Rejtély

Bakancslistához adom
Caché
16 éven aluliak számára nem ajánlott francia-osztrák-német-olasz-amerikai filmdráma, 117 perc, 2005

Értékelés:

112 szavazatból
Szerinted?

Georges, a befutott televíziós műsorvezető és felesége, Anne a sikeres és elégedett emberek életét élik. Ám egy nap, valami megzavarja a családi idillt - az ajtajuk előtt egy rejtélyes videokazettát találnak. A felvételeken saját magukat látják, valaki rejtett kamerával lefilmezte őket. A döbbent házaspárnak fogalma sincs arról, hogy ki és milyen szándékkal készíthette a videót. Az igazi játszma csak most kezdődik. Újabb videokazettát kapnak, melyet egyre több követ, olyan felvételekkel, amelyek zavarbaejtően intimek és egyre személyesebbek. Georges megpróbálja kinyomozni, hogy ki lehet az egyre fenyegetőbb történések mögött. A szálak saját múltjához vezetik vissza, és olyan titkok kerülnek napfényre, amelyek alapjaiban rendítik meg a biztonságosnak hitt élet falait, amelyet Anne-nel maguk köré emeltek.
Bemutató dátuma: 2006. április 27. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Szereplők

Georges Laurent
Anne Laurent
Georges anyja
Georges főszerkesztője
Majid fia

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
kolmis 2006 jan. 22. - 14:40:10
mikor lesz a premierje nálunk?
Cressall 2006 febr. 20. - 10:03:11 Előzmény kolmis
2006. április 26-án.
Lulu 2006 ápr. 30. - 23:28:09 Előzmény Cressall
Aki megértette lécci' írja meg a lényeget és a mondanivalót!
x-tro 2006 máj. 01. - 11:06:31
Szerintem ha nem egy elsõ látásra, ne is erõltesd...
Lulu 2006 máj. 01. - 18:23:56 Előzmény x-tro
A fõhõsnek a hatéves korból visszamaradt lelkifurdalására gondolsz....akkor elég sekélyes a film. "Mûsznoboskodó."-elsõre csak ez jött át.
x-tro 2006 máj. 02. - 12:09:45
"A hiba az ön készülékében van."

Ez éppen egy olyan film, amely nem kínál kész megoldásokat, mindenki úgy bogozgathatja, ahogy akarja. Ha ezért mûsznob, akkor legyen az, nekem bejött. Bár tagadhatatlan, van benne némi, manapság európai mûvészfilmes körökben divatos és részemrõl is szánalmasnak tartott apelláta az ilyen-olyan fesztiválelismerésekre. Hmm, na ja. Neked nem jött be, nekem most bejött.
1/10
xyz 2006 máj. 07. - 22:17:27 1/10
Nos, én Luluval értek egyet, bár lehet hogy x-tro majd nekem is megmagyarázza, hogy az "én készülékemben van a hiba"...
Elõrebocsájtom, hogy nem merül ki az érdeklõdésem a Hollywoodi akciófilmeknél, hanem szoktam mûvészfilmeket is nézni. Ennek szellemében vettem jegyet a Rejtélyre. Kiváncsi voltam milyen film is az, amely Cannesban díjat nyert. Bíztam benne, és roppant nagy csalódás volt!
EZ A FILM EGY MESTERKÉLT, UNALMAS, A MÛVÉSZIESKEDÉS ÁLARCA MÖGÉ BÚJT FÖRMEDVÉNY!
A rendezõ pedig teljesen hülyének nézi a nézõket azzal, hogy a "rejtélyre" nem hogy nem ad magyarázatot (ez simán beleférne még), de a mögöttesen fellelhetõ ok-okozati összefüggéseket úgy alakítja, hogy magyarázatként pusztán erõltetetett és illogikus teóriák jöhetnek számításba. Bizonyára hátradölve elégedetten röhög a markába, ahogyan az emberek vértízzadva próbálják összerakni a storyt, a mit miérteket miközben nincs egy épeszû, normális magyarázat az egészre, és ezt õ nagyon is jól tudja... Az ilyen rendezõket, mint ez a Haneke azzal büntetném, hogy naphosszat olyan szemeteket nézetnék velük, mint a saját produktumaik. Olvastam valahol egy kritikát amivel maximálisan egyetértek:
Ehhez a filmhez méltatlan volt ilyen jó színészeket felhasználni...
Maximálisan osztom ezt a véleményt. Aki nem mazochista, annak azt ajánlom, hogy messze kerülje el ezt a filmnek nevezett szemetet!
x-tro 2006 máj. 08. - 10:38:30
most mit vered magad, okoska? nem jött be, és kész... ennyi. ettõl függetlenül szerintem agyad ki van már hipózva, ha nem látod, amit kell...
x-tro 2006 máj. 08. - 10:50:29
amúgy én sem mondom, hogy egetverõen jó film, de az abszolút túlzás, hogy egy szemét. az idézett kritikus valószínûleg a még egy dilis amcsi film-szerû filmek avatott szakértõje lehet, ha ilyet bír kipötyögni magából.

vannak hibái, tény, de ezekkel együtt is pontos látlelelet a mai francia valóság egy szeletérõl, amely bizonyos áthangolás után a miénkre is éppúgy érvényes. ezt nem látod te. vagy a mûvészet számodra csupán a szép és kellemes? nézd akkor a meleg kóbojokat az lehet a te "mûvészeted"...
1/10
xyz 2006 máj. 08. - 23:02:07 1/10
Megpróbálhatsz lekezelni. Magasról teszek rá. :-)
Osztod itt az észt miközben nem vagy más, mint egy szánalmas szerencsétlen, aki úgy próbálja a felsõbbrendûségét bizonygatni önmaga számára, hogy "csak azért is" olyan filmeket tart nagyra amelyek (kitünõ példa erre ez a sz@r), a mûvészet álarca mögé bújva próbálnak "különlegesek" lenni.
Rólad leginkább azok a magukat mûvésznek nevezõ egyének jutnak az eszembe, akik például úgy "alkotnak", hogy egy vászonra mindenféle festéket öntenek, majd belemagyarázzák, hogy mit is akartak "ábrázolni"... Persze te bizonyára ott is az elsõ sorokban tülekednél a kiállításon, és elmagyaráznád, hogy milyen magasztos indítatások is inspirálták a "mûvészt".
A legjobbat azonban azon mosolyogtam olvasva a soraid, amikor is okoskának szólítottál. Éppen te????!!! :-))))
Szerencsétlen, szánalmas fazon vagy. Remélem naphosszat a Rejtélyt nézed újra és újra. Ennyit érdemelsz! :-)
x-tro 2006 máj. 09. - 09:20:58
a hülyeség, amelyet az elébb is bizonyítottál, nem akadály...
és nem az én bajom.

ha nem tetszik az észosztás, minek fórumozol? hiszen minden egyes fórumbejegyzés észosztás, ha pedig nem az, akkor mi értelme? szóval, nem jött ez be kisköcsög (nem, nem vagy okoska)
Facing.the.Plastic 2006 máj. 09. - 11:49:49
hogy is van az a mondás??? két dudás egy csárdában....nem fér meg :)) tipikusan jó példa erre :D

egyikõtök se tudja a másik véleményét elfogadni, mindenki a sajátját akarja a másikra kényszeríteni....még akkor is ha "rám-nem-kell-hallgatni-me-amúgy-is-leszarom" attitûd mögé bújtatjátok....

bocsánat...én nem akarok ebbe beleszólni, õszintén szólva, én nem vagyok olyan okos....én csak szimplán élvezem két entellektüell sziporkázó eszmecseréjét. de tényleg.
x-tro 2006 máj. 09. - 15:12:28
ez hülyeség, általában megfér kettõ, sõt több is. de ha az egyik köcsög, és el se olvassa (meg se hallgatja, stb.) azt amit a másik nyekereg, hanem csak a saját fals és monoton faszságait nyomja, akkor a másik mérges lesz, és elhajtja a rákba.

mondtam hogy szerintem se kifejezetten jó film, de a szemét és szar jelzõket nagyon túlzottnak érzem. arról pedig ha valaki nem ért meg valamit, és csupán EZÉRT az értetlenségért fikázza, és fõleg, ha ebbõl még általánosít is, az az ostobaság tipikus alapesete.

xyz épp ezt tette, észérveket nem hozott, csak értetlenségbõl fakadó mérgét közölte. legalább észt osztott volna, de még erre is képtelen.

ne menjen fórumozni az, aki nem viseli el amikor fórumtársai észt osztanak. osszon õ is, már ha van mit... ennyit tehet. vagy kiszáll...
Lulu 2006 máj. 09. - 21:45:13
Tisztelt x-tro! Ha már idáig jutottunk, akkor tényleg leírhatnád nekünk (tudod, akiknek a készüléke) a film eszmei üzenetét...ponosan mi is a "messzidzs"...szép kerek mondatokban, hogy mi is megértsük! Köszi
1/10
xyz 2006 máj. 10. - 08:21:59 1/10
Ismét csak saját baromságod bizonyítottad. Leköcsögözöl? Ez igen, ez aztán a tényeken alapoló vita, ugye? :-) Hát igen, akinek nem tetszik ez a film, az bizonyára homoszexuális..:-)))
És még te kéred számon rajtam, hogy nem írtam észérveket? Tényleg szánalmas vagy :-)
Amúgy elsõ hozzászólásomban a véleményem mondtam el. És nem csak azt írtam, hogy sz@r a film szerintem, hanem azt is elmondtam, hogy miért találom annak.
Lehet, hogy éppen te nem bírod elviselni, hogy egy fórumban "bántsák" a te szíved csücskét? :-) Akkor éppen te vagy az, akinek semmi helye egy ilyen helyen.
De nem bántalak, hiszen a "köcsögözéseddel" már megmutattad, hogy mennyire nehezen viseled más, a tiédtõl eltérõ véleményt. És miért is bántanék én egy ilyen lelki toprongyot?! Elég büntetés neked az, ha belenézel a tükörbe...
x-tro 2006 máj. 10. - 13:41:29
na éppen azt mondom, hogy NEM a szívem csücske, és éppen azért vagy köcsög xyz, tehát köcsög, csicska, csenevész pojáca, ragozhatom a végtelenségig, és nem homoszexuális, mert nem vagy képes elolvasni azt, amikor azt írom, hogy: SZERINTEM SE EGY KIFEJEZETTEN JÓ FILM, DE A SZAR? SZEMÉT JELZÕT TÚZÁSNAK ÉRZEM...:))

meg ilyenek.

tényeken alapuló vita nem lehetséges egy filmem, sé bármilyen mûvészeti, vagy mûvészeti jellegû alkotás esetében, hiszen egy mû megítélése nem lehet objektív, hiszen mindenki azt lát bele, amit mûveltsége, felkészültsége, tehetsége, stb., stb., megenged. objektív mûkritikával szerintem aczél et. pártfogolt ítészei (és azok kudarcai) óta nem kísérletezik senki. így tényeket számonkérni butaság.

neked nem tetszett, mert nem értettél meg egy csomó dolgot, vagy megértettél, és nem értettél vele egyet, vagy nem érdekelt az egész, úgy, ahogy van...

de ez esetben mi a fasznak vagy felháborodva? visszakérhetnéd a mozijegy árát, illetve leírhatod miért nem tetszett. pénztártól való távozás után nincs helye reklamációnak, azt hogy miért nem tetszett, leírtad.

én azt mondom (és most figyelhet a lulu nevû akárki is, aki szintén nem tud olvasni): én is úgy érzem, hogy van a filmnek egyfajta mûvészieskedõ, sznob aspektusa, de nem olyan rossz ez, mint a TÖBBI. tehát jobb, mint a többi.

manapság nemigen látható mozifilmben a feszültségfokozásnak ilyen szép és következetes példája, mondjuk hitchcock óta.

a faji megkülönbeztetés kultúrtársadalmakban hallgatólagosan elfogadott módjáról van itt szó, amelyet "szalonzsidózásnak", "szaloncigányozásnak" illetve ez esetben "szalonarabozásnak" hívunk. én speciel nem láttam még filmet, amely ezt a rejtett, tehát REJTETT problémát próbálta volna feltárni. ez a film több, kevesebb sikerrel, de legalább megpróbálta.

pöcsikéim...:) szerintem am9i nem megy, ne erõltessétek. amúgy, meg köcsög xyz, nem is ismersz...:))
x-tro 2006 máj. 10. - 13:49:44
ha ennyibõl sem értitek, nincs mirõl beszélni... részemrõl ennyi.

de a "nekem tetszik, nekem meg nem tetszik" jellegû édibédi ömlengést hagyjátok az isaura-fórumra...
1/10
xyz 2006 máj. 10. - 23:00:14 1/10
Öreg! Te egy ritka nagy görény vagy! :-)
Beképzelt, lekezelõ, fölényeskedõ csíra!
És itt most nem arról van szó, hogy az elferdült izléseddel tetszett neked ez a szemét, hanem arról amilyen jelleggel kommunikálsz. Írtad hogy nem is ismerlek. Nos, erre azt tudom mondani, hogy még szerencse. A leírtak alapján olyan vagy, hogy szóba sem állnék veled ha találkoznánk. Magasan szarok arra hogy miket írsz rólam. Arra sem vagy méltó, hogy leköpjelek, hiszen egy nagy-nagy nulla vagy. Amilyen jelzõket írtál rám vonatkoztatva azokat leginkább rólad tudom elképzelni. Igen. A köcsög, a csicska, a csenevész pojáca tulajdonképpen kitünõen illik rád. Mondhatni önéletrajzi ihletésû szavaid voltak ezek... :-)
Tudod, a taglalt film nem nyerte el a tetszésem, de ha hozzáveszem, hogy egy ilyen szellemi toprongynak mint te tetszett, akkor csak megerõsítve érzem magam, hogy nem bennem van a hiba.
Amúgy képzeld, megtaláltalak. Keress rá a FÉREG kifejezésre a neten, és máris érdekes infókat olvashatsz önmagadról.
1/10
Merle 2006 máj. 11. - 10:26:27 1/10
Látom nagyon megy itt a vita a film kapcsán. :)
Nekem sem tetszett ez a film, és találtam egy kritikát ami jól megfogalmazza azt amit én is gondolok, ebbõl idéznék:

"Összességében nagyon hamar kialakul a benyomásunk, hogy egy határozottan uncsi filmre váltottunk jegyet, amiben ráadásul nincs is semmi pláne, ami miatt végül úgy érezhetnénk, hogy mégis megérte megnézni. Ahhoz sem kell érsebésznek lennünk, hogy felismerjük, ez a film, a francia nemzet két legnépszerûbb sztárjával többet kapott, mint amit megérdemel. Ugyanígy nyilvánvaló az is, hogy ezt a filmet két ismeretlen színésszel, esetleg két ismeretlen osztrák színésszel még 15 percig is borzasztó nehéz volna figyelemmel kísérni - ha egyáltalán lehetséges lenne. Az ember, ha nagy sztárokat lát a vásznon, valahogy feltételezi, hogy valami úgyis kijön majd belõle - ami ezúttal csupáncsak csalfa vak remény marad a részünkrõl....
...A Rejtély nem egy különösebben kellemes élmény, még csak nem is izgalmas, és alapvetõen csak kellemetlen emléket hagy maga után a nézõben. Az, hogy nincs túl sok szereplõje, hogy kamara-film, azt, hogy a történet nem igazán akciódús, mind simán elnéznénk neki, de azt, hogy egy mondvacsinált problémából egy alattomosan véres mûvészfilmet kreál, és tetejébe mindennek legyilkolnak benne legalább 1 állatot, azt már nem. Egy ilyen filmnél az is sokkal érdekesebb és izgalmasabb lehetett volna, ha Binoche és Auteuil egy vonaton ülnek, néha váltanak pár szót, vagy néha szundikálnak - másfél órán keresztül. "

Látva az eddigi hozzászólásokat, remélem azért nem lesz letépve a fejem. :)
x-tro 2006 máj. 11. - 11:02:45
Személyeskedés (amit te kezdtél) helyett inkább filmeket nézhetnél, és/vagy olvashatnál... Legalább akkor megtanulnál látni és olvasni, s talán gondolkodni is.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu