédeni egyetlen birodalmat sem - a természet hatalmas ereje. A várost előbb óriási földrengés rázza meg, majd néhány évre rá szokatlan jelenségek ütik fel fejüket a tenger vizében éppúgy, mint a város fölé magasodó Vezúv lejtőin. Többen meg vannak győződve róla, hogy átok ült a városra, míg a Krisztus utáni u. 79. év augusztus havának 24. napján olyasmi történik, amit élő ember addig nem látott: a hegy roppant hamufelhő és óriási robbanás kíséretében tüzes lávát okád magából, ami kisvártatva az egész környéket vastagon beteríti. Az égből aláhulló kőzápor elől nincs menekvés: a fényűző paloták és a szövevényesen alakuló emberi sorsok egy csapásra a múlt ködébe vesznek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
stenmore- 2014 ápr. 20. - 00:42:39
Élünk és meghalunk ,kívánj szép álmokat!
7/10
nikato 2012 máj. 28. - 15:28:53 7/10
Uncsi, már kitörhetne a Vezúv.
1/10
Ktesibios 2012 jan. 14. - 14:07:46 1/10
Az egyik leggyalázatosabb film, amit láttam. Gusztustalan, nyálas, szirupos giccs. Azok a monológok és párbeszédek!
Egy kérdés maradt csupán, hogy miért néztem végig? És ez az, amire nem tudom a választ.
jusimo.ajudit 2011 jún. 02. - 22:54:28
Érdemes néhány mondatot elolvasni id. Pliniusról:

A teljes egészében fennmaradt, és a természettudományok teljességét magába foglaló monumentális enciklopédia szerzõje, Caius Plinius Secundus az észak-itáliai Novum Comumban (ma: Como) született, Kr.u. 23-ban, vagy 24-ben (1).
Jómódú lovagrendi családból származott, Rómában végezte tanulmányait, majd katonai karrierbe kezdett. Germániában szolgált, majd ügyvédként (2) tevékenykedett. Nero uralmának utolsó éveiben valószínûleg szándékosan tartotta magát távol a közügyektõl, de Vespasianus hatalomra kerülése után újra bekapcsolódott a hivatali ügymenetbe.(3) Lovassági parancsnokként, késõbb több provincia procuratoraként is mûködött, részt vett a zsidó háborúban, majd a misenumi flotta parancsnoki tisztségét töltötte be. Katonai pályafutása mellett azonban folyamatosan olvasott vagy jegyzetelt, minden szabad percet kihasznált, hogy tudásszomját csillapítsa. Halálát is tudós kíváncsisága okozta, hiszen a Vezúv kitörésekor végzett tudományos megfigyelései közben (4) érte a halál, Kr.u. 79-ben.(5)
Részlet:
Gábli Cecília: Caius Plinius Secundus természettudományának 1. könyve. Fordítás és feldolgozás. címû kötetbõl (13-24.p.)
offtopic
fredi60 2011 jún. 02. - 11:13:17
"Pompeji és a környezõ települések lakói hozzászoktak a gyakori földrengésekhez, amelyek nem keltettek pánikot. Ezt ifjabb Plinius írásaiból tudjuk.

Kr. u. 62. február 5-én erõs földrengés rázta meg a vidéket, súlyos károkat okozva a kikötõben és a városban. A délutáni órákban bekövetkezett rengés az utólagos becslések szerint 7,5-ös (Richter-skála) erõsségû lehetett.

Február 5-én a város lakossága Augustus császár ünneplésére készült, ugyanakkor a város patrónusának ünnepe is erre a napra esett. A földrengést általános pánikhangulat követte, amelyet csak tetõztek az olajlámpák által okozott tüzek. A közeli Herculaneum és Nuceria városait szintén érintette a földrengés pusztító ereje. A földmozgás következtében számos templom, lakóház, híd, valamint út elpusztult. A feltételezések szerint szinte a város összes épülete megrongálódott. A földrengést követõ napokban a városban anarchia dúlt, általános jelenséggé vált a rablás, fosztogatás, a lakosokat pedig éhínség gyötörte.

Kr. u. 62 és 79 között végeztek ugyan újjáépítési munkálatokat, de a földrengés által okozott teljes kárt nem sikerült felszámolni. Nem létezik adat arról, hogy ebben az idõszakban hány ember hagyta el a várost és költözött a birodalom más vidékeire. A lassú újjáépítési folyamatot a további kisebb földrengésekkel magyarázzák, amelyek a Vezúv 79-es kitöréséig egyre gyakrabban jelentkeztek.

A Vezúv kitörése Kr. u. 79. augusztus 24-én a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávatömítés váratlanul, iszonyú erõtõl hajtva dobódott ki Campania derült egére. A tûzhányó kilométernyi magasságba lövellte a kõtörmeléket, és fülsiketítõ égzengés kíséretében felrobbant a hegy csúcsa. Az eget elsötétítette a vulkáni hamuból képzõdött sötét felhõ, amely azután három napig gomolygott a katasztrófa színhelye fölött. Pompejit 7–8 m vastag hamuréteg fedte be, s a borsószemnyitõl a mogyorónagyságig terjedõ kövek szüntelenül hulló zápora temette el."
tombenko 2010 júl. 27. - 14:30:13
Pozitívuma is van azért: Végre egy vulkánkitörés nem a puszta lávaömlést jelenti. Ennyibõl legalább valamennyire reális volt a film. A többi meg: ... Csordaként vonuló légiósok... ÁÁÁÁÁ! :) Rabszolgák ruhában... ÁÁÁÁÁ! :)
2/10
fordjee 2010 júl. 27. - 12:42:58 2/10
Számomra nézhetetlen ez a film, borzasztó gyenge színészek, (hazánk lánya az elsõ órában vagy valami irgalmatlan fájdalommal sír, vagy õ a világ legboldogabb embere, mást nem csinál), gyenge kivitelezés, és nagyon rossz párbeszédek. Felületes történet, az elején a harcjelenet meg tényleg egy vicc. Állnak egy helyben és csapkodják egymás kardját vagy 20-an. Én csak 1 órát bírtam ebbõl, lehet, hogy utána beindul a film, de nem hinném. A rengeteg történelmi bakiról már nem is beszélve, amit az elõttem szólók említettek. Nálam jóindulattal 2 pont, egy B kategóriás horrort szívesebben megnézek, mint ezt.
AvatáR Gil Maerth 2010 júl. 24. - 15:55:20
hát igen- nem ártott volna egy Pompei-mániás ókor-szakértõ vagy legalább egy római korra szakosodott történész

nem tudom a csatornás scene-el mire gondoltak- amikor még a középkori iratok (KÉSÕBBI, tehát) is arról regélnek hogy nem volt megfelelõ csatornázás s az utcára folyt a szenny.

tényleg fura hogy a csatornából a könyvtárba, onnan meg a tengerpartra lyukadnak ki. :S

Minden élõlény meghalt egy általam gyorsan fellapozott könyv szerint..
szerintem a kész csatorna se nyújtott volna fedezéket, hisz a pince majdnem ugyanaz, mégis meghaltak ott is :(

azt gondolom vakvezetõ kutya se létezett.
(persze lehet- gyorsan betámadom az
Egyetem Bölcsészettudományi Karának Ókortörténeti Tanszakét :)

És szerintem nem a ház aládúcolására gondoltak egyesek, hanem mindenki az elbújásra, és a mielõbbi elmenekülésen.
conchita 2010 febr. 25. - 03:10:50
Igen, ez egy remek film, méltán lett vele hazánk lánya nemzetközileg jegyzett színész...biztos sok melóba tellt hogy magyar létére megkapta a szerepet, gondolom lett volna egy hasonlóan tehetséges olasz marina is erre a célra. Na nembaj, Franco Nero meg nagy magyar történelmi alakok megformálásával zárta magát a szívünkbe, melyhez hasonló jókat kívánok Andrea Osvárt-nak is Itáliában.
offtopic
fredi60 2010 febr. 11. - 09:57:06 Előzmény Muszaj Regisz Tralni
"79-ben mint a Misenumnál állomásozó flotta parancsnoka a Vezúv kitörésének helyszínére sietett"

Mint flottaparancsnok, valamilyen rangja csak volt. Admirális vagy sem.... te jobban tudod? És kapitánynak vagy fedélzetmesternek csak nem hívhatták a filmben. :)
keksztekercs 2010 febr. 10. - 17:13:50
wikipedia: "A vízellátás komplex rendszerével ellentétben a város csatornázási rendszere egyáltalán nem volt kiépítve. Mivel a város lejtõs vidékre települt, a szennyvizet és a csapadékvizet az utcára engedték, ahol az gravitációsan elfolyt."
- a csatornákban biztonságosabb!
- de ha beomlik,mindenkit betemet!
:D

tényleg vicces, hogy ennyire néztek amkészítõk utána a dolgoknak.

az utolsó 40 percet nézem, a képi világa, fõleg a Vezúv kitörése magával ragadó
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:37:19 2/10
Megszületik a parton egy több hónapos csecsemõ, teljesen tisztán, nagyot ásítva. :-)
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:32:20 2/10
A vízvezetékrendszer(vagy csatorna) az régi irattárba vezet. :-) Van vizipapa és ezek szerint volt vizikönyvtár is. :-)
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:26:41 2/10
Ja ja, most nézem. :-)))
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:26:02 2/10
Menjünk a csatornákba!! :-)
Pompeiben a víz elosztó vezetékek ólomból készültek és legnagyobb átmérõjük 30 cm volt. Az elsõ vezeték a közterek vízellátását biztosította, a második a termákét, míg a harmadik a magánházakét. Az utolsó kettõt vízhiány esetén le lehetett zárni.
Csatornarendszer pedig nem volt.
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:21:21 2/10
Plinius tengernagy. :-)) Már akkor is volt ilyen rang.. :-)))
offtopic
fredi60 2009 nov. 20. - 15:13:59
Összesûríthetnéd 1-2 hozzászólásba is. Vagy most nézed és minden jelenetet lereagálsz? :o
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:12:20 2/10
Támasszátok meg a mennyezetet...:-))
Aztán a kõházból szépen szabott léc és deszkadarabok.....:-)))
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:08:34 2/10
Valéria-Andrea 3 v 4 kardcsapással átvágja a vasláncot. :-))) Micsoda láncokat kovácsoltak akkor, hû micsodákat... :-))
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 14:53:38 2/10
Menjetek, hagyjatok magunkra, mondja a megláncolt az õt épp megláncoló õröknek. S azok menek. :-)) Ez már csak így volt, minden bizonnyal. :-)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu