Rövidre vágva

Bakancslistához adom
Short Cuts
amerikai filmdráma, 188 perc, 1993

Értékelés:

54 szavazatból
Szerinted?

Robert Altman cannes-i nagydijas alkotása hatalmas film-gobelin, ahol a rendező először csak színeket, fonalakat villant fel, majd a hosszú, de mindvégig érdekfeszítő film felénél kezd kirajzolódni a mintázat: az amerikai kisemberek tragikomikus világa. A Los Angeles-i kertváros tíz egymás mellett élő emberpárjának mindennapi történetét látjuk: elfojtott indulatok, szerelem nélküli szex, méltatlan munkák, gyötrő féltékenység, kicsinyes bosszú, szeretethiánnyal teli hétköznapok, az együttélés közönyös sivársága, ál-intellektuális játékok, gyilkosság - heroikus témák kifordítva, vitriolban hempergetve, rövidre vágva.
Forgalmazó: Flamex
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Ann Finnigan
Paul Finnigan
Marian Wyman
Howard Finnigan
Casey Finnigan
Dr. Ralph Wyman
Claire Kane
Stuart Kane
Jerry Kaiser
Honey Bush
Sherri Shepard
Gene Shepard
Doreen Piggot
Earl Piggot
Betty Weathers
Stormy Weathers
Chad Weathers
Zoe Trainer
Andy Bitkower

Alkotók

Díjak és jelölések

 • Velencei Nemzetközi Filmfesztivál

  1993
  FIPRESCI-díj: Robert Altman
 • Golden Globe-díj

  1994
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Frank Barhydt
 • Oscar-díj

  1994
  Legjobb rendező jelölés: Robert Altman

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
ligetiz51 jan. 31. 08:13:33 10/10
A Port.hu fenti ismertetője tökéletes, a film különleges, minden "rövidre vágva" epizódja csemege.
Zimka jan. 28. 23:25:33 Előzmény proletár
Valóban!!!!!! A MASH!!!!! D ejó hogy emlékeztettél rá.........MEG KELL néznem holnap!!!!
k11zoltan 2018 dec. 12. - 19:47:04
Régen láttam, de nem emlékeztem rá, úgyhogy meg néztem újra.
Nem rossz film, de túl hosszú.
Nem hiszem, hogy megnézem újra.
LA nagyon jó hely. Legalább ennyire zavaros, mint a filmben.
ad mala 2015 máj. 18. - 17:06:44 Előzmény koos
SPOILER

Hogy miért pont akkor fogadják vissza a sofõrt? nem volt itt "pont akkor". a nõ szépen megenyhült, nyilván magában már elõtte is megbocsájtott hogy a pasi odament volna és elmondta volna hogy már mióta keresi mindenhol (ld a lányával folytatott beszélgetés, amikor mondja neki hogy szüksége van a férfi társaságára)

A rendõr nem hirtelen lesz jóba a feleségével, hanem azt hiszi a szeretõje megcsalja (csak egy árnyákot lát nem tudja hogy az a volt férje), ezért visszamegy a feleségéhez, a biztos ponthoz (ahogy elõtte is már sokszor tette, mint azt a feleség elmesélte) és a gyerekeknél is be akar vágódni. A bohóccal vagy mindezek miatt nem akar mégse viszonyt, vagy eleve csak rendõri/férfiassági erõfitogtatásból szemétkedett vele amikor elkérte a számát (végig, pl a földrengésnél is rögtön "fontoskodott").


A cukrász viselkedésén mi az isten furcsa? Megtudta hogy nem szórakoztak vele a gazdagok, nem átvágták és lerázták, hanem elvesztették a gyereküket õ meg még zaklatta õket. Minden normális ember azon nyomban homlokegyenest kezesbáránnyá változott volna a lelkiismeretfurdalástól és az empátiától.

A gyilkosság meg: a pasas nyilván megcsömörlött, pszichésen bekattant a felesége telefonos kurválkodásától, és a vele kacérkodó csajon csattant az ostor. Szerintem mind láttunk már efféle megnyilvánulást thrillerekben...


"két biciklis csaj sokkal inkább eliszkol egy ilyen elhagyatott helyrõl, mintsem leálljon két férfival"
Még nem hallottál ostoba kis ribikrõl?:D A való életben hány és hány esetrõl hallunk hogy elmennek vadidegen pasikkal a susnyásba de még éjszaka is, még kihaltabb helyeken:D
A hírekben bemondják a sziklás dolgot, de a szemtanúk nem biztos hogy mondtak bármit is, bár azt is mondja a bemondó hogy nem biztos hogy a földrengés okozta a halálát csak akkor kezd el beszélni valamelyik szereplõ, így ez a nézõ számára befejezetlen szál marad.

Nem értem minek néznek filmet az emberek, ha ennyire nem figyelnek vagy akkor miért fikáznak szét egy ilyen igazán minõségi munkát. Gyöngyöt a disznók elé.
ad mala 2015 máj. 18. - 16:34:57 Előzmény Barna Faluvegi
Nem a hulla miatt akad ki jesszus. Hanem hogy a férje képes volt órákig vagy napokig vidáman elpecázgatni egy nõ holttestétõl pár méterre. Én ki is zavartam volna a házamból az ilyen degeneráltat.

A film egészen kiváló, tényleg goblein hatása van, mesteri alkotás. Persze elég nyomasztó, kicsit sok az egy filmre jutó sérült lelkû/agyú/életû ember (Altman már csak ilyen mûfaj), de tele van eredetiséggel.
Barna Faluvegi 2014 okt. 13. - 11:05:04 Előzmény koos
egyetértek. engem ami még rendesen kiakasztott, hogy a horgász felesége kiakad a hulla miatt. úgy csinál az idióta bohóc, mintha õk ölték volna meg. de az egész film kidobott három óra az ablakon.
eberti 2014 máj. 31. - 15:10:14 Előzmény proletár
"..méltatlan munkák,"
Nekik legalább van!
2/10
Rahar 2014 máj. 09. - 22:49:41 2/10 Előzmény koos
Nekem is hasonló véleményem van, egoista szemlélettel azt állítanám, hogy erõsen túl van pontozva. Viszont jobban szeretem azt a megfogalmazást, hogy a nézõk jelentõs részének tetszik, én viszont szinte végigunatkoztam az egészet, csak egy megdöbbentõ jelenet volt ami kizökkentett belõle, na vajon melyik? :)
3/10
koos 2014 febr. 12. - 07:52:41 3/10
csatlakozom. A házspárok bemutatása teljes oké, a szatirikus hangvétel is, jól is játszák. szóval mnden oké. Látszólag. Viszont az utolsó harmadban minden átmenet nélkül egyszerre csak mindenki megváltozik

SPOILER
a limuzinsofört hirtelen visszafogadják, miért pont akkor?
a rendõr hirtelen jóba lesz a feleségével és az annyira gyûlölt kutyát visszaszerzi. Mitõl, miért, csak mert a szeretõje házában meglátta a férjét? Miért nem hívja fel a bohócot, ha egyszer elkérte a telefonszámát?
a cukrász viselkedése teljesen idegen az egésztõl, a hirtelen megváltozása is hiteltelen
legfõképp az emlitett gyilkosság lóg ki, de nagyon. Nincs motiváció, életszerûtlen, mert két bicsiklis csaj sokkal inkább eliszkol egy ilyen elhagyatott helyrõl, mintsem leálljon két férfival, akik követik õket. Miért mondják be a hirekbe a sziklamomlást, ha egyszer vannak szemtanúk?

Csupa értelmetlenség. Kidobott idõ volt, ráadásul piszokul elhúzva, 3 óva az közönséges nézõkínzás
daflava 2011 aug. 28. - 22:20:51
SPOILER

nekem azért hiányzik egy jelenet a végérõl, a TV-ben mikor bemondják, hogy a leomló sziklák megöltek egy nõt, az gondolom az a nõ, akinek a fejét szétüti az a fickó, na már most, ezt az egészet végig nézte a csaj barátnõje, azzal mi lett? ott még nekem nagyon hiányzik a sztori vége
sakit felut 2010 jan. 22. - 23:26:12
jah hhiiii ... BOCSÁNAT, az ELÕZÕ posztom KÖZÉPSÕ BEKEZDÉSE S P O I L E R !! ! .. csak fárad vagyok és nem jöttem rá ;-` ..
sakit felut 2010 jan. 22. - 22:59:32
***SPOILER PÓTOLVA***

hhha jjé ... ez egy jól megkomponált piszok gúnyos film a szociál világról Hollywood divatos idejébõl, szépen el vannak osztva szinészek a hülye szerepekbe ..

a telefonozás közben hugyozok egy vizeletmintát a dokinak az utcai fülkében miközben hívom a kedvelt asszonyt ... Tim Robbins meg 3 gyerekes szorgos felesége mellett mekkora félredugó csajozásokat intéz bunkó rendõrként ehh eh ..

vicces heh ehe ehe .. mára azért bõven elég volt 1 óra a durván nyújtós 3ból ;)
umma 2009 szept. 30. - 20:11:33
Eddig bármiben láttam Andie MacDowellt, mindig unalmas és jólnevelt polgári nõt játszott. Ez vajon belülrõl fakad nála? Itt is az õ nevét írták ki elõször, holott a többi nõi szerep sokkal izgalmasabb az övénél.
10/10
bayswater 2009 szept. 30. - 13:16:48 10/10
Élmény lehetett így a mozizás. Milyen más mentalitással élnek az amerikaiak. Meg általában a nyugatabbra élõ népek. Interaktív mozi!:)))))))
10/10
bayswater 2009 szept. 30. - 13:12:36 10/10
Nekem is az egyik nagy kedvencem A játékos mellett, imádom Altmant.
roceskori 2009 szept. 29. - 21:41:35
Kb. 20x láttam, de már elég régen nem. Hiányzik. Valamelyest kárpótol A játékos...

Úgy emlékszem, 1994 tavaszán lehetett, amikor a Vörösmarty moziba befizettem Robert Altman Rövidre vágva címû filmjére, mert rendkívül vonzott a film páratlanul hosszú sztárnévsora. Elég sokan voltak a moziban, és nem csak magyarok. Fõleg itt tanuló amerikai diákok ültek a nézõtéren, méghozzá szép számmal, akiket hozzám hasonlóan vonzhatott ez a csemege. És ahogy ment a film, és ahogy egy-egy újabb (számomra akár ismeretlen, de számukra nagyon is jól ismert) csillag tûnt fel a vásznon, õk egyöntetûen, hangos bekiabálásokkal és tapssal üdvözölték õket! Robert Downey Jr. – taps, Tim Robbins – nagy taps és ujjongás, Tom Waits – tapsorkán és fütty… Akkor ez nagyon zavart, hogy tönkreteszik nekem a mozit, de ma már ez is az élmény része, sõt, az egyik legkedvesebb filmes élményem. Hozzátartozik a filmhez, és lehet, hogy ma ezért is a Short Cuts az egyik kedvencem. Persze a film igazi remekmû! Már tizenöt éve is az volt.
1/10
Beyond silence 2009 aug. 23. - 18:20:01 1/10
(Elõre is elnézést, szvsz.)

Szörnyû. Full unalmas, full értelmetlen. Talán még kicsit élveztem is volna a sok kis uncsi sablon sztorit, ha legalább nem lenne "ennyire hosszúra vágva" (3 óra). Pedig az alapötlet remek, lenne.

Na mindegy, nekem nagyon nem jött be, de valamiért másoknak nagyon jó film, így nézzétek meg. :)
filmbarbár 2009 aug. 21. - 08:55:42
Lenyûgözõ film remekmû. Rendezés, színészi játék, mûvészi ábrázolás, fényképezés szinte hibátlan. Egyszeri, megismételhetetlen, tanulságos.
Másrészrõl, ez az amerikai párkapcsolatok világa, ahol iszonyatosan túl van hangsúlyozva, lihegve a szex és a féltékenység, nekem már nem vonzó. Üres, sivár, szánalmas. Ezt elmondták már sokan sokszor. Raymond Carver író, és a forgatókönyv írók, ehhez nem sokat tudtak hozzátenni.
Aki hisz a nyugati mûvészet értékeiben, a világ ilyen módon való ábrázolásában, az feltétlenül nézze meg. A maga nemében páratlan alkotás.
proletár 2009 aug. 08. - 13:28:22
Hogy lenne már ez a legjobbja???

M*A*S*H ???
10/10
Gretus 2008 dec. 21. - 21:49:49 10/10
Nagyon jó film, Altman legjobb filmje szerintem.
Többször is láttam már, de szívesen megnézném megint.
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu