Rőtszakállú I-II.

Bakancslistához adom
Akahige
japán filmdráma, 170 perc, 1965

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A külföldön tanult és elit kórházba vágyó fiatal orvos, Yasumoto végül egy közkórházban köt ki gyakornokként a Rőtszakállúnak nevezett főorvos mellett, aki megmenti az életét. Miközben kettejük kezdetben ellenséges viszonya egyre barátibbá válik, Yasumoto nemcsak a mesterségét ismeri meg, hanem az életet is. S ez a nyomorúsággal, erőszakkal, gonoszsággal s halállal terhes élet nem egyszer szélsőséges történéseken keresztül tárul fel előtte.
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Feledi Ádám 2020 aug. 20. - 23:42:02 9/10
Akira Kurosawa 2 dologban volt nagyon jó: A tragédiák bemutatásában, (a legendaszerű, Shakespeare-i fordulatokban) és a nyomor bemutatásában.
Spoiler
Shakespeare-i alatt értem például a kisfiúnak és családjának méreg által történő öngyilkosságát. Spoiler vége
Ebben a filmben is megvan mind a két téma. Inkább a nyomor a hangsúlyos, de a tragédiák sem maradnak el, sőt talán pont a sok tragédia miatt érezzük az egész helyzetet olyan nyomorúságosnak. Senki ne riadjon el! A film nem nyomasztó! Nyomorúság alatt nem azt értem, amit mondjuk egy Ingmar Bergman film alatt érzel. Itt nem fojtogat, nyomaszt a nyomorúság. Itt elszomorít. Sőt! Talán a rendező egyedi filozófiája, vagy a keleti felfogás miatt, de a film meglepően optimista. Persze amikor szomorúnak kell lenned akkor az vagy, de a végén én speciel úgy álltam fel, hogy jó ég, van fény az éjszakában. És ez remek! Semmi hatásvadászat, semmi öncélú kesergés! A reményt pedig a főszereplő pályakezdő doktor, és a címszereplő karakter, rőtszakáll adja (akit egyébként a visszatérő Kurosawa színész, Mifune Tosiró játszik). Gyönyörű képek, díszlet, zene, fény árnyék... Ebben a filmben minden él, minden mozog, minden mondani akar valamit, még a falra vetülő árnyék is! Mindenképp nézzétek meg, első Kurosawa filmnek is tökéletes.
Sasha Wins 2012 okt. 29. - 11:51:23 Előzmény gabroca
Jó kis film ez erõs hangvételben. Vannak benne részek amik pfú ez kemény, kiváncsi vagyok Kurosawa többi filmjére is, biztos velõs utazás lesz.
ment email
gabroca 2008 aug. 03. - 22:58:27
keresem a filmet - gszabo1@invitel.hu