Pompei - Egy város pusztulása

Bakancslistához adom
Pompei
olasz történelmi dráma, 180 perc, 2007

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

A Római Birodalom egyik legpompásabb városa éli megszokott életét: polgárjai mindennapjait szerelem, ármánykodás és politikai csatározás tölti ki, a katonák pedig teljesítik a császár parancsát: bármi áron megvédik az Örök Város dicsőségét. Azonban van valami, ami elől senki nem lenne képes megvédeni egyetlen birodalmat sem - a természet hatalmas ereje. A várost előbb óriási földrengés rázza meg, majd néhány évre rá szokatlan jelenségek ütik fel fejüket a tenger vizében éppúgy, mint a város fölé magasodó Vezúv lejtőin. Többen meg vannak győződve róla, hogy átok ült a városra, míg a Krisztus utáni u. 79. év augusztus havának 24. napján olyasmi történik, amit élő ember addig nem látott: a hegy roppant hamufelhő és óriási robbanás kíséretében tüzes lávát okád magából, ami kisvártatva az egész környéket vastagon beteríti. Az égből aláhulló kőzápor elől nincs menekvés: a fényűző paloták és a szövevényesen alakuló emberi sorsok egy csapásra a múlt ködébe vesznek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Zahire 2021 okt. 14. - 10:29:17
Ezt a földrengés dolgot nem értem, mert volt ugyan a kitörés előtt 17 évvel, de akkor még Valeria és a többiek kisgyerekek voltak nem olyan idősek mint a filmben.
Aztán az sem világos, hogy a térképet miért is osztotta négy részre a tulaj, és ha igen , akkor a keresztények, akiknek odaadta, és akik a filmben rabszolgák voltak, honnan is tudhatták, hogy kinek kell mind a négy részt odaadni ?
Illetve Celidonus miért is akarja a császárt meggyilkolni, amikor igen jól meg a sora, az eredeti iratokat pedig mint kiderül megsemmisíthette volna, legalábbis ezt mondja Marcus ...Tiberius álláspontja meg eléggé ködös, a régi Róma felélesztéséről, hiszen Titus ekkor még csak két hónapja uralkodott, így az, hogy megváltozott volna, még azért eléggé bizonytalan. Giuliano Gemma egyébként majdnem harminc évvel idősebb itt mint az eredeti császár volt, attól függetlenül tényleg olyan "császáros".
7/10
nikato 2021 márc. 30. - 13:54:52 7/10 Előzmény Zandi86
Gondolom a filmben gondoltam, nem az életben.
Zandi86 2021 márc. 29. - 17:15:47 Előzmény nikato
Ne akard, hogy kitörjön....Épp elég az a 28 vulkán, ami jelenleg is kitörés alatt van...Kicsit nézz körül, mi van még a Vezúv környékén..te is meg fogsz lepődni, hogy van ott egy szupervulkán...Segítek... Campi Flegrei...olvass utána...
stenmore- 2014 ápr. 20. - 00:42:39
Élünk és meghalunk ,kívánj szép álmokat!
7/10
nikato 2012 máj. 28. - 15:28:53 7/10
Uncsi, már kitörhetne a Vezúv.
1/10
Ktesibios 2012 jan. 14. - 14:07:46 1/10
Az egyik leggyalázatosabb film, amit láttam. Gusztustalan, nyálas, szirupos giccs. Azok a monológok és párbeszédek!
Egy kérdés maradt csupán, hogy miért néztem végig? És ez az, amire nem tudom a választ.
jusimo.ajudit 2011 jún. 02. - 22:54:28
Érdemes néhány mondatot elolvasni id. Pliniusról:

A teljes egészében fennmaradt, és a természettudományok teljességét magába foglaló monumentális enciklopédia szerzõje, Caius Plinius Secundus az észak-itáliai Novum Comumban (ma: Como) született, Kr.u. 23-ban, vagy 24-ben (1).
Jómódú lovagrendi családból származott, Rómában végezte tanulmányait, majd katonai karrierbe kezdett. Germániában szolgált, majd ügyvédként (2) tevékenykedett. Nero uralmának utolsó éveiben valószínûleg szándékosan tartotta magát távol a közügyektõl, de Vespasianus hatalomra kerülése után újra bekapcsolódott a hivatali ügymenetbe.(3) Lovassági parancsnokként, késõbb több provincia procuratoraként is mûködött, részt vett a zsidó háborúban, majd a misenumi flotta parancsnoki tisztségét töltötte be. Katonai pályafutása mellett azonban folyamatosan olvasott vagy jegyzetelt, minden szabad percet kihasznált, hogy tudásszomját csillapítsa. Halálát is tudós kíváncsisága okozta, hiszen a Vezúv kitörésekor végzett tudományos megfigyelései közben (4) érte a halál, Kr.u. 79-ben.(5)
Részlet:
Gábli Cecília: Caius Plinius Secundus természettudományának 1. könyve. Fordítás és feldolgozás. címû kötetbõl (13-24.p.)
offtopic
fredi60 2011 jún. 02. - 11:13:17
"Pompeji és a környezõ települések lakói hozzászoktak a gyakori földrengésekhez, amelyek nem keltettek pánikot. Ezt ifjabb Plinius írásaiból tudjuk.

Kr. u. 62. február 5-én erõs földrengés rázta meg a vidéket, súlyos károkat okozva a kikötõben és a városban. A délutáni órákban bekövetkezett rengés az utólagos becslések szerint 7,5-ös (Richter-skála) erõsségû lehetett.

Február 5-én a város lakossága Augustus császár ünneplésére készült, ugyanakkor a város patrónusának ünnepe is erre a napra esett. A földrengést általános pánikhangulat követte, amelyet csak tetõztek az olajlámpák által okozott tüzek. A közeli Herculaneum és Nuceria városait szintén érintette a földrengés pusztító ereje. A földmozgás következtében számos templom, lakóház, híd, valamint út elpusztult. A feltételezések szerint szinte a város összes épülete megrongálódott. A földrengést követõ napokban a városban anarchia dúlt, általános jelenséggé vált a rablás, fosztogatás, a lakosokat pedig éhínség gyötörte.

Kr. u. 62 és 79 között végeztek ugyan újjáépítési munkálatokat, de a földrengés által okozott teljes kárt nem sikerült felszámolni. Nem létezik adat arról, hogy ebben az idõszakban hány ember hagyta el a várost és költözött a birodalom más vidékeire. A lassú újjáépítési folyamatot a további kisebb földrengésekkel magyarázzák, amelyek a Vezúv 79-es kitöréséig egyre gyakrabban jelentkeztek.

A Vezúv kitörése Kr. u. 79. augusztus 24-én a Vezúv kráterét évezredekig elzáró lávatömítés váratlanul, iszonyú erõtõl hajtva dobódott ki Campania derült egére. A tûzhányó kilométernyi magasságba lövellte a kõtörmeléket, és fülsiketítõ égzengés kíséretében felrobbant a hegy csúcsa. Az eget elsötétítette a vulkáni hamuból képzõdött sötét felhõ, amely azután három napig gomolygott a katasztrófa színhelye fölött. Pompejit 7–8 m vastag hamuréteg fedte be, s a borsószemnyitõl a mogyorónagyságig terjedõ kövek szüntelenül hulló zápora temette el."
tombenko 2010 júl. 27. - 14:30:13
Pozitívuma is van azért: Végre egy vulkánkitörés nem a puszta lávaömlést jelenti. Ennyibõl legalább valamennyire reális volt a film. A többi meg: ... Csordaként vonuló légiósok... ÁÁÁÁÁ! :) Rabszolgák ruhában... ÁÁÁÁÁ! :)
2/10
fordjee 2010 júl. 27. - 12:42:58 2/10
Számomra nézhetetlen ez a film, borzasztó gyenge színészek, (hazánk lánya az elsõ órában vagy valami irgalmatlan fájdalommal sír, vagy õ a világ legboldogabb embere, mást nem csinál), gyenge kivitelezés, és nagyon rossz párbeszédek. Felületes történet, az elején a harcjelenet meg tényleg egy vicc. Állnak egy helyben és csapkodják egymás kardját vagy 20-an. Én csak 1 órát bírtam ebbõl, lehet, hogy utána beindul a film, de nem hinném. A rengeteg történelmi bakiról már nem is beszélve, amit az elõttem szólók említettek. Nálam jóindulattal 2 pont, egy B kategóriás horrort szívesebben megnézek, mint ezt.
AvatáR Gil Maerth 2010 júl. 24. - 15:55:20
hát igen- nem ártott volna egy Pompei-mániás ókor-szakértõ vagy legalább egy római korra szakosodott történész

nem tudom a csatornás scene-el mire gondoltak- amikor még a középkori iratok (KÉSÕBBI, tehát) is arról regélnek hogy nem volt megfelelõ csatornázás s az utcára folyt a szenny.

tényleg fura hogy a csatornából a könyvtárba, onnan meg a tengerpartra lyukadnak ki. :S

Minden élõlény meghalt egy általam gyorsan fellapozott könyv szerint..
szerintem a kész csatorna se nyújtott volna fedezéket, hisz a pince majdnem ugyanaz, mégis meghaltak ott is :(

azt gondolom vakvezetõ kutya se létezett.
(persze lehet- gyorsan betámadom az
Egyetem Bölcsészettudományi Karának Ókortörténeti Tanszakét :)

És szerintem nem a ház aládúcolására gondoltak egyesek, hanem mindenki az elbújásra, és a mielõbbi elmenekülésen.
conchita 2010 febr. 25. - 03:10:50
Igen, ez egy remek film, méltán lett vele hazánk lánya nemzetközileg jegyzett színész...biztos sok melóba tellt hogy magyar létére megkapta a szerepet, gondolom lett volna egy hasonlóan tehetséges olasz marina is erre a célra. Na nembaj, Franco Nero meg nagy magyar történelmi alakok megformálásával zárta magát a szívünkbe, melyhez hasonló jókat kívánok Andrea Osvárt-nak is Itáliában.
offtopic
fredi60 2010 febr. 11. - 09:57:06 Előzmény Muszaj Regisz Tralni
"79-ben mint a Misenumnál állomásozó flotta parancsnoka a Vezúv kitörésének helyszínére sietett"

Mint flottaparancsnok, valamilyen rangja csak volt. Admirális vagy sem.... te jobban tudod? És kapitánynak vagy fedélzetmesternek csak nem hívhatták a filmben. :)
keksztekercs 2010 febr. 10. - 17:13:50
wikipedia: "A vízellátás komplex rendszerével ellentétben a város csatornázási rendszere egyáltalán nem volt kiépítve. Mivel a város lejtõs vidékre települt, a szennyvizet és a csapadékvizet az utcára engedték, ahol az gravitációsan elfolyt."
- a csatornákban biztonságosabb!
- de ha beomlik,mindenkit betemet!
:D

tényleg vicces, hogy ennyire néztek amkészítõk utána a dolgoknak.

az utolsó 40 percet nézem, a képi világa, fõleg a Vezúv kitörése magával ragadó
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:37:19 2/10
Megszületik a parton egy több hónapos csecsemõ, teljesen tisztán, nagyot ásítva. :-)
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:32:20 2/10
A vízvezetékrendszer(vagy csatorna) az régi irattárba vezet. :-) Van vizipapa és ezek szerint volt vizikönyvtár is. :-)
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:26:41 2/10
Ja ja, most nézem. :-)))
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:26:02 2/10
Menjünk a csatornákba!! :-)
Pompeiben a víz elosztó vezetékek ólomból készültek és legnagyobb átmérõjük 30 cm volt. Az elsõ vezeték a közterek vízellátását biztosította, a második a termákét, míg a harmadik a magánházakét. Az utolsó kettõt vízhiány esetén le lehetett zárni.
Csatornarendszer pedig nem volt.
2/10
Muszaj Regisz Tralni 2009 nov. 20. - 15:21:21 2/10
Plinius tengernagy. :-)) Már akkor is volt ilyen rang.. :-)))
offtopic
fredi60 2009 nov. 20. - 15:13:59
Összesûríthetnéd 1-2 hozzászólásba is. Vagy most nézed és minden jelenetet lereagálsz? :o
Összes hozzászólás