Requiem egy lányért

Bakancslistához adom
Requiem
16 éven aluliak számára nem ajánlott német thriller, 88 perc, 2006

Értékelés:

28 szavazatból
Szerinted?

A fiatal Michaela felvételt nyer a tübingeni egyetemre, ám anyja keményen ellenáll terveinek, mert alkalmatlannak tartja beteg lányát a szülői házon kívüli életre. Apja segítségével azonban Michaela mégis elutazik az egyetemi városba, beleveti magát a tanulásba, megszeret egy hozzáillő fiút, és már-már a betegsége is kezd elmúlni. Ám anyja rideg szigora a távolban is kísérti, és a tőle kapott rózsafüzér olyan mértékű tudatalatti ellenállást és gyűlöletet vált ki belőle, hogy lassan képtelen lesz imádkozni, s szembefordul a lételemét jelentő vallással is. A fiatal lányt ördögűzéssel próbálják félelmeitől megszabadítani.
A film megtörtént esetet dolgoz fel. Az ördögűzés létjogosultságáról mind a mai napig nem zárultak le a viták.

Stáblista:

Szereplők

Michaela Klingler
Karl Klingler
Marianne Klingler
Hanna Imhof
Stefan Weiser

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Zahire 2019 márc. 31. - 18:21:36
Az "Ördögűzés Emily Rose üdvéért" ennek a történetnek átdolgozása.
8/10
Szissssz 2013 máj. 19. - 23:22:31 8/10
Nagyon egyedi hangulatú film, engem magával ragadott s a színészi alakításokat is hitelesnek éreztem.
Utána olvasva a történetnek viszont azt gondolom, hogy némiképp lehetett volna több elõzmény is és a végkifejletig vezetõ út bemutatása is lehetett volna részletesebb. Gondolok itt több borzalmas részletre ami nem volt benne a filmben.
A befejezés viszont tetszett.
Mike088 2013 febr. 08. - 20:12:13
A megosztó oldalokon fent van több német nyelvû dokumentumfilm is ahol a családtagokat kérdezgetik, és mutatnak több korabeli felvételt is Anneliese-rõl. Nem tudná valaki, hol találom meg ezeket szinkronos verzióba? Próbáltam keresni hozzájuk feliratot, de úgy látszik vagy nem foglalkoztak vele itthon vagy csak én nem találom.
dióhéj 2010 aug. 17. - 14:54:49
blowup 2010 jún. 19. - 11:20:59 Előzmény pneklara
Mindkettõ.Habár a téma hidegen hagy, csak azért ültem neki, mert nem hittem el, hogy az 1970 körüli NSZK-ban - a németek köztudottan két lábbal állnak a földön - ilyen megtörténhetett.
A film csúcspontja - színészileg is - az a két perces klubjelenet, ahol a Deep Purple Anthem-jére táncol.A környezete által fojtogatott lányból itt tör ki, mekkora elvágyódás és szabadságvágy forrong benne.
Jó volt, sajnáltam.
9/10
pneklara 2010 ápr. 01. - 18:28:43 9/10 Előzmény real_madrid
Nem az istenhívõ, istenfélõ, vallásos embereket akartam bántani, hanem a bigott, a földi élet örömeit megtagadó embereket.Kevesen, de vannak ilyenek. Ebben a családban az anya tette örömtelenné az egész család életét.Milyen anya az, aki szó nélkül szemétbe vágja a lánya új ruháit? Milyen szorongásban élt a kisebbik lány? Milyen beletörõdésben a jóravaló férje?Hogy fügött anyjától, hogy akart mindenáron megfelelni ennek az erõs, érzéketlen asszonynak az a szeretetre, megértésre vágyó lány?Megtörtént esetet dolgoz fel a film. Kíváncsi volnék, mikor élt, hitt ilyen babonában egy család? Elfogadnám, ha 1600-at írnánk. És a pap, akitõl felvilágosult gondolkodást várnánk -talán az öreg papban lakozott is-a fiatal pap viszont még inkább tetézte ennek az érzékeny lánynak a terheit.Nem volt kidolgozott a film, hiszen végül nem tudtam meg, hogy beteg volt-e/pl. epilepszia/, vagy "csak" lelkileg zavart.Egyszer vizsgálták különbözõ eszközökkel, de vagy nem figyeltem, vagy a valóságban sem vitték végig a klinikai vizsgálatait.De a film szerint otthon "kezelték", nem kapott orvosi segitséget. Ez sötét középkor, vagy bigott eltévelyedés.
real_madrid 2010 márc. 31. - 17:23:51
bocs, de amit te mondasz az nagyfokú általánosítás. azért mert valaki vallásos, még nem fordítja el fejét az ég felõl, ahogy fogalmazol. vannak természetesen kivételek, de ezt a túlbuzgó elvet Isten nem követeli meg tõlünk. a vallás pont arra tanít, hogy csodált meg az eget, ragadd meg az alkalmat, vedd észre a szépséget.
9/10
pneklara 2010 márc. 31. - 17:16:28 9/10
Gyerekkoromban egy darabig vallásosnak próbáltak nevelni-fõleg nagyanyám hatására, aztán hála égnek nem erõltették.Elborzadva látom azokat a vallásban, hitben élõ családokat, akiknek az otthonában semmi öröm, lazaság, nevetés nincs. Szemüket az égre fordítják, s nem veszik észre a földön járókat, még ha az a gyermekük is, aki vágyna szeretetre, melegségre, jó kedvre. S helyette szigort, fegyelmet kapnak, s hamis értékeket erõszakolnak beléjük. Mindent elmond errõl a családról, amikor a lány boldogan ugrana az anyja nyakába, de az inkább eltolja magától, mondván, koszos lesz a ruhád. Lehet ezt a torz nevelést valaha is levetkõzni, megszabadulni tõle? Ha ez a sötét középkorban lett volna, csak-csak. Egyetlen józan, erõs ember kiscsaj, a barátnõ, de késõn kapcsol. A többiek gyávák, tétovák.Kérdés, hogy betegség-e ez, vagy lelki deformitás?Gyógyítható-e?Nekem tetszett a film.
sznúp 2010 márc. 30. - 19:47:16
Dehát ebben a filmben nem konkrétan arról van szó hogy az ördög megszállja a lányt , hanem egyszerûen az anyja akkora hatást gyakorol rá , hogy így viselkedik .
Szerintem a babonás emberek találják ezt ki ,például , hogy "jajjj de rossz ez a gyerek biztos megszállta az ördög", holott csak a nevelésében vannak gubancok .
ma.il 2010 márc. 30. - 19:29:20
A tv2-n a kedvenc csapatom fog élethalál harcot vívni holmi kolbászzabálókkal. De szolgálatban vok, és ezen a feketefehér múzeumszökevényen itt az irodában csak a királyi jön nézhetõ minõségben...remélem lesz annyira jó a film, hogy feledteti, hogy nem cseréltem el a szolit a manu-ra valami mondvacsinált indokkal...:-)
offtopic
pozsizsuzsi 2010 márc. 30. - 15:20:07 Előzmény verdeleth
Kösz, akkor ma!
verdeleth 2009 aug. 14. - 01:53:12 Előzmény pozsizsuzsi
Tényleg jó film bár nem erre számítottam Az a thriller megjelölés tényleg megtévesztõ Érdekes film: mintha a Carrie-t és az Ördögûzõt összekevernénk é beleadnánk egy német drámába Ennek ellenére a film sokszor "ugrált": túl hirtelen, elõzmények nélkül történt egy-két dolog, nem voltak kibontott elõzmények, és ez sokszor zavaró Azért érdemes megnézni, a német drámák rajongóinak meg kötelezõ És NEM thriller!
alex4427 2009 júl. 13. - 16:58:11
Jó film. De miért thriller? (Merthogy minden második DVD-re ezt írják rá...hátha jobban veszik!?) Dráma!
pozsizsuzsi 2009 júl. 12. - 13:21:51
Nagyon ígéretesnek tûnik. Látta valaki?