Rejtélyes halál

Bakancslistához adom
The Carey Treatment
amerikai thriller, 97 perc, 1972

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Dr. Peter Carey
Georgia Hightower
Pearson kapitány
Angela Holder
Evelyn Randall

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
koromiska 2012 nov. 24. - 15:27:31 10/10
A Carey-kezelés
(The Carey Treatment, 1972)


Dr. Peter Carey kórboncnokként dolgozik a bostoni kórházban. A kórházban rejtélyes haláleset történik: az igazgató lánya meghal egy illegális abortusz során. A mûtét elvégzésével Dr. David Taot gyanúsítják. Carey és Tao közeli barátok, ezért Carey nyomozni kezd az ügyben, ezzel feldühítve a lány apját.
offtopic
feketevipera 2012 jún. 12. - 20:27:57
Lehet, hogy hülyén fogalmaztam, oda szerettem volna kilyukadni, hogy ez olyan tucatkrimi, amit a 70-es években forgattak. Amúgy szerintem pont az a baj, hogy csak "korrektnek" lehet minõsíteni, de semmi egyediség, semmi különlegesség nincs benne, ami a nagy átlag fölé emelné. Egyébként oké, hogy 72-es film, de nem hinném, hogy 2012-ben úgy lehetne nézni egy 40 évvel korábban készült alkotást, mintha tök friss lenne. Akkor is másképpen hatott, és ma is másképpen hat. Sokat változott a világ, másabb az ingerküszöbünk, ami akkor esetleg szupernek minõsült, az ma már nem biztos, hogy szintén megállja a helyét. Ráadásul nyilván te sem olyan háttérrel, olyan életszemlélettel, olyan tudással a hátad mögött nézed ezt a filmet, mint 72-ben egy akkori huszonéves (sokkal pörgõsebb világban élsz, sokkal inkább szelektálnod kell, rengeteg információ zúdul rád, gyorsabban változik körülötted minden stb.). Én nem hiszek abban, hogy ma olyan szemmel lehet nézni egy 40-50-60 vagy még több évvel ezelõtt készült filmet, mint akkoriban. És ez nem minõsítés egyik irányban sem, csupán természetes dolog.
feketevipera 2012 márc. 14. - 21:50:03
Tipikus amcsi orvosi tucatkrimi a 70-es évekbõl, eredetiség gyakorlatilag nulla, egyszer megnézhetõ, és ennyi. Blake Edwardstól szerintem kissé szokatlan ez a produkció, bár tudom, hogy nem csak vígjátékokat rendezett. Chrichtontól viszont ugyanolyan egy kaptafára készült krimiket várhatunk, mint sok más bestsellerszerzõtõl (igaz, a film fõcímében álnéven szerepel), akik lényegében véve ugyanazt az egy témát variálják minden regényükben. Nagy meglepetések nem érik a nézõt, több "fordulat" is kiszámítható, izgalom alig-alig akad a filmben, a szerelmi szál némileg giccses, jellemrajz csak meglehetõsen kevés van. James Coburn és Pat Hingle sem tudnak kiemelkedõt nyújtani, sajnos õk sem tehettek csodát, ez így elég gyenge, jóindulattal közepes (mondjuk nem értem pl., hogy a rendõrség mit csinált egész idõ alatt, mert oké, hogy a doki elnyomozgatott, de úgy tûnt, hogy a rendõrök nem nagyon törték magukat).