Remake

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott boszniai-francia-török filmdráma, 107 perc, 2003

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Három történet szövődik egybe ötven év távolából, s mind Szarajevóhoz, az újra és újra kárhozatra ítélt városhoz kötődik. 1993-ban járunk, a bosnyák Tarik az apja életét felelevenítő forgatókönyvön dolgozik, mely fél évszázaddal korábban játszódik. S máris ott vagyunk az apa, Ahmed társaságában a második világháború kellős közepén, a bombázás sújtotta Szarajevóban. Újabb ugrás az időgépen: 1992, s ismét bombák hullanak a városra. Az immár idős apa és fia előbb egymás mellett, majd erőszakkal elszakítva a másiktól küzd a túlélésért. Olyan idők ezek, amikor a legjobb barátok kerülnek egymással szembe, tragikus szerelmek szövődnek, s mind jobban eluralkodik a vak gyűlölet. Dióhéjban: a Balkán történelme.

Stáblista:

Szereplők

Tarik Karaga
Miro Jovanovic
Ahmed Karaga
Vojvoda Miso
Francois-Charles Leconte
Katrin Leconte

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
blaugrana 2008 márc. 26. - 00:44:35
Sajnos, nem láttam az elsõ néhány percet, így néhány dolog kimaradt. Számomra felháborító volt, ahogy az ENSZ szerepelt benne. Korábban is tudtam, hogy Srebrenicában elég vastagon benne voltak a vétkesek között, de gondolom, a valóság nem állt messze a filmben ábrázolttól, tehát hogy jóformán statisztaszerepet játszottak, miközben a szerbek hurcolták jobbra-balra a foglyokat.
Mivel bosnyák film, gondolom azért nem volt benne annyi bosnyák vétek, mert volt nekik is vaj a fülük mögött...
Mindenesetre kíváncsian várom, mikor lesznek olyan magyar filmek, amik nem csak arról szólnak, hogy ezek a gonosz megszállók milyenek voltak, meg a környezõ népek mit tettek velünk, hanem bemutatják, hogy igen vastagon tettünk is azért, hogy ez így legyen. A németek és lassan a bosnyákok már rátértek erre az útra. Nekünk sem ártana szembe nézni az igazság másik felével...
bullat 2007 aug. 07. - 19:24:33
bullat 2007 aug. 07. - 18:59:26
Én szívesen beszélgetek róla!
bullat 2007 aug. 07. - 18:58:08
Üdv az olvasóknak!
Tegnap megnéztem a filmet, és a hatalmába kerített. Azóta nem telik el óra, hogy ne a film ihlette szenvedésekre, és eseményekre gondolja. (na jó azért aludtam egy pár órát, amikor kihagytam)
Szerintem a legjobban az a jelenet érzékeltette a film mondanivalóját, amikor az egyik foglyot énekeltetik a szerbek. Errõl jut eszembe, ha tudja valaki, hogy mi lehet ez az ének megköszönném.
De a rossz számomra, hogy ilyenkor az ember mindig megkülönböztet jót és rosszat (a film alapján itt egyértelmû), de láthatjuk, hogy ez nem egyoldalú, az adok-kapok oda-vissza szól. És sajnos ez nemcsak a volt Jugoszlávia utódállamaira vonatkozik. Itt a példája az új szlovák eset is("Benes-dekrétumok Pandora-szelencéjét nyitogatja"). Mi is kaptunk, de mi is adtunk. Ezt soha nem szabad elfelejteni.
69pty 2007 aug. 07. - 01:52:14
(Bár lenne kivel beszélgetni errõl a filmrõl is. Klassz.)