Rebecca - A Manderley-ház asszonya

Bakancslistához adom
Rebecca
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol filmdráma, 190 perc, 1997

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

1927, Monte-Carlo. Mrs. Van Hopper előkelő dáma társalkodónőjével járja a világot. A fiatal hölgy visszahúzódó, kedves és természetes teremtés. Éppen ez a szépség és tisztaság ragadja meg Max de Wintert, a Manderley-ház özvegy tulajdonosát, aki hajóbalesetben alig egy éve vesztette el feleségét, Rebeccát. Szívesen tölti napját a fiatal hölggyel, aki újra értelmet ad az életének. Max feleségül kéri, hogy ő legyen a Manderley-ház új asszonya.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Mrs. de Winter
Maxim de Winter
Mrs. Van Hopper
Jack Favell
Rebecca

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
gladiolus 2019 jún. 19. - 21:37:43 6/10
Aki ismeri, szereti ezt a történetet, az a rabja marad, így történt velem is, az egyik legnagyobb kedvencem. Ezért kiváncsi vagyok az összes verzióra, ami készült. Az 1940-es Hitchcock filmet kincsként őrzöm, mert azt fölözni nem lehet, most megnéztem ezt is, és kiváncsi lennék az olasz filmre is, de azt sajnos nem sikerül elérnem.
Nem tudom elkerülni, hogy a két látott verziót össze ne vessem. Sajnos én Emilia Foxot nagyon nem szeretem, láttam tőle a Lélekszakadva c. filmet, és ott is, itt is valahogy gusztustalannak találtam a kinézetét. Ebben a filmben az idétlen ruháiban nagyon slamposítja a figurát, olykor vasutas kosztümben, csúnya, eltúlzott, izmos lábakkal, utána meg szintén nagyon gagyi vénlányos szerelésekben-a haja is ronda, szóval nem tudom, nekem nagyon nem jön be. A személyisége pedig végig lekezelő Max-el szemben, teljesen más, mint a régi filmben. Itt szegény férfi szinte fél, hogy nehogy megbántsa valamivel, a nőben pedig időnként megmutatkoznak fölényes, számító, hiú vonások is, mint pl, hogy hiányolja a tengerparti szobát. Szóval a női főszereplő csalódás, és nálam nem játszik.
Charles Dance viszont kedves, gyengéd, szeretetreméltó mindvégig, érzelmesebb, mint Laurence Olivier, aki nagyon visszafogott és tartózkodó volt. Az ő karaktere szimpatikus, de számomra nem tud ja olyan férfi látszatát kelteni, akibe bele kellene szeretni, mert ugye az ő külleme adott, és nem igazán szerencsés. Másrészt folyamatosan egy öreg papis stílust jelenít meg, akin már eljárt az idő, és esedezik egy kislány kegyeiért. De ettől eltekintve szimpatikus és emberi.
Az itteni Denverst inkább idegbetegnek látom, mint gonosznak. A történések kicsit jobban ki vannak bontva, mint a másik filmben, és dicséretreméltó módon több az erotika és a szenvedély-mivel változnak az idők. Jó dololgnak tartom azt is, hogy megszólaltatják az árnyékfeleséget is, akinek a jelleméről kaphatunk egy kicsit tisztább képet.Jaj, el ne feledjem, Faye Dunaway valami frenetikusan nagyot alakít, és csodálatosan szép itt, ebben a filmben.

Mégis-azt kell, hogy mondjam, hogy az 1940-es filmváltozat verhetetlen a csúcson, és a fényét nem homályosíthatja el senki és semmi. Abban olyan karakterek voltak, akiket nem lehet felülmúlni. Laurence Olivier, kicsit barátságtalan, mogorva, lekezelő és tartózkodó, de abban a néhány elgyengült pillanatban azért érzékelhető a csodálatos mosolya-na ő tényleg olyan, akibe bele lehet szeretni, minden mogorvasága ellenére. Ő viszont nem is nagypapis, hiába magyaráz a koráról, hanem igazi , amolyan térdremegtető férfi.
Aztán Judith Anderson-Denvers szerepében, kolosszális, felülmúlhatatlan, és annyira ijesztő, hogy az ember a háta mögé néz, ha az eszébe jut.
Joan Fontaine-életem egyetlen kedvenc színésznője. Nő vagyok, inkább a férfiak között vannak kedvenceim, de ha meg kell nevezni, ki a kedvenc színésznőm, akkor habozás nélkül Ő, nem ismerek hozzá foghatót. Nem vagyok olyan típus, aki lepadlózik mások előtt, de Őt csodáltam.
Mit is mondhatnék-elfogulatlanul semmit.
A szépsége, a kifinomultsága, a kedvessége, és az a kis fájdalmasan megtört tekintet egyszeri és megismételhetetlen, ilyet manapság mégcsak látni sem lehet, mert ilyen minden 100 évben egy , ha születik.
Az arca állandóan mozgásban van, és az érzelmi színskála valamennyi árnyalata tökéletesen tükröződik rajta. Emilia Foxot még csak egy lapon, és egy univerzumban sem lehet vele említeni. Olvastam valahol, hogy Laurence Olivier első felesége, Vivian Leigh is pályázott a szerepre, de az ő arcát és egyéniségét nem találták elég bájosnak és ártatlannak Joan lényéhez képest.
A Joan által alakított hősnő (Emilia Fox-al ellentétben) végig olyan alázatosan, olyan riadtan, visszafogottan és rettegve áll a paradicsom kapujában, mintha minden pillanatban attól félne, hogy kitaszítják onnan. Önzetlen, és még ha gyermeteg is, végtelenül szeretetre és csodálatra méltó.
Néha kicsit nevetgéltem is azon, amikor Rebecca szépségét dicsérgették az ő rovására-kac kac, miről beszélünk?

Konklúzió: nem volt rossz ez a film, végig lehet nézni, és lehet benne találni szép dolgokat, de Hitchcock mester alkotását nem tudja túlragyogni. Lehet próbálkozni, de nem sok reményt fűzök ahhoz, hogy ez valaha is sikerülhet.
2/10
Hematit 2015 máj. 01. - 16:09:51 2/10
Mérgelõdök! :(
Elõször is: Jó lett volna, ha jelzik,hogy ez most itt csak az elsõ rész! Amikor utána kerestem a YouTube-n, akkor látom, hogy ez a film kétrészes,ott megnéztem a második részt is.Nem ez a lényeg .
Spoiler!
A film elsõ része végig,és az második rész elsõ fele is, nagyon nyomasztó volt,idegesített.Kis híján majdnem ott hagytam az egészet! Végig néztem,és soha többet nem akarom mégegyszer látni!
Bocsi,de én NEM szeretem az ilyen filmeket.
Spoiler vége.
Legyen szép napotok! :)
RedTiger 2015 máj. 01. - 10:46:22
Nagyon rég láttam a Hithcock változatot, az tetszett....a könyvet nem olvastam, most megnézem ezt is :) Alapból jókat olvastam Tõletek :)
Edmond Dantes 2015 febr. 22. - 22:28:24
Köszönöm! :)
Edmond Dantes 2015 febr. 22. - 22:27:57
Nekem Polyák Lilla Mrs. Danverse maradt meg.
A versre rákerestem itt-ott, de csak az idézet jött ki klf portálokon, szerzõ nélkül...:(
Jó éjt!
frenchbullie 2015 febr. 22. - 21:04:05
Ha esetleg...:-) Csak, hogy össze lehessen hasonlítani a Hitchcock-féle változattal:-)

https://www.youtube.com/watch?v=t9Q0xs0l9DU


https://www.youtube.com/watch?v=kjC8xse_qm0


Szép estét!
frenchbullie 2015 febr. 22. - 20:54:48
Oh, az olasz verziót mostanában tervezem megtekinteni! Túlnyomórészt jókat olvastam róla. Kíváncsi vagyok nagyon, hogy Mariangela Melato vajon milyen Mrs. Danvers lesz, mert nekem õ örökre az Ez, igen! címû vígjáték, szõke, törékeny férfifaló démona marad:-)

A musical-ben legjobban Szulák Andrea tetszett, jól megformálta Mrs. Van Hopper harsány személyét, szerintem.

A Hitchcock-féle film, de ez az angol változat is, elég hûen követi a regényt, nem tudom igazán, milyen eltérések lehetnek... (Vagy elkerülte a figyelmemet:-) Olyan mérvû változtatások semmiképp nincsenek, mint mondjuk A.C. Tíz kicsi négere regény/film/színpadi változataiban.

Egy dolgot hiányoltam eddig az összes Rebecca filmbõl. A regényben van egy remek kis versrészlet, ami kimaradt. Talán azért, mert ha szigorúan vesszük, leSPOILERezi az egész sztorit. Bár inkább úgy helyes, hogy a történet végén nyernek értelmet a könyv kezdetén olvasható szavak. Íme:

"Tõle futottam nappal, éjszaka,
Tõle évek boltívei alatt,
Tõle futottam az elmém kusza
Útvesztõjében;ha könnyem fakadt,
Rejtõzködtem, éppúgy, mintha kacagtam.
Fel a vad meredélyen
Rohanva vitt a léptem;
Jártam titáni mélyt és sivár poklokat:
Õ jött, jött a nyomomban szakadatlan."

Hiányos mûveltségem folytán:-), nem tudom, ki a vers szerzõje, pedig nagyon tetszik. Vajon, du Maurier-e vagy másvalaki, és az írónõ csak felhasználta az idézetet? Bár, ahhoz túlságosan is klappol a történethez...De a válaszra még a neten se bírtam rábukkanni...

Off Szeretek egy másik du Maurier-Hitchcock "koprodukcióban" készült filmet is, a Jamaica fogadót. Jó kis kalandfilm, néhány jelenetben szinte némafilmes gesztusokkal, mai szemnek kissé túljátszott alakításokkal, de akkor is szórakoztató, úgy ahogy van, minden esetleges hibájával együtt. Vagy én vagyok elfogult:-) Kedvenc Hitchcock-om egyébként a Meggyónom. Jó példa arra, hogy lehet egy krimi végig feszült hangulatú, még akkor is, ha már az elején tudjuk, ki a gyilkos.
Edmond Dantes 2015 febr. 22. - 14:42:31 Előzmény frenchbullie
Üdv! Ezt a változatot csak hírbõl ismerem, "beérem" :) a Hitchcock-verzióval, én is 1-2 éve láttam legutóbb+musicalt.
S mint látom, van egy harmadik is, ezt végképp nem ismer(t)em, még hírbõl sem (máig):
http://www.port.hu/rebecca,_az_elso_feleseg_rebecca,_la_prima_moglie/pls/w/films.film_page?i_film_id=112450
Nem olvastam a regényt, állítólag eltér a Hitchcock-fimtõl, igaz? Miben? (spoiler vagy priviben)
frenchbullie 2015 febr. 22. - 08:05:25
Üdv! Régen láttam, emlékeimben az maradt meg, hogy nagyon jó. Tavaly megnéztem másodjára, akkor már ne "hatott meg", annyira, mint az eredeti verzió. A Hitchcock film sokkal rejtélyesebb, borzongatóbb, nem hiába, Hitchcock csak Hitchcock... De azért ez az újabb kétrészes is bõven nézhetõ, Charles Dance jó, de Winter-ként. A látványvilág is jó, megvan az ízig-vérig angol atmoszféra.
oncogito 2015 febr. 22. - 00:01:32
Ritka rossz feldolgozás. Aki még nem látta egyáltalán, vagy nem olvasta, inkább hagyja ki.
yuri 2015 jan. 24. - 10:19:47 Előzmény yuri
köszönöm a pótlást!
offtopic
yuri 2015 jan. 21. - 22:12:34
A port.hu megint remekelt, csak a fõszereplõ nõ nevét felejtette el kiírni: Emilia Fox
Lilko03 2015 jan. 21. - 17:36:05 Előzmény ildimix
Bocs, de nem a filmbõl készült a regény, hanem fordítva: a regénybõl készült a film (több változat is ismert, én legalább hármat láttam).
offtopic
ildimix 2015 jan. 13. - 08:30:13
Olvastam a filmbõl készült regényt és nekem tetszett. A filmet is láttam úgyhogy mindenkinek csak ajánlani tudom. Jó kis esti kikapcsolódás.
Gábor Gy 2014 máj. 17. - 13:10:33
Sziasztok!

Én láttam az operett változatot, többször is, a Hitchcock változatot is, illetve a könyvet is olvastam, még a második részt is.
Nekem mindegyik változat nagyon tetszik, mindegyik másért..
Ez a film a Youtubeon meglepett, nem tudtam róla, de tetszett.
Kérdésem az volna, hogy magyarul hol lehetne megnézni, van ötletetek?
Ha valaki tud megoldást, megköszönném ha irna: akvariummester@citromail.hu email cimre
nyiko52 2014 márc. 16. - 19:27:00 Előzmény nofrit
Hol lehet a filmet letölteni?
offtopic
Anditos 2014 jan. 14. - 21:56:07 Előzmény peterapo
Bizony, az olasz változat is remek!
Láttam mind a három feldolgozást, és nekem Max karakterei voltak érdekesen eltérõek. Olivier és Alessio Boni számomra sokkal titokzatosabbak voltak, mint Charles Dance, aki inkább erõs és nyers volt, és nem éreztem rajta azt a mély fájdalmat amit a másik kettõnél igen. Náluk jobban éreztem, hogy valóban szeretnének boldogok lenni és elfelejteni a múltat, és ha az mégis elõjött, nem csak dühösek voltak mint Dance, hanem látszott a fájdalom és a gyötrõdés is rajtuk.
offtopic
Anditos 2014 jan. 14. - 21:46:06 Előzmény bubblegirl
Úgy emlékszem, ebben a filmben egyszer Daphne-ként mutatja be a rokonoknak Max az új feleségét, gondolom a regény írónõje iránti tiszteletbõl döntöttek így a filmkészítõk.:)
Katalin Anna 2013 dec. 21. - 12:46:06
Ha igaz is , akkor is biszexuálisnak mondanám, de a regénybõl ez szerintem nem jön át!
peterapo 2011 szept. 25. - 18:15:47
Méltatlanul mellõzött az olasz feldolgozás:
Rebecca, az elsõ feleség (Rebecca, la prima moglie - 2008.)
színes, magyarul beszélõ, olasz filmdráma, 180 perc.
rendezõ: Riccardo Milani
Az összehasonlítgatás felesleges, ezek is remek filmek:
Rebecca - A Manderley-ház asszonya (szín., mb., angol filmdráma, 1997) (TV-film) rendezõ Jim O Brien
A Manderley-ház asszonya (ff., fel., am. thriller, 1940) rendezõ Alfred Hitchcock
Végül pedig a regény is egy mûfaj, a film is egy mûfaj, sajátos eszköztárral. Tessék elolvasni Seymour Chatman írását: Amire a regény képes, de a film nem (és fordítva)
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu