Popieluszko - A szabadság bennünk él

Bakancslistához adom
Popieluszko. Wolnosc jest w nas
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott lengyel életrajzi film, 180 perc, 2009

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

A fiatalon mártírhalált halt lengyel pap, Jerzy Popieluszko életét dolgozta fel ez a két részes lengyel filmalkotás. Jerzy Popieluszko, az 1984-ben, a kommunizmus idején Lengyelországban vértanúságot szenvedett pap élete példaként állhat minden ember előtt. A Szolidaritás papjának tartott atya azt hirdette, hogy "jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett". Az 1947-ben született Jerzy Popieluszko hazája vészterhes éveiben vált felnőtté, amikor idegen megszállás alatt, a hitet, a vallásosságot üldözve választotta a papi hivatást. Már egész fiatalon kitűnt társai közül. Képes volt környezetére pozitívan hatni, személyes példájával jó irányba terelte társait. A varsói Kosztka Szent Szaniszló fiatal plébánosaként végzett munkája során került kapcsolatba a Varsóban sztrájkoló kohászokkal, munkásokkal, a Szolidaritással. A rendőröktől, katonáktól körülvett, fenyegetett helyeken gyóntatott, áldoztatott, misézett. Papi hivatását mindig derűvel, az emberek iránti mély és önzetlen szeretettel gyakorolta, leleményességével pedig sokszor túljárt a hatalom őreinek eszén. Prédikációira özönlöttek az emberek minden korosztályból, ha ő misézett, még az utca _ ahol ezrek tolongtak _ is templommá vált. Az első részben a sokgyermekes, mélyen hívő családban nevelkedő Jerzy Popieluszkot, majd a későbbi éveket, a papnövendékek szigorú, büntető katonai éveit mutatják be az alkotók. Egy karizmatikus, ám vidám és jókedélyű fiatalember jelenik meg a nézők előtt, aki nemcsak a hit dolgaiban jártas, de rendkívüli munkabírással éjt nappallá téve szervezi a letartóztatott munkások jogi védelmét, a családtagok támogatását, felemeli szavát az elnyomó rendszer ellen.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Jerzy Popieluszko
a fiatal Wladyslaw Popieluszko - Jerzy apja

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Rebbeka 2019 szept. 27. - 20:38:33 10/10
A fiatalon mártírhalált halt lengyel pap, Jerzy Popieluszko életét dolgozta fel ez a két részes lengyel filmalkotás. Jerzy Popieluszko, az 1984-ben, a kommunizmus idején Lengyelországban vértanúságot szenvedett pap élete példaként állhat minden ember előtt. A Szolidaritás papjának tartott atya azt hirdette, hogy "jóval kell győzedelmeskedni a gonosz felett". Az 1947-ben született Jerzy Popieluszko hazája vészterhes éveiben vált felnőtté, amikor idegen megszállás alatt, a hitet, a vallásosságot üldözve választotta a papi hivatást. Már egész fiatalon kitűnt társai közül. Képes volt környezetére pozitívan hatni, személyes példájával jó irányba terelte társait. A varsói Kosztka Szent Szaniszló fiatal plébánosaként végzett munkája során került kapcsolatba a Varsóban sztrájkoló kohászokkal, munkásokkal, a Szolidaritással. A rendőröktől, katonáktól körülvett, fenyegetett helyeken gyóntatott, áldoztatott, misézett. Papi hivatását mindig derűvel, az emberek iránti mély és önzetlen szeretettel gyakorolta, leleményességével pedig sokszor túljárt a hatalom őreinek eszén. Prédikációira özönlöttek az emberek minden korosztályból, ha ő misézett, még az utca - ahol ezrek tolongtak - is templommá vált. Az első részben a sokgyermekes, mélyen hívő családban nevelkedő Jerzy Popieluszkot, majd a későbbi éveket, a papnövendékek szigorú, büntető katonai éveit mutatják be az alkotók. Egy karizmatikus, ám vidám és jókedélyű fiatalember jelenik meg a nézők előtt, aki nemcsak a hit dolgaiban jártas, de rendkívüli munkabírással éjt nappallá téve szervezi a letartóztatott munkások jogi védelmét, a családtagok támogatását, felemeli szavát az elnyomó rendszer ellen.
5/10
etikett1 2019 szept. 25. - 20:08:47 5/10
Jerzy Popieluszko atya, a "Szolidaritási lelkész" elnevezett pap életének története, amelyet a kommunista titkos rendõrség gyilkolt meg.
10/10
LajtaJ 2019 ápr. 20. - 22:24:13 10/10
Alapmű, amit mindenkinek látnia kell!
hmendre7 2019 ápr. 20. - 20:52:11
Fantasztikus a színész választása, a hasonlóság ! Mintha önmaga játszana a filmben !
10/10
Vídia. 2019 ápr. 19. - 21:01:37 10/10
példás
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu