Rosamunde Pilcher: Négy évszak

Bakancslistához adom
Four Seasons
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol-német dráma minisorozat, 90 perc, 2008

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Rosamunde Pilcher története a négy évszakot a Combes család endellioni birtokán történt eseményeken keresztül mutatja be. A villát kezdetben a harmónia és a nyugalom járja át, ám ahogyan a természetben, úgy itt is folyamatosan munkálkodnak az erők, fenntartva az állandó változást és körforgást. Váratlan fordulatok, bosszú, féltékenység és a tengernél is hevesebben tajtégzó indulatok Rosamunde Pilcher Négy Évszak című művének filmadaptációjában.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Julia Combe
Charles Combe
Stephen Combe
Abigail 'Abby' Combe
Alexander 'Alex' Combe
Max Freeman

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
grosz_i márc. 03. 08:53:11 10/10 Előzmény sorozatneked.hu
Tisztelt sorozatneked.hu!
Valahol, valakinek már megírtam a sommás véleményem, ami azóta jottányit sem változott.
Soha életemben nem néztem végig egyszer sem olyan filmet, amit valamikor, valamelyik csatornán ne néznék meg szívesen újra.
Viszont azzal is tisztában vagyok, hogy az én személyes véleményem - azon kívül, hogy az 1-10-es skálán adok egy pontszámot -, vajha érdekelne bárkit is, hiszen ma már nem informálódni akarunk az ilyen oldalakon (eltekintve az érdemleges, nem 100% szubjektív bejegyzésektől), hanem exhibicionista módon szerepelni, és írni…, pedig tájékozódni is lehet a port.hu-n, hiszen azért van….
Azaz az írás elsődleges feltétele lenne az olvasás, és ha azt megtette az ember, akkor pl. Ön sem nézne meg egy romantikus, szerelmi drámát, aminek a cselekménye, értékrendje, érzésvilága fényévekre távol áll az Ön ízlésétől.
Egyszóval nem befolyásolni kívánnám az ízlését, de gentleman módra, ne bántsa azokét sem, akiknek az ilyen sorozatok készülnek, készültek, hiszen a ZDF, amely a Herzkino szombati műsorában már 1994 óta készít Pilcher filmeket (jelenleg 160 fölötti ez a szám), amely jelentős turizmust generált Cornwallba (U. K.), amiért mind a ZDF, mind a néhai Rosamunde Pilcher író kitüntetést vehetett át Charles (Károly walesi hercegtől - 2016. augusztus) - azonkívül a Pilcher-filmek nézettsége rekordokat döntöget nemcsak Németországban, hanem Lengyelországban, Csehországban, Olaszországban, és egy-egy filmet szinkronizálnak spanyol nyelvre is.
A baj az lenne, ha mindenki minden műsort szívesen nézne, mert az ilyen ember ízléséről semmilyen véleményt sem lehetne megfogalmazni…
Üdvözlettel, grosz_i
4/10
sorozatneked.hu febr. 28. 08:22:22 4/10
4/10

Szokásos Pilcher limonádé. De azért néha jó ilyeneket nézni szombat délutánonként, amikor sehova sem akar menni az ember.
10/10
grosz_i 2019 szept. 11. - 20:46:55 10/10
Rosamunde Pilcher - Négy évszak: Nyár (2008)

Egy viharos napon Julia Combe és Max Friedman Londonból Cornwallba repülnek, hogy felkeressék Julia lányának, Charlotte-nak a sírját. A fiatal nő sok évvel ezelőtt öngyilkos lett, hogy milyen körülmények között, azt senki sem tudja. Juliának nem könnyű a múltjával kiegyezni, még annyi év után sem szeretne a többi családtaggal találkozni és amilyen gyorsan csak lehet visszatérni Londonba.

Kissé később ott áll Charlotte lánya, Abigail a sírnál. Abby nagyon korán elveszítette az anyját, hogy ki is az apja, azt sosem tudta meg. A nagyapjánál, Stephennél, egy rendkívül sikeres üzletember birtokán, Endellionban nőtt fel. Egy ideje Londonban él, és a tanulmányai elvégzése után sikeres festmény-restaurátor és a vonzó külsejű becsvágyó pénzügymenedzserrel él párkapcsolatban. A családja múltjáról sosem tudott meg sokat, de nem is érdeklődött iránta különösebben.

Este egy kisgép lezuhanásáról hall a hírekben, a baleset során a pilóta, az ismert újságfotós, Max Friedman meghalt. A másodpilóta nő súlyosan sérült, de életben maradt. Abby a nagybátyja, Charles Combe elbeszéléséből tudja, hogy Max a nagymamája élettársa volt, akivel még soha nem találkozott. Lassan ébredezik benne a vágy, megismerni a családja történetét. Ki ez az ismeretlen nagymama, akiről vagy semmit, vagy csak rosszat hallott? Mi történhetett a nagyszülei és Stephen meg Julia között?

Juliát kiengedik a kórházból. Húsz év boldogtalan házasság után elvált Stephen Combe-tól és Londonba költözött. Minden kapcsolatot közte és a lánya között megtiltottak, Charlotte a nagyapjánál és annak családjánál Endellionban maradt. A gyerekétől való elválasztást nagyon megszenvedte Julia, Max-szal viszont megtalálta a boldogságát. Max volt az élete, a nagy szerelme. Együtt sok éven keresztül bejárták a fél világot, élményt élményre halmozva.

Abby úgy dönt, titokban elmegy Max Friedman temetésére, hogy végre közelről láthassa a nagymamáját. Vele beszélni, arra nincs lehetősége, de Abbyt elbűvöli ez a szokatlan asszony, aki egészen másmilyen, mint ahogy elképzelte. Jamie aggódik Abbyért. Neki elmesélte, hogy szeretné felvenni a kapcsolatot a nagymamájával, de Stephen Combe nyomatékosan megkérte Jamie-t, éppen ezt, akadályozza meg. Jamie csodálja Stephent, hogy a bizalmába fogadta, az sokat jelent számára.

Max halála után Julia is pénzügyi gondokkal küszködik, egy-két fényképétől meg is kell válnia. Abby a sajtóból tudja meg, hogy kiállítás lesz és újságírónak kiadva magát elmegy és interjút kér Juliától. Amikor indulatosan rákérdez, miért hagyta a lányát faképnél, Julia felismeri benne az unokáját, de Abby elszalad. A pénzügyi gondok arra késztetik Juliát, hogy elhagyja Londont és az Endellionon lévő kis cottage-ba költözzön, amit a válás után neki ítéltek. Ezzel nem csak ő maga, hanem az egész család arra kényszerül, hogy szembesüljön a múltja árnyékával.
10/10
grosz_i 2019 szept. 11. - 20:46:30 10/10
Rosamunde Pilcher - Négy évszak: Ősz (2008)

Nem szívesen költözik Julia az Endellionon lévő cottage-ba, tart a volt férje, Stephen családjának a reakcióitól -, de leginkább magától, Stephentől. Pontosan tudja, hogy a férfi bármire is képes. Ugyanakkor megállapítja, hogy ez az új kezdet Endellionon számára is esélyt jelent. Max mindig is mondta neki, hogy a múltjával és a Charlotte iránti gyászával le kell számolnia.

Teljesül Juliának az a vágya is, hogy az unokáját, Abbyt közelebbről megismerhesse. Végre elmondhatja neki, hogy valójában mi is történt akkor és az a sok-sok év Maxszal miért is volt fontos számára. Abby szereti a nagyapját, ott nőtt fel, de azt is megtapasztalta, hogy igazságtalan is tud lenni a nagypapa. Abby bátorítja Juliát, jegyezze fel a történetét és így talán fel tudja dolgozni a Max iránt érzett gyászát.

Stephen testvére, Charles és Alexander, a két testvér apja őszinte szeretettel fogadja Juliát. Alexander is kitárja a szívét és otthona ajtaját a volt menye előtt. Szereti a két annyira különböző fiát, Stephent és Charlest, de ismeri mindkettő gyengéit is, és sejti, hogy Juliának nehéz sorsa volt a házasságában. Stephen, ahogy megtudja, hogy Julia ismét Endellionon lakik és kapcsolatot tart a családjával, tombol dühében.

Minden alkalmat megragad, hogy pokollá tegye a volt felesége számára az életet. Jogilag semmilyen lehetősége sincs a birtokról őt elkergetni, de akár aljas trükkökkel is megpróbálja őt innen elűzni. Szerencsére Charles -, aki a Juliával eltöltött időt láthatólag nagyon is élvezi - tapintatosan ki áll mellette.

Julia számára a visszatérés Endellionba lehetőség arra is, hogy többet tudjon meg az egyetlen lánya eltűnéséről. Túl sok a történtekben a képtelenség, mi is történhetett aznap este, amikor Charlotte elhagyta a kastélyt és kiment a strandra? Végül aztán Julia egy egészen komolyan vehető utalást talál arra, lehet, hogy Charlotte mégis csak él. Charles még egy kicsit óvatos, de támogatja Juliát a lánya felkutatásában.

Julia és Abby között az igen szívélyes viszony végtelenül irritálja Stephent. Minden eszközzel megpróbálja Abbyt magához kötni, sőt az ármánykodásába Abby barátját, Jamie-t is bevonja. Jamie ahelyett hogy támasza lenne Abbynek, inkább megpróbálja manipulálni. Ezenkívül egy ideje már meg is csalja őt Georginával. Tulajdonképp Georgina már úgyszólván Abby ifjúkori barátjának, Tomnak, a jegyeses, de Georginának a jóképű bankár, Jamie egyértelműen jobb partinak tűnik. Abby, aki minderről mit sem sejt, úgy érzi Jamie elhanyagolja, és egyre gyakrabban találkozik Tommal és nála megértésre is talál.
Georgina amikor végleg szakít Tommal, Abby véletlenül felfedezi, hogy Jamie őt csak rászedi, becsapja és így Abby és Tom egyre közelebb kerülnek egymáshoz.
Julia pedig újra felfedezi a szerelmet. A Charles iránt érzett barátság lassan-lassan gyengéd szerelemmé alakul.
10/10
grosz_i 2019 szept. 11. - 20:46:02 10/10
Rosamunde Pilcher - Négy évszak: Tél (2009)

Egy közös kiruccanás során az Endellion melletti öböl strandjára, Tom váratlanul megkéri Abby kezét. A dédapja, Alexander Combe, el van ragadtatva az ötlettől, hogy nagy mulatságot rendeznek. Endellionban már harminc éve nem volt esküvő.

Az általános örömöt csupán Alexander két fia Charles és Stephen közti állandó civakodás árnyékolja be. Ezenkívül, a Combe családra még egy újabb meglepetés vár: Julia az autórádióban interjút hall a zongorista, Lara Jones-szal, és ő a hangjában a halottnak vélt lányát, Charlotte-ot véli felismerni. Charles kíséretében Julia elmegy Bathba, ahol Lara Jones esti koncertet ad. És valóban 20 év elteltével egyszer csak ott áll anya és lánya egymással szemben.

A Bath-i találkozás őszinte örömöt vált ki, de Charlotte megjelenése Endellionban karácsony napján - az pedig vegyes érzelmeket kelt. Charlotte lánya Abby nem is tudja, hogy azt a nőt, aki őt babaként elhagyott szeresse-e, vagy gyűlölje. Lassan, tétován a két nő egyre inkább közelebb kerül egymáshoz.

Alexander is zavarodottan reagál, mivel a fiát, Stephent tette évekig felelőssé Charlotte feltételezett öngyilkosságáért. A legőszintébben azt kívánja, bárcsak kibékülne a család az elkeseredett Stephennel.

Abby elfogadja Charlotte ajánlatát, hogy elkísérje őt egy koncertsorozatra Londonba, még azon az áron is, hogy Tom megrökönyödésére, ez az esküvőjük elhalasztását jelentené. Amikor Tom szilveszterkor, röviddel éjfél előtt nem tudja elérni Abbyt, csak tovább nő a csalódottsága. Ezt a lelkiállapotot használja ki Abby unokatestvére, Georgina egy tisztességtelen ajánlattal.

Közben Alexander Endellionban a szilveszteri partin, kint a kastély udvarán a hóban összeesik és meghal. A család kibékülése, valamint Abby és Tom esküvője kitolódott az igen távoli jövőbe.
10/10
grosz_i 2019 szept. 11. - 20:45:26 10/10
Rosamunde Pilcher - Négy évszak: Tavasz (2009)

Alexander halála után az egész Combe család egybegyűl Endellionban a végrendelet ismertetésére: Stephen csak a Dower házat örökli. Magát a kastélyt a hozzátartozó nagy kiterjedésű birtokkal egyetemben, Charles tulajdonába kerül. Stephen gyűlölettől túlfűtött harcias kirohanása, hogy a végrendeletet igenis jogi úton megtámadja -, megrémíti az egész családot.

Csendesebb módon, de egzisztenciálisan ugyanolyan megrázó személyes élmény éri Charlotte-ot is: terhes. Charlotte tájékoztatja erről a gyerek apját, Simon Maxwellt, a karmestert, aki egy New York-i állásajánlat miatt Charlotte-t három hónappal ezelőtt elhagyta. Abby kevésbé lelkes, amikor Simon meglepetésszerűen csak úgy Endellionban felbukkan, mivel attól tart, hogy az édesanyját másodszor is, most Charlotte nagy szerelme miatt, elveszíti.

Simon időközben megbánta, hogy Charlotte-ot elhagyta és a terhességben egy olyan jelet lát, hogy a közös jövő mellett döntsön. Abby bosszúságát csak fokozza, amikor Simon egyre intenzívebben és rámenősebben flörtölni kezd vele.

Stephen az ügyvédje révén szembesül a keserű tényekkel, hogy az előző apai végrendelet-verzió is Charlest jelölte meg főörökösnek és mindez nála idegösszeroppanáshoz vezet. Minden Stephennel kapcsolatos negatív tapasztalat ellenére is, a család összetart és szeretne rajta segíteni.

Charlotte és Abby között egyre inkább kiéleződik a konfliktus. Charlotte egyszerűen nem akarja elhinni azt, amit a lánya Simonról állít, és Abbyt mélységesen megbántja, hogy az anyja nem hisz neki. Charlotte aztán végül is rájön az igazságra és faképnél hagyja Simont.

Kétségbeesetten próbálkozik, hogy újra visszanyerje a lánya bizalmát. Abby és Tom esküvőjén aztán ez meg is történik. A nők három generációja: Julia, Charlotte és Abby - egységesek tudnak lenni, és a család, mint ahogy ez Alexander nagy-nagy kívánsága is volt, készen áll egy új kezdetre.
napraforgó 2014 ápr. 26. - 07:56:16
Szerintem nem volt egy nagy szám a befejezõ rész sem.
Nem kaptunk választ arra, hogy miért is nem jelentkezett Charlotte 20 évig a családjánál, miért nem akarta látni sem az anyját, sem a lányát. Nyilván sikeresen kilábalt a depressziójából, ha sikeres zongoramûvész lett, szóval léphetett volna.

A jóképû karmester barátja - nyilván nagy nõcsábász lehetett, elment az exéhez szilveszterkor, de máris flörtölni kezdett az ajtót nyitó hölggyel. Az most mellékes, hogy ez a nõ épp az exe lánya. Majd gond nélkül bebújik az exe ágyába. Aztán megtudja, hogy a nõje gyereket vár és ennek ellenére egy-két hónap múlva kikezd a lányával. Mert nyilván nem nagyon volt ott a szállodai szobájában semmi, amit küldeni akart, csak fel akarta vinni a kiscsajt.
Mondjuk én Abbie viselkedését is elég félreérthetõnek találtam, a vacsoránál állandóan sejtelmesen mosolygott, a viselkedése azon a határon mozgott, amit az ember ha nem is nevez kihívónak, de legalábbis biztatónak. Semmiképp sem olyannak, mint aki egyértelmûen jelzi, hogy eddig és ne tovább. Na erre még rá lehet fogni talán, hogy barátságos akart lenni az új mostohaapjával...Talán...
A pasi meg rettentõ hiú lehetett - jól mutatja a kép, hogy amikor egyedül volt, a tükör elõtt álldogált és nézegette magát, haját igazgatta, hogy is néz ki legkedvezõbben, stb.

Aztán ez a Stephen-kérdés. Ezt az embert erõszakosnak mutatják be. Hát mit mondjak. A kedves Írónõ még nem látott erõszakos embert. Ettõl sokkal-sokkal erõszakosabb emberek is léteznek a családokban, csak talán nem nagyon mutatják kifelé. Gondolom a NANE Egyesület tudna mesélni...

És úgy általában...olyan nagyon megsajnáltam szegény családot a baromi nagy kastélyával, meg a szerény kis jövedelmükkel.... Nyafogtak, hogy milyen rosszul megy nekik, de úgy alapból minden unoka örökölt 150 000 angol fontot az elhunyt Alex után... A húga meg egyenesen évi 50 ezret... Ha még él 15-20 évig... Szóval úgy megsajnáltam õket az anyagi nehézségeikért. Tényleg szükség volt rá, hogy Charles lekvárt (chatney-t, ohh) áruljon a piacon... Na biztos abból tartották fenn a böhöm nagy kastélyt a mûemlékbe illõ bútorokkal, festményekkel....
napraforgó 2014 ápr. 19. - 08:17:57
Tehát Charlotte él, és olyan nagyon nem is rejtõzködött. Zongoramûvész Lara Jones néven.
És igazából nem magyarázta meg, hogy miért is nem jelentkezett 20 évig. A eltûnése még csak érthetõ, depresszió, vita az apjával, stb. De amikor kilábalt a depresszióból miért nem próbálta meg felvenni a kapcsolatot a család többi tagjával? Az anyjával, akitõl 15 éves korában szakították el. 18 évesen már õ is anya lett, felnõtt, maga is megkereshette volna az anyját. Ha a depressziója miatt erre akkor képtelen volt, akkor késõbb, néhány év múlva. A lányát is megkereshette volna. Sejthette, hogy ha neki nem volt jó dolga Stephen, az apja mellett, akkor nyilván a lányának, akit nála hagyott, szintén nem. Már csak ezért is föl kellett volna bukkannia 5, vagy max. 10 év múlva. És most sem õ kereste a kapcsolatot, az anyja, Julia találta meg és vitte vissza a családba.

Na és ez a Simon? Miért bukkant föl? Charlottot akarja, vagy netán Abbie és Tom közé akar éket verni?
Tom és Abbie vitája a házasság elhalasztásáról annyira hajánál fogva elõrángatott, nem igazi vita. Meg különben is ki hallott már olyat, hogy még újév elõtt kiküldjük az esküvõi meghívókat egy tavaszra tervezett esküvõre? ami ugye márciustól májusig, június elejéig bármikor lehet, mert az idõpontot nem hallottam megjelölni.
Kíváncsi vagyok, mit hoz a tavasz?
offtopic
napraforgó 2014 ápr. 06. - 11:18:11 Előzmény borzi84
Remélem, hogy valóban a folytatást adják majd pénteken, és az összes többi részt.
Már hetek óta nézem, ahogy reklámozták is, hopgy Rosemunde Pilchner történeteit adják péntekenként, szombaton ismételve.
Nincs kifogásom a lengyel film ellen sem, de azért ne így középre nyomják be.
Remélem, hogy a port. hu javítja majd a mûsorismertetõjét!
borzi84 2014 ápr. 05. - 16:10:48
Igen, utánanéztem, a film négy részes. :-)
Hidd el, úgy lesz, ahogy mondtam. :-)
Ma direkt azért néztem bele a "lengyel filmbe", mert éltem gyanúperrel, hogy keveredésrõl van szó.
(A Film Café csatorna elég gyakran szokott ismételni, pl. a péntek este adott filmet másnap délelõtt.)
offtopic
napraforgó 2014 ápr. 05. - 12:56:59
A gondom az, hogy már a címbõl is addik, hogy a film több részes - mondjuk 4, a négy évszak szerint, de emég csak véletlenül sincs ott az "egyéb epizódok" jelzés.....
offtopic
napraforgó 2014 ápr. 05. - 12:14:42
Mit mondjak? Majd meglátjuk...
offtopic
borzi84 2014 ápr. 05. - 11:48:34
A 2. rész a jövõ héten kerül vetítésre! A port.hu egyszerûen összekeverte a lengyel filmmel. :-(
(Ma délelõttre ugyanúgy az azonos címû lengyel filmet tüntették fel, miközben valójában ennek az 1. részét ismételték.)
napraforgó 2014 ápr. 05. - 06:57:45
Azt a böhöm nagy angol kastélyt "villának" aposztrofálni! Hát...

Tetszik a film, de hol a többi három évszak?
Mert a jövõ pénteken egy azonos címû lengyel film második részét vetítik, gyanítom semmi köze Rosemunnde Pilchner ezen regényéhez.

Kicsit zavart, hogy Sir Stephen megformálójához, Michael Yorkhoz nyomokban sem hasonlított az öccse, Charles. Én azért jobban vigyáznék ilyesmire a szereplõválogatásnál...
A hirdetések megjelenítése akadályba ütközött.

Ezt okozhatja valamilyen hirdetésblokkoló (Adblock) használata, illetve egyes vírusirtók, böngésző kiegészítők, beállítások.

A hirdetés blokkolás kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamTovábbi segítségért kattints ide! Köszönjük, PORT.hu