Reményvasút

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 79 perc, 2015

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

Az Úttörővasutat 1948-ban építette a kommunista kormány Magyarországon. A vonatok ma is közlekednek, ötszáz fiatal üzemelteti őket. Fizetés helyett egyedülálló közösségi élménnyel gazdagodnak.

Trencsényi Klára dokumentumfilmjének főszereplői olyan kiskamaszok, akik szerint a legjobb dolog a világon a Hűvösvölgy és Széchenyi-hegy között zakatoló Gyermekvasúton szolgálni. A vasútmániás Gergő, és a tizenegyedik kerületi ikerpár, Viktor és Kármen, mind nehéz, hátrányos helyzetű kiskamaszok. Az ő sorsuk alakulásának követésével egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, ahová amúgy nincs bejárásunk: 10-14 éves gyerekek osztják meg velünk örömeiket, gondjaikat, miközben a külső szemlélő csak a fegyelmezetten menetelő kis felnőttet látja bennük, aki vonatot meneszt, jegyet kezel, tiszteleg. Végigkövethetjük, ahogy ezek a gyerekek a felelőségteljes munka és a családi gondok, kamaszkori bájos biztonytalanságok és indulatok között valódi felnőtté érnek.

A film arra keresi a választ, hogy a mai anyagi és érzelmi nehézségekkel küzdő kamaszok miért találnak menedéket ebben a múlt történelmét hordozó, ám hiánypótlóan szeretetteljes és biztonságot adó intézményben.
Bemutató dátuma: 2016. március 17. Forgalmazó: Éclipse Film Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
janderka 2020 ápr. 16. - 13:29:38 4/10
Egy órája nézem, de rá nem jövök, mi alapján találta ki a rendező, hogy a Gyermekvasúton dolgozó nehézsorsú gyerekek nyomorúságos családi életét mutassa be. Nem mondom hogy nem fontos téma - bár mit lehet vele kezdeni az általános sajnálaton túl? -, de mi köze az egésznek a Gyermekvasúthoz? Semmit nem ad hozzá a filmhez. Nem mutatja be azt se mentsvárként , se kitörési alternatívaként. Van mint homogén háttér - de minek?
topikutya 2020 márc. 21. - 19:07:20
hát nem vidám, vajh mi lett velük? (azért vasaltam is)
10/10
angoltanar 2016 júl. 15. - 21:52:09 10/10
Ajánlom a filmet minden szociálisan érzékeny, mások életére kíváncsi embernek.

Nem mintha ezen meg kéne lepõdni, de egyre jobb magyar dokumentumfilmek készülnek. Szívesen csatlakoznék egy közösségi finanszírozási kampányhoz, ahol mondjuk a film alkotói valami más témát dobnak fel. Szerintem fontos munkát végeznek, és még sok a téma...
10/10
Al Hajjar Viktor 2016 jan. 07. - 18:20:11 10/10 Előzmény liumiu
A stáb és a szereplõk nevében köszönöm ezeket a szép szavakat.
10/10
Hoffer Hoci István 2015 dec. 18. - 08:35:13 10/10
SPOILER

Mit is mondhatnék errõl a filmrõl?
Talán azt... amikor találkozik a gyerek- és a felnõttkor, az mindig megdöbbentõ.
Talán azt... amikor a játék beletorkollik a valóságba, az mindig megdöbbentõ, kijózanító.
Talán azt... Á, inkább hagyjuk!

SPOILER vége.


Ez a film megidézi azt a korszakot, amikor a filmgyártásunk még számottevõ volt. Csodálatosan megkomponált, fájdalmasan õszinte film.
Nálam 10/10
10/10
liumiu 2015 dec. 14. - 17:35:40 10/10
Szíven ütött nagyon ez a doku. Végigkísérni - akárha virtuálisan is - egy háromgyerekes család kilakoltatását, amikor ott ülnek a csomagjaikon a lakásuk elõtt, amibõl immár végleg kizárták õket, a tudattal, hogy ennyi volt, vége, nincs többé biztonságos meleg otthon, ahová haza lehet menni, és egyáltalán, sehová nincs hazamenni ezután... hát, mit mondjak, erre nem számítottam az ismertetõ alapján...
Sõt, az ismertetõ alapján nem is igazán vonzott a film, de az Aranyélet aktuális epizódjára várva gondoltam, jobb híján belenézek, azután ott ragadtam, de nagyon. Hihetetlen jó lett, és el nem tudom mondani, mennyivel többrõl szól, mint a volt Úttörõvasút, ma Gyermekvasút kis rajongó "dolgozóiról"; csak ajánlani tudom mindenkinek megtekintésre, de fõleg elgondolkodásra - pl. arról, hogy mennyire nem az ismert sztereotípiákban kell gondolkodnunk akkor, amikor nehéz sorsokról beszélünk, mert a nehéz sorsok gyakran itt vannak a közvetlen szomszédságunkban...
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu