Pusztaház örökösei

Bakancslistához adom
Bleak House
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai-angol tévéfilmsorozat, 2005

Értékelés:

55 szavazatból
Szerinted?

Charles Dickens hazánkban talán kevésbé ismert, de méltatói szerint egyik legkitűnőbb regényének, az Örökösök (más címén a Jarndyce-örökösök) c. művének rendkívül izgalmasan feldolgozott adaptációja. A történet főhőse, Esther Summerson, az árva gyermek csak annyit tud származásáról, hogy - nevelőnője szerint - anyja "vesztét okozta" születésével. Ifjabb lány korában egy ismeretlen úr nevelőintézetbe küldte és taníttatta. Most Mr. John Jarndyce, (mert ő volt a jótevő), megbízottja Londonba viszi a törvényszék elé, ahol is a végeláthatatlan Jarndyce kontra Jarndyce perben szereplő két árva unokatestvér, Ada és Richard nevelőnőjének kéri fel. A bíróság így engedélyezi, hogy a nőtlen Mr. Jarndyce gondoskodhasson a fiatalok neveltetéséről. Mindhárman Pusztaházba költöznek, ahhoz a rokonukhoz, akivel még soha nem találkoztak. Ezalatt a szépséges, ám fagyos Lady Dedlock sorsa rosszra fordulni látszik, amikor férje ügyvédje, Mr. Tulkinghorn felfedezi életének egyik rejtett titkát és nyomozásba kezd a lady tönkretétele érdekében. (eredeti hang digitálisan)

Évadok:

Stáblista:

Szereplők

Lady Dedlock
Esther Summerson
Richard Carstone
Ada Clare/Carstone
John Jarndyce
Harold Skimpole
Mr. Tulkinghorn
Allan Woodcourt
George őrmester

Hozzászólások

Szerinted?
Izma-el Farad ápr. 07. 19:05:41
Jav:tűzhetne(tényleg jó volt M5 ön látni hétvégente-sajnos most lett vége!)
Izma-el Farad ápr. 07. 19:02:05
Jó film jó sorozat érdekesen realisztikus szereplőkkel nagyon élvezhető ha az ember mélyebben belegondol-Charlie Dickens több művet is képernyőre tűnhetne a közmédia!orommel fogadnam
10/10
Lilko03 febr. 19. 18:51:31 10/10 Előzmény DUNAWÖLD
Igen.
DUNAWÖLD 2021 ápr. 24. - 07:18:55 Előzmény Lilko03
Ez a Bleak House? Köszönöm
10/10
Lilko03 2016 aug. 20. - 16:49:39 10/10
Ez egy fantasztikusan jól sikerült regényfeldolgozás egy fantasztikusan remek regénybõl. Igen, valóban sötét és zövevényes, de aki veszi a fáradságot és elejétõl kezdve megnézi (vagy elolvassa a regényt) nagy élményben lesz része és jobban megismeri, hogy milyen volt akkor az élet. Nem véletlen, hogy azokban az idõkben valóban csak a legerõsebb és legéletrevalóbb emberek maradtak életben, mivel rendkívül nehéz volt akkor az élet. Nem lehet összehasonlítani a mai világgal, ez balgaság.
Részemrõl nagyon szeretem ezeket a regényeket, akár romantikusak, akár realisztikusak. Dickensnek ez a legjobb - már-már krimibe illõ - regénye. Engem például most két napra (aug. 20-21 4-4 részben) a TV elé kényszerített, egyszerûen rabul ejtett.
Ghanima 2016 jún. 26. - 21:57:06 Előzmény melanett
Nahát! Ez fel sem tûnt. Bevallom, nem figyelem eléggé, vagy nincs hozzá "fülem", hogy észrevegyem az ilyen változást. Az is belejátszhat ebbe, hogy régen láttam.
melanett 2016 jún. 25. - 18:46:51
Én is megörültem neki, de sajnos nem az eredeti szinkronnal adják.
Ghanima 2016 jún. 24. - 22:58:03
Vajon mi vihette a Viasat Historyt arra, hogy õk (is) vetítsék ezt a kiváló filmsorozatot? :-oo

Mondjuk, hajlandó vagyok napestig nézni bárhol Dickens-feldolgozásokat. Nagyon jó lenne pl. újra látni a Martin Chuzzlewith-et.
MolnarErik 2013 jún. 21. - 22:46:43
Dickens 1852-53-ban írta ezt a mûvét, és az 1832, a vasút és a Reform Bill elõtti régi Anglia összes negatívumának egy nagy tablón történõ bemutatása volt a célja, h azok, akik már a "modern" Viktoriánus Angliában nõttek fel, megismerjék milyen rossz is volt a régi "Dickensi" Anglia. A történet épp ezért csak másodlagos, bár a fõ történetszál sztem érdekfeszítõ és jól kidolgozott, a többi értelmetlen és zavaró (nem mellesleg pedig nyomasztó) mellékszál a minél több negatívum bemutatása céljából került bele.
napraforgó 2012 okt. 01. - 10:31:01 Előzmény napraforgó
Köszönöm a moderátornak.
Bár igazság szerint Dickens mûveit akárki ismerhetné, meg ezt a sorozatot is leadták már többször.... Szóval olyasmirõl nem lehet szó, hogy az ember valami idõ elõttit közöl...

Nekem furcsa, hogy vannak, akik Spolert követelnek ilyen esetekben.....
Mondjuk azért, mert õ épp nem ismeri Shakespeare drámáit??? hát????
offtopic
zenepalota 2012 okt. 01. - 10:15:28 Előzmény napraforgó
Nekem is az jutott eszembe, hogy nagyon elnyújtott,,és bizony túl sötét az egész film.
Hogy lehet az, hogy egy írnoknak, aki tiszta , fehér papirokra másol, ilyen hott retkes legyen a keze??
Tudom, hogy Dickens azt akarta, mindenki figyeljen fel ezekre a lehetetlen állapotokra, ami Angliában van,,törvényesített törvénytelenségek, álságos emberek, hihetetlen képmutatás, mind a magán, mind a közéletben.
Igen, komoly a mondanivalója, de én sem szívesen nézem sem ezt a filmet sem Coppelfield David-t, az egész a kilátástalanságról szól.
napraforgó 2012 febr. 28. - 06:32:52
Bocs. Nem számítottam arra, hogy havonta - félévente ismétlik. Nyilván annak, aki elõször látja, tényleg Spoiler lehet az utalás.
Én már évekkel ezelõtt láttam, amikor elõször bemutatták. Már akkor se nagyon tetszett és nem tudtam eldönteni, hogy a film, vagy az alapmû hibája. Most újra néztem, és megerõsítette a korábbi véleményemet. Az ilyen filmek riasztanak el attól, hogy valaha is kezembe vegyek eyg Dickens könyvet.
napraforgó 2012 jan. 12. - 19:11:07
Tudja valaki, hogy ennek a pernek ki volt a felperese és ki az alperese? Ada és Richard ellenérdekû felek voltak Mr. Jarndyce-szal? És mi köze volt Esthernek az egészhez?
napraforgó 2012 jan. 11. - 07:27:19
***SPOILER PÓTOLVA***
Azt hiszem, én nem nagyon kedvelem Dickenst, de fõleg a mûveibõl készült filmeket, sorozatokat. Túl sötét színek, túl sok szenvedés, félresikerült életek, gonoszság, számítás, stb. Remény szinte semmi, még akkor sem, ha a végén a fõhõs valamiképp mégis diadalmaskodik a rossz sors felett.

Ebben a sorozatban ráadásul az Esthert játszó színésznõ (pisze, kerekarcú) kicsit sem hasonlít az anyjára, Lady Dedlockra (Gilian Anderson), aki keskenyarcú, sasorrú. Állítólag nagyon hasonlítanak egymásra - na ennek nyomát sem látni.

A mai világban pedig elég hihetetlen ez a cirkusz a törvénytelen származás miatt is. Ma a gyerekek egyharmada házasságon kívül születik és nem hiszem, hogy bármiféle hátrányt szenvednének akár õk, akár az anyjuk.

Nem hiszem, hogy 150-200 éve olyan szokatlan lett volna a házasságon kívüli születés - legfeljebb a felsõbb körök jobban el tudták titkolni.
Ez a sorozat is indokolatlanul hosszú. Nem szól másról, csak egy végeláthatatlanul hosszú perrõl, amelynek még a fõbb adatait sem ismerjük, na meg Esther törvénytelen származásáról és Lady Dedlock elleni zsarolási manõverekrõl.
sofi 72 2011 júl. 06. - 23:25:34 Előzmény Ghanima
De jó, hogy szóba került!

Régen láttam. Mekkora arcok, és karakterek! És John Lunn-ról se feledkezzünk meg... Múltkor kifelejtettem megemlíteni.

Íme egy kis bemelegítés annak, aki még nem látta, mert nem csak olvasni érdemes, hanem ezt a feldolgozást nézni is.

http://www.youtube.com/watch?v=aijnHuJSGK8&feature=related
Ghanima 2011 júl. 06. - 22:33:01
Franc... Chuzzlewit. No H! :-)
Ghanima 2011 júl. 06. - 22:31:46
Most éppen a BBC Entertainmenten megy, nagyon szerettem a könyvet is, amit - mea culpa! - csak a film megnézése után olvastam el valamikor régebben.
Míg ifjú voltam és bohó :-)), nem kedveltem Dickenst - talán azért, mert kötelezõ volt a Twist Olivér?! :-) -, de aztán jöttek a jobbnál jobb BBC feldolgozások, és velük együtt rákaptam az eredetik elolvasására is. Nem bántam meg, bár se a T.O-t se a Copperfield Davidot nem kedvelem különösebben.
Nagyon szeretem viszont a Martin Chuzzlewith-et és a Nehéz Idõket.
sofi 72 2010 okt. 16. - 21:15:44
Egész Tõzsdecápa II. alatt azon gondolkodtam, hogy honnan ismerõs Carey Mulligan....

Hát innen.

Ez a film jó volt. Érdemes volt az összes részt megnézni. Dickens-t amúgy is imádom, és ráadásul Andrew Davies mindent beletett, amit "szokott"!!!!!

Részemrõl 10 pont.
mellomello 2008 febr. 01. - 13:59:21 Előzmény Omachel
Sziasztok!
Idõnként meg szoktam nézni a mokep.hu-n, hogy milyen új filmeket jelentetnek meg. És megvan! A Pusztaház örökösei már kapható, 2700 Ft-ért. :-)
9/10
Tulipan19 2006 dec. 24. - 20:29:51 9/10
Jango,
Lady Dedlock haláláról a regény is igen szûkszavú, csak annyit közöl, hogy kb: "senki nem tudja, hogyan halt meg, de a mauzóleumban temették el". A mek.oszk.hu-n olvasható egyébként, vigaszul azoknak, akik szomorkodnak, hgy minden jó regénynek vége egyszer.
Üdv, T.
Összes hozzászólás