Rekviem egy álomért

Bakancslistához adom
Requiem for a Dream
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 100 perc, 2000

Értékelés:

948 szavazatból
Szerinted?

Harry Goldfarb egyetlen pénzszerzési lehetősége, hogy rendszeresen eladja anyja tévéjét, akinek a TV nézés élete egyetlen értelme és legfőbb szórakozása. A pénz heroinra kell, a TV pedig azért jó üzlet, mert Harry anyja úgyis mindig visszavásárolja. Harry édesanyja, Sara egy más világról álmodik. Mindent megtesz azért, hogy bekerülhessen kedvenc TV show-jába. Úgy érzi, ezt egyetlen úton érheti el, ha lefogy, és így fel tudja venni a "piros ruhát". Az egyetlen ruhát, amelyben megjelenhet a TV képernyőjén. Fanatikus fogyókúrába kezd, egy gyógyszer segítségével, melyet orvosa írt fel neki. A gyógyszer kezdetben fantasztikus hatással van Sara-ra. Fogyni kezd, feltöltődik, teli lesz energiával és most már egészen bizonyos abban, hogy bekerül a TV show-ba. Aztán elkezdődnek a hallucinációk... Az orvos által felírt gyógyszer gyakorlatilag ugyanolyan kemény drog, mint a heroin.
Bemutató dátuma: 2001. február 22. Forgalmazó: Kinowelt

Stáblista:

Szereplők

Sara Goldfarb
Harry Goldfarb
Marion Silver
Tyrone C. Love

Díjak és jelölések

  • Golden Globe-díj

    2001
    Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Ellen Burstyn
  • Oscar-díj

    2001
    Legjobb női alakítás jelölés: Ellen Burstyn

Hozzászólások

Szerinted?
Csenge(ttyû) 2019 dec. 13. - 21:02:48
Igazad van. Egyébként meg most hogy belegondolok az én életem is kezdődhetne ezzel a főcímmel, hogy rekviem egy álomért. :D Pedig én soha nem kokóztam, de vannak más függőségeim sajnos. Azok se sokkal jobbak. :D
10/10
andru1@freestart.hu 2019 dec. 13. - 00:44:06 10/10 Előzmény Csenge(ttyû)
Nem is értem ezt a "nem gyere be " dolgot. Meg beteg, aki kitalál egy ilyen filmet. A valóság sokszor még ennél is durvább.
Csenge(ttyû) 2019 dec. 08. - 20:56:54
Milyen beteg elme lehet aki kitalál egy ilyen filmet. Sokkoló volt a vége, de elég lett volna azt is látni. Abban minden benne volt. Vagy nem látni .. nem is tudom mi lett volna a jobb így most hogy vége van. Jobb lenne nem szerezni tudomást az ilyesmi dolgokról, egy álomvilágban élni ahol minden tökéletes, bár ha azt nézzük a szereplők is egy álomvilágban éltek. Ami aztán a saját pusztulásukhoz vezetett. Nagyon durva volt. Többször nem nézem meg az tuti. Most ezt nem is pontoznám, mert a maga nemében biztos tökéletes, de nekem ez nem gyere be.
7/10
Mayuli 2019 nov. 12. - 02:45:28 7/10
Nagyon beteg film, de jó értelemben! Nagy hatással volt rám, de tudom soha többé nem fogom megnézni!
5/10
pihes 2019 máj. 13. - 13:31:05 5/10
Végig borzalmas volt mindenképp. De hatásos lehet!
Elvoltam vele, de nem odáig!

5/10
10/10
Vadmurok 2019 ápr. 06. - 22:33:30 10/10
Törékenyek vagyunk mindannyian....
1/10
Kuvasz1 2019 márc. 04. - 18:58:54 1/10
Ez egy nagy nulla!!!
9/10
Midnight67 2018 dec. 03. - 16:55:20 9/10
Ez egy beteg film volt, de a maga műfajában valami miatt mégis ütött.
Nem a történet, mert az nem túl kiemelkedő, ellenben tanulságos, miközben rémisztő is.
Itt a rendezői, operatőri, zeneszerzői munka az, ami kiemeli a hasonló témájú filmek közül.
A bevágott snittek, a hozzá komponált zene zseniális.
Én ezt most nem pontozom, mert nem igazán tudom hová tenni a tetszési listámon, de az biztos, hogy nem egy könnyen felejthető alkotás.
10/10
pecaboy3 2018 nov. 07. - 00:26:57 10/10
A nagybetűs Kedvencem, 10/10. Ebbe a filmbe szakmailag nem lehet belekötni. Valahogy azt érzem, hogy a rendezőtől a takarítónőkig mindenki tökéletes munkát végzett. A film célja a sokkolás, és ezt maximálisan el is éri. Nem tudom, hol lehetne gyenge pontja, legfeljebb nem való mindenkinek. Rendezés? Színészi teljesítmény? Operatőri munka? Zene? Forgatókönyv? A filmzene (Clint Mansell) speciel az általam hallott leghatásosabb, megelőzve pl. John Williams, Alan Silvestri és Brad Fiedel munkáit is. (Bár azért ők is ott vannak, na.)
MLevente 2018 szept. 22. - 07:19:24
Hogy erős-e? Képileg, érzelmileg és hangulatában feltétlenül hatásos (talán túlzottan is), de hát amerikai, és ott ezt tartják filmesztétikának.
Újszerű ? A válasz egyértelmű nem: mindent láttunk már korábban, amit ez a film felmutat, nézőpontot, stíluseszközöket, szerkesztési és operatőri megoldásokat, jól ismerjük a látásmódot is; így bosszantóan hiányzik belőle az eredetiség (pedig fiataloknak készült, az isten áldja meg!). Mindezt persze precízen, rutinosan tervezett és egyre növekvő töménységgel adagolja, s ettől elég manipulatív. És éppen ettől lesz ez a film maga is drog: a valóságnál erősebb, attól elvonó hatásától; az egyre fokozódó töménységtől, amely eleinte a játékosság és a boldogság ígéretével ámít, majd egyre nyomasztóbb, végül pedig elviselhetetlen; s attól is, hogy agresszíven, despotikusan vonja a nézőt a befolyása alá, egy csepp lehetőséget sem adva szabadon megválasztania a nézőpontját, ítéletét, függetleníteni az érzelmeit. Ez a film, ha minden héten megnézned, tönkretesz.
És a tartalma, az legalább ütős? Nagy, tanító üzenet a drogokról és a mesterségesen berendezett, leépülő életekről, tudatokról. Elrettentő példa, ismeretterjesztő borzalomkeltés, ezért leginkább a középkori moralitásdrámák és a klasszicista példázatok méltó utódja. Meg persze a torzulás egyik szubkultúrájának nyomasztó, újrealista filmregénye is - erősen dramatizált lepusztulástörténet, a forgatókönyvíró részéről különösebb teremtő fantázia vagy a tragédia iránti érzék nélkül. Minél görcsösebben próbál ugyanis tragédiát ábrázolni (ha másként nem megy, hát a négy főszereplő egymást kihangsúlyozó, egymással versengő leépülésében), annál izzadságszagúbb. Márpedig annak bemutatása, hogy az élet szar és egyre szarabb, még nem tragédia, csak szarszaglászás.
Legalább hiteles? Minden empátiája ellenére kívülről nézi, amit néz, kívülről alkot róla ítéletet, sőt minél erősebben sajnál és fájlal és ítél, annál hangsúlyosabb a kívülállása. Ez, kérem, gyenge, romantikus magatartás az alkotótól!
A színészi játék? Na, az viszont megér egy ötöst (még ha jóképű barátunk olykor ki is esik az életszerűségből, és széplik egy sort)! Az öregasszonyt alakító Ellen Burstyn hozza a legnagyobb formát - érte, de csakis érte megéri megnézni ezt a filmet, az amerikai újhullám lassan húszéves szabványdarabját.
jófilmkell 2018 aug. 05. - 23:57:22
Nagyon megrázott a film, alig tudok napirendre térni...
Láttam, hallottam, megéltem tragédiákat a sok évtizedem alatt... Tudom, hogy hajszálon is múlhat a sorsunk (s nem csak a tudatmódosítók miatt)..., szörnyű lecsúszások vannak.
A film az emberiség pokoli bugyrát mutatta meg valóságosan és művészien.
Többé nem nézem meg, mert nekem fájdalmat okozott.
"Olyan szép is lehetne az élet!!!"
DeathAdder 2018 márc. 04. - 22:28:44
Kicsit sem kötött le. Általában osztom a véleményeket a legjobb filmeket illetõen, de ez.. igen médiamanipuláció, társadalomkritika, drog elõadásokon kötelezõ, de kicsit sem tudtam sajnálni, vagy együtt érezni egyik droggerrel sem, újat nem mutatott.
Nyilván bennem van a hiba, de alig vártam hogy vége legyen, inkább idegesített hogy droggerek kálváriáját kellett végigszenvedni amitõl mindenki el van ájulva engem meg kicsit sem hatott meg :D
10/10
kokokka 2018 febr. 18. - 17:38:07 10/10 Előzmény barcaculé
Akkor Te nem is ezt a filmet nézted! Kötelezõ érvénnyel vetíttetném minden általános iskolában! Ez egy REMEKMÛ!
6/10
barcaculé 2017 okt. 28. - 17:36:42 6/10
Nem tudom,miért vannak elájulva ettõl a filmtõl,mert a zenén kívül semmi rendkívüli nincs benne.
Na jó,a piros ruhás nénit sajnáltam a filmben,pláne a végefele,úgy eljátszotta a szerepet.A többi színésszel sincs baj,de a karakter ábrázolás nem a legfantáziadúsabb.
Egyszer meg lehet nézni,de nem akkora durranás.

6/10
PyDzsy 2017 okt. 19. - 17:50:55
Nem vagyok pszichológus, de azt hiszem, ha van egy út az emberi lélek megérintésére, akkor az a kendõzetlen szembesítés. Ez a film nem próbálja meg elhitetni velünk, hogy minden rendben van, vagy rendbe fog jönni. Ennek a filmnek nincs befejezése. Ennek a filmnek lelke van, ami beköltözik az emberbe és ott motoszkál napokig... de talán azután sem lelünk nyugalomra.

Ennek az alkotásnak nem csak a maga idejében volt aktualitása. Képes megállni a helyét ma, húsz év múlva, vagy akár 1000 évvel ezelõtt. A ritmusra megvágott jelenetek, az operatõr munkájából és a komor helyzínekbõl fakadó szorongásérzet és a film elejétõl kezdve lappangó nyomasztó mûvésziség, karöltve egy zseniálisan megkomponált soundtrack-el és lenyûgözõ színészi játékkal képes egy olyan egyveleget alkotni, ami összedönt a nézõben egy egész világot.

Ez a film nem egy ember agyszüleménye. Ezt a filmet maga az általános értelemben vett ember írta. A valóság volt a forgatókönyv, a rendezõ pedig csak közbenjárt a megvalósulás érdekében. Az ember egy torz lény... de már nem sokáig.
9/10
Bigby 2016 aug. 29. - 19:26:33 9/10
Valóban az egyik legjobb film ami a leghitelesebben mutatja be, hogy mennyire mélyre tud lesüllyedni az ember ha az élvezetek birodalmában lesz függõ.

Mindenkinek ajánlott megnéznie, muszáj volt, hogy ennyire nyomasztóan rendezze meg Darren Aronofsky, de még talán ennél is nyomasztóbb a valóság.

Kultfilm.
9/10
Ra 2016 aug. 15. - 01:51:53 9/10
Ahogyan a természet pazarol,
úgy pazaroljuk el mi is, emberek,
értékeinket.
9/10
Ra 2016 aug. 15. - 01:49:00 9/10
Komoly rendezõ filmje, mely túlmutat napi megszokott kis hazugságainkon, egyfajta szembesítés azzal, ami van, szembesítés azzal, amiben élünk.
9/10
ZoliD 2015 dec. 29. - 17:52:28 9/10
Kb. 1 hónapja láttam elõször ezt a filmet, és kapásból bekerült a TOP 10-embe. A pankrátor és a Fekete hattyú után a harmadik Arronofsky-film (én ebben a sorrendben láttam õket), amirõl tényleg csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Persze tipikusan az a fajta film, ami nem mindenkinek fog bejönni, de aki szereti a mûvészi igényességgel elkészített, realista ábrázolásmódú emberi drámákat, annak alighanem tetszeni fog.
9/10
10/10
kisokka 2015 okt. 25. - 05:48:42 10/10
Brutálisan jó film, nagyon jó színészekkel. Ha emlékeim nem csalnak, itt lettem szerelmes Jennifer Connellybe, pedig elõtte mindig amolyan tucatnõnek gondoltam. Van benne valami olyasmi, ami kevés színésznõben található, ezzel a szereppel meg végképp beírta magát nálam a kiskönyvbe.

***SPOILER***

A vége az valami hatalmas. Minden férfiember már kezdené fényezni a bohócot, de aztán meggondolja magát, mert olyan események következnek, ami miatt ez a film bejutott a legnagyobbak közé. Eszméletlen milyen drámai, amikor a sz@r hátán csak a sz@r terem meg. Nagyon jól van elõadva az egész, respect a rendezésért, a színészekért(külön kiemelném még Ellen Burstyn-t, pályafutása legjobb darabja). Nem elsõre látom ezt a filmet, de még mindig lesokkol. Nem kevés mondanivaló van benne.
Összes hozzászólás