Retró kabaré

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar szórakoztató műsor, 2. rész, 48 perc

Értékelés:

59 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: Klasszikus kabarétréfákból összeállított archív válogatásunk második részébe többek között olyan emlékezetes jelenetek kerültek, mint Szilágyi György: "Hal a szatyorban" című mini szituációs komédiája, Salamon Béla Pomócsi bácsija _ ugye, emlékeznek még: "Ha én egyszer kinyitom a számat?!", _ a Körmendi János által átírt Három nővér-jelenet, vagy a Markos-Nádas duó halhatatlan katona-paródiája.

A műsor ismertetése: Ezeken a jeleneteken már több nemzedék mulatott. Ugye, mindannyian emlékezünk Alfonzó Ványadt bácsijára, Körmendi János és Gálvölgyi János vaksi optikus-jelenetére, a Markos-Nádas duó múzeumi teremőrére, Bodrogi Gyula szégyenlős óvszer-vásárlójára, vagy Kiss Manyi vécésnénijére? És akkor még nem is említettük a Márkus-Haumann-Körmendi trió emlékezetes Három nővér-paródiáját, Antal Imre és Pécsi Ildikó duettjét a Néma leventéből, Szőke Szakáll Vonósnégyesét, a legendás Alacsonyi szüretet, vagy az őrületbe kergetett Márkus László kérdését, hogy vajon mi került ezen a fotelon 7200 forintba? Ezek a jelenetek attól zseniálisak, hogy bár láttuk már őket, akár többször is, mégis újra és újra képesek vagyunk hahotázva kacagni rajtuk; - hiába, no: ezek igazi klasszikusok!

Egyéb epizódok:

Hozzászólások

Szerinted?
hanyi istók 2013 nov. 26. - 20:31:08 Előzmény -greghouse-
juj de vicces valaki
10/10
-greghouse- 2013 nov. 14. - 11:46:53 10/10
Bizony, bizony.... akárcsak magam mondtam volna, Ványadt Ványadtovics Vinyakov!
ccaty 2013 nov. 13. - 21:28:26
"- Heeeej, ha az én galambocskám, Galuska Galagonyevics ezt megérhette volna...

- De nem érte meg, dadus...!

- Hát ez az!!"
vino-et-veritas 2013 nov. 13. - 19:47:27
OFF

A "törpék" rádióváltozata az igazi (bár itt nem annyira jön elõ, de Romhányi és Tímár mellett Szilágyi volt a harmadik nagy "rímhányó").

A TV-s felvétel késõbbi és nem is teljesen ugyanaz, inkább már a kameráknak szól.
Ettõl még mindig 100x szórakoztatóbb, mint a most divatos stand-up-os erõlködés többsége...
napraforgó 2013 nov. 13. - 19:16:15
Nekem a Három nõvér-en, a Hófehérke és a hét elgyötört törpe címû jeleneten kívül nagy kedvencem a Mellékhatás (Sinkovis Imre játszotta az orvost, Tábori Nóra az asszisztensét és Szombathy Gyula a beteget, akinek viszketett a háta)
9/10
cam2 2013 nov. 13. - 09:27:42 9/10
Csatlakoznék az elõttem szólókhoz.
Ez egy jó mûsor. Õk még igazi humoristák (voltak), és ezek jó jelenetek. Ahogy a reklámban mondják: "régen nem volt ennyi humorista, mégis többet nevettünk."
Ma mindenhol a stand-up ripacsokat erõltetik, már a rádiókabaréban is. Évek óta õk kapják a Karinthy-gyûrût, mert ezek szerint nincs más. Ha valaki ki áll a színpadra, beszédhibás, csúnyán beszél és káromkodik, attól még nem vicces.
A politikai kabaré teljesen megszûnt. Ennek az az oka, hogy a mai politikusaink annyira ....... (nem írok semmit, mert úgyis kimoderálnák), hogy õket még parodizálni sem lehet, és nem érdemes.
10/10
-greghouse- 2013 okt. 16. - 21:28:39 10/10
Közben kimoderáltak pár hsz.-t... Megpróbálom még egyszer, hátha most nem lát benne senki politikát.
Azért (is) jók ezek a régiek, mert 1. még voltak megírt, rendesen dramatizált jelenetek. Élvonalbeli színészek, mint Agárdy, Kállai, Bárdy, stb. nem röstelltek komédiázni, és nem középiskolás fokon, hanem nagyon magas fokon. A jeleneteknek volt történetük, párbeszéd, játék, stb.
2. Tudtak beszélni. Ezt is többször érintettük, hogy a standup komédiásokra valahogy nem nagyon figyelnek oda, mert a magyar nyelv már olyan fránya dolog, hogy a kijelentõ mondatok végén LE viszi a hangsúlyt. A mai standup komédiások (tisztelet a kivételnek) akár rádióban, akár tévében adnak elõ magánszámot (mert az nem kabaré), a belépéskor elkezdik a mondatot, és az egész monológjuk alatt nem viszik le, csak a végén. Minden mondatuk úgy "végzõdik", hogy "..hát szóval;.. no és.." (s ezzel kezdi a következõ "mondatot". Nem gondolom, hogy annyira bonyolult lenne megtanulni a hansúlyozást. Még annak idején szegény Montágh Imre professzorral készített Déri János egy kis beszélgetést (kabaréban), ahol M.I. mindezt elmagyarázta és illusztrálta (és még sok minden mást.)
Szegény Montágh Imre most forog a sírjában.
.....Ma azért volt két abszolút klasszikus, amiket nehéz felülmúlni, a Hófehérke és a hét elgyötört törpe eredetije (mert azt borzalmasan feldolgozták mai sztendaposok, hiába ugyanaz volt a szöveg, élvezhetetlen volt), és az Alfonzó (és fia) közremûködésével készült Mozart/Bach/Schubert paródia.
...Ezeket (és a Patikát, és a Három nõvért, és az Alfonzó világszínházát és a Salamon Bélákat, stb., stb.,)
csak elõ kellene venni, odaadni a mai sztendaposoknak, és megmondani nekik:
.."Hát nem ott van?...Hát nem ott van?..." :-) (remélem, most nem találtak semmi moderálnivalót benne, a mûsorról szóltam.)
Petterson 2013 okt. 16. - 20:37:42 Előzmény -greghouse-
Én emlékszem, néhány évvel ezelõtt valamelyik kereskedelmi tévé a régi retro kabaréjeleneteket forgatta újra különbözõ bemondókkal és fiatal színészekkel, láttam is belõle egy-két részt, de borzasztó volt, mivel én ismertem az eredeti jeleneteket az eredeti színészekkel, így nem is vettem fel a ker tévé által készítettet.
Petterson 2013 okt. 16. - 20:33:09 Előzmény zottyo534
Azt jelenti, hogy nem filmszalagról, vagy videó magnóról megy, hanem dvd-rõl, ami tovább marad viszonylag jó minõségû, mint azt elõzõ kettõ.
10/10
offtopic
-greghouse- 2013 okt. 16. - 20:23:50 10/10
De villámgyorsan ki lettünk moderálva... bizonyára bizonyos nevek leírása itt szentségtörés. Na, most melyik szóba fognak belekötni?
Tibag05 2013 okt. 16. - 16:07:11 Előzmény fredi60
bizony milyen szerencse hogy a köztévé újra és újra leadja. Aki nem tudja elsõre talán az ismétlést fel tudja venni.
A mostaniból kettõt felvettünk. A Salamon "ha én egyszer kinyitom a számat..." pl.szenzáció, de volt amit letörlök majd (pl.a Gálvölgyi-Körmendi látszerész jelenet) mert nem mindegyik igazán jó.
offtopic
zottyo534 2013 okt. 09. - 20:31:31
Elérkezett a pillanat, amikor az én oldalamat is furdalja a kérdés: Mit takar az "Eredeti hang digitálisan." kifejezés. Nálam 3 hangsávon megy magyarul.
perry 2013 febr. 10. - 23:27:23
:)
10/10
-greghouse- 2013 febr. 10. - 21:16:13 10/10 Előzmény perry
Igaz, igaz, petar petrovics, mintha csak magam mondtam volna.... hja, már a sorozatok sem a régik... :-)
perry 2013 febr. 05. - 14:27:09
Bocsánat , hogy kéretlenül bele szólok a dialógusaitokba, de volt szerencsém az MTV és kereskedelmi tv-nél is dolgoznom szerkesztõi munkakörben, mindkét helyen (mára már csak nyomokban) mûködik a saját gyártás. Azon kívül inkább vásárolnak a kereskedelmi tv-k a saját anya cégeiktõl valamint azok "lányvállalataitól" mint a konkurenciától.
kedves Nemlaha barátom ötlete volt a Retro TV amiben az a zseniális, hogy egy fillérbe sem kerül, csak szerkeszteni kell és felhozni a tekercseket és már mehet is az AMPEX vagy más lejátszó rendszerbe:).
Agyament ötlet lenne levágni az arany tojást tojó tyúkot azzal, hogy kiárusítsanak egy ilyen "aranybányát".
Ebbõl lehet meríteni minden korosztálynak, megjegyzem még a fiataloknak is.
10/10
-greghouse- 2013 febr. 05. - 10:30:28 10/10 Előzmény fredi60
Ebben a világban MINDEN eladó. Két kérdés van, hogy 1) mennyibe kerül (ezt még meg is fizetnék a kertévék, és ami ennél szerintem nyomósabb ok, hogy 2) a kertévék presztizs okból nem vesznek semmit az MTVA-tól, inkább nyomják az ezer éves Gálvölgyi showkat, meg a Sas kabarékat. úgy kell nekik.
offtopic
fredi60 2013 febr. 04. - 19:30:56
Feltéve, hogy az MTVA el akarja adni.....
És ezt kétlem.
10/10
-greghouse- 2013 febr. 04. - 19:28:24 10/10
Igazad van, de pontosítsunk: megvenni BÁRKI megveheti, ha megfizeti az MTVA árat.
fredi60 2013 febr. 04. - 19:02:27
"Még szerencse, hogy ezeket néha leadja a köztévé. Leadhatná a kertévé is, akkor õket dicsérném, de nem õk adják le."

Gondolom, az egykori MTV jogutódja, a "királyi" m1 és m2 - vagy talán helyesebb õket MTVA néven meghatározni - a régi felvételek jogtulajdonosa, így nem is fogják ezeket átadni a kertévéknek.
10/10
-greghouse- 2013 febr. 04. - 12:59:26 10/10
A Markos-Nádason és végig röhögtem magam (kiszólások: mindjárt leesik a bajuszom...), de az összes Alfonso, és a többi. Próbáltam meggyõzni magam régebben, hogy "ez csak nosztalgia". De nem. Amit ma kabarénak neveznek (meghallgattam a rádiókabarét) az (tisztelet a kivételnek) a magyar nyelvet korlátozottan ismerõ "sztendapkomédiások" egyszemélyes poénkodása. Jelenet alig van, vagy ha igen, ugyanez csak több szereplõvel, forgatókönyv nélkül. A tévében egyáltalán nincs, óriási felüdülés egy Alfonso, egy régi Markos-Nádas-Boncz, a patika jelenet, nem is beszélve az (eredeti) Hófehérke és a hét elgyötört törpérõl, aminek megcsúfolása volt, amit a sztendaposok próbáltak izzadtságszagúan újra utánozni.
...Sohasem fér a fejembe, hogy ma a "kabaré"-ból miért hiányoznak a jelenetek (Nóti, Rejtõ, és a többiek, de ha belegondolunk Bodrogi óvszervásárlása nem is régi, Trunkó, ilyenek sem férnek bele?), csak Liptai doktor és barátainak egyszemélyes poénkodásai?
..És csodálkoznak, hogy a retrohoz fordul az ember, ha jól megírt, jól eljátszott, jó színészekkel elõadott humort akar látni?
Még szerencse, hogy ezeket néha leadja a köztévé. Leadhatná a kertévé is, akkor õket dicsérném, de nem õk adják le. Én filmvadász (mûsorvadász) vagyok, nem érdekel melyik csatorna ad le jó filmet/mûsort, tõlem akár a dél-mozambiki csatorna is lehet, ha értem, csak jó legyen.
..A retro kabaré ma is jobb, mint az összes sztendapos, beszédhibás, hangsúlyozni nem tudó amatõr együtt véve.
Összes hozzászólás