Ragyogás

Bakancslistához adom
The Shining
18 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai thriller, 115 perc, 1980

Értékelés:

560 szavazatból
Szerinted?

Gondolj a legfélelmetesebb terrorra, ami csak érhet! Egy földönkívüli szörny támadása? Egy végzetes kór? Vagy a rettegés attól, hogy olyasvalaki fenyegeti az életed, akiről azt hitted, ő lesz, aki megvéd és szeret, ha bajba kerülsz, a családod egyik tagja!

Kubrick hátborzongatóan izgalmas remekművében - amelyet a Newsweek kritikusa az első epikus horrorfilmnek nevezett - az ember ezen utóbbi, mindenkiben mélyen megbúvó félelme jelenik meg. A Stephen King azonos című regénye alapján készült mesterműben Jack Nicholson élete egyik legjobb alakítását nyújtja, mint Jack Torrace, aki a családjával a téli holtszezon idejére egy, a világtól elzárt kísérteties hotelba költözik gondnoknak. Ha az évszázados falak mesélni tudnának, hátborzongató történetek tucatjai kerülnének a felszínre. Úgy tűnik, hogy Jack kisfia előtt nincsenek is titkai a háznak, mert látja a fürdőkádba fulladt nőt, az elegáns lakosztályban kivégzett férfit és az összes holt lelket, amelyek nem találnak nyugalmat. De lehet, hogy mindezek a rémképek csupán jeleznek valamit. A Jack agyát elborító őrületet, a folyamatot, amelynek hatására a szerető apa vérszomjas, gyilkos indulatokkal teli szörnyeteggé válik.
Forgalmazó: Warner Home Video

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
kettyo ápr. 25. 14:12:41 8/10
Szerintem annyi a fő különbség a könyv és a film között a nyilvánvaló hossztól és információtartalomtól eltekintve, hogy

a könyvben ugye az elejétől nyilvánvaló, hogy egy természetfeletti sötét erő a szálloda amit az általa birtokolt szellemek laknak, a filmben ellenben nagyon sokáig nyitott kérdés, hogy a szellemek csak Jack és Danny elmezavarának termékei vagy valóban léteznek, egészen odáig amíg az egyik szellem kiengedi Jacket a zárkából, de nagyon sokakban nem is tudatosította ez a jelenet - valamint a zárójelenet a fotóval - hogy a szellemek tényleg léteznek és a szálloda egy gonosz képződmény.

Ez a bizonytalanság központi eleme a filmnek, és nagyon jól működik.

A könyvnek pedig központi eleme a gonosz befolyása alá került Jack, aki folyamatosan próbál küzdeni ez ellen a befolyás ellen. A könyvben ez működik nagyon jól. A filmben Jacket teljesen elnyeli a gonosz befolyása és az őrület, amit Nicholson zseniálisan formál meg. (feltételezem ő maga sem százas, amilyen jól játssza az ilyen szerepeket)

Az írói válság motívuma mindkét műben ott van, és a befejezés is a maga módján mindkettőben nagyon jó, bár érdekes módon a könyv befejezése azt lehet mondani talán hollywoodosabb.


6/10
csmya márc. 28. 10:04:32 6/10
Én nem olvastam a könyvet de a hozzászólásokból látom el kellett volna mert a film így nem teljesen érthető.
Ebbe biztos van igazság én is megnéztem de sok mindent nem értettem.
Ettől függetlenül nekem tetszett bár volt pár dolog ami idegesített.
Pl. A főszereplő feleség arca.
Nagy tehetség kellett hozzá hogy ilyen szörnyű csúnya és béna nőt válasszanak. :)
Ha alap "parázós" zenék nem lettek volna végig a film alatt akkor egyáltalán nem lett volna rémisztő a film.
Ezzel próbálták a thrillert kategóriát kihozni.
Azért nem néztem csak meg mert a 2.második részt megakartam nézni és ez kellett hozzá.
Zitandi jan. 13. 19:16:42 Előzmény User Friendly
Teljesen egyetértek veled.
Kb 5x olvastam a könyvet és a film nagy csalódás. Végig azon gondolkodtam, hogy ha Kubrick azért akart filmet készíteni, mert tetszett neki a könyv, akkor miért nem azt csinálta meg. Ha pedig mást csinál, miért nem adott neki más címet. Ezt valahogy becsapásnak érzem.
Ami legjobban fájt, az a Wendy-t alakító színésznő kinézete és tehetségtelensége. Rossz volt nézni.
9/10
User Friendly 2019 dec. 05. - 20:04:54 9/10 Előzmény ResidentEvil
Kubrick legnagyobb változtatása pont az volt, hogy nála Jack már eleve őrült. Ez nem véletlen és az sem az játékidő rövidségéből adódik, hogy nincsenek kibontva a részletek, amik a könyvben igen. Ez egy másik sztori. A könyvben a családot összetartó szeretet nagyon fontos elem, a családtagok kommunikálnak egymással, fontosak egymásnak, szeretik egymást, aztán a leggyengébb elbukik és szép lassan, aztán egyre gyorsabban sodródik az őrület felé, amit ugye a Panoráma generál. A könyvben a szálloda a gonosz megtestesülése, ami megszállja, gonosszá teszi a gyenge embereket. ("Ez az embertelen hely emberi szörnyetegeket szül")
Kubrick ezzel szemben abból indult ki, hogy maga az ember a gonosz (ezért őrült Jack már az elejétől fogva), nem a Panoráma. Ezért ő a főszereplő és Danny ragyogása is másodlagos vagy harmadlagos kérdés. Nem számít. Kubricknál egy egymással alig-alig kommunikáló, szétesett család az alap, akik családként is el vannak vágva a világtól, de egymás mellett is szinte teljes izoláltságban léteznek.
Nyilvánvalóan nem bontotta ki a könyv részleteit, mert nem is bonthatta, hiszen egy másik történetet mesél el.
Én nagyon bírom Kubrick sajátos látásmódját, ezt a filmet is nagyra értékelem, de talán célszerűbb lett volna más címet adni neki, annak a feltüntetésével, hogy az alapötlet King Ragyogásából származik. Ez így pontosabb lett volna és nem lenne ennyi vita körülötte.
9/10
User Friendly 2019 dec. 05. - 19:43:40 9/10
Aki a Ragyogás pontos adaptációját látná, az nézze meg a '97-es 3 részes minisorozatot, ami kb a könyv szerint halad és úgy is fejeződik be. (King volt a producere és ő írta a forgatókönyvet.)

Ez az 1980-as Ragyogás nem igazán adaptáció és aki a könyvet várja megelevenedni, az nyilvánvalóan csalódni fog. Nem is kicsit. Kubrick nagyon lazán kezelte a sztorit, tulajdonképpen csak az alaptörténetet hagyta meg: egy család, elvágva a világtól, teljes izoláltságban egy szállodában. De ez nyilvánvalóan nem az a történet, amit King írt. (Ő maga nem is szerette/szereti ezt az "adaptációt".) Ettől függetlenül Kubrick zseniális filmet csinált mind történetében, mind vizuálisan. Csak szinte teljesen elvonatkoztatott az eredeti műtől, ezt nem árt tudni, mielőtt belekezd valaki.
3/10
Ivy00 2019 dec. 03. - 22:45:04 3/10
Ez a film iskolapéldája, hogyan kell elpuskázni egy remek történetet. Hiába nagy rendező, Kubrick jócskán elművészkedte a Ragyogást. Se feszültség, se izgalom, csupán idegesítő szereplők és dögunalom. Nem tudom azt sem, miből gondolták, hogy jobb befejezést tudnak kitalálni, mint King? Mert nem tudtak, sőt. Ez verte ki nálam legjobban a biztosítékot, a vége. A három pontot is csak Nicholson miatt adtam. Nélküle végképp unalomba fulladt volna a film, amit vétek King-adaptációnak nevezni.
5/10
jeff 2019 dec. 01. - 22:05:15 5/10
Ha nem olvastad a könyvet, ne nézd meg, mert ahogy előttem is leírták, nem fogod érteni, hogy mi miért történik, mert a filmben nincs a történet részletesen kibontva. Ha olvastad, ne nézd meg, mert akkor már minek, annyit nem ér...
6/10
ResidentEvil 2019 nov. 13. - 00:41:18 6/10
Most láttam másodszor, egy fokkal jobban tetszett de a 97'-est még mindig kidolgozottabbnak tartom.Ha olyan nézi meg a filmet aki nem olvasta a könyvet az nem fogja érteni miért mitől őrült meg Jack (mondjuk itt már az elején is őrültnek tűnik)a 97'es ben jobban felvezettek ezt is. Szerintem az 1ora 55 perc kevés egy ilyen volumenű történetnek. Nicholson nagyot játszik ,a kamera mozgás is fasza a többiek viszont nagyon gyengék (feleség,Danny,Halloran)sajnos.6/10
1/10
Naphinel 2019 okt. 07. - 17:24:54 1/10
Ja, és hogyha nem olvastam volna a könyvet kb fingom nem lenne, miről kéne szólnia a filmnek, miért őrül meg Jack, stb.
1/10
Naphinel 2019 okt. 07. - 17:18:47 1/10
Ennél unalmasabb, összecsapottabb filmet régen láttam.
Wendy - a könyvvel ellentétben - egy irritatív kis liba, alapdolgokat kihagytak a filmből, és Danny is mint aki nem százas, végig úgy viselkedik.

Jack megőrülése meg jó is lehetne, csak épp nincs normálisan felépítve, nincs meg a múltbéli alapszál, amin fejlődhetne a lánc.
Robert Posvancz 2019 okt. 06. - 10:37:22
Már előttem is elmondták, hogy Kubrick nem ploriknak csinált filmet.. Ennek a filmnek olyan atmoszférája van, amit vagy érez valaki, vagy nem... Olyan szintű élőmunka van a filmben, amit érdemes volna ismerni, hogy teljes képet kapjunk az egészhez... Zseniális film
10/10
Gica. 2019 szept. 06. - 18:22:22
Amikor először láttam ezt a változatot azt mondtam, hogyha nem olvastam volna a könyvet, fogalmam sem lenne miről is szól a film. Ellentétben a másik feldolgozással, ami majdnem olyan izgalmas volt mint a könyv. Valószínű ebbe a 115 percbe nem lehetett belesűríteni ennek könyvnek a mondanivalóját és minden hátborzongató pillanatát.
sexygeci 2019 aug. 19. - 06:28:39
Kubrick nem a proliknak gyártotta a filmjeit.
Lehet itt puffogni, hogy így szar-meg úgy szar....akkor is kultfilm minden műve egytől egyig :)
5/10
beenge@gmail.com 2019 aug. 18. - 15:52:12 5/10 Előzmény davidosz
Ugyan igy vagyok vele en is, ráadásul annyira erőszakos, eroltetett, idegesito számomra a zene, hogy sokkolta a fülemet, Bartok es, Ligeti ide vagy oda. Csak azert kapitt 5 pontot tolem, mert szegyeltem 3-at adni. A masik adaptacio, a 3 reszes jóval osszerakottabb, izgalmasabb, fogyaszthatobb.
6/10
davidosz 2019 febr. 12. - 17:44:20 6/10
Jack Nicholson nagyszerű színész, de ez a film... Nagyon ajánlották, hogy mennyire jó. Bánom a ráfordított időt, az értékelését se értem. Hiába 1980, ez a film nekem nagyon nem tetszett. A történet jó, de amúgy lassú, unalmas, nem izgalmas. Nem olvastam a könyvet, csak a filmet láttam, lehet emiatt is, de ez gyenge.
Querelle82 2018 dec. 02. - 10:11:55 Előzmény mozi mosbourne
Nem vagyok én mérges, csak a véleményemet írom. Más szóval - akinek ez remekmű, csak ilyen nézzen !
1/10
Ktesibios 2018 júl. 30. - 00:57:23 1/10
King nagyon kiakadt a filmen. A rendezőt és a főszereplő csajt arany Málnára jelölték (szegény csajt joggal, de szerintem Kubrick-ot is). Nicholson és a remek kameramozgás számomra nem menti meg a filmet. Ez egy hatásvadász de egyben unalmas és kiszámítható, blőd baromság. Szerintem.
furfang 2018 júl. 29. - 22:53:58
Jack Nicholson a valaha élt színészek egyik legjobbika. Ezt minden filmje láttán meg kel állapítanom.
9/10
mozi mosbourne 2018 jún. 23. - 16:49:06 9/10 Előzmény Zoli9898
Íme, egy szépen kidolgozott bejegyzés. Teljesen egyetértek. :)
Függetlenül attól, hogy tetszik valakinek egy film vagy sem, sokkal jobb érzés az ilyen formában megírt véleményt olvasni, mint a trollkodásokat. :)
9/10
mozi mosbourne 2018 jún. 23. - 16:32:37 9/10 Előzmény Querelle82
A vélemény sokkal többet elárul a véleményezőről, mint a vélemény tárgyáról. Azért, mert valaki nem azt kapta, amire számított, nem hinném hogy ennyire mérgesnek kellene lenni arra, akinek ez remekmű. :)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu