Rozsda és csont

Bakancslistához adom
De rouille et d'os
18 éven aluliak számára nem ajánlott belga-francia romantikus dráma, 120 perc, 2012

Értékelés:

195 szavazatból
Szerinted?

Ali magára marad 5 éves kisfiával, Sammel, akit szinte nem is ismer. Kényszerűségből illegális utcai harcból tartja fenn magát. Egy éjjel egy kocsmai verekedés összehozza a gyönyörű és magabiztos Stéphanie-val, aki delfinidomárként dolgozik a helyi aquaparkban. Mikor újból találkoznak, Ali megtudja, hogy a lányt baleset érte: elvesztette mindkét lábát és álmai jó részét. A férfi elhatározza, hogy segít rajta - sajnálat és szánakozás nélkül. A lány pedig újra élni kezd.

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb nem angol nyelvű film jelölés
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb idegennyelvű film jelölés
 • BAFTA-díj

  2013
  Legjobb női alakítás jelölés: Marion Cotillard
 • Cannes-i fesztivál

  2012
  Arany Pálma jelölés: Jacques Audiard
 • Golden Globe-díj

  2013
  Legjobb színésznő - drámai kategória jelölés: Marion Cotillard

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
zscdoki 2022 aug. 28. - 10:26:17 10/10
Kiváló film!
8/10
pihes 2020 aug. 07. - 15:05:26 8/10
Nem volt egy pillanat, hogy untam volna. Van jó története.
Kevés hasonlóval találkozni!

8/10
tortura 2020 jún. 26. - 09:34:56
M. C. miatt néztem meg, mert mindig elbűvöl ennek a törékeny hölgynek a játéka, szépsége, kisugárzása. Most is nagyot játszott. Mégis hiányérzet maradt bennem a film megnézése után is.
Valahogy annyira nem passzolt ez a pali ehhez a nőhöz. Ugyanakkor az is igaz, hogy ha az ember ilyen nyomorult helyzetbe kerül és kiszolgáltatott lesz, bizony minden apró segítségnek, törődésnek örül. Talán egy kicsit le is adja az igényeit.
A pali végig nagyon ellenszenves volt. Semmi szimpátiát nem éreztem iránta. Igen, egy érzelmi analfabéta, s mint ilyen, engem taszít ez a fajta embertípus.
SPOILER! Valaki írta, hogy onnantól vált számára rokonszenves a fickó, mikor a végén kéztörés árán is betöri a jeget. Hát még jó.... az ő felelőtlensége miatt történt az egész. Soha nem figyelt oda a gyerekre, ha mégis, akkor is csak cseszegette. Azt hitte, a drága ajándék majd megold mindent. A nővel ahogy viselkedett.... jaj. Igaz, én még nem voltam tolószékben, remélem, soha nem ismerem meg ezt az érzést. De akkor is bicskanyitogató volt ("Akarsz kefélni?") Tényleg milyen romantikus.... Aztán semmi előjáték, csak durr bele a közepébe. Aztán mikor elmentem a szórakozóhelyre, ott meg lelép egy másik nővel. Megteheti, de akkor miért a főhőssel ment oda.
Még találtam egy elvarratlan szálat. Voltak arra utaló jelek, hogy a lány újra tudja a jeleket és újra közel tud kerülni a delfinhez. Azt hittem, ebbe az irányba elmegy a fejlődés, hogy valahogy visszakerül a hivatásába, még ha nehézkesen, áldozatok árán is. Sajnálom, hogy ez nem történt meg.
Egyszer mindenképp érdekes volt megnézni, de még egyszer nem fogom, az biztos.
7/10
offtopic
sexykex 2020 máj. 01. - 08:05:38 7/10 Előzmény InteriorLulu
Én mindig a logikáról, a realitásokról papolok, holott inkább érzelmileg szinte ösztönösen közelítek a filmhez. Vannak impresszióim, amiről esetleg írok, de sokszor az adott nap hangulatától is függ, mennyire tetszik a mozi. Egyetértek a véleményeddel és nagyon tetszett, ahogyan azt – a film eseményeit is felhasználva – előadtad.
7/10
sexykex 2020 máj. 01. - 07:18:22 7/10
Ha valami súlyos baleset, vagy betegség sújt bennünket, tehetetlenné válunk és gyerekek leszünk ismét. Sérült, duzzogó, depis, segítségre szoruló gyerekek. Aztán ha gyógyulgatunk és visszakapjuk a régi játékainkat, esetleg kimászhatunk az örvényből.
Ez nem egy vidám történet. Semmi bűbáj, semmi mese. A bunyósok nem a legbonyolultabb emberek: egyszerűen csak élni akarnak, túlélni és győzni. A melegséget sokszor csak a gatyájukban hordják, és nehezen kerülnek közel bárkihez. Nem állítom, hogy rajongok az ilyen filmekért, de nekem BF. Szóval belefér még másodszor is. (Másodszorra: 9)
8/10
InteriorLulu 2020 márc. 17. - 20:23:41 8/10
@jennymonamour ("Teljesen egyetértek a Magyar Narancsban megjelent kritikával. Hiába a kíméletlenül realista ábrázolás szándéka (elsõsorban a képek és a dialógusok szintjén), ha maga a cselekmény, a történetvezetés a kiszámítható végkifejletre való törekvés kényszere miatt sokszor irreális, szirupos és banális.")

A Narancs "csupán" azt írja, a film giccses és banális, amivel egyáltalán nem értek egyet. Te emellett azt is állítod, a cselekmény, és annak vezetése sokszor irreális, ám ebben a történetben tényszerűen az égvilágon semmi irreális nincs: pont, hogy minden ízében realista és életszagú. Annak ellenére is az, hogy nem egy mindennapos a sztori. Minden ízében életszerű, az elejétől a végéig. Ennélfogva aztán nem is lehet banális, giccses-szirupos pedig pláne nem: a földhözragadtan reális, életszagú dolgok a természetüknél fogva eleve nem lehetnek sziruposak, a kettő gyakorlatilag kizárja egymást.
Ami a "kiszámítható végkifejletre való törekvés kényszerét" illeti, még ha így is érzed, ez nem róható fel semmilyen történek elmesélésének hibájaként: remekművek sorában érhető tetten az amúgy igen szubjektív jellegű kiszámítható végkifejlet; az arra való törekvés kényszerének érzete pedig a kiszámíthatóságnál is szubjektívebb.

@Rdn ("S érdekes hogy a lerokkant jócsaj, meg az itt kommentelő vélhetőleg nők is szimpatizálnak a láthatóan hulladék Alival. Apának szar, testvérnek szar, agyhalott és csak magának elő bunyós, de ja, sportos, és ez elég is, úgy tűnik, hogy ő legyen a hős, ahelyett hogy keresne a főszereplő csajszi érzelmileg épebb és felelősségteljes palit.")

Semmi lényegeset nem értettél meg a filmből. A "lerokkant jócsajnak" jó ideig igen erős fenntartásai voltak a nála valóban éretlenebb és alacsonyabb (érzelmi) intelligenciájú sráccal szemben, és csak lassanként, lépésenként engedte le az igényszintjét, párhuzamosan azzal, ahogy a balesete folyományaként egyre izoláltabb lett, és egyre magányosabbnak érezte magát: szimpla haveri minőség, majd egyre barátibb viszony, majd szeretői státusz is, majd kvázi munkatársi viszony, végül egy igazinak tűnő párkapcsolat. (Annak ellenére is, hogy igazából még ekkor sem illettek össze, ám mindketten rákényszerültek, és lassan "rászoktak" a másikra: Stephanie körül egyszerűen elfogyott a levegő, nem volt sem tere, sem módja a rokkantsága okán ismerkedni; Alaint pedig leginkább érzelmi analfabetizmusa okán kerülhették a szexnél többet is akaró nők).
A lány folyamatosan alkalmazkodott a sráchoz, ám utóbbi is lépésről-lépésre igazodott a lányhoz: Ali határozott személyiségfejlődésen ment át. A sportossága-jó kondíciója pedig nyilvánvalóan igen fontos egy olyan nő számára, aki a történet nagyrészében konkrétan járni sem tud, ám ez ellen úgy küzd, ahogy csak bír.
Az "itt kommentelő vélhetőleg nőknek" egyébként egyike sem szimpatizál különösebben Alival: magával a filmmel szimpatizálnak.
7/10
Midnight67 2020 márc. 08. - 18:53:12 7/10
Eléggé nyomasztó és drámai, de tulajdonképpen tetszett. Még egyszer viszont nem nézném meg.
7/10
Dörflinger 2020 márc. 08. - 12:06:12 7/10
Egy néha agyatlan bunyós, és egy balesetben megsérült, rokkant lány egymásra találása és közös nyűglődése. Persze a kényszer nagy úr, mint ez a filmből is kiderül, mindketten segítenek a másikon, hogy élvezhetőbb legyen életük. Valakinek tanúságos lehet ez a történet, aki nem találkozott hasonló szituációval, mármint többek között, egy testi fogyatékosság miatti életbe is láthatunk bepillantást. Kicsit vontatott, de ez egy lassú folyású film, és így jó. Nem bántam meg, hogy megnéztem. 7/10
7/10
Rdn 2020 márc. 08. - 01:57:42 7/10
Érdekes film. S érdekes hogy a lerokkant jócsaj, meg az itt kommentelő vélhetőleg nők is szimpatizálnak a láthatóan hulladék Alival. Apának szar, testvérnek szar, agyhalott és csak magának elő bunyós, de ja, sportos, és ez elég is, úgy tűnik, hogy ő legyen a hős, ahelyett hogy keresne a főszereplő csajszi érzelmileg épebb és felelősségteljes palit.
fourdogs 2019 dec. 28. - 11:15:09 Előzmény Korika01
Van úgy, hogy a zsák megtalálja a foltját.
Ha nem feltétlenül a sztoriban, akkor a képernyő mögött és előtt.
További intellektuális elmélkedést kívánok!
7/10
sexykex 2019 márc. 20. - 07:43:17 7/10
Alain nem az a túlgondolós, nyavalygós, lelkizős fajta. Egy bunyóstól én nem is várnék többet. A helyszínek túlnyomó része legalább annyira lepusztult, a film atmoszférája annyira sötét, a kivitelezés technikailag és összességében is annyira egyszerű, hogy ez a rozsdás csont akár magyar film is lehetne.
Legnagyobb erénye, hogy tök reálisan mutat be embertípusokat és emberi sorsokat. Kiemelkedik ezek közül Stephanie alakja, aki képes elfogadni végzetét, képes elfogadni az élet kis örömeit, de képes harcolni is azért, hogy mind külsőleg, mind emberként elfogadtassa mindenkivel az új Stephaniet.
Edmond Dantes 2019 febr. 05. - 10:40:15
Erős film, két kiváló színésszel. A brutális karfamarkolós jelenetek halmozása szinte már sok, arra viszont alkalmas, hogy...

***SPOILER***
...hogy a végére ezek jóvoltából összehozzon két össze nem illő embert.
***SPOILER VÉGE***
5/10
itsme1 2019 febr. 03. - 15:59:47 5/10
Már megint bedőltem a sok ömlengő hozzászólásnak.
10/10
dandelion83 2017 okt. 23. - 13:14:19 10/10
Ez egy igazi film, emberi drámákkal, fájdalommal, félelemmel. Zseniális alkotás, még mindig a hatása alatt vagyok! Marion Cotillard olyan természetes szépség, akiben nincs semmi mûvi, játékával elvarázsol mindenkit. Matthias Schoenaerts remek partner, Õ már bizonyított a Távol a világ zajától és a Suite Francaise címû filmekben. Úgy érzem, Õ nem tud hibázni, ebben a szerepben is brillírozott. A történet, a szereplõk, a zene minden nagyon a helyén van. Régen láttam már ilyen jó filmet, csak azt sajnálom, hogy az ilyen filmekre kevesebben kíváncsiak. Nálam 10/10
1/10
Korika01 2017 jan. 02. - 08:23:32 1/10
Ez egy nézhetetlen nem tudom minek nevezzem.
Tele elmebetegekkel!!!!!!!!!!!!!
10/10
nbzsster@gmail.com 2015 aug. 12. - 19:20:53 10/10
Zseniális. Tökéletes. Talán sokszor kiszámítható, de rendkívül jól rendezett.
10/10
Magnolia1 2014 aug. 10. - 12:08:26 10/10 Előzmény deathproof
Az egy szó. :)Egyetértek.
deathproof 2014 jún. 14. - 22:23:48 Előzmény Dudvarek
Két szó..Egyet értek 10/10
9/10
sisteryes 2014 máj. 16. - 00:05:19 9/10
Nálad a pont. Pengeéles filmösszegzés. Mindenkinek ezt ajánlom olvassa el ha képet szeretne kapni errõl a filmrõl.
Bennem az az érzés maradt, amikor ülsz csak és lement a stáblista is, de még mindig ülve maradsz... Mégis megölelnél mindenkit , akit szeretsz és megköszönöd a jó Istennek, hogy az életed olyan, amilyen.
10/10
Magnolia1 2014 ápr. 05. - 14:30:53 10/10 Előzmény Dudvarek
Egyetértek. Én is valami hasonlót akartam írni. Az elõbb néztem meg. Teljesen a hatása alá kerültem, és akár azonnal leülnék elé újra. (Remélem, az amcsik nem nyúlnak hozzá, hogy elkészítsék a maguk verzióját.) 10/10 tõlem is.
Összes hozzászólás