Sacra Corona

Bakancslistához adom
magyar történelmi dráma, 118 perc, 2001

Értékelés:

125 szavazatból
Szerinted?

A magyar államiság első évszázadát pogány lázadások, az idegenek elleni harc és az utódlásért folytatott küzdelem jellemzi. Az István király által létrehozott fiatal, keresztény államot a megszűnés fenyegeti. László királyra várt a feladat, hogy az ország békéjét és egységét megteremtse. A Sacra Corona című film Szent László király korát és a Szent Korona kialakulásának történelmi időszakát mutatja be.
A filmmel a rendezőt, Koltay Gábort köszöntjük.
Bemutató dátuma: 2001. április 12. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
bertaistvan febr. 17. 10:57:01 1/10
VAJON MIÉRT IS "MODERÁLTÁK" HOZZÁSZÓLÁSAIM, EGYETLEN ELÍTÉLŐ SZÓ, DURVASÁG NEM VOLT BENNÜK, CSAK A VALÓSÁGOT ÍRTAM LE...
ERRE MONDJÁK: "MONDD MEG AZ IGAZAT, S BETÖRIK A FEJED..."
HÁT, KÖSZÖNÖM, EZZEL IS MEGISMERTEM EZEN HOZZÁSZÓLÁSI LEHETŐSÉG MINŐSÉGÉT...
1/10
bertaistvan febr. 10. 12:33:16 1/10
A hozzászólás moderálva lett.
vino-et-veritas febr. 09. 18:16:06 Előzmény bertaistvan
OFF
Bocs, akkor egy kérdés: ki az a "bertaistvan"?
Látok egy csupa kisbetűvel egybeírt (lásd nemecsek ernő) nick nevet és egy kis képet.
A profil publikus része (ha van is) nem megtekinthető.
És látok még egy meglehetősen hosszú, ORDÍTÓ off topik szöveget.
Akkor most mi van?

ON
A filmről sok és sokféle hozzászólás van már. Ezek sorát nem nagyon érdemes szaporítani.
Az összesített pontszám kb. tükröz mindent....
Bau17 febr. 09. 18:02:28 Előzmény bertaistvan
Nekünk készítik ezeket a filmeket kedves beraistván. tehát, ne azt írd, ha nem tudunk jobbat,akkor ne kritizáljuk. nekünk nézőknek a feladatunk hogy szemétbe seperjük vagy felemeljük az egekbe az alkotásokat, hiszen a művek, bárki bármit mond, nem az alkotónak szólnak. de lássuk be magyar viszonylatban az ilyen történelmi filmek nem nagyon sikerültek eddig sem, s remélem ne lesz igazam ezután sem...
A semmitmondó beírásokról: szubjektív. érted? ha nem tetszik neked töröltetni akarod?? :D ez olyan cenzúra,ami a diktatórikus médiát jellemezné. ami nem alpári azt miért kellene törölni?? neki ez a véleménye és így fejezi ki. mellesleg a hozzászólásod a legutcaibb..
te meg a internetes protokoll egyik részét megsértetted a csupa nagybetűvel.
És látod?
"TALÁN JOBB LENNE KISZŰRNI EZEN SEMMITMONDÓ BEÍRÁSOKAT, DE EZ MÁR AZ OLDAL FENNTARTÓINAK LENNE A FELADATA." -a tiedet sem törölték. tehát?? a te szinted is ugyanolyan mint akiket bíráltál:D
1/10
bertaistvan febr. 09. 13:10:02 1/10
A hozzászólás moderálva lett.
Sweet-But-Psycho 2019 aug. 21. - 13:38:19 Előzmény olahmiki1959
A filmet anno az akkoriban még bőven túlsúlyban lévő balliberális sajtó Nemeskürty milleniumi kormánybiztosként írt forgatókönyve okán is ekézte, nyilván. A baj csak az, hogy mind a Honfoglalás, mind a Sacra Corona valóban szégyenteljesen rossz lett. Ez jobboldali körökben is mára már nyílt titok. Az akkori kurzus ugyanis azt gondolta, hogy attól lesz nemzetközi szinten is versenyképes a produkció, ha külföldi sztárt erőltetnek bele. Alaposan tévedtek. Ehhez némi tehetség is kellett volna, amelynek azóta is híján vannak a döntéshozói körökben, valamennyi politikai oldalon.
Persze mindig van lejjebb. Lásd a pár évvel később Jancsóék által jegyzett A mohácsi vész című silányságot, vagy az éppen mostanában óriási vitát generáló Szász János-féle készülő (?) Hunyadi filmet. No comment.
olahmiki1959 2019 aug. 21. - 11:19:42 Előzmény Sweet-But-Psycho
Ezt nem vitatom, biztosan igazad van, én csak a Nemeskürty Istvánról szóló dehonesztáló megjegyzésre reagáltam, mert őt nem lehet annyival elintézni, hogy "egy fideszemdf-es miniszter" volt.
Annál ő sokkal többet letett az asztalra.
Sweet-But-Psycho 2019 aug. 21. - 08:55:14 Előzmény olahmiki1959
Nem vitatva Nemeskürty formátumát, azért azt halkan megjegyzem, hogy ő maga sem volt büszke a sebtében összetákolt forgatókönyvre, valamint az ezen eszközölt "furcsa aktuálpolitikai" változtatásokra anno.
És még egy érdekes adalék:
Amikor Franco Nerot néhány éve egy budapesti interjú során megkérdezték, hogy érezte magát a magyar történelmi filmek (Honfoglalás, Sacra Corona) szereplőjeként, hirtelen egyik filmre sem emlékezett. És nem azért, mert szenilissé vált. Hanem, mert gyakorlatilag nulla jelentőséget tulajdonított ezen műveknek. Pedig az ultra gázsijából kifizethettek volna pár jó hazai színészt is, akik viszont - így utólag szemlélve a dolgot - igazán szerencsések, hogy kimaradtak ebből.
olahmiki1959 2019 aug. 21. - 07:19:10 Előzmény Torolt Felhasználo
"Egy fideszmdf-es miniszter írta a forgatókönyvet, úgy."
Bocsi, te Nemeskürty Istvánról beszélsz?
Ugyanis valószínűleg a cipője sarkáig nem érsz fel, öcsi, csak hogy tudd, merre hány méter!
Ő nem tehetett arról, hogy a forgatókönyvéből milyen filmet csináltak - egyébként valóban gyengét...:)
Sweet-But-Psycho 2019 aug. 20. - 22:45:04 Előzmény bkedit
Neked tetszeni fog, a Mága színvonalát megüti.
bkedit 2019 aug. 20. - 22:43:41
Ennyi szar kritika után azértis megnézem!
Sweet-But-Psycho 2019 aug. 20. - 22:39:00 Előzmény Kakukk76
Igazad van. Még több pénzt kellett volna eltapsolni erre a sz*rra!
7/10
Kakukk76 2019 aug. 20. - 22:37:07 7/10
Ahogy olvasom a hozzászólásokat, csak a világnézeti másságok derülnek ki, de magáról a filmről semmi sem derül ki. Nem vagyok bősz jobboldali, sőt a Honfoglalás c. film után azt hittem, hogy Koltay Gábort felejteni kellene. Erről a filmről viszont azt érzem és gondolom, hogy a lehetőségekhez képest (úgy értem: pénzügyek) bazijól sikerült! Tudni ugyan nem tudom, de biztos vagyok benne, hogy ennyi pénzből egy Spielberg se hozott volna ki belőle többet (valszeg el se vállalta volna). Nem tudok semmit a filmről, de a pusztán filmszeretőként azt merem állítani, hogy a film egyetlen hibája az, hogy nem állt annyi pénz rendelkezésre, mintha ez egy hollywoodi film lett volna. Lett volna több pénz a jelenetek újraforgatására, elegendő statisztára a tömegjeleneteknél, stb. Nem mindennel értek egyet, de szerintem, amit ki lehetett hozni, azt kihozta a stáb... nem csak a rendező, de a fébyképész, a világosító, a jelmezes, a színészválogató, a színészek...

"Kis pénz, kis foci" - és ez a film kis pénzből izgalmas foci lett. Szerintem. És most jöhet az óbégatás és anyázás... de nem fogom őket elolvasni. Szerintem Ang Lee-nek is tetszene
1/10
detox 2019 jan. 02. - 05:40:01 1/10 Előzmény Shakespeare_07
csak mazochistáknak, meg az állandóan múltba révedő igénytelen agyhalottaknak javasolt :)
Shakespeare_07 2018 dec. 30. - 17:41:23 Előzmény detox
Jól van na, csak kekeckedtem. :) Mivel film, így a hangokon kívül mindent vizuálisan kapunk, de ok, értem ám, amit írsz. Egyébként meg szerintem is egy szar film, pedig még csak nem is láttam belőle, csak részleteket. Annyi elég is volt.
1/10
detox 2018 dec. 30. - 11:48:10 1/10 Előzmény Shakespeare_07
látom te is szakértő vagy. mondjuk forgatókönyv, történetvezetés, dramaturgia, színészválasztás, látványtervezés, de hadd ne soroljam... ez egy szervilis nímand fércmunkája a ner függő félkegyelműek színvonalához /igényéhez igazítva :P
Shakespeare_07 2018 dec. 29. - 21:30:15 Előzmény detox
Milyen része van még egy filmnek? :) A hangokon kívül.
fatianegra51@gmail.com 2016 júl. 31. - 08:35:15 Előzmény xdm
A hozzászólás moderálva lett.
xdm 2016 márc. 14. - 15:10:05 Előzmény Torolt Felhasználo
Okádnom kell ezektõl...
Torolt Felhasználo 2016 márc. 13. - 19:34:09 Előzmény xdm
Egy fideszmdf-es (bizony, bizony, anno a FõKommunistákkal karöltve kormányzott a mai fideszkdnp) miniszter írta a forgatókönyvet, úgy.
Gyártották mint Adolf Hitler a Nemzeti Fajelméleti Legendáriumot. Már akkor.

Ma pedig már felült a Várban a trónusára a Viktatúra, 3millió külföldin bebtonozott hatalmánál fogva ("kettõs állampolgárság" ugye). Az garantálja a minimum 1%-ot a Parlementben akkor is ha mindenki aki ténylegesen az országban lakik elmegy szavazni és ellenük szavaz.
Összes hozzászólás