Robin és Marian

Bakancslistához adom
Robin and Marian
amerikai romantikus kalandfilm, 106 perc, 1976

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Robin Hood (Sean Connery) és hű társa, Little John sok év után keresztes hadjáratból tér vissza Oroszlánszívű Richárd birodalmába. Amikor a király egy szerencsétlen véletlen miatt meghal, az őrült János ragadja magához a hatalmat, s nyomban arra utasítja Nottingham seriffjét, hogy üldözze el a papokat az országból. Robin újra csatasorba állítja hát Sherwood-erdőbeli csapatát, hogy megmentse egykori szerelmét, az apácaként élő Marian-t (Audrey Hepburn) - és persze a nélkülözőket.

Stáblista:

Szereplők

Lady Marian
Richard király
Nottingham bírója
Little John
János király
Skarlát Will

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
csabaga 2013 febr. 05. - 17:16:13 7/10
Külön erénye a filmnek,hogy a szereplõk életszagúak.Végre egy film,ahol a seriff nem egy félhülye,szadista állat,hanem emberként van ábrázolva.
Így azonnal méltó ellenféllé válik.
SÜNDÖG 2013 febr. 04. - 17:25:52 Előzmény csikosi
Akkor ne nézd,neked a "frakk" való !! :(
7/10
csabaga 2012 ápr. 18. - 17:12:11 7/10 Előzmény Nagyanyó
Az angol változatban is a serif szó szerepel.
Tényleg nem a vadnyugaton találták ki,bár itt mást jelent.
Nem városbíró,hanem a mi fõispánunk megfelelõje.

Egy grófsága van,a király kinevezettje.
agarik 2012 márc. 26. - 20:14:21
Nem gyanús hogy valami gond van egy ország kizárólagos hatalmú vezetõségével ha azt az országot kivülrl-belülrõl beperelte már mindenki aki létezik?A filmrõl: Róbin Hód a kirrrály! Az elõbb odanéztem, a szembõl(!) kilõtt nyilvesszõ levitte az ipse sisakját, majd beleállt ugyanazon ipse hátába(!). Ennél nincs tutibb. Ehhez képest Rémbó egy tapasztalatlan kis tejfelesszájú :D
gyorvik 2012 márc. 26. - 19:29:04 Előzmény eberti
Miért?
eberti 2012 jan. 19. - 15:57:10 Előzmény csikosi
"Amikor a király meghal, az õrült János ragadja magához a hatalmat, s nyomban arra utasítja Nottingham seriffjét, hogy üldözze el a papokat az országból."
EZ JÓ HÚZÁSA VOLT!!!
MOST IS EZT KÉNE!
1/10
csikosi 2011 júl. 25. - 12:32:41 1/10 Előzmény Vadrenalin
Szia!
Én végignéztem a filmet tegnap, de nagyon sajnálom már!
Ilyen utángyártott, lekopott kiadást még az életemben nem láttam.
És én csak most a filmrõl beszélek!
Ennyire nem lehet elrontani a régi legendát, de szerintem ezt ingyen adták a film-múzeumnak, mivel én nem adtam volna egy fillért sem érte.
Üdv: neked
4/10
mondial 2009 dec. 12. - 02:18:58 4/10
nem igazán a történeten van a hangsúly, sõt, sztem a forgatókönyv kicsit össze van csapva, fõleg a végét zárják le furcsán és nem túl eredetin.
tényleg vannak benne monty pythonos jelenetek, helyenként kicsit túlzásba is vitték õket(pl a 2 király összes jelenete), ámbátor pl az erdõbeli ébredés, ahogy Robin ébresztgeti a többieket és majdnem megfeledkezik magáról, zseniális szvsz:)
Audrey Hepburn miatt néztem meg a filmet, hihetetlen, h ez a nõ 47 évesen is simán letagadhatott 20 évet, legalábbis addig, amíg nem mutatta meg borzalmas frizuráját, de amíg apácaszerkót viselt, olyan érzésem volt mintha most libbent volna át a korosodó Conneryhez a breakfast at tiffanyból.
7/10
csabaga 2009 febr. 08. - 16:04:16 7/10
Alúlértékelt film,mind manapság mind a maga korában.

Kétségtelenül láthatóan olcsó(jelmez,díszlet,forgatási idõ),de szereplõk fizetésén nem spóroltak.

Miért bukott meg?

A Hepburn-Connery duó jó párosításnak tûnt,a színésznõ szerintem elhamarkodottan hagyott fel a filmezéssel(többek között:nem akart hónapokat távol lenni a már iskoláskorú fiától,de most viszont az õ rábeszélésének(is) engedve szerepelt újra.
Csakhogy azóta eltelt majdnem 10 év,és ez sok!Connery pedig,igaztalanul,a 70-es évekre kiment a divatból.

A történet nem olyan rossz,hiszen tudatosan szembe megy a hagyományos Robin Hood legendával,a szereplõk vállalják a korukat,a befejezés váratlan és megrázó.
De pont ez nem kellett a nézõknek.Õk fiatalokra és hõsökre vágytak.
Mindez igazolta Hepburn félelmét a 60-as évek végén.Hogy egy színésznõt túl a 40-en szinte automatikusan leírnak,függetlenül a játékától.
Pedig az "utolsó" két filmjében(Ketten az úton,Várj,míg sötét lesz),mást játszott,mint korábban és jól is!
Voltaképpen egy Oscar jelöléssel hagyta abba...
Tudtommal õ inkább egy szerelmes-filmet szeretett volna,de inkább kalandfilm lett belõle.Sok jó jelenete végezte a vágószobában.Hiába,egy Robin Hood filmben Marian nem lehet fõszereplõ.
Könnyen elkerülhetõ hibái ellenére( összeszedetlen forgatókönyv,Hepburn rémes hajviselete,ami pont az arcáról tereli el a figyelmet) vannak szerethetõ részek eben a kicsit lassú(öreges) moziban.
Vadrenalin 2009 jan. 10. - 20:09:57
Úgy látom, a filmrõl nem ír senki, pedig kíváncsi lettem volna más véleményére is, hogy megtudjam, a sztárokon kívül mit lehet szeretni ezen az elképesztõ gagyiságon (az IMDB szerint kevesen érezték annyira kritikán alulinak, mint én, így tényleg kíváncsi vagyok).

Elképzeltem a producerek beszélgetését, amikor ennek a filmnek az elkészítésérõl döntöttek:
- Baj van, itt van elõttem James Goldman legújabb történelmi drámából adaptált forgatókönyve, de iszonyat rossz. Pedig jó a srác, nem véletlenül kapott Oscart az Oroszlán télen-re és már leszerzõdtünk vele a Twist Olivérre meg az Anna Kareninára is. De itt már az alaptéma el volt cseszve.
- Akkor minek rendeltük meg tõle?
- Jó ötletnek tûnt, hogy a Robin Hood szereplõit 20 évvel idõsebben mutassuk be, mert így az öregedõ sztárjainkkal el tudjuk adni a filmet. Még a fõszerepre is elõre leszerzõdtünk Sean Connery-vel, aki sokkal olcsóbb, mióta James Bondként leváltották. Audrey Hepburn-rõl már nem is beszélve, aki 10 év kihagyás után fillérekért eljött, csak hogy újra a vásznon legyen.
- És most mi lesz?
- Fogalmam sincs, ez a script már annyira rossz, hogy nem tudom, sírjak-e vagy nevessek.
- Apropó, nevetés: Mi lenne, ha poénra vennénk az egészet? Most megy a mozikban ezeknek az Monty Python-os fiúknak a filmje, bizonyos Gyalog galopp. A fiatalok közt egész jól megy, bár fõleg Európában.
- Miért, mi a franc az?
- Egy történelmi kalandfilmnek tûnik az is, de tiszta hülyeség az egész, szándékosan bénán csinálnak mindent.
- Sose értettem a brit humort, de Sean is brit, vele tutira el lehetne adni...
- Csak kell bele néhány olyan hülyeség, hogy pl. valaki kézzel dobja bele a másikba a nyílvesszõt, mert nincs íja. Meg Robin egyszer vágja szájon Marian-t, úgy hogy annak meglazuljon a foga.
- Na jó, akkor arccal az angolok felé. Te kutass fel még pár öregedõ brit sztárt, én meg vadászok egy angol rendezõt, aki talán érti, hogy mit lehet röhögni egy drámán.
- Ott van az a pasi, aki a Beatles filmeket is csinálta. Mond meg neki, hogy valami oltári hülyeséget szeretnénk, úgy tûnik arra buknak ezek a mai fiatalok a 70-es években...
offtopic
rapanui 2009 jan. 08. - 17:46:18 Előzmény orgyen
már szégyen magyarul beszélni.....
offtopic
pozsizsuzsi 2009 jan. 08. - 13:19:14
Divat lenne? Aranynak például elég jó volt a lord major.
orgyen 2009 jan. 08. - 12:57:31
Hi!

EZ így igaz, valóban nem Amerikában találták ki!

De van elfogadott magyar fordítása: "VÁROSBÍRÓ"
Ezt használták hagyományosan:
- a megjelent konyvek (különbözõ Robin Hood regények ill. Walter Scott Ivanhoe-ja) magyar fordításaiban,
- az elsõ klasszikus Errol Flynn-es változat és az azt követõ feldolgozások szinkronjaiban is.

Az utóbbi 2 évtizedben úgy látszik nem számít elég divatosnak/magyarosnak ha a jó magyar fordításokat használjuk, inkább elönt bennünket a többnyire rosszul (ebben az esetben kivételesen jól) használt idegen szavak garmadája.

Ha ez így folytatódik, lassan szégyen lesz itthon magyarul beszélni: átmeneti megoldásként a TV-s mûsorvezetõk ill. "celebek" máris hibásan használják édes anyanyelvünket, mert ez olyan "trendi"!

üdv.:
orgyen
Poohikan 2009 jan. 08. - 12:21:13
Na ja, fõleg ha valaki nem hallott még arról, hogy szinonimitás ;-)
atomasd 2009 jan. 08. - 11:01:17
Nincs ezzel baj, tényleg volt ilyen tisztviselõ, nem a vadnyugaton találták ki.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Seriff
Nagyanyó 2009 jan. 08. - 09:52:34
Csak gratulálni tudok annak, aki egy, a középkori Britanniában játszódó film ismertetõjében leírja, hogy Nottingham SERIFFJE!!!!!